Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Golem

#501
Ну вони різноманітні бо будувалися в різний час різними людьми, навіть поколіннями. То ж розвиток техніки, бетонію і знань про колекторологію змінювався.

Так, всі фекальні колектори впадають в кінцевому випадку в ті самі Очисні споруди Полтви. Але різними шляхами. Хоча б логічніше було мати на Сихові свої очисні, щоб не гнати через весь Львів аж двома КНС відходи життєдіяльності 200тис людей. Заодно і на Стуса б не смерділо.

Прохідна частина колектора номер 7 набере десь під 4 км довжини. Загальна протяжність всіх прохідних колекторів Львова сягає поза 30 км. Сам не переміряв, вичитав колись таке число в новинах. Звучить правдоподібно, бо лише основне русло Полтви має 15км.
#502
Мене завжди дивувало чому у центральній Полтві немає серйозних приток з лівого берегу. Можна спокійно пройтися від готелю Львів попри Оперний театр і аж до проспекту Шевченка не зустрівши жодної великої притоки з лівого берега. А з правого їх є чимало: вся Площа Ринок, Личаківська, Ужгородська, Замарстинівська та прилеглі вулиці. Куди ж тоді ходять вулиці Коперника, Дорошенка, Гнатюка, Наливайка і Січових Стрільців? Можливо в колектор номер 9 на Городоцькій? Але він має лише одну велику притоки від вул. Стефаника та Університету. То ж цей колектор знаходиться вище описаних районів, вода туди не потече. Цікава була загадка поки за справу не взявся Бригадир.

Вид від Оперного театру в сторону пам'ятника Шевченку


Вид від Оперного театру в сторону проспекту Чорновола


На перехресті вул.Чорновола-Під Дубом коло залізничного мосту до Полтви примикає дивна притока. На відміну від більшості аналогічних приєднань, тут вода тече з Полтви всередину притоки, а не витікає з неї. Чомусь приєднання розташоване нижче рівня основного русла Полтви. Будували її ще поляки, на кривизну рук окупантів не спишеш. Висота притоки десь півтора метра, довжина під десять метрів. Ми проходимо всередину притоки і потрапляємо у велику кімнату яка все нам пояснює.

Вид на притоку зі сторони Полтви


Вода тече всередину


Заходимо глянути що там


З одної сторони в кімнату примикає двометрове яйце з вулиці Куліша. На дні цього яйця по коричневій плитці швидко течуть брудні фекальні стоки. В цій кімнатці вони розбавляються «чистою» водою з Полтви і через менше яйце потрапляють все таки у Полтву, але нижче по течії. Така от цікава гідротехнічні споруда яку ми бачили тільки у Львові і тільки в цьому місці. Під час сильних злив рівень води в яйцеподібному колекторі з Куліша піднімається і вона вся виходить в Полтву через обидва отвори.



Вид з вулиці Куліша


Плитка на Куліша


Нас взяла цікавість куди ж далі йде колектор по вулиці Куліша. Довго і нудно чалапали ми вгору проти течії аж поки нам дорогу не перекрив противний Полтвопад. Він тік прямо зі стелі і закривав собою весь прохід. Добре що я був весь у гумі для фотосесії з протигазом. А Бригадиру повезло менше, він промок. Потім в нас на шляху буде ще кілька менших Полтвопадиків, але їх можна буде обійти боком.

Початок нашого маршруту під Куліша проти течії


Зміна форми колектора і скоби нагору


Маленький полтвопадик, можна обійти стороною


Сухим з Полтви не вийдеш!




Добре що я гумовий дослідник, Полтвою мене не злякаєш


Стіна вимита одним з полтвопадів


Колектор по вул. Куліша неприємно вражав своєю занедбаністю. Та ж ніби недавно ці вулиці ремонтували, невже важко було хоча б крупне сміття звідти прибрати?! А то на дні валяється багато твердих комків чогось незрозумілого. За них зачіпаються вервиці з брудних шмат, повсюду є нарости на стінах, а бокові притоки наполовину заросші скамянілим жиром. Зазначу що ця ділянка колектора має багато виходів назовні через просторі люки. Їх робили спеціально для зручного обслуговування каналізації. Але найсмішніше те, що якраз ці виходи і є найбільше  засміченими! Вода понамивала в них до двох метрів всякого сміття, аж деколи важко туди пролізти щоб побачити люк. Тобто стан гігієни тут навіть гірший ніж на вулиці Городоцькій.

Одна з забутованих і обросших бокових приток


Та ж вулицю Куліша яку недавно ремонтували! Невже не можна було зробити хоча б косметичний ремонт!


Видно як колектор замулився і Бригадир застрягає по коліна. Відповідно пропускна здатність колектора на цій ділянці нижча проектованої


Сюдою мали спускатися робочі каналєжі для чистки та обслуговування цього колектора


А це бічний злив з якогось з будинків. Наполовину вже забитий


Наближаємося до вулиці Данилишина


Колектор петляє правою стороною вулиці Данилишина попри СІЗО. Таємних ходів всередину тут немає, зато є дуже багато приток джерельної води. Деякі з них йдуть через спеціальні трубки, а деякі просто пробили собі дзюри в стіні колектора. Я згадав тему Євреїв у Полтві. Не виключено що і тут вони теж могли ховатися, бо є питна вода а недалеко закинута притока.

Колектор тут вищий, стіни приємного голубого відтінку. Мулу немає


Чиста вода зі сторони СІЗО


Наша глибина під землею. Агов Водоканал, безхозний металобрухт!


Багато поворотів. Самі знаєте як там вулиці петляють


Хто уважно читав цю статтю вже напевно подумав: «Щось той Голем напевно грибка у Полтві нанюхався. От і несе якусь Ахінею! Як цей колектор може йти по вул. Данилишина якщо там вже йде великий колектор № 9 з Городоцької у Полтву?» Все вірно, грибка я там і справді нанюхався добряче, але ахінею не несу. На вулиці Данилишина ці два колектори, №7 з Куліша і №9 з Городоцької йдуть поруч. А потім під перехрестям вулиць Данилишина-Наливайка-Городоцька вони перетинаються на різних висотах під землею.

Фрагмент старої карти каналізації міста. Нової, на жаль, ми поки що не знайшли. Більш зрозуміла карта Бригадира є тут


Саме так австрійці вирішили проблему каналізування міста. Вони вивели всі фекальні стоки з тоді нових районів лівого берега Львова окремим колектором ген аж за місто. Спустили їх у Полтву аж коло моста на Чорновола. Зроблено це було для того, щоб менше смерділо в центрі. Полтва тоді ще була не вся закрита. Друга причина це природній рельєф міста що має нахил від лівого берега Полтви.

Залишки деревяної опалубки.


Це для мене загадка. Навіщо було ставити тут плитку на рівні очей?


Австрійці розвели колектори Городоцької і Куліша на різних висотах, щоб вони не перетиналися. Це гарно видно по глибині люків на вулиці Данилишина. По ліву сторону вулиці йдуть люки колектора з Городоцької, а по праву – з Куліша. Хто там що говорив про складні грунти у Львові які заважають нам будувати метро?

Глибина колектора номер 7 з вулиці Куліша, фото на вулиці Данилишина


Глибина колектора номер 9 з вулиці Городоцької, фото теж на вулиці Данилишина




Далі по вул.Наливайка пішов красивий синюватий колектор. Таке враження що стіни тут хтось побілив як в радянському дитячому садку. Води ставало щоразу менше і менше, але зявився неприємний запах та застояна вода під ногами. Піку це все набуло на вулиці Гнатюка, тут навіть газоаналізатор запищав. Але за пару метрів він збився і далі все було ок. Я підозрюю що висока концентрація стоків могла бути спричинена готелем що тут недавно побудували. Він один продукує какашок як цілий квартал історичної забудови.

Газоаналізатор підвищує безпеку


вулиця Гнатюка. Тут троха були гази


Йдемо в сторону Проспекту Свободи


Мені здається що колись тут стіни покривала смола. Зараз лишився лише чорний слід


Ми вийшли на проспект Свободи і повернули праворуч, в сторону вулиці Дорошенка. Зараз ми знаходимося суттєво глибше рівня основної Полтви. Ось фото Бригадира з люком що виходить на проїжджу частину. Хто був в основній Полтві одразу зорієнтується що там не так глибоко під землею. Йти тут важко, приходиться постійно згинатися. Висота колектора десь 150 см. Коло притоки з вул Дорошенка є ще один люк назовні і наразі це кінцева точка нашого маршруту. Далі колектор стає ще нижчим, а намулу в ньому зявляється ще більше. Тут вже майже стояча вода.

Наша глибина під проспектом Свободи


Людина для масштабу


А це практично навпроти, в Полтві. Відчуваєте різницю в розмірі люка? Фоткалося все на той самий телефон.


Полтва, Проспект Свободи коло Фонтану. Людина ледве в кадр влазиться.


Маленька притока з вулиці Дорошенка. Ще одна, більша, є вище по течії, коло Головної пошти. Але вона впадає в колектора на Стефаника


Тут все відносно чисто, але низько. Туди не поліземо.


За кілька метрів колектор звужується. Далі в сторону Коперника ми вже не вліземся.


На дні багато мулу і майже стояча вода


Назад за течією вертатися було легше і швидше. Ще раз прийшлося мочитися Бригадиру в Полтвопаді, ще раз ми нюхнули гавнєца на Гнатюка. Весь шлях туди назад зайняв дві з половиною години. Але це тому що я багато фоткав щоб зробити цей класний звіт. Ми перекусили в Полтві на сходах коло завареного виходу навпроти Малевича і пішли далі експлорити колектор номер 9. Там нас чекала ще одна несподіванка!

Повернення назад вулицею Куліша


Акуратно вимуруваний австрійцями вихід назовні


Цікаво для чого одну з плиток поставили навиворіт?


А може вони починали робити як в Празі? Викладати все плиткою. А потім щось їм завадило


Світло в кінці тунелю :)


Ідея і Картографічне забезпечення мандрівки належить Бригадиру. Ну і знезаражуємося кока-колою. :)
#503
круто круто! А для чого такі великі цегли було робити? І ще питання на першій фотці лоток є. Це для індивідуального випалення цегли?
#504
Тут навіть музику вставляти не буду, всі її ітак знають. Може хтось має має хороші знайомства з Пікардійцями? Попросити їх заспівати на диктофон, а ми б за це їх у Полтву зводили, чи в Лощину.

Старенький Залаз

Коли літо приходить, гаряча пора,
І на сірому бункері плавиться тінь,
Коли п'яно кричить по кабаках дітвора,
Говорити, ходити і лазити лінь.

Коли сонце розжарене над Львовом висить,
І від сторіс в інсті кругом іде голова.
Я згадаю про холодних вентшахт блакить
Куди вів нас колись старенький залаз

Поведи мене туди, де лиш Полтва сама,
Поведи мене під землю, де нікого нема.
Поведи мене туди, де зелена герма,
Поведи, поведи...

А відпустка у зоні, а там і Дуга,
Я стараюсь не спалитись на безкраїх лугах.
Ні нацгвардії, ні копів, бо тіньку нема,
Як ті сталки живуть на своїх дахах?

А я хочу у Лощину, хоч би на мить,
Ледве берци волочу, Пецль піт залива.
Знов згадаю про холодних вентшахт блакить,
Куди вів нас колись старенький залаз.

Поведи мене туди, де венштахта сама,
Поведи мене під землю, де нікого нема.
Поведи мене туди, де зелена герма,
Поведи, поведи...

Поведи мене туди, де лиш Полтва сама,
Поведи мене під землю, де запалу нема.
Поведи мене туди, де зелена герма,
Поведи, поведи... (3)
#505
Давай 23? Щоб було рівно рік? Чи п'ятниця то і є рік а зсув по фазі не рахуємо?
#506
Дві години як завжди минули швидко, а скули ще й досі болять від усміхання. Місце трушне, компанія кльова. Особливо цікаво було спостерігати за обличчями людей що йшли колією вранці на роботу. А ми тут з тортиком, пальниками і тематичною музикою розважаємся. Ну а далі троха атмосферних фоток



Чорні Берци, Символ Полазок та Інсталів (с)


В Маші нині день народження. то ж вона буде на більшості фоток :)


З днем, на... ;)


А що то Рой таке варить?


Щось не то, бо якийсь серйозний


ну ладно Рой, а Стінгер що, вирішив міст спалити?


Ото я розумію сніданок справжнього дослідника!


Всі фоткають яйця Стінгера


З днюхою тебе!


Швидко фоткаємо поки не згоріли. З погодою заканало, штиль і туман


Все, нема краси. Можна братися за тортик




А тим часом фотодрочу на фотодрочерів


Каву всі помітили?


Васіч казав що ці додаткові рейки всередині ставлять щоб у випадку аварії поїзд не падав з моста вниз, а затримувався на них. Те ж стосується тунелей


Білоруська Лосятина до тортика


Експлорівка


Далі всі пішли наминати тортик


Фотка-замануха з колією для Васіча. Чи замість тортика мало бути Опілля? ;)


Поки Рой силою думки наводить фокус і клацає затвором, Міша, ініціатор вилазки, курить в сторонці


І тихесенько на колії присів (с)БумБокс


Тут ми провели дві чудові години сранкового життя. Зарядилися позитивом мінімум до обіду


Знаю, знаю за горизонт. Все так і було задумано!


Зійшло сонце, пора йти на дослідження Львова!

#507
Прокинувся. Збираюся. Буду :)
#508
Сумніваюся що це хтось колись буде співати. У вокаліста Iron Maiden унікальний голос який мало хто потягне. Тим не менше Fear of being Caught (Страх бути пійманим) приніс мені купу задоволення. Просто слухаєш оригінальну пісню і наші нічні поЛАЗки самі встають перед очима. Мимовільно починаєш наспівувати текст що внизу...



I am a man who walks alone
And when I'm sneaking a dark road
At night or strolling through the base
When the dogs begin to bark
I'm still hiding in the dark
A little anxious to be caught

Fear of being caught
Fear of being caught
I have a constant fear that cops are always near
Fear of being caught
Fear of being caught
I have a phobia that cops are always there

Have your body climbed up on the wall
And have you felt your neck skin crawl
When you're searching for the hole?
Sometimes when you're scared to take a look
At the corner of the roof
You've sensed that cops are watching you

Fear of being caught
Fear of being caught
I have a constant fear that cops are always near
Fear of being caught
Fear of being caught
I have a phobia that cops are always there

Have you ever run alone at night
Because you heard gunshots behind
And turned around some cops are there?
And as you quicken up your pace
You find it hard to look again
Because you're sure there's someone there

Fear of being caught
Fear of being caught
I have a constant fear that cops are always near
Fear of being caught
Fear of being caught
I have a phobia that cops are always there

Fear of being caught
Fear of being caught
Fear of being caught
Fear of being caught

Fear of being caught
Fear of being caught
Fear of being caught
Fear of being caught

Watching urbex films the night before
Debating wrenches and trap doors
The unknown troubles underground
Maybe your mind is playing tricks
You sense and suddenly eyes fix
On dancing shadows from behind

Fear of being caught
Fear of being caught
I have a constant fear that cops are always near
Fear of being caught
Fear of being caught
I have a phobia that cops are always there

Fear of being caught
Fear of being caught
I have a constant fear that cops are always near
Fear of being caught
Fear of being caught
I have a phobia that cops are always there

And when I'm sneaking a dark road
I am a man who walks alone...
#509
Я спеціально не брав участі в обговоренні місця бо не знаю чи зможу бути. Залежить від вечора перед тим. Тому чи буду знатиму вранці в пятницю, поки що на мене не розраховуйте. Якщо зможу то приїду.

Звіти з попередніх сніданків дослідника є тут
#510
Свіжатина під час суботнього походу.

Правий берег Полтви коло 2-го коелктора.


Рівно через тиждень стан троха погіршився


#511
Газоаналізатор успішно пройшов апробацію Полтвою. Звіт тут



З газоаналізатором психологічно значно комфортніше. Коли ти йдеш по коліна в гамні, на ходу відшкрябуєш з хімзи прилипші прокладки, відбиваєшся палицею від всюдисущих лимончиків, стіни навколо вкриті синюватим грибком що світиться- то потрохи підсвідомо починаєш втрачати свідомість. Але кинув оком на газоаналізатор – а він тобі каже що «ніфіга ніфіга, рано ще помирати". 😊

Перевірити газоаналізатор чи він не залип відносно просто. Хукнув на нього і рівень кисню впав. Запхав під гермокуртку і рівень СО чомусь виріс. Чому не знаю, але ефект повторябельний. Тож знаючи що він працює йдеш собі далі в безпеці.


#512
-   А ви там в протигазах ходите?
-   Ні
-   Але ж там смердить!!!
-   Ні
-   Ну ще небезпечні гази можуть бути?!
-   Ні

Оце такий діалог я маю щоразу коли виходить чергова стаття про Полтву. Старі знайомі вже всі ці відповіді чули і таких питань не задають. А от нові...

Та все ж самому було цікаво що там із загазованістю в Полтві. В цьому дописі мова піде лише про великі прохідні ділянки, туристичну частину Полтви. Ситуація в інших частинах колектора, де є стояча вода і погана вентиляція, може бути значно драматичнішою. Тому з міркувань безпеки краще в Полтву взагалі не ходити.

Вхід у Полтву


Покази газоаналізатора нагорі


Виміри зроблені коло цього місця


Ми взяли з собою газоаналізатор і спустилися під землю в районі ТЦ Форум. Потім пройшлися до славетного містка позаду Оперного театру. Далі перейшли на лівий берег і по колектору на Куліша допленталися аж до вулиці Дорошенка. Потім вернулися назад і по вул. Городоцькій піднялися аж до вулиці Головацького. Всюди рівень кисню був в нормі, рівень сірководню та СО лише чу-чуть відрізнявся від нуля. Причина проста. Усі стояки мають вентиляцію, інакше вода не буде текти. Коли ти зливаєш воду то вона тягне з собою добрячий шмат повітря. Аналогічно коли Полтва тече тунелем то вона засмоктує свіже повітря через решітки дощоприймачів.

На містку, злиття Полтви і Городоцької


Все в нормі!


Одяг діггера коли не знаєш що на тебе чекає. Насправді ми так не ходимо. А рукавиці я зняв щоб люди мали що в коментарях писати 😊


В певних місцях, наприклад на вулиці Гнатюка, рівень газів був завищений, але далекий від смертельного. Достатньо було відійти кілька метрів в сторону від цього місця і все верталося до норми. Там напевно притока якась нечиста. Тобто якщо в такому місці зупинитися і стояти істуканом то можна й справді отруїтися. Але якщо ти рухаєшся, як ми це зазвичай робимо, то все буде ок. Та й якось природньо виходить що відпочиваємо у високих місцях коло решіток, де точно є чим дихати.

Притока на Гнатюка. Тут було троха загазовано


Лишайся тут і лякай туристів


З газоаналізатором психологічно значно комфортніше. Коли ти йдеш по коліна в гамні, на ходу відшкрябуєш з хімзи прилипші прокладки, відбиваєшся палицею від всюдисущих лимончиків, стіни навколо вкриті синюватим грибком що світиться -то потрохи підсвідомо починаєш втрачати свідомість. Але кинув оком на газоаналізатор – а він тобі каже що «ніфіга ніфіга, рано ще помирати". 😊

Написано ж всюди що «засоби особистої гігієни викидати в смітник!»


Перевірити газоаналізатор чи він не залип відносно просто. Хукнув на нього і рівень кисню впав. Запхав під гермокуртку і рівень СО чомусь виріс. Чому не знаю, але ефект повторябельний. Тож знаючи що він працює йдеш собі далі в безпеці.

Знімаю протигаз, він тут не потрібний


Полтвяний бог. Протигаз можна сміло лишати в Полтві. Цікаво скільки він тут протримається поки не змиє вода.





#513
Сходили дуже результативно. Лазили поки були сили. Один зі звітів тут Інший тут








#514
А чи знали Ви що в 2011 році Львів профукав чудову можливість кардинально вирішити проблему підтоплення Привокзальної площі? Під вулицею Городоцькою йде в паралель аж два колектори. Один австрійський, півтораметрове яйце. А інший радянський, діаметром поза три метри, майже як тунель в метро. Його спеціально будували щоб усунути затоплення Привокзальної. Унікальність цієї гілки колектора (від цирку до вулиці Головацького) в тому, що вона йде горизонтально. В той час як над нею є значний підйом рельєфу. Навпроти вулиці Головацького збудований величний Полтвопад висотою десь під десять метрів. Він і гасить перепад висоти між церквою Анни і Єлизавети та Цирком

Радянський колектор коло вулиці Ярослава Мудрого


Полтвопад коло вулиці Головацького


Бригадир для масштабу, вулиця Городоцька


Чого ж тоді Привокзальний так затоплює якщо там такий великий колектор?- резонно запитаєте Ви. Справа в тому, що коло вулиці Ярослава Мудрого ці два великі колектори зливаються в один типовий австрійський колектор. І так далі води течуть ним аж до Полтви. Цей старий австрійський колектор фізично не може пропустити ту кількість води, що продукує сучасний Львів. Як наслідок маємо Венецію на Привокзальній.


(c)Гордон

Вид від цирку в сторону Привокзальної. Прямо старий австрійський колектор. Посередині врізка радянського колектора. Праворуч вул. Ярослава Мудрого


Вид з привокзальної в сторону Цирку. Видно звуження радянського колектора при підключенні до австрійського яйця.


Та ж всю Городоцьку ремонтували в 2011 році! Чому його тоді не розширили? Ось тут маємо відео де посадовці заявляють що з колектором на Городоцькій все добре і вони зроблять лише косметичний ремонт. Тобто місто тоді профукало чудову нагоду розширити цей колектор і вирішити проблему затоплення Привокзальної раз і назавжди ☹ Але й цей косметичний ремонт вони зробили криво....

Злиття Менцинського ліворуч з. вул. Городоцькою. Зверху видно трепанацію колектора під час реконструкції вул. Городоцької.


Колектор на Городоцькій. Час від часу попадаються ями, у Бригадира всі коліна мокрі.


Перш за все вони не поремонтували дно. Йдучи Городоцькою вверх від СІЗО і до Цирку ми постійно провалювалися по коліна в ями. Ну а що робить стрімка вода з ямами на дні очевидно... Вона їх ще більше розмиває. Друге, замість того щоб використати та відновити оригінальні притоки і водозливи Городоцької, вони масово пустили все в колектор через стелю. Для цього кощунським способом прорубали в ній перфораторами квадратні проєми. Таким чином цілісність бетонної оболонки колектора була порушена і в довгостроковій перспективі ми матимемо тут проблему. То напевно Поляки і Австрійці були дурні, що не здогадалися про такий простий метод приєднання приток в колектор, правда?

Наробили дирок в стелі колектора




І без того вузький колектор перетинає бетонний жолоб. Невже під час ремонту Городоцької його не можна було посунути на пів метра вище?


Вид ремонту знизу. Свіжий бетон, все гуд. От тільки ориганільно ті оранжеві труби мали заходити в колектор знизу


А це оригінальні зливи. Їх завбачливо чимось залили.


Службові відмітки від вулиці Шевченка вверх. Йшли лише сто метрів. Далі нічого не було


Рівно два тижні тому посадовці в прямому ефірі каналу НТА заявляли що вони чистять колектор. Справді чистять??? Покажіть де! Принаймні на гілці від вул. Ярослава Мудрого до вул. Головацького він є дуже брудний та замулений. Тут навіть сухі береги з намулу поутворювалися як в типової річки. Варто зазначити що саме в цьому місці є чудовий вихід нагору через шикарний люк з балконом. Тудою зручно було б спуститися і все це поприбирати, якби його не заварили намертво. Зрештою як і більшість подібних входів по Львову. Як можна обслуговувати та чистити колектор через заварені люки??? Очевидно що ніяк. А щоб їх різали болгарками а потім знову приварювали на місце - я щось такого не пригадую...

Це вхід в колектор щоб його чистити та обслуговувати. Ще й з балконом, район Ярослава Мудрого.


Праворуч видно невеличкий намитий острівець


Поступово в колекторі бруду більшає


Оці нарости тут вже давно




Ось ще один приклад, перехрестя Сахарова-Вітовського. Його теж регулярно затоплює. Після нашого репортажу про причини підтоплення перехрестя цей люк теж хутко заварили. Напевно Водоканал не здогадувався про його існування аж поки не прочитав у нашому звіті. Так би заварив ще раніше.

Ладно, вистачить поносити владу, переходимо до Полтви. Ми на Чорновола, по містку перейшли на лівий берег та по скобах спустилися вниз до 9 колектора. Хто там був знає як страшно це виглядає та звучить. Але насправді там внизу рівна плита, течії майже немає. Тож ми спокійно починаємо дослідження колектора номер 9 що йде по вулиці Городоцькій аж до Ельшбети і далі.



Готично!


Скоби якими ми щойно спускалися. Там далі є місток.


Ліворуч знаменитий Полтвопад. Праворуч 9 колектор на Городоцьку


На початку колектора висить у стелі масивний ізолятор. Було значить колись світло для більш зручного обслуговування. Колектор петляє попри готель Львів і СІЗО та виходить до вул. Менцинського, тобто на початок вул. Городоцької. Це є приємна та прогулянкова ділянка колектора. Дно тут рівне і викладене цеглою та бруківкою. Шуму води немає, як і течії. Йдемо собі поруч, говоримо про те і про се. Час від часу трапляються люки назовні по яких можна оцінити свою глибину під землею. Решіток чи ще чогось що б нагадувало про близькість пенетенціарної установи теж немає. То ж прохання мене не питати чи можна втікнути з СІЗО через колектор 😊

Йдемо хитати СІЗО :)


Тут колись була електрика!


Попри готель Львів


Гарне цегляне дно на Куліша. Праворуч за стінкою йде 7 колектор.


Вихід на проїжджу частину


Давно тут монтери не були якшо навіть металобрухт валяється незданий!


Вихід на Данилишина


Підходимо до Менцицького.


Коло вул. Менцинського колектор роздвоюється. Основна частина йде прямо в сторону церкви Анни. Ліворуч примикає колектор 9А з Стефаника. Це вже ходжена та добре знайома ділянка. Ми ж рухаємося в сторону вокзалу.

Вид в сторону Стефаника, 9А


Вид в сторону церкви Анни, просто 9


Висота колектора в цьому місці під 3 метри


Йдемо вузьким яйцем висотою десь під три метри. Ширина стінок десь метр. Внизу під ногами стрімка вода. І хоч її не дуже багато, але вдаряючись об бахіли вона утворює море бризок. Як наслідок Бригадир доволі скоро починає кайфувати від гідромасажу ніг. Мені в Л-1 його кайф не зрозумілий, я чую тільки чавкання кросівок всередині мокрих бахіл.

REISS тримається!


Колектор під Городоцькою


Я йду перший, розсікаю хвилі щоб Бригадиру було легше йти. Рухаємося повільно. Часто в дні колектора трапляються глибокі ями які потрібно переступати. Також зверху нам на голови стікає вода з прорубаних Онуром колодязів. Деколи попадаються оригінальні виходи вилиті з бетону, а не вигризені перфоратором. Ними, якщо дуже захотіти, можна вийти нагору, на проїжджу частину. В разі надзвичайної ситуації це є непоганий аварійний вихід.

Оригінальний австрійський вихід назовні


Сучасний вихід 2011 року впуску :( Вода ллється прямо на голову


З собою в нас є газоаналізатор. Він справно показує що з повітрям тут все ок. Це троха заспокоює, не потрібно хоча б про це переживати. Десь після години карабкання ми дійшли до повороту на вулицю Шевченка. В сторону Клепарівської йде непогане яйце, можна рухатися трішки зігнувшись. Паралельно ньому ми помітили старий забутований колектор. Зараз він повністю висох та замулився.



Поворот в сторону вул.Шевченка


Все замулено, намито водою


Вид від цього місця вниз на жолоб, для привязки


Далі дошки і не пройдеш


Основний колектор по Шевченка, він розташований кількома метрами далі проти течії від цього замуленого




Культурний вихід коло пішохідного переходу біля церкви Анни


Продовжуємо рухатися в сторону Ельшбети. З'являється невеличкий нахил, колектор стає нижчим. Йти проти стрімкої течії забирає багато сил. Деколи думаєш «Скільки ще лишилося?», але результат того вартував. Ми вийшли до унікального трійника: злиття двох колекторів з вулиці Городоцька та одного з Ярослава Мудрого.

Йдемо від Шевченка вверх по Городоцькій


А тут нарости ніхто не зчищав! Зато дно викладене плиткою а не цеглою




Прямо продовжував йти старий австрійський яйцеподібний колектор. Ним можна не згинаючись просуватися в сторону Привокзальної. Праворуч є метрове яйце в сторону Ярослава неМудрого. Там є аварійний вихід назовні. Ну і між ними під прямим кутом врізається Львівметробуд. Здоровезний, більший ніж Південно-Західний Щитовий колектор він заставляє нас танцювати від радощів. Оце так знахідка в підземному Львові про яку ніхто не знав!

Врізка щитового колектора по Городоцькій


Метро у Львові вже є! Судячи зі стану тут давно ніхто не чистив :(


Так виглядає вихід назовні яким мали б сюди спускатися робочі


Ярослава Мудрого


У місці приєднання круглого колектора є велика кімната і вихід нагору, власне той що заварений. Не виключено що його підкидала вода під час злив, от і заварили. Принаймні брудні шмати йдуть аж до верху. Дивлячись на цю фотографію уявіть собі що я там піднімався аби перевірити цей люк. Все схоже на те, що цей тунель планували провести вниз аж до головного русла Полтви. Але щось їм завадило ☹ Львів, в свою чергу, пропустив цю нагоду ще раз в 2011 році, коли реставрували вулицю Городоцьку. Зараз вже ніхто нічого копати не захоче...

Тюбінги тунелю. Судячи зі стану цьому всьому не менше 40 років


Практично стояча вода і болото перед Полтвопадом. Під ногами мул, рівень води значно вищий. В повітрі аерозоль зі стічних вод.


Вдалині в тунелі чути гул наче приближається поїзд. Важко переставляючи ноги по камінню і мулу йдемо на звук. Нас дуже дивує що тунель прокладено горизонтально, хоча під нами наростає пагорб вулиці Городоцької. Він викладений з невеличких тюбінгів скріплених цементом. Десь через 400 метрів болота та туману ми нарешті добралися до найбільшого Полтвопаду який ми коли небуть бачили. Описувати не буду, все є на відео.



На верх Полтвопаду йде драбина. Але, судячи з того що по ній постійно ллється вода, там теж щось не гаразд із сміттям та врізками. Не думаю що хтось проектував драбину у потоці води. Поруч є металева вертикальна труба, напевно мало текти нею. А зараз вже драбиною сухим не пройдеш. Та й взагалі, як на мене, весь цей Полтвопад суцільне марнування ресурсів! Енергія води що падає могла б якусь міні ГЕС крутити а на додачу живити тепловий насос в воді та обігрівати сусідні будинки.

Ліва частина Полтвопаду, сторона церкви Юра


Права частина Полтвопаду, сторона Головацького


Наверх йшла драбина. Зараз я б нею не ризикнув підніматися.


Висота десь 10 метрів. наверху очима бачив решітку.


Втомлені вертаємося назад і будуємо плани дослідити паралельний колектор, подивитися на водопад зверху, пройтися під вул. Шевченка. Втомлені, бо ми нині встигли ще побувати у 7-му колекторі під Куліша і дійти до упору, до вулиці Дорошенка. Про це буде окремий звіт. Ці два колектори(Городоцька і Куліша) перетинаються під вулицею Городоцькою на різних висотах під землею і потім йдуть у протилежних напрямках! Ото колись у Львові вміли будувати, а зараз не годні навіть якесь метро прокласти ☹

Продовження колектора по Городоцькій до Ельшбети. Сюдою ще підемо..


Вихід назовні посеред ночі (с)Бум Бокс Вертатися назад було дуже далеко


Ідея походу та картографічне забезпечення належить Бригадиру. Я звик ходити по старинці, емпірично. А його науковий підхід справді рулить!
#515
Дякую за допис! Маємо ще одну наклейку в файному місці.

В цій темі 90% про гори і лише 10 про метеостанцію. Тому їй буде доцільніше жити в Природніх обєктах.

Також додам ще лінк на похід до колишньої РЛС на Боржаві. І просто альбом з осінніми фотками з Плаю і Темнатика

Коржик на Боржаві любується Цицькою

#516
Дякую Васічу і Святу(в алфавітному порядку :) ) за чудові фото і за оформлення звіту. Потерли звідти всі мої лінки на вікімапію :) Ну і звісно що спасибі за абукти та компанію. Цей двотижневий цикл мандрівок можна окремою книжкою видавати. Залишилася остання частина - Варшава ;)

Додам ще три фото.

1. Хто пробереться і зробить там селфі? ;)


2. Це щоб ви розуміли масштаб де ми чуть не спалилися


3. Справжнє діггерське пиво

#517
Зявилася наукова публікація про цю печеру. Там є згадка і про нас.

ну і пару осінніх фото звідти














#518
Якось вертаючись додому я помітив один білий бетонний НУП з написом Висока Напруга. Їх сотнями стоїть попри трасу. Але цей був відкритий. Я не зміг не зупинитися :) Всередині була масивна металева кругла коробка. Підземної часнини не було.

Мені, як великому фанату НУП-ів, дозволили все пофотографувати. Але без людей і привязки. Це насправді був телефонний нуп. Всередині стояло сучасне обладнання 94 року випуску. Тому, на відміну від старих НУП-ів все таке маленьке.

Самотній НУП


Ого, аж страшно заходити


Насправді всередині звичайні телефонні лінії. Внизу видно вентиль щоб спускати тиск


Тримається на одному болті, значить тиску там бути не може


Всередині круглої коробки доволі сучасна стійка


З дванадцяти ліній робочі лише дві. Тобто один слот йде одна телефонна лінія. Тоді використовували ущільнення каналів, тобто передавалося все на високій частоті. Відповідно по одній фізичній телефонній лініїі могло бігати під сотню розмов одночасно.




Це ампула з силікагелем на кришці. Як бачимо всередині все сухе і не погнивше


Спеціально для цього посту купив на Радіобазарі плату від НУП-а такого ж типу


Вид зверху. Все заекрановано


Задня частина що втикається в стійку і до ліній


Ключ що втикається в торець. Він конфігурує плату.


Всередині ключа дві перемички


Перехідник щоб втикнути дроти в цю плату


Знамаємо захисний екран


Яка красива плата всередині. Виконана по військовому стандарту, все правильно змонтовано. Покрита лаком тому блистить


Top. Живлення плати 14В, параметричний стабілізатор


Bottom. Плата лише двошарова.


Ну і для тих хто любить покопирсатися в старих платах. Я розписав що де є.


Зпроектовано добротно, використано багато дефіцитних на той час мікросхем які в побутову техніку не йшли.

Значить з вхідної лінії сигнал через трансформатор йшов на підсилювач зібраний на транзисторних збірках. Тут його доводили до кондиції та детектували. Так як сигнал високочастотний то стояв місцевий кварцовий генератор.  Здетектований сигнал відновлювався в цифровому вигляді. Потім знову модулювався на ВЧ і йшов у лінію через інший трансформатор. Ну і цікаве спостереження. На платах і стійках немає жодного світлодіоду :) Як знати що воно працює? Десь так.
#519
Цитата: STALKER від 18.10.2019 15:08:01
Далі давайте в телеграмі.

В Плани!!!
#520
Цитата: _Tarik_ від 17.10.2019 22:51:32
А зараз туди є доступ ?

Вільний! Якщо винесеш звідти кілька кульків сміття буду дуже вдячний!