eXplorer.lviv.ua

Форум => Спорядження => Тема розпочата: YserL від 06.10.2009 22:21:51

Назва: Кулінарія
Відправлено: YserL від 06.10.2009 22:21:51
В когось під час останьої вилазки на Сірку зародилася ідея створити таку тему. Так що ділимося своїми секретами калорійних страв.

Виряд на табір 4 дня:
1.   Крупи:   гречка, рис –0,5 кг
2.   Вівсянка або макарони – 0,5 кг
3.   Пластівці
4.   Овочі
5.   Морква, буряк (1-2 штуки)
6.   Цибуля – 3 шт
7.   Часник
8.   Картопля - 1 кг
9.   Варення (по можливості)
10.   Згущик –1 банка
11.   Хліб – 2 бух.
12.   Приправи – сіль, перець
13.   Цукор – 0,3 кг
14.   Тушівка
15.   Рибна консерва – 4 штука
16.   По можливості – масло, смалець та інші жири.

Речовий виряд
1.   спальний мішок або два коци
2.   наплічник
3.   килимок
4.   "бойовий одяг" (найкраще – камуфляж)
5.   теплий одяг (светр і т.д.)
6.   головний убір
7.   шкарпетки (2 пари прості не синтетичні)
8.   черевики (найкраще – берци) + змінне взуття (кросівки і т.д.)
9.   штормівка або куртка
10.   дощовик
11.   речі особистої гігієни
12.   особиста аптечка
13.   рем. набір, сірники, сухий спирт
14.   миска, ложка, горнятко
15.   ніж
16.   канцтовари (ручка і зошит)
17.   компас
18.   ліхтарик
19.   шнур
20.   поліетилен (3 метри)

Груповий виряд

-   намети відповідно до кількості учасників
-   казани з розрахунку 2 літра на 3 особи
-   сокири з розрахунку 1 сокира на 5 осіб
-   саперська лопатка 1 на 5 особи
-   мотузка (d 10mm X 40 m) з розрахунку на 5 осіб
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 06.10.2009 22:43:23
Дякую. Скопіюю сюди те, шо ми брали з собою на 2-ох денний похід на Сірку.

Від Інкогніто:

"
1) Спальник;
 2) Килимок;
 3) Ліхтарі - 2 шт. + запасні батарейки;
 4) Документи;
 5) Репіленти від кровососущіх тварєй;
 6) накидка якась на писок (даби не кусали за нього ті кровосусущіє тварі коли дрихнути у спальнику);
 7) манішка, фляга (до-речі, якшо у кого є манішка - беріть, бо наскільки я знаю вона є тілько у мене та Golem'а, що явно замало на таку кумпанію);
  ложко, вилко, тарілко, склянко (у Golem'а тіки 4 стопарика у комплекті);
 9) запасний одяг, шкарпетки, рушник тощо - предмети гігієни тощо;
10) накидку від дощу;
11) хфотоапарат + back'up батарейки(акуми);

із хавки:

   Дуже мені сі сподобали такі півлітрові шкляні закрутки виробництва фірми "Леополіс" типу (рис, гречка, перловка, горох) + курка. Та й зрештою Golem та Zelja зацінили під Червоноградом. Ціна на базарі на Дністерській коло 7 грн. за банко, дуже демократично. Звісно, мяса там небагато. Тому на 2 банки беру одну банку "петуха у власному соці + мархевка + перець + лавровий лист" за 7,80 грн. 2 банки круп + 1 банка "петуха" розігріта у манішці накормит трьох голодних дослідників єдноразово як пити дати. А особливо, якщо до цього буде хліб та якийсь соус (гострий - негострий по бажанню трудящих). Також звісно  рибку пару банок на два дні - ІМХО найкраще "Аквамарин" БиКи у маслі (бо гарно заїдається із вищевказаною стравою у разі потреби). Також канапки та варені єйця на перший день на обід. Мона кавалок копченого сала чи кібаси, троха вогірків, цибулі & часнику. НЕ забувати про NaCl (сіль у народі, вічно забуваю її взяти)  

  При розрахунку кількості необхідної хавки насамперед думаю тре керуватись режимом харчування:

  1) субота, обід - канапки із хати, єйця тощо = швидко та якісно;
  2) субота, вечеря, матрац - хавка описана вище + ГСМ у кількості потрібній організму (по моїх спостереженнях +25% від того шо вважається за максимум --> шоб два рази не бігати. Особисто візьму 1 дм3 горівки + стілько ж пива - до магазину йой як далеко бігти);
  3) легкий перекус із будуна у неділю (доїдання всього незахаваного напередодні) + багато води;
  4) легкий обід у неділю;
"

Від мене:
"
Мій досвід(загальний для всіх походів):
- Переважно всі мають проблеми з зарядкою телефонів, батарейками фотоапаратів, відсутністю або надміром контактів в китайських ліхтариках. Тому прошу людей про це подбати завчасно.
- Ні в якому випадку не можна забувати ложку. Їстимете руками, бо позичити не буде в кого.
- На всіх повинна бути одна і більше сокира чи відповідний ніж
- Завжди незле мати рулон - другий туалетного паперу. Пригодиться сушити шкари(особливо зимоу), розпалювати вогонь, витирати руки і стіл.
- Завжди маю при собі дощовики. Крім затуляння дир в вікнах-дверях, настилки на стіл ще досить непогано захищають від дощу і вітру.
- Шнурок. Хоча б в когось одного мусить бути.
- Штопор якшо плануються дівчата. Знаєте як то буває, "червоне то любов, а біле то міцне..."

Ну і зрештою, брати з собою слід не все те, що може пригодитися. А то, без чого не зможеш обійтися. Йдучи особливо в Гори памятайте, шо все це прийдеться волокти на горбі
"

На рахунок їжі. Завжди і всім раджу поїсти перед походом, будь то 3 ночі чи 7 ранку. Навіть якшо ваш шлунок не привик - треба насилу. Воно си там полежить до часу і потім перетравиться, давши потрібну енергію. Перевірено тисячу разів. Хто не їв зранку - йтиме в хвості аж до привалу.

На обід переважно нема часу шось готувати - тому канапки і чай саме в раз. На вечір - гречка, рис, макарони. Консерви рибні, тушене мясо. Смажені ковбаски як делікатес. Шоколодки, печеня, вафлі - до чаю. На 2 дні вистачить з головою. та й зрештою - вмирають від сприги а не голоду, так шо особливо переживати нема за шо.

Шо було з тим, хто ранком жер мівіну, ігнорував Голема з його гречкою, і відмахувався шо му так добре - можна побачити тут (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,458.0.html) Тоді, до речі, зі значним відривом на вершину піднялися саме добрепопоївші Хуліганка і я :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 07.10.2009 18:27:57
Також можете писати тут хто шо і як любить - вміє - пропонує готувати.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Condor від 11.11.2009 02:07:19
Перший список то виряд на табір котрий дуже халтурно складений.
(якщо хтось знає то на Гурби)

Просто оргам пофіг на людей то й писали лівою ногою. 60 % переліченого барахла нафіг не тре
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 11.11.2009 09:56:02
НЕмаю ніц проти. Але критика завжди повинна бути конструктивною. Просто сказати "То всьо фігня" може кожен. Тому пропоную дописати свій пост з вказанням шо і як має бути. :)

Ну і поділюся тут рецептом фірмових риштуняцьких канапок, без яких не обходиться жодна вилазка чи похід в гори. Беруться свіжі круглі білі булочки. Перед самим походом(а не ввечері перед ним) розрізаються навпіл і мастяться маслом, кожна половинка. Далі накладається тонкий кусок шинки, але без неоднорідностей. Бо їх тяжко прокусувати. Зверху на кожен кусок по 2 сирка плавлених. Тепер половинки докупи і обмотуємо папером чи фольгою. Получаються свіжі, смачні і поживні канапки. Сирки на звичайний сир заміняти не рекомендую. Бо на морозі його значно тяжкіше прекусити.

Чай готую теж не як всі. Маю спеціальний великий чайник. Туда насипаю інградієнти, халиваю кипятком і замотую в рушник на 5-7 хвилин. Троха кипятку наливаю і в термос, шоб прогрівся, заодно і герметичність перевірити. Коли свсьо готове, виливаємо воду з чайника через носик в термос. В результаті ніякої трави всередині, не забивається клапан. Чай гарячий та запашний.

ПС: За цей сезон було більше десяти вилазок на два дні(ну бо більше вихідних нема), з голоду, як бачимо, ніхто не помер :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Lacerta від 11.11.2009 12:39:48
Дуже калорійно, смачно, та корисно смакувати вранці кашою. Наприклад вівсянка з зущиком і суховруктами (курага, ізюм, чорнослив, горіхи). Вранці цю смакоту запихнуть в себе важко ;D, але єнергії і сил воно додає
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Akella від 11.11.2009 16:28:23
заварюю каву таким чином як голем чай)+ до всього беру з собою помимо того аналог Риштуновських канапок,тіко замість булочок беру звичайний батон,розрізається поздовж,всередину само собою масла,мисливських ковбасок,а сирки не просто накладаю зверху,а розігріваю до потрібної м"якості і просто намащую поверх ковбасок
також бажано б мати з собою хоча б одну банку морської капусти(тіко Аквамаринівську не беріть-вони її зле промивають і через те пісок скрипить на зубах)-салат,який не який,хоча б зо жменю лущених грецьких горіхів і чорнослив
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 11.11.2009 17:08:05
Цитувативсередину само собою масла,мисливських ковбасок,а сирки не просто накладаю зверху,а розігріваю до потрібної м"якості

  Не можна цю тему увечері чи до обіду читати...Бо гастрит чи виразка гарантовані  :) Якщо у канапках фігує масло та сирок плавлений - то є їжа тільки на перший день. Особливо літом. На другий день - ффтопку, бо втруїтись можна.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Fetole від 12.11.2009 20:43:57
Хтів б викласти на критику свою думку:
В похід вигідно брати сухарі:
1.Легкі
2.Поживні
3.Не псуються (хоча дивлячись шо з ними робити  :))
4.Можна гризти на ходу (Знаю що погану але якщо дуже хочеться або час піджимає)

2 Марічка:
Вівсянка з фруктами продається у пакетах під назвою Мюслі)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: RoMeL від 12.11.2009 23:32:38
щодо сухарів... рекомендую не купляти їх, а зробити самостійно, берете свіжий чорний  хліб, нарізаєте скибочки і висушуєте в теплому місці.Дуже смачні виходять і їх можна використовувати як ложки, що я і робив в останньому своєму поході (каюсь забув її вдома ;D).Також ми з собою тащили 2 кіло тушонки, зроблену самостійно.Нічого краще я в поході ніколи не їв...Макарони з тушонкою і супчик-харчо з тушонки... мммм, дотепер слюнки течуть :P
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: RoMeL від 12.11.2009 23:38:45
ще згадав... згущонку ми брали у такий пакетах як від кечупа, а не в консервних банках і цукор кістковий запакований окремо по дві штуки  ;)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: kivi від 13.11.2009 10:19:55
ми на невеличких вилазках робимо таку штуку: чиститься картопля, розрізається навпіл, поміж двома шматочками картоплі кладеться сало обваляне у приправах (тут уже кому яка до смаку - мені і меленого чорного,червого перцю доста). такий гамбургер завертається у фольгу і запікається у кострі. СМАКОТА!!!!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: zelja від 13.11.2009 13:32:37
Зачот ківі за ідею класна штука напевно пальчики оближеш :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: kivi від 13.11.2009 14:43:26
Інкогніто, Зеля, знайшли ж ви привід зціпитися :)

давайте краще на наступну вилазку зробимо усі варіанти:
- картопля з салом у середині
- картопля турботливо загорнута у сало
- картопля запечена окремо від сала
- сало запечене окремо від картоплі ;D

хто ще знає варіанти? ;)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Lacerta від 13.11.2009 15:22:39
Цитата: Fetole від 12.11.2009 20:43:57

2 Марічка:
Вівсянка з фруктами продається у пакетах під назвою Мюслі)

Особисто я полюбляю корисну їжу!!! А не те, що продають!!! Бо не все те, що продають корисне(язва чи гастрит гарантована)

А на рахунок картоплі ми колись в поході робили кораблики ;D. Правда похід був буржуйський. Брали ришітку, а на неї кораблики. Хліб, а зверху половинка картоплинки, а потім паличка з салом(як вітрильничок) і все вище напесане пронизується "вітрильничком"
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Bigdan від 14.11.2009 22:24:26
Цитата: Марічка від 11.11.2009 12:39:48
Дуже калорійно, смачно, та корисно смакувати вранці кашою. Наприклад вівсянка з зущиком і суховруктами (курага, ізюм, чорнослив, горіхи). Вранці цю смакоту запихнуть в себе важко ;D, але єнергії і сил воно додає
я тож з ранку в поході таке практикую. Головне шо швидко, калорійно і мало важить. На обід файби або шось в тому роді. Ну а на вечерю гечки звичайно.
Дуже не рекомендую брати макарони і бульбу якшо її не збираєтесь пекти на вогні до сала (слина за комнір тече).
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Fetole від 14.11.2009 22:51:27
2 марічка:
Ті пакети про які я говорю містять ЦІЛІ фрукти - тобто цілі лісові горіхи, ізюм, половинки кураги, арахіс) Єдине що викликає сумнів так це половинки сухих бананів) А ще такі пакети містять кукурудзяні хлопья(сорі незнаю як по укр.) ьа ше багато поживної і корисної фігні. Нажаль не маю під рукою тому точно сказати не можу.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: yar-79 від 14.11.2009 23:27:34
Пластівці  ;)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Pasja від 16.11.2009 14:15:18
Цитата: kivi від 13.11.2009 10:19:55
ми на невеличких вилазках робимо таку штуку: чиститься картопля, розрізається навпіл, поміж двома шматочками картоплі кладеться сало обваляне у приправах (тут уже кому яка до смаку - мені і меленого чорного,червого перцю доста). такий гамбургер завертається у фольгу і запікається у кострі. СМАКОТА!!!!

Смакота...Поживне, смачне, ситне... Нема нічого кращого в поході...
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: yar-79 від 16.11.2009 16:12:53
Чув що на війні в Чечні дуже цінилися звичайні снікерси, сало, і сигарети. Ну про сигарети-то не до нас, а от інші продукти просто добре і довго тримають організм насиченим і не голодним. Теж, якщо нема часу паритись на копі з обідом, беру зі собою пару снікерсів-день можно інтенсивно працювати і не почуватись дуже голодним!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Akella від 16.11.2009 18:26:58
снікерси-то дуже просто пояснюють,висококалорійний продукт,там і шоколад,і патока,і горіхи,непогана така харчова комбінація
а плюс сала в тому,що воно не псується так швидко як наприклад ковбаса,та і поживніше в рази
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 16.11.2009 18:47:20
   + снікерса, як більш-менш збалансованого продукту власне не у тому, що тамко стільки компонентів. А власне у їх поєднанні та балянсі - ма бути баланс між білками, жирами та вуглеводами (хоча там явно зроблений ухил на цукри, що швидко завоюються та вулгеводи, що підтримують цей стан впродовж довшого часу). Це зовсім не означає того, що це неподобство можна їсти при кожній зручній нагоді. У якості легкого резервного живлення - супер, але якщо б я мав можливість до походу приділити хоча б 20 хв. їжі  - то однозначно би зробив канапки із запашним чорним хлібом, прекрасним духм'яним копченим салом (+часник на любителя. Плекаю надію, що більшість дописувачів таки полюбляють часник, навіть якщо після цього ймовірні поцілунки і.т.д і.т.п) та кавалком якось овочу типу болгарського перцю - даний варіант дочекається без проблем другого дню подорожі. На перший день - можна аналогічне єство зготувати, але чорний хліб замітити сірим (чи білим - у залежності від сполучення із наступними компонетами), плавленим сиром (і то апробованих сортів) та нежирним м'ясом (наприклад зварена чи запечена телятина, курко, відварений язик). Масло зло ІМХО - смачне, але скоро паскудиться, що чревато наслідками і наднормовим використанням туалетного паперу (у кращеому разі).
 А ще, знову ж таки в ідеалі запакувати канапки індивідуально кожну у пластикові пакети та пропустити через машинку котра відкачує із пакету повітря та заплавлює кінці пакету - на жаль не знаю як воно сі називає, але то буде моє наступне придбання.
 Підсумовуючи, якщо є час для підбору та приготування хавки швидкого використання (ще вдома), то краще потратити на те час. Окупиться сторицею у поході, швидкістю та якістю харчування, принаймі на сніданок чи максимум на обід. Стандартного казана, гречки, макаронів, каш та тушонки ніхто не відміняв - та й зрештою, не зможе. Fastfood є fastfood  - і не більше. Проте оний fastdood, він може буди різним!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 16.11.2009 19:15:33
Погоджуюсь з inkognito, все дуже "смачно" написано. При тривалих, виснажливих походах шось солодке треба завжди мати при собі, снікерс, льодяники, цукор в кубиках тощо. Глюкоза чудово поповнює енергетичні запаси, додає сил, перевірено не тільки на собі)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Akella від 16.11.2009 19:38:52
во-во,на крайняк кубик цукру за щокою поки ідеш
але,ІМХО краще вже зупинитись і перекусити  нормально
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Fetole від 16.11.2009 22:03:28
До речі на рахунок бульйончику - Берете кубік кнор його на пополам (або четвертинку) це у стакан, залити кип*ятком) По бажанню накидати троха овочей) Холодного вечора діє майже як 50 грам)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Fetole від 16.11.2009 23:26:29
А я наприклад дуже люблю) Як то кажуть "на вкус и цвет...")
До речі замість хліба можна брати лаваш - він не такий крихкий і дуже поживний правда смак звісно не той(
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Akella від 19.12.2009 20:06:36
нині виявив новий вид поживного і водночас смачного харча-звичайні цукерки "чорнослив з горіхом",тобто в чорнослив замість кісточки запханий кавалок грецького горіха,зверха залито шоколадом,3-4 цукерок вистачає щоб забути про голод на кілька годин,от щоправда на обгортці не вказаний виробник,то я чуть пізніше обгортку відсканую і закину
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 19.12.2009 22:26:48
На рахунок кубиків і гарячих крушок - негативно ставлюся, там стільки хімії. В шоколаді також, зараз то не шоколад і сурогат. А найпоживніше сало :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 20.12.2009 10:44:31
Цитата: YserL від 19.12.2009 22:26:48
На рахунок кубиків і гарячих крушок - негативно ставлюся, там стільки хімії. В шоколаді також, зараз то не шоколад і сурогат. А найпоживніше сало :)

Во-во! Пропоную домашнє сало залити чеколядою домашнього ж приготування, +троха різних горішків  :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Stinger від 20.12.2009 18:13:10
Ага, сало в шоколаді та з часниковою начинкою то супер поживно! ще й під горівку ;)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 20.12.2009 19:35:13
Сало з його поживною цінністю наразі найкраще. Для зручності, сало з часничком можна перемолоти в блендері, до майже однорідної маси, таким чином отримаємо смачнющу пасту, яка з легкістю маститься на шматок хліба.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: zelja від 20.12.2009 19:46:03
Цитата: Roy від 20.12.2009 19:35:13
Сало з його поживною цінністю наразі найкраще. Для зручності, сало з часничком можна перемолоти в блендері, до майже одноріднорідної маси, таким чином отримаємо смачнющу пасту, яка з легкістю маститься на шматок хліба.
Хороша ідея з пастою !!!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Chuhaystur від 20.12.2009 21:05:27
Ага! І ше + трішки спецій (особливо духмяного перцю) і ціни тому наїдку не буде! ;D
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 21.12.2009 21:24:11
   Най би вам усім всохло такий дестрой салу робити! Бог вас за те НЕ покарає іно у одному випадку - коли пасту буде щедро заготовлено у тяжкий похід для швидкого насичення шлунків дослідників.

  Пропоную для широкого кола дописувачів свій (НАголошую св'ятковий, а не в похід) варіант того чудового єства котрим є дароване Богом українцям сало. Оскільки раніше не зустрічав схожого рецепту, то використаю своє авторське право і назву цю страву True Explorer MAX kanape(tm). Не САНДВІЧ, не КАНАПКА а власне КАНАПЕ as original.
  Рецепта на перший погляд проста, треба:

  1) Тру сало. Це головне! Для себе тру вважаю домашнє виварене, потому засолене, зрештою підкопчене та покрите шаром гострого червного перцю+паприки та витримане із місяць у зимному льоху. Оскільки таке задоволення на нашому столі буває значно рідше, ніж скажімо  ікра - яко замінник підійде Виварене Сало у суміші червоного перцю та паприки від Родинної Ківбаски за ціною, що в минулу субото складала 34,50 грн. за кільо. У Родинній то сало складають із 3-4 окремо змариновано-заперчених тонких шарів, потому пресують до цілісної купи. Тру сало має бути насамперед смачне, без ознак сторонніх смаків чи запахів, рівномірно засмачене. Має залишатись цілісним після різки навіть найтоншими шматочками! Нарізати продукт тонкими шматочками у 2-3 мм.

 2) Тру Хліб. Чорний або напівчорний із висівками + зернятка соняшника. Ніколи НЕ білий! Беру Житньо-Пшеничний від (TM) Просто Добрий Хліб (ТзОВ "Хліб-Трейд", Львів, вул. Туган-Барановського, 24). Гарно піде і чорний Бородинський. Нарізати шматками до 10 мм.

 3) Тру цибуля та часник. Цибуля має бути солодкою, часник ніколи тоу білов хірнев без ознак землі на собі. На часнику має бути земля, купувати у старшої бабці на будь-якому стихійному базарі. Законає така фіолетова цибуля, котру лохам на ПБК продають на кожному кроку чи біла сорту Рислінг (дивно, я завжди думав, що Рислінг то сорт винограду із котрого вино роблят) у Арсені. половину цибульки нарізати тоненькими пластами у 1-2 мм товщиною (другу кубикми), часник пропустити через часникодавку на тарілочку.

 4) Тру муштарда. Хто яку полюбляє, але тут люблю м'яку, наприклад суміш 60% Європейської гірчиці + 40% Хфранцузької від ТМ "Верес".

 5) Тру ТАРАТУТА. То саме марудне - варимо кільо вітчизняного буряка просто у воді. Як закипит - заливаємо столовю ложкою оцту чи соком половини середнього лимона(же би колір не втратило). Варимо із добрих 2-2,5 год (жеби бурак м'яким став, не переваріть), почому зливаємо воду і чекаємо най бурак сі остудит - по чому чистимо його від лушпайок та тремо на терці. До нього додаємо половинку цибульки кубиками із пункту №3, так само квашених вогірків кубіками + троха соку із вогірків квашених + 5-6 столових ложок рафінованої соняшникової (чи оливкової, а найкраще  неочищеної кукурудзяної) олії +NaCl +чорний перець. Перемішуємо багато, в холодильник ТАРАТУТУ на добу. Декілька разів мішайте.


 ОСНОВНЕ: На Тру-Хліб №2 ніжно кладемо Тру-Сало №1. Ні замало, ні забагато мастимо МУШТАРДОЮ №4, вкладаємо перинкою солодку цибульку (половину, №3) та посипаємо кубиками часничку (№3). Отримане добро криємо ТАРАТУТов із №5 товщиною як мінімум 50% попередніх шарів. І на 2 хв. у мікрохвильовку на 600-700 Ват, просто щоб розігріти жири і дати їм екстрагувати смаки та запахи часнику, цибулі та суміші перців.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Stinger від 21.12.2009 21:41:15
просто ТРУ!!! нема слів!!!)))) + однозначна!!! :D
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 21.12.2009 21:43:24
Тру рецепт, слина тече коли читаєш..Лишається то попробувати.  
Думаю то буде така можливість скоро, на нашому паті ;)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: zelja від 21.12.2009 21:48:51
тру однозначно
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 21.12.2009 22:22:04
Я до недавна не любив сала, а останіч часом сподобалося. + за рецепти.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Lacerta від 21.12.2009 23:32:14
Просто чудовий рецепт, а те, що смачний навіть не сумніваюсь.
Навіть не кожна дівчина до такого додумається :)

Лови +
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Akella від 22.12.2009 00:42:46
вживаю бутери з салом по схожому рецепту,окрім таратути,треба буде і її собі зготувати та спробувати,+1 за рецепт!!!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 22.12.2009 11:02:48
Ще досить смачні канапки виходять із плавленим сирком, але тра щоб він був новрмальний, по досвіду КОМО, бо як їсиш руский стандарт враження що порошок хаваєш.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 22.12.2009 14:52:41
Цитата: YserL від 22.12.2009 11:02:48
Ще досить смачні канапки виходять із плавленим сирком, але тра щоб він був новрмальний, по досвіду КОМО, бо як їсиш руский стандарт враження що порошок хаваєш.

Як на мене у цьому аспекті рулить також ТМ "Добряна".
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 23.12.2009 01:04:34
На рахунок сиру, після спілкування з людьми, які безпосередньо звязані з його виробництвом, зневірився в них, ті шо дешевші, (сичужні тверді та особливо плавлені). Радили коштувати сорти дорожчі (типу елітні), ніби в них дотримується технологія, і складники цілком натуральні. Хоча в міру своєї захланності жру і одні й другі. Навіть інколи ковбасу, незважаючи на те, що знайомий власник ковбасного цеху радив, що деякі з них взагалі краще до рук не брати.

Є один цікавий рецепт виготовлення такого собі доволі спицифічного на смак і на запах сиру, правда дуже корисного. Береться звичайний домашній сир (творог), не з пачки з магазину, а з базару. Трішки подрібнюємо його і кладемо в посудину і накриваємо кришкою. Залишаємо при кімнатній температурі від 3 до 14 днів, залежно від сезону. За деякий час там під кришечкою наш сир почне файно насичуватись бактеріями + моцно пахнути, шо являються добрим признаком готовності, та подальшої обробки. Далі до того додається троха солі і викладається на сковорідку. Включемо невеликий газ під нею, до моменту кипіння додаємо яйце і жменьку кмину. Виключаємо газ і даємо тій субстанції охолонути.
Виходить дуже поживна штука, пікантна на смак, і зі слів моєї бабці,  дуже корисна для органів травлення. Незнаю правда як на рахунок білків, не думаю що після кипіння щось залишилось.
Мені, родині нашій, ця штука шалено смакує. І друзям, правда деяким. :)  Все таки, на любителя той сир.

Рецепт цей походить ще від моєї прабабці, а також, думаю, на галичині він відомий ще багатьом особам.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 23.12.2009 10:41:30
  Файний рецепт! + тобі. Можна трохи інакше зробити (для тих хто пряних сирів не любить) - не тримати сир до появи стійкого запаху, а завернути його в марлю та варити у молоці (у котре сіль по смаку + чайну ложечку соди) до готовності. Як сир уже дойде, вийняти його із марлі, засипати кмином (чи іншими приправами по смаку), добре перемішати засунути у чисту марлю та відтиснути зайву рідину. Прям у марлі покласти на пласку дощечку та зверху покласти гніт у вигляді кастулі з водов - та у холодильник на добу. Усьо.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Korgyk від 25.12.2009 00:12:34
Це коли є настрій і трішки часу!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/12026/items%5C.1257794599%5C.b)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: zelja від 25.12.2009 00:14:10
ммммм смачно
слюньки потекли !
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: :-) від 25.01.2010 22:28:15
Гм, у мене раціон в мандрівках менш буржуйський, мабуть тому, що так повелося ще із безгрошого школярства. Нижченаведені речі використовувалися для 1-6 чоловік, в "условиях максимально приближенных к боевым". 8)

Одноденні мандрівки:
- якщо є необхідність постійно пересуватися, то козинаки (хз чи правильно написав), згущик. Шоколад і цукерки спричиняли сушняк. Козинаки можна гризти поки біжиш, із згущиком важкувато.
-за можливості зробити привал - верх від військового казанка гречки в казанок + 2 банки сардини - і двоє чоловік доводять до стану нерухомості ;D, нормально можна пойсти 4-5 - залежно від комплекції. 1400 гр гречки + 2*250 сардини = 950 каші на 2, або 470 на 4. А це я вам скажу дуже навіть дофіга на людину яка швидко пересувається. Замість 2 сардин можна банку тушні - 450 грам. Тоді бажано розігріти її у відкритій банці біля вогню, попередньо видаливши комбіжир - гарно горить, що позитивно в дощ.
- 2-4 канапки з сиром/шпондером/ковбасою/яєчнею/відбивною в індивідуальних кульочках+серветки - чудово піднімають настрій, особливо коли сам посеред гір і тобі не правильно вказали на мапі пункт призначення. 8)
- зимою, обов'язково 1-1.2 л термос сильно солодкого чорного чаю, кави, кавового напою. Можна з молоком.
- банка квасолі в томаті + батон/буханка чорного на 2-3 чоловік.
- батон з пачкою-двома майонезу. ;)

Кількаденні мандрівки:
- та ж гречка з сардиною/тушнею. Вона майже не приїдається. Можна зробити молочну кашу. Легко і швидко вариться, без пригорань, дешева, багато вітамінів. Чого рис, пшоно і т.д. не забезпечують, а тим більше макаронні вироби.
- вівсянка із згущиком на ранок. Або манка - вихід готового продукту порівняно із всипаним просто ого. ;D
- відбивна - за правильного пакування придатна до споживання без наслідків (окрім задоволення) 2-3 дні навіть якщо вони найспекотніші в році.
-та ж квасоля.

Цукерки зло, кубики і розчинні супи зло, мівіна зло, алкоголь зло (хіба фугасик солодкого, чи коняка, або накрайняк лікерчик), плавлені сирки зло (якщо вони не намащені), кілька зло, яйця зло, білий хліб зло, сухарики+чіпси зло. Ще багато зла, але так і не згадаю.

Це все випробувано для ситуацій, коли у тебе живіт починає боліти ще на початку мандрівки - 2-5 км від початку, але ти маєш дійти до кінця і негребе.  "Шляху назад немає." Бгг. :P

Можливо потім доповнюватиму. 8)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 04.04.2010 01:22:59
Оскільки вже начебто настала весна, та й у більшості з нас прокинулось бажання вирватися на природу та поласувати традиційним шашликом, поділюсь своїм простим тру-рецептом по приготуванню маринаду для шашлика.

Отже, для свинини. Склад для маринаду: цибулька, чорний мелений перець, сіль або якщо є час та бажання йду на привокзальний ринок в овочевий павільйон та купую мені необхідні натуральні приправи. Узбек, який їх продає, як правило підбирає такий мікс: тархун, чебрець(джамбул), орегано, сушений помідор, суш. болгарський перець, кунжут, суш.часник, паприка, аджика, хмелі-сунелі, карі та ше шось, в кожному разі йому довірити вибір можна, головне зазначити про гостроту приправи.
Приправами з підсилювачами смаку принципово не користуюсь, аля "приправа до шашлику, курки, риби" і т.д. І нікому не раджу!
Так от, ріжу м'ясо, цибулю, додаю мікс з приправ, або ж обмежуюсь сіллю та чорним перцем (що аж ніяк не погіршить смак)), все гарно перемішую - та закриваю в посудині і кладу в холодильник на 4 години. І все.
Для телятини, або навіть для конини, оскільки м'ясо це твердіше, до вищезгаданих складників додаю ще олію. В процесі готування, олією з маринаду поливаю м'ясце.
Важливо смажити шашлики часто повертаючи, на розпеченому вугіллі, яке рівномірно має бути викладене висотою до 5 см. При тому відстань між м'ясом та вугіллям має мати висоту як пачка сигарет. При тих умовах шашличок найшвидше та найякісніше зготується.

Є один маленький секрет, після якого готовий шашлик отримує супер-апетитний запах. Перед подачею до столу, чи вже до зголоднілих писків, шашлики оприскуються водою з додаванням в неї оцту та солі. Запах після тієї маніпуляції неповторний. Ну і смак загалом теж :)


асортимент приправ,  які є привокзальному ринку:
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 04.04.2010 19:50:21
я просто не можу не дописати тут, Roy зачод однозначно:

1) Для телятини, або навіть для конини , оскільки м'ясо це твердіше - телятина не твердіша, просто у ній мало жиру, мармуровістю там навіть не пахне. А коняка однозначно завжди жорсткіша. Якісно покрите олією (чи будь яким жиром, але смів би радити олійку - вітчизняну чи забугрову оливкову холодного тиснення) пісне мєсо буде кращим ніж нею не покрите. Вся справа у тому, же якшо жир на крайцях мєса є - то він по-перше, не дасть витікти цінному соку (чи у певній мірі цьому перешкодит), а по-друге забезпечить більш рівномірне просмажування

2) Є один маленький секрет, після якого готовий шашлик отримує супер-апетитний запах. Перед подачею до столу, чи вже до зголоднілих писків, шашлики оприскуються водою з додаванням в неї оцту та солі. Запах після тієї маніпуляції неповторний. Ну і смак загалом теж
  Замінимо оцет на сццок лимона (але чуть-чуть оцту дайте), істинно NaCl не забудьте. Попорскайте отриманим чудом мясо, посипте його легенько сумах-ом та присипте маринованою в оцті та лимонному соці цибулькою. Сумах в достатку є у того ж ділера на Привокзальному, на Добробуті та Краківському





Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 15.04.2010 19:43:09
      Троха заофтоплю, але сподіваюсь мені пробачите  :) . Є такий класний чувак, звати його Сталик Ханкишиев. Кулінарія була спочатку його хобі, потому він виріс на тру-професіонала. Пан виклав сьогодні на блогу (у зв'язку із весною) дуже файний пост. Ось воно (http://stalic.livejournal.com/333061.html), раджу читати всім на легко голодний шлунок.

     Всім хто цікавиться кулінарією, а особливо східною (совок style - адзербайджанською, грузинською, абхазькою ітд до Ірану та Індії) - його блог то як біблія для християнина. Блог тут (http://stalic.livejournal.com/), причому раджу відмотати на сам початок і стартувати із першого допису (мені впадло мотати, самі це зробіть), бо потому у вас є шанс багацько чого принципового не зрозуміти, а це дуже важливо! Шеф не тільки простим способом розказує як тру-смачне хавко готувати, але як вибрати кухонне принаддя - усе абсолютно, від ножа починаючи та закінчуючи побудовою печі! (креслення і схеми є)

     Смію також рекомендувати поціновувачам його книгу "КАЗАН, МАНГАЛ И ДРУГИЕ МУЖСКИЕ УДОВОЛЬСТВИЯ" (моск.), в неті її сканів як гною лежить. Але беріть тілько скани!!! Без картинок ніяк не відчуєш дух книги, не осягнути коректного способу приготування. Читається на одному подиху, книга більше схожа на художню - то просто поезія, підійде кожному - від початківця до прохфесіонала. У магазині ціна книги стартує від 300 грн.

     Р.S. Також може відвідати не меньш цікавий блог Mangiare e Bere (http://vlad-piskunov.livejournal.com/) його кулєги - Влада Піскунова (знову мотаємо на початок та насолоджуємось процесом читання). Кухня в нього більш західна, європейська. Ну во і ше тут (http://community.livejournal.com/stalic_kitchen/)

     Дякую!

Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 13.07.2010 00:45:31
Інформація про склад і калорійність продуктів:
Методичка  (http://www.franko.lviv.ua/faculty/bzhd/BZhD/PR-4.pdf)- вивчали на БЖД.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/18054/2010-07-13_004146)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/18054/2010-07-13_004623)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 03.09.2010 14:04:26
ИРП-П: читайте (http://community.livejournal.com/kitchen_nax/3918192.html#cutid1) і не купуйте (хіба, що на випадок ядерної війни)  :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 28.09.2010 19:28:07
 най ми простит Roy за криві фото (не було парасольок, спалаху, радіосинхронізатора тощо) = але вийшло душевно мені сі здає. Восінній Овощ-Креатифф  :) Друге фото - злий Модератор, YserL та Овощі (є також представники хфуктів)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 13.10.2010 21:07:40
Ну міг сюди це відео від Сталіка Ханкішиєва не добавити...
Готується максимально просто, виходить максимально корисно та смачно. Гляньте хто ще не бачив, страва називається "Басма"

Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 13.10.2010 22:14:16
ага, а ше поціновувачам раджу таки прочитати "Казан, мангал и другие мужские удовольствия", а також, нову книгу Сталіка, же йно буквально вийшла в світ. Ну і ЖЖ stalic_kitchen
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: US5WEO від 28.01.2011 13:44:04
Скільки чого їсти і скільки чого вдягати чесному Дігеру вже давно підрахували у КАБІНЕТІ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
                        П О С Т А Н О В А
                   від 14 квітня 2000 р. N 656
                               Київ (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=656-2000-%EF)
          Про затвердження наборів продуктів харчування,
         наборів непродовольчих товарів та наборів послуг
           для основних соціальних і демографічних груп
                            населення
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Romchick від 14.01.2012 23:39:46
Знайомий продає сухпайки української армії. Термін придатності до 9 грудня 2012. Ціна за один 60 грн. Решта в О.П.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: swordlord від 15.01.2012 00:10:57
Цитата: Romchick від 14.01.2012 23:39:46
Знайомий продає сухпайки української армії. Термін придатності до 9 грудня 2012. Ціна за один 60 грн. Решта в О.П.


Якшо б кому було треба то можна зробити і дешевше. Але я думаю він не дуже вартує уваги, бо його "начинка" легко знаходиться на полицях звичайного сільмагу, я мовчу вже про супермаркети. НАТО (Франція, Бундес), США вже цікавіші, проте дорожчі на порядок, а то й більше.

Ну а для загального розвитку, та наглядності, так виглядає укр. сухпай 2008 року. (На даний момент істотно не змінився)

Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: swordlord від 15.01.2012 00:20:30
А якщо вже говорити про сухпайки, то маю гарну статтю з книги про війну в Афганістані, ось про сухпай того часу.
Вибачайте, але мовою оригіналу.

Назва: Сухий пайок ИРП 6
Відправлено: YserL від 27.05.2012 21:46:34
Детальний опис сухого пайка ИРП 6
http://twower.livejournal.com/808314.html

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/33725/0_816f0_b5c8faf6_XL)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/33725/0_816f2_977fbe6_XL)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/33725/0_81715_bdf8fc78_XL)

М'яса там мало...
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 27.05.2012 21:53:07
Цитата: inkognito від 03.09.2010 14:04:26
ИРП-П: читайте (http://community.livejournal.com/kitchen_nax/3918192.html#cutid1) і не купуйте (хіба, що на випадок ядерної війни)  :)
У цьому лівжорналі всі пости стерті((
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 13.09.2013 21:33:13
Курде, в темі не дописували вже більше (!!!) 3 років, тре поправити це неподобство, тому:

Рецебт оджики від МаМи
згідно купи заявок від satisfied end-users


4,0 кг сцоковитиго червоного булгарського перцю (росте і у нас)
0,15 кг матьорого (тож червоного) пекучого перцю AKA закарпутський чилі
0,6 кг таматноної пазди тіпа Чувак (ze bezzt), концентрації 70%+
200 гр. розчину 9%-го  СН3СООН у Н2О  (10 ст. лижок 9% оцту)
400 гр. сахарози С12Н22О11  (буракового цукру, 18 ст. лижок)
3 середні головки АнтиВомпірНого засобу (щирого українського часнику)
7 лаврових лизточгів, цілих, гарних, зелениг та непошкоджених нах



Заява на ОдЖику


     Раз) Єден та другий перець супер відчистити від плодоНіжОк, насіння, іншого стороннього гівна та москалів (липнуть часто, видаляються вкрай кепсько);

     Два) Булгарський та гострий перец пропосутити через мєсорубку єден раз, очищені АнтиВомпірні засоби – іно через АнтиВомпіроДаффку аналогічно;

     Три) Змішати ффсьо докупи із Раз) та Два) +все інше із шапки у фест казані, де не гріх і Путєна(москаля) заморити;

     Штири) Получену жостку канітель варити на медленном огні (реально медленному, шоб ледве булькало, пастаянна памешевая) шчитая от зокіпанія 1 час по масковскаму времені;

     Пйєть)  Допирдолити у смесь 400 мл чи 20 ст.л оливи (можна тої, же Дзідзьо для Мейсона робив, але і звичайна вітчизняна рафінована зоканає). Памешевая готувати 20 минут по масковскаму времені;

     Шізт) Запирдолити в стирилізовані банки по 0,5 літра, вихід – 8 закусів. Якшо літровіч – то закусі буде лише 4 банки, так шо пильнуйте;

     Зім) Якшо просто вже не планується жерти, то стерилізувати нах у банках 30 мінут по маскальскому времені (шчитая від зокіпанія води), потому закатати;

     Візім) Ффсьо

     Плюси(+): чудова шняга, перевірена роками та багатьма дописувачами(і не тілько); прекрасна основа для гострішого соусу (додайте своїх приправ у кінці, більше гострого перцю, Tabasco(tm) (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE_(%D1%81%D0%BE%D1%83%D1%81)), правильних грибів  ;) чи чогось ше), при коректному приготуванні - 100% гарантія сатисфакції та гарного настрою. Вживайте на здоров'я - і Ваше волосся буде мяким та шовковистим

     Мінуси(-): немає USB 3.0
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 16.09.2013 10:00:17
Я ще в неті зустрічав такий (http://perkalaba-real.livejournal.com/865791.html) рецепт :)
Соррі за нецензурщину.  ::)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Agvares від 16.09.2013 21:43:54
Можу порадити простенький соус:олія нерафінована+ лимон + троха цукру(1 ч.л) то всьо заколотити і є люкс для маринування мяса та цибулі і тд!!!
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 29.11.2013 12:14:35
Сир "Селиський" (http://www.seliskasirovarnia.com.ua/index.html) з легким запахом Полтви. Роблять на Закарпатті, у Львові продається в Опера Маркеті і Кумпелі.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/40782/PB235979)

Сир дуже смачний. Характерного запаху йому надають умови дозрівання: вологий підвал з бетонною підлогою вкритою водою а стіни плісінню. Ще троха фоток сироварні тут  (https://picasaweb.google.com/100237855232825191410/lYNYWE#5950124511647817314)

Ну і не до теми, але скупнутися в воді дуже схожій на полтву по вигляду і запаху можна в Косино. (http://www.kosino.com.ua/galery.php) Воду там щодня міняють, тому для цінителів Полтви рекомендую вечір. Людей мало, а вода якраз :)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Bottlehunter від 01.02.2014 13:08:38
Нині мав трохи часу і багато натхнення, то відсканував і розпізнав невеликий розділ з перевиданої нещодавно книги О. Заклинської "Нова кухня вітамінова" (1928). Розділ присвячений особливостям харчування в походах та на вилазках




Поради пластунам, соколам і туристам

(Поради пластунам, туристам. З власної практики для «Кухарської книжки», пласт. — Б. 3).

Ідучи на прогулянку, хоча 6 невеличку, ніколи не треба забувати про їжу «Як хліб у торбі, то сядеш на горбі», — сказано у народній приказці. Не сподіватися, що купимо по дорозі. Виходимо раненько — крамниці ще не відчинені або весь товар випроданий. Голодний пластун не зможе йти в ногу зі всіма. Необхідно взяти з собою, окрім палиці, наплечник (нараменник), куди покласти: польову пляшку, кухлик, ринку, ложку, ніж, виделку. Все начиння має бути легке — алюмінієве.

Не забути: щіточку до зубів, мило, свічку, сірники, рушник, записник, олівець, кілька хустинок, бандажі, вазелін, гребінець, светр, сорочку, панчохи, нитки, голку, ґудзики, простирадло, клейонку Дехто бере ціле шатро, сокирку, шнурки тощо. Усе мусить вміститися у наплечнику! З тим пластун ходить по горах, піднімаючись догори і спускаючись униз. Пече його сонце, продуває холодний вітер, січуть ненастанні дощі. А він здійснює прогулянку в Карпати!

З їжі взяти кілька цитрин, якщо захочеться пити. Плину треба вживати якнайменше, бо тоді турист швидко втомлюється. Декілька краплин соку з цитрин втамує спрагу. Можна замінити квасним цукерком. Нічого не брати соленого, перченого, паприкованого, щоб не хотілося пити. На всякий випадок лише алюмінієву пляшку з водою. Харч мусить бути такий, щоби не розсипався, коли пластун скаче по скелях, щоби, бодай тиждень, не псувався і був дуже калорійний — ситний. До таких страв належить: швейцарський сир, суха ковбаса, найкраще — салямі, солонина, сухарі, шоколад, українські печені пиріжки, хліб, палянички. Овочі брати сирі: морква, цибуля, часник, горох, квасоля, біб. Фрукти: яблука, сливки (найкраще сушені), горіхи, родзинки, фіги. Масло, сіль, цукор (тільки у щільно закритих коробках і ще перев'язати шнурком). Кашу, найкраще кукурудзяну муку, на полонині зварите кулешу з
молоком. Картоплю можна буде спекти на вугіллі ватри. Мати при собі кілька торбинок, бо в таборі розподілять пластунам неварений харч, а не буде у що взяти (мука, какао, цукор, сіль тощо). Риби не брати: швидко псується і можна отруїтися. Також остерігатися невідомих грибів і ягід. Товари купувати в українських кооперативах, щоб була певність, що свіжі й добрі.

У Карпатах нема ні готелів, як у Альпах, ні вигідних нічлігів. Можна в лісах заблудитися, і ночувати доведеться просто неба, на землі. Якщо трапляється «стая» або «Колиба», де сплять покотом вівчарі чи робітники, — не раджу в них ночувати. Бо можуть бути багаті на всякі комахи-кузьки. Найкраще мати своє шатро! Вночі вартувати по дві години, чергуючись. Ватру підтримувати цілу ніч, бо дуже холодно. Найбільшим ворогом пластунів-туристів є дощі. Мокра одежа, харчі, тяжко розпалити ватру з сирого хмизу. А їсти треба! У чабанів можна купити коров'ячого, козячого, овечого молока. Найпоживніше — овече, а козяче корисне хворим на груди. Жентицю-сироватку з овечого молока можуть пити ті, хто має здоровий шлунок. Спочатку небагато, треба звикнути. Краща на смак свіжа, бо солодка, але квасна — здоровша.

Дуже поживним є овечий сир — «будз», з нього роблять бринзу. Менше поживна вурда, бо вона з сироватки. Гуслянка — це спражене молоко, налите у глечики, обмазані сметаною. Як молоко скисне, то дуже смачне і поживне. Бринза — поживна, але солона, треба їсти з будь-якою кашею, найсмачніша — з кулешею. Молоко, яке ви купили, треба перецідити, а пити лише зі свого кухлика. Оце найважливіші поради нашим пластунам і туристам.

Пластова кухня в таборі. Кухні у таборі звичайно обладнують над потоком або при криниці, щоби було досить води. Кухня — це збита з дошок шопчина з однобічним скісним дашком. Коло неї шатро кухарки і пивниця. Вся кухонна обстановка — це два більші котли, два-три баняки, кілька ринок, ножів, виделок, ва- рех, кухлів і горнят. Куховарить один із пластунів, і це його «іспит вмілості» з кулінарства. Кожний курінь намагається мати свого кухаря з таборовою практикою. Найбільшою турботою господаря табору є постачання харчів. Щодня нагодувати 40 людей, щоб були вдоволені і не голодні — це не жарт! Як недалеко крамниця, то при допомозі пластунів сам доставить продукти. Гірше, як його поблизу нема, то господар мусить добре набігатися, заки придбає хліба, муки, м'яса тощо. Харчування пластунів тримається на консервах і пенцаку (ячмінних крупах). У таборі не вживають консервів, бо вони ніколи не замінять свіжих харчів — ні за смаковими властивостями, а також не надаються для оздоровлення юнацтва. Якщо пластунові набридла якась страва, він має власний посуд: риночку, бляшанку і сам власноручно, кожної хвилини, може зварити собі страву за бажанням (гриби, компот, картоплю), бо вогонь цілодобово горить, ватра не згасає.

Печене м'ясо на рожні. На залізний рожен чи на довгий рівний патик настромити м'ясо і добре прив'язати, щоби не впало. З двох боків багаття вбити у землю двовилчасті патики, і на них оперти рожен з м'ясом. Наперед м'ясо треба посолити або замочити квач у ропі, і з усіх боків помазати м'ясо. Коли м'ясо починає зарум'янюватись, відсуваємо на боки жар, а м'ясо час від часу помазуємо ропою, щоби не висохло, а було сочисте. Можна пекти м'ясо завиване у мокрий папір, а ще краще обліпити його глиною, щоб було неначе в горшку У глині можна запікати птахів разом з пір'ям, тільки випотрошити, посолити, а в отвір запхати розігрітий камінь. Тоді повісити на рожні і пекти над вогнем. Коли готові, зняти глину, до якої приліпиться все пір'я. Так само запікається риба.

Печеня з м'яса (без води).
1 спосіб. Звучить дивно, але насправді можна спекти печеню без води. У начиння, тільки не оцинковане, з щільною покришкою, вкласти покраяне шматками м'ясо, посолити і дати лаврового листя. Ринку щільно закрити і вставити у півметрову яму з землі, наповнену жаром, ним же присипати начиння з м'ясом, притрусивши ще й землею. Через 2-3 год. споживаємо соковиту печеню. А якщо є ще й картопля, цибуля і капуста — це вимріяна вечеря!
2 спосіб. Викопати яму в землі, на дно покласти кілька каменів. У тій ямі розпалюємо ватру, палимо цілу годину, вибираємо вугілля, а камені зливаємо водою. На чисті камені кладемо м'ясо, прикриваємо його плястрами картоплі, цибулі, а в кінці — листки капусти. На капусту кладемо шматок мокрого полотна, поверх — складений учетверо мішок, щоб у страву не налетіло піску, бо засипуємо його землею. За 1-1/2 години маємо добру печеню з картоплею і капустою, вареною в парі.
3 спосіб. Укладаємо шматки дерева чи каміння у два ряди, щоб утворився гострий кут з найбільшим розширенням рамен проти вітру. В такім тунелі розпалюємо вогонь, який огріває котел, поставлений зверху.
М'ясо з дичини можна переховувати так: покраяти на пояски по 6 см завдовжки, 1см. завширшки. Натерти сіллю, звісити на вільнім повітрі і залишити на ніч, краще — недалеко ватри, бо дим і вогонь відганяє непрошених гостей. Коли висушиться, можна їсти сире, решту сховати у торбу і забрати з собою. Можна зварити поживний розсіл чи поливку.

Випікання паляниць (хліба). Всипати муку в кітлик (невеликий котел), додати солі, подвійну порцію порошку до печива чи сухих дріжджів. Долити води і все разом розмішати ложкою. Коли загусне, ще додати води, доки тісто зробиться повільне. Тоді помити руки, посипати їх мукою і виробити з тіста одну чи більше паляниць. Поставити на рушта над гарячим попелом або відсунути жар і покласти тісто на землі, а довкола зробити з гарячого попелу вал. Так можна пекти лише невеликі паляниці. Хто хоче мати хліб, мусить зробити рід печі. До старого глиняного горшка або в ринку покласти вироблене тісто. (Посудину помастити жиром і добре обсипати борошном). Щільно прикрити. За цей час, що готувалося тісто, вогонь у викопаній ямці перегорів, і залишився жар і попіл. Туди й поставити горнець з тістом та довкола обкласти його вугіллям. За півгодини хліб готовий. Так можна запікати м'ясо, дріб. (Цей спосіб розповів із своєї військової практики учитель Й. С. Бучацький).

Ще один спосіб випікання паляничок. Вирізати добрий бучок, обчистити з кори, загострити на тоншім кінці і розігріти над ватрою. Опісля зробити тонкий пояс з тіста, широкий на 5 см, грубий на 1 см. Обвинути його спіраллю довкола бучка, вбити другим кінцем у землю при варті і обертати, аж палянички не спечуться. (Про цей спосіб розповів із своєї практики учитель В. Сопун). Зрозуміло, що кухарська книжка потрібна і в таборі.

Вода. Воду пити лиш проточну, найкраще із джерела. Іншу — лиш переварену. її носити у польовій пляшці. Перед питтям потрібно з'їсти шматок хліба, щоби його протравити. У шлунку утворюється соляна кислота, котра вбиває бактерії, що знаходяться у воді. Щоби вода була безпечна для пиття, мусить кипіти 10 хв. На прогулянках потрібно пити якнайбільше квасної мінеральної води.

Пластовий чай. І. Нарвати цвіту з малин, рожі, суниць, ожин, яфин (чорниць) і висушити у затінку. Так само посушити ягоди на сонці. Переховувати у сухому місці. Із тої мішанини дуже добрий і здоровий чай.
II. Посушити листя з вищеназваних рослин. Можна змішувані з цвітом і ягодами. Чай буде здоровий, пахучий і кращий.

Січовий квас. Чверть кілограма чорного хліба покраяні кромками і висушити. Вкинути у горнець і залити 1-1/5 л кип'ячої води. Горнець прикрити теплим покривалом і нехай охолоне. Воду зцідити через марлю, додати трохи цукру і цитринового чи іншою фруктового соку.

Яблучник з Бичкова на Закарпатті. Добрі винні яблука обібрати, потерти на тертці, сік витиснути через полотно і влити у горнець. До нього додати кілька печених яблук — цілих, щоби збільшити кислотність. Коли після кількох днів з'явиться кожух, то квашення закінчене. Перецідити і злити у пляшки. Або ще роблять так: потовчуть яблука у ступі, зберуть сік, поцукрують і п'ють.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: :-) від 07.02.2014 15:53:58
Цікавий матеріал. Нарешті знайшовся час до прочитання. Більш цікавий із точки зору історичної. Та й практично також має сенс - порівняти ту ж таки пластову кухню в той час і те що є зараз і внести певне удосконалення.
Також цікавою є наявність в нашій місцевості лимонів до 1939-го. Підозрюю голота зі сходу вирубала плантації. ;)
І рекомендації купувати лише в певних кооперативах, бо мов свіже і якісне. Але із мені відомих таких організації за останніх 5 років жодної не залишилося. :(

Втрапила до рук недавно книжка Eating for Endurance, Ellen Coleman, хтось читав, щось варте уваги? Мені для марафонів.
Назва: Сардина Аквамарин
Відправлено: YserL від 18.08.2014 17:39:52
Сардина Аквамарин, 4820041200759, 240 г, ціна ~15 грн по акції у Барвінку. Краще ніж українська тушонка.

(http://lh4.googleusercontent.com/-e4VF9R5Pf2s/U_IPIdkl-OI/AAAAAAAARs8/TSCB1Czk8RA/w716-h899-no/20140818_161405.jpg)

(http://lh6.googleusercontent.com/-sO-WxBz47U4/U_IPIFz8zqI/AAAAAAAARs4/-RkUZd7qU20/w1024-h768-no/20140818_161657.jpg)

(http://lh3.googleusercontent.com/-aqrNZnGbrfE/U_IPKLQ7P_I/AAAAAAAARtM/tRehk1KEKWg/w1024-h768-no/20140818_162456.jpg)
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: YserL від 27.08.2014 21:21:59
Найшов пристойну тушонку івано-франківського виробника:
Свинина тушкована стерилізована Росана ДСТУ 4450:2005 500г 34 грн.
Думаю на рівні з білоруською тушонкою, без сухожиль і кісток, сполучної тканини.
Продається у магазині вул. Сянська, 9, навпроти Добробута зі сторони заїзду.
Кажуть народ бере ящиками після проби.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 01.09.2014 11:10:40
В рукавичці купив Датську тушенку DAK. Банка 450 грам, 100 грн. Дорогувато але.

Жиру - нуль, хіба той шо міститься в самому мясі. Мясо - один суцільний великий шматок. Без прожилків і з мясними волокнами. Смак теж на висоті. Ми з Женею зїли за раз. Чи вартує шматок мяса 450 грам 100 грн - кожен вирішує сам.

Додам від себе шо останній раз брав тушене мясо в гори весною 2007 року на Яйко Ілемське. Після важкої банки повної жиру вирішив шо ну його нафіг. Відтоді тільки Сардини. Якість значно краща і стабільна від банки до банки. Та й посуд потім легше відмити :) Але тепер зявився гідний конкурент. Якшо забрати олію то 4 банки сардин заміняють 450 грам мяса. По грошах виходить те саме.

Увага питання: чому в Україні такої не випускають? Навіть для армії. Думаю ціна в гривні була б на рівні 60 грн за банку, цілком прийнятна
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: ІНТРОВЕРТ 997 від 05.05.2015 22:25:49
Рецепт в"яленинки ( не жирне м"ясо , ріжемо впоперек волокон не товще 5 мм ) маринад сіль 100 грамів на 1 кг м"яса ( обов"язково ) 250 мл соєвого соусу  спеції за смаком ( рекомендую часник в гранулах ) тримаємо в маринаді 12 годин , витираємо м"ясо , кладемо на решітку ( під нього деко в фользі ( щоб легше мити ) і сушимо по 3 години з кожного боку при температурі 80 градусів ( тобто загалом 6 годин ) . якщо сушити по чотири години то лише овочі .
П.С. Штука неоцінена якщо в маринад не класти трави зберігається в контейнері місяць і більше , якщо в вакуумі зберігатиметься роками .
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 06.05.2015 09:06:14
Солі занадто багато, цілком досить тої, що є в самому соєвому соусі. Сушити 6 годин при 80 градусах? Маринувати 12 годин куски в 5 мм? Вбивство для м'яса. Товстезний стейк в 2-3 пальці товщиною готовий 100% коли всередині температура дойде до 73-770 С, а тут кусочки в 5 мм. Ми сушимо в електросушці для овочів/фруктів/грибів, де температура не піднімається вище 45 градусів. Поставив на ніч - зранку ідеально всушене м'ясо, його в zip-пакет (краще вакуматор), може дійсно дуже довго зберігатись.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: ІНТРОВЕРТ 997 від 06.05.2015 18:09:35
Тепер я пізнав кулінарну лайку . Я кілька разів так робив мене влаштовує ( сіль то є слабина для мене попри її шкідливість у надмірних кількостях) хоча зменшити температуру і збільшити час сушки цілком можна ... А ще маса падає у 3 рази .
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Lesyk від 06.05.2015 20:26:06

Пацани, хто має коня? Давайте зробимо в'ялене мнєско, там беруть підсушену конину і розміщують під сідло коника, там воно просочується потом і стає якимось суперкльовим. Ну принаймі лицарам у фільмах подобається.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 12.05.2015 09:15:34
ЦитуватиПацани, хто має коня? Давайте зробимо в'ялене мнєско, там беруть підсушену конину і розміщують під сідло коника, там воно просочується потом і стає якимось суперкльовим. Ну принаймі лицарам у фільмах подобається
Давай
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 12.08.2016 11:03:26
MRE меню2
Будучи спраглим до усіляких заморських наїдків, вирішив спробувати американський сухпайок, так сказать в польових умовах.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/d400ed6b32e4c4a00cedab0c5d2fec25.jpg)

Як воно виглядає?
Упаковка складається з двох товстих шарів поліетилену, що надійно захищає вміст від потрапляння вологи.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/d81a88c7b8affbd6eb68f763101f1ba8.jpg)

Тут склад сухпайка повністю розкладений.
Що в нього входить:
- основна страва шматочки яловичини в соусі барбекю
- чорна квасоля в гострому сосусі (пожежа в роті)
- плавлений сир чеддер з Халапеньо (уххх)
- 2 шматки тортиль'ї
- смажена кукурудза в клярі
- енергетичний напій
- соус барбекю
- розігрівач
- ложка
- пакет для напою
- жувальні гумки 2шт.
- сіль, перцеь
- кава, вершки
- волога та суха серветка

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/9c1d020709ea98a89e98c619e6d24d24.jpg)

Розігрівач виявився ефективним, який доволі швидко розігрів їжу.
Суть роботи полягає в наступному: наливається по позначку вода, береться пакет з їжою та спеціальна картонка, в яку це все разом щільно засовується.
Проходить хімічна реакція, внаслідок якої утворюється тепло, яке розігріває пакет що поруч.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/192d23c1961e8abc385d5774ed8de18e.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/0ba7f81ff03206bb82f77b820346ff5a.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/705269ed4e4950b864f2df642970fabd.jpg)

Поки їжа розігрівається, розводимо енергетичний напій з водою.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/4fce1fbce5503da68f33a2c4688026ca.jpg)

Яскраво-червона хіматура)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/4bc5a7995d0b1ff3c8774f171caa6598.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/82a302095496d1f3e0a931fd9646ee0b.jpg)

Куштуємо фасолю. Смак доволі непоганий, нагадує навіть класику від "Вересу", аже до поки не розкривається червоний перець.
Мені таке не під силу, та й не смачно зрештою. Дуже гостре.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/404d1f74c955067235d1089b1040f7b8.jpg)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/485cc0ed4070994732971840c4dfa8b8.jpg)

Тортіл'я, на смак гуд.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/9636562d3713dfbc25cbc0634551ed82.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/434eaf73767f0abedeebb50e175ab727.jpg)

З сирочком перцевим навіть непогано дуже, вживаючи до основної страви.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/2a17c93ba1b9f84870aa97d6aa5fe534.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/3674d289c55f61f27dc2e7cff0c1f279.jpg)


Тим часом розігрілась основна страва. Шматочки телятини відчувались, та загалом страва посмакувала. Потішило, що не була перчена. Вміру солі, гарний виражений смак, без відчуття картонності і надлишку консервантів.
Лише якась ледь помітна нотка нагадувала нам, що їжа тривалого зберігання.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/daf2d646fb1284763e90267394a7920a.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/4ab38dcef62c5d3df57858533ae7b43d.jpg)

Соус BBQ дуже смачний
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/f2851f99e322a002734bf11dae5aea0d.jpg)

Хімічний напій - на рівні з всіляких швидкорозчинних Yupi чи Zuko. Тропічний смак виявився не впізнаваним. Не смачно.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/a7ae0afdbde14262bddc8daf4a947430.jpg)

Снек - кукурудза, в такому вигляді її ще не бачив. Їсти можна, не тверда.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/bbd8ef7b0dfa9ac6e0e11b0da40aea78.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/f33d52f698ec0786ed103f063dfcec9f.jpg)

Пакетик з дрібними аксесуарами.
Сіль, кава, серветки, жувальні гумки. Вміст не тестувався.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/497ba2bb7aeb03c43b989543c2874527.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/49286/b503b3acbe939455f399ff5a9035bb44.jpg)

В цілому, доволі позитивні враження від меню. Враховуючи його вагу та портативність. Наявність гострого лише троха підпсувало враження.
Зрештою, є і інші меню (http://www.mreinfo.com/mres/mre-menus/mre-menus-2016/). На 2016 рік їх є 24 види). Так що варто спробувати.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: SANECKA від 12.08.2016 17:09:10
Як можна замовити???
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: ІНТРОВЕРТ 997 від 12.08.2016 17:29:48
Така кукурудза смажена є на євротеку  ;D
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Roy від 12.08.2016 17:59:27
Цитата: SANECKA від 12.08.2016 17:09:10
Як можна замовити???

На ОЛХ знайдеться все))
Насправді, країна завалена тими MRE, частина допомоги від штатів.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: maxiWELL від 12.08.2016 18:35:17
Цікавіше, де можна знайти екзотичну вермішель швидкого приготування? Бо окрім двох торгових марок (самі знаєте) інших нема.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Lesyk від 12.08.2016 20:52:29
Цитата: maxiWELL від 12.08.2016 18:35:17
Цікавіше, де можна знайти екзотичну вермішель швидкого приготування? Бо окрім двох торгових марок (самі знаєте) інших нема.

Заходимо на Аліекспрес - і за 40 секунд знаходимо агромну партію самих різних китайських смаколиків.

http://ru.aliexpress.com/item/108g-10-bags-Mixed-flavors-Baijia-Chenji-instant-vermicelli-Instant-Hot-and-Sour-Rice-Noodles-Chinese/32218815045.html?spm=2114.03020208.3.115.OJQJkN&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_1_10039_10057_10056_10055_10049_10059_10058_10017_106_105_104_10060_103_10061_102_10062_10064,searchweb201603_7&btsid=143154c5-8fea-403f-973f-824eaf2647ba
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Dexter від 15.08.2016 13:41:41

Цитата: maxiWELL від 12.08.2016 18:35:17
Цікавіше, де можна знайти екзотичну вермішель швидкого приготування? Бо окрім двох торгових марок (самі знаєте) інших нема.

Або Ашан в Сокільниках, присутні три види китайської мівіни.
Плюс десь в центрі був магазинчик, котрий продає компоненти для суші, удонів і тому подібних страв.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: inkognito від 26.08.2016 14:35:09
ЦитуватиАбо Ашан в Сокільниках, присутні три види китайської мівіни.
Cільпо також

ЦитуватиПлюс десь в центрі був магазинчик, котрий продає компоненти для суші, удонів і тому подібних страв.
Банзай на Івна-Франка, але вже кудись переїхав до Нового ЦУМу
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: maxiWELL від 29.08.2016 10:03:49
То все у Львові, а цікаво знайти у Києві.
Назва: Re: Кулінарія
Відправлено: Golem від 29.11.2018 02:24:14
Поділюся з вами Божественною тушенкою яку вже як рік купую в Магазині Горбогори (https://www.google.com.ua/maps/place/%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%C2%AB%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8%C2%BB/@49.7193579,23.9036874,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x5c9176664692fc7a?ved=2ahUKEwjgx_P8qfjeAhUR3KQKHbhBCyoQ_BIwDnoECAYQBg) в Пустомитах. 60 грн. Ше чув шо є десь на нижньому шуварі, але не знаю де саме. Робиться вона недалеко від мене в Поршній. Так шо власник під боком, якшо буде халтура самі розумієте...


(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-183134-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-183200-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-183256-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-183410-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-183416-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-184505-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181128-185112-resized)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/52877/20181129-021452-resized)

Перемішуємо все з пастою, додаємо троха соусу Песто і вечеря дослідника готова!

Рой, може закинь сюди огляд сучасного Українського сухпайка?
Назва: Газовий пальник - плитка 3 кВт
Відправлено: YserL від 03.02.2022 20:05:02
У разі відсутності можливості зробити вогнище, або у разі резервного джерела приготування їжі (от нема світла, газу) варто купити газовий пальник.

Купив Widesea WSS-201. З шлангом, кріплення на цанговий балон. Потужність 3 кВт. Вага 300 грам. Витрата газу 50-100 грам на годину. Літр води скипятіння за 3 хв.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/58647/f655877605ead953eecaa1433ecbb35d.jpg) (https://ibb.co/r0NB2HV)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/58647/e76f09ed0b025e6f886b578c6bb458d2.jpg) (https://ibb.co/PjnK2zz)

Цанговий балон і балони з чистим бутаном.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/835/58647/9ef6d400222e8c9fabcd612490155c8f.jpg) (https://ibb.co/12pyYqs)

Роздрібна ціна 220 грамового балону Sigma 40 грн.

Для легких походів варто взяти легкий пальник з накруткою на балон примус.