Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Topics - ZED

#1
Думаю, не всі знають, що Underground скоро розшириться ще на один зал. У зв'язку із цим вже більш-менш сформувався перелік дуже необхідних нам предметів для інтер'єру. Якщо в когось десь у підвалах лежать непотрібні речі з цього переліку, то ми з радістю приймемо їх у подарунок або обміняємо у пивному еквіваленті ;). Самовивіз також забезпечується. Отже сабжі:
1. Будь-яке настінне електричне обладнання вибухозахищеного виконання (бажано радянської доби). Настінні світильники, монтажні та розподільні щити, коробки, панелі, вимикачі, розетки, лічильники, індикатори, датчики, цілі шафи для електроустаткування, etc. Загалом, будь що в цьому роді, що могло використовуватися на заводах, шахтах, у небезпечних зонах, тощо, але саме із кабельними вводами під трубу/гофру.
До прикладу:



















2. Дерев'яні ящики (бажано) військового призначення: від зброї, боєприпасів, протигазів, обладнання, запчастин до техніки, тощо. Головне, щоб були присутні написи і маркування.









3. Два однакових круглих штурвали від гермодверей, це в ідеалі. А так, може в когось завалялися штурвали від водопровідної чи газової запірної арматури великого діаметру.






4. Все інше та те, чого в нас немає, але дуже би хотілося мати:
гучномовець-рупор, що висів на стовпі


Вуличний блок до радянської сигнализації (стоїть на вікні знизу зображення)


Небаянні протигази та ФПК, наприклад:



Стенд пожежного інвентарю


Елементи ФВУ


А також все ще збираємо патрони, гільзи, знаряди, гранати, зброю, міни, бімби, ракети (звичайно знешкоджені/учбові/ММГ), шоломи, каски, нагороди, медалі, ордени, пряжки, кокарди, шеврони, нашивки та інщі дрібні елементи уніформи, значки; лабораторний посуд та інструменти; саме обладнання та додаткові засоби для сповіщення, евакувації, надання першої допомоги, знезараження, підтримки життєдіяльності, хімічної розвідки, тактики ведення бою, зв'язку, тощо. Таблички, стенди, плакати, та навчальну літературу з усіх цих галузей. Ну і взагалі, все те, що було серійним та відноситься до теми цивільної оборони, могло знаходитися або саме знаходилося у бомбосховищах, штабах ЦО, військових частинах, заводах, на військовій техніці доби СРСР.

Хочеться максимально відтворити таку улюблену нами атмосферу. Наперед всім дякую за допомогу.
#2
Будь-яких розмірів, деревини та стану.
Щось в такому плані:


Може, в когось десь по селах щось завалялося.
#3
Прикольний звіт (+). І вітаю із виграшем (Експлорери завжди фартові!) І що я роблю на 7-й фотці? ;D
#4
Отже, вирішено. На суботу не вийде. Збираємось у неділю на 13 на перехресті Стрийська-Наукова біля піцерії "Leo-city". Човен ми із Studentом та Mary підвеземо бусіком.
#5
Трохи дістало чекати, доки відбудеться Похід до витоків Полтви, тож я, Mary та Hel_2 із чималою наземною автомобіле-входо-наглядальною допомогою Studentа вирішили розвідати що нас чекатиме на початку Полтви. А було це в ніч з суботи на неділю, коли нарешті перестало дощити.
Дводенний нагляд за люком показав, що на ньому дуже полюбляють спати машини і, щоб не потрапити у халепу, треба було з тим щось робити. Дочекавшись, коли вхід звільниться, ми його швиденько "забронювали" для себе автівкою Studentа й очікували настання ночі...
Приблизно опівночі всі зібралися, відігнали машину і тихенько заінсталилися.


Зайшовши всередину, ми перш за все побачили стіну туману, а вже потім доволі знайому картину. Сорока під вул Сахарова дуже схожа на потік Залізна вода та 9б колектор (Стефаника-Городоцька), але із більш стрімкою течією.


Наскільки я знаю, велопарковку у колекторі не робив ще ніхто 8)


Як і планувалося, пішли проти течії досліджувати, з чого все починається. Але йти довелося недовго. Через 50-60 м. потік різко яйцезується в кінці вул. Романицького.


Проти сильної течії по бруківці так просто не попреш :( Отож, коли нарешті зберемося йти до витоків, треба буде заюзати якісь розпорки.

Розвертаємось на 180о :-\.

Поворот вправо через 100 м. від нашого входу заставляє зробити першу зупинку.

Важко вгадати контури, але під величезною купою грунту знаходяться сходи, які ведуть нас до перспективного входу. Вгадайте, на території чого він знаходиться :)

Кришку люку підняти не вдалося.

Рухаємося далі. Починаються непристойні сталактити.


Потім ми милувалися бічним міні-водоспадом


шлагбаумом


та яйцями велоцирапторів


Бічне відгалуження під вул. Болгарською, яким частина вод Сороки зливається у паралельний колектор.


Хідник де-не-де заливається водою. В таких місцях утворюються наноси дуже слизького мулу. Доводиться стирати його бахілами, щоб не впасти.
А ще там дуже спекотно, в основному через те, що усю дорогу йдеш навприсядки, в гумі, у напруженні.
Перспективних бічних відгалужень у половині Сороки, що йде під вул. Зарицьких, доволі мало. Судячи з мапи, ситуація із другою частиною Сороки, що під вул. Вітовського, набагато краща. Тож є стимул для подальших досліджень

За вул. Грецькою побачили отаку скульптуру :o

Коли ми підійшли ближче, з якогось отвору у ній виліз пацюк та нирнув у трубу зверху. Реально епічний момент - ех, записати б то на відео...

На шляху до широкої Полтви нам знову перекрила дорогу клята раптова яйцюватість колектора >:(


Перед вилазкою думали, що у такому випадку заб'ємо кілька шлямбурів у стіну та за допомогою мотузки пройдемо яйце, але воно було вже дуууже довге, тож ані кількості шлямбурів, ані довжини мотузки не вистачило б. Голосно матюкаючись, розвернулися і пішли назад.

Залишалося ще трохи часу, тому ми, як могли, фотофапали тамтешні прикраси.






Трошки трешу наостанок ;)


Загалом, вельми цікаве і доволі небезпечне місце. Без розпорок або мотузок в жоден бік з того колектора безпечно не вийти, тож є над чим помізкувати.

Для цього створюю Обговорення
Решта фото на Пікасі
#7
От вчора вибирав подарунок для коханої та абсолютно випадково надибав таку штуку:


Люмінесцентні браслети, думаю, всім знайомі ;)


Так от, штука ця двокомпонентна. В пластиковому корпусі булькає розчин перекису водню (хоча на смак було не схоже ;D). В ньому плаває запаяна трубка з дуже тонкого скла, в якій знаходиться фенілоксалат, флюоресцетний барвник та ще якась несмачна хімія.

Згинаємо палочку, скло тріскається, речовини змішуються... далі все ясно.


Файні колбочки (данке шон, Хімволокно)

Спелеологи, аквалангісти, альпіністи та інші наші колеги часто користуються спеціальними ХИСами як аварійним джерелом світла у випадку повної ж*пи із електричним освітленням. І від цих іграшкових їх відрізняє по-перше солідна ціна, а по-друге інтенсивність світіння. А купляти речовину та робити все власними силами, можливо, проте економічно не вигідно.

Заявлений термін дії браслетів - 24 години. В принципі, десь так воно і є. А спеціальні ХИСи працюють від 5 до 60 хв. Так от, до чого я веду: можна перетворити іграшку на солідне джерело світла. І зовсім просто! У одній скляній трубочці приблизно 0,75 мл речовини, а розчину перекису водню навколо неї приблизно 0,25 мл. Провівши надскладні лабораторні дослідження, використовуючи хроматографічний аналіз та метод дедукції, було виявлено, що інтенсивність світіння залежить прямопропорційно, а термін дії зворотньопропорційно кількості перекису водню. 8) Іншими словами, доливши в колбу з найменш яскравим розчином синього кольору ще 0,5 мл перекису водню 30%, вона засяяла, як новорічна ялинка :o і зрівнялася за яскравістю із жовтою колбою (найбільш яскравою).


Далі ще цікавіше: деякі знання у RGB освітленні дозволили продовжити дослідження в новому руслі. Змішавши розчини, що дають синє та жовте світіння, отримав отаку во підозрілу суміш:


Яка давала зовсім не підозріле світіння ~4000К


Але на цьому я не зупинився та долляв ше 1 мл перекису водню 8)




Читається прикольно! ;D


Активно реагує на температуру. В морозильнику реакція майже зупиняється, але кілька секунд над вогнем і шклянка знов дарує чудове світло.

В цій баночці інгридієнти з двох синіх палочок та одної жовтої + закис азоту перекис водню.
Світить як скажена хвилин 5, потім як невіжена ще хв. 10 і ще десь хв. 20 як дурнувата, а потім не яскравіше браслету хвилин 30 (був би люксмерт, сказав би в цифрах). Звісно, це Вам не 100500 КВт ліхтарик, але дозволить, наприклад, спокійно рухатись вздовж хідника на вихід не звалюючись у Полтву і не наступаючи на щурів ;) В будь-якому випадку, ця штука крутіша за сірники, запальнички, свічки і навіть дисплеї мобільних телефонів, бо компактне, автономне, невибагливе, не мокне, не тоне, і не боїться спалахів на Сонці!

Отака-то хімія, малята :D
#8
Думаю, не зашкодить така тема. Пропоную тут лишати інформацію щодо змін нікнеймів серед користувачів, аби не плутатися.
#9
На неділю маєм хорошу погоду і достатню кількість бажаючих відвідати цей об'єкт, поексплорити прилеглі до цехів території, пофотодрочити, покатати покришки і, головне, відчути цю унікальну атмосферу дестрою. Отже, неділя, 13:00, долучаємось!
#10
Скарги, відгуки, пропозиції лишаєм тут:
Основна тема там
#11
   Сьогодні :-), Alter, Stinger & Йа шукали вночі 4-й колектор. Зустрілися о 22:00 біля входу в парку Франка. В складну дорогу нас провів Roy, але з нами не зміг піти. Спорягу вдягнули ще на вулиці та заінсталилися крізь білі двері на величезну купу бомжарського мотлоху (навіть якась тачка там була). Як і планувалося, пройшлися "мокрим" маршрутом 9-го колектора до Полтви. Йти по слизькій бруківці було складно, проте цілком можливо. Дорогою і гренат бачили, і пацючків побризкали водою... :)
   Перша серьозна проблема виникла, коли ми вийшли до з'єднання із річищем Полтви. Швидкість течії там реально збивала з ніг і встояти було майже неможливо! (22:30). З ситуації вийшли так: всі схопилися під руки і потроху просували Stinger'a до скоб; так по черзі і видерлися на лівий берег. Далі стандартно перейшли по містку на правий і рушили за течією. За залізничним мостом побачили цікаву штукенцію: посередині потоку чи-то велика кеменюка лежала, чи-то знизу якась труба викидала воду під тиском, але на поверхні це виглядало як сталкерівська гравітаційна аномалія над водою  :o. Дивуємсі, Фоткаєм, йдем далі...
   Через метрів 50 нашу і без того вузьку тропу починає накривати водою. Закруглене склепіння різко змінилося на бетонні короби. Я йду перший, поволі перевіряючи "дно". Вже видніється сухе продовження хідника, але за 2 метри до нього я, бляха, пірнаю однією ногою по дупу у канаву. Якби не Stinger (за що йому окремо великий + від мене), то плив би я собі аж до очисних. Доречі, це і був той самий 4-й колектор. Я коли плюхнувся, то на рівне дно встав і тіко зараз збагнув, що течія мою ногу не у бік річки тягнула, а в протилежний. На мапі напрямок вказано правильно. Мабуть, це для розвантаження частини каналізаційного потоку. Тож потрапити у цей колектор з Полтви без гідрокостюму і балонів з киснем не вийде :( Хіба тільки залізти в каналізацій люки на Липинського.
   Короче, доки я зливав воду з лівого бахілу і викручував кросівок, хлопаки сходили за якоюсь арматурою, але і це не допомогло перебратися через воду. Не маючи можливості дослідити 4-й колектор, але сповнені адреналіну, сил та електроенергії, ми вірішили йти основним річищем, тому Було прийнято рішення розвертатися до мосту і йти лівим берегом.
   За 20 хв ми зробили гак у 2 км і були на іншій стороні річки. Там нам трапилися декілька дрібних колекторів, що були побудовані після 42 року і, відповідно, на мапі позначені не були. Потім ще довелося долати чудовий набір з вертикальних водопровідних труб прямо посередині проходу...
   Але головною очікуваною несподіванкою стало відкриття вірогідного місця з'єднання Південно-Західного Колектора із Полтвою. Широкий, потужний колектор просто не дає змоги йти далі, та й в нього не залізеш без спеціальної споряги. Тож, потопталися (похлюпалися) ми там, пофоткалися та й рушили собі назад. В оригіналі планували вилазити біля Міленіума, але поруч із автодорожнім кільцем нас чекав знаменитий відкритий люк, яким ми вдало і скористалися.
   В нас все ще було достатньо сил і часу (1:02), тож після фотосесії, яку нам організувалі дівчєта, які шукали діскатєку, та невеличкої наради ми ламанулися ще й у бомбік на Липинського 8) Проте затриматися там надовго нам не дало погане передчуття та відкрита решітка зі світлом з Ювілейного.
   Ну і на завершення сього дійства, ми, брудні по вуха, завалилися в стікляшку навпроти Магнусу відмитися, повечеряти (чи вже поснідати), ну і обговорити все, що побачили, почули і відчули.
   Загалом, вилазка виявилася дуже пізнавальною, і щось мені підказує, що це буде далеко не останній "хрестовий похід" ;). Дякую всім учасникам за чудово проведений час (всім по +).
PS. Фоток не робив, бо був відповідальним за яскраве світло, тож зливаєм-с хто-що має :)
Обговорення тут
#12
Йа & Stinger хочемо піти під землею від парку Франка до початку 4-го колектора (під вул. Липинського), який іде параллельно Полтві, на пошуки містичного смороду. Саме на 4 коллектор багато наганяють в пресі та ТБ за "аромати" у Львові, оскільки у нього скидають нечистоти деякі великі підприємства.

Шукаємо третього а може й четвертого екстремала для походу 3,5-кілометровим маршрутом туди і назад. Серед пунктів програми екскурсії: інстал через білі міжкімнатні двері ;D, мальовничий 9Б колектор без хідників, граната Ф1, підйом на лівий берег Полтви по скобах, перехід на правий берег через підземний міст, марш-бросок під вул В. Чорновола до з'єднання із 2А колектором, а далі... невідомо. Вилізати будемо біля Лінолеуму.

Дата: вівторок-четвер (далі дощі :( ) з 22:00 до 2:00. Бажаючим прохання написати, хто коли зможе.
#13
Анонсуємо запуск дирижаблю версії 2.0, із збільшеною підйомною силою. Із датою поки не визначилися, десь на вихідних як вийде з погодою :) 

Підйомну силу збільшили приблизно до 1 кг, тому не буде потреби знімати корпус з камери. У зв`язку із цим, запрошуємо до співпраці власників відео/фото камер, що знімають в HD (на дирижаблі буде встановлено стандартне кріплення для фотокамер із змінним кутом нахилу). А також потрібні люди, які прийматимуть участь у запуску та відганятимуть гопніків  ;D Ще чекаємо пропозицій щодо об'єктів для зйомки (для початку, Цитадель).

І окремо, хочемо причепити до нашого дирижаблю банер "Explorer.lviv.ua", який був на річниці форуму в Пивничці, тому маємо питання до адміністрації на рахунок того, в кого він знаходиться.

#14
   Одного разу, зібравшись зі Stinger'ом та нашим спільним другом Андрієм, ми гарно врізали пифця. І тут раптово виникла ідея зробити дешевий літальний апарат для аерозйомки міста Лева з висоти пташиного польоту. І от, сьогодні, зібравшись з Експлорерами запустили пробну модель аеростату, із підвішеною до нього відеокамерою. До того ж була чудова можливість випробувати його, зазнявши запуск китайських повітряних ліхтариків на площі перед універом Франка.
   Вирішальним критерієм під час розробки конструкції біла її проста та ціна. В якості підйомного газу використали метан, який легко добувається з побутового газопроводу і є відносно дешевим. Оболонка була виготовлена методом зпаювання 160-літрових мішків для сміття з поліетилену високого тиску. Загалом, було використано 8 мішків із загальним об'ємом ~ 1 м3 та підйомною силою ~ 400 г. Цього було більш ніж достатньо для підйому 225 г корисного вантажу у вигляді фотоапарату Canon PowerShot A720IS без корпусу та комплекту акумуляторів.
   Випробування аеростату пройшло досить успішно, незважаючи на деякі труднощі керування, головними з яких були неузгодженість дій трьох "пілотів". Але, загалом все вийшло дуже гарно та було того варто! Дякую всім Експлорерам, які так швидко зібралися та приймали безпосередню участь у заході, а саме Stinger, US5WEO, Roy, Lesyk, Inkognito, Цезар, Ніка Веро, Андрію, та ще багатьом учасникам, яких я, нажаль, не знаю.
   Відео викладу трохи пізніше, після обробки та монтажу. А зараз, фотки від тих людей, які знімали це дійство, а вері мач велкамед :)