Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Golem

#341
Водив Андрія Івановича у Полтву. Він особисто перевіряв стан колектора. Звісно шо до приходу начальства все підмарафетили. Вперше за дванайціть років в Полтві почистили бортик «коло Макдональдсу». Це об нього зазвичай зупиняються бідаки які звалилися в Полтву. А якщо серйозно, то після прибирання помітно впав рівень води на цій ділянці, вода більше не розмиває навколишні стінки. Також стало проглядатися відгалуження в старий польський колектор на Липинського.

Було останні 12 років


Стало


По перше, тепер видно куда вода лиється в 4 колектор. По друге, обома берегами тепер можна нормально пройти. Ну і у зливу вода легше через нього перетікатиме, то ж центр швидше просохне.



Що я там забув у карантин? Насправді ми були у Полтві ще до карантину. Але я тримав пост на 1 квітня. Поки журналісти знімали свій стендап, я мав змогу все гарно обдивитися. Зараз вирішив поділитися цікавими історичними спостереженнями про Полтву.

Знімаємо вхід коло Оперного Театру


Сам репортаж. Нічого надзвичайного. Дивитися з 5-37 хвилини


Почнемо з загальновідомого фото NAS. На ньому бачимо панів инженерів які дивляться кудись на колектор. Всі вони ладно вбрані, в капелюхах. Очевидно що спускалися сюди не через люк. В руках мають потужні ліхтарі.

Пани инженери в Полтві. Видно тесаний камінь з якого складається колектор


Нижче те саме місце, але вже сучасне фото. На жаль таких самих панів інженерів для знимки знайти не вдалося. А Андрій Іванович не захотів позувати на камеру в хімзахисті і без краватки.

Лівий берег і те ж місце де стояли колись пани Инженери. Стінки колектора поштукатурені і камінь проглядається слабо.


Ця стара чорнобіла знимка зроблена на примиканні нового колектора який обходив фундамент Оперного театру і старого колектора Скарбека. Видно ту саму форму стелі і характерний вихід назовні коло театру Зеньковецької. Інженери оглядають власне старий колектор Скарбека, в якому він тоді був стані. Вони приймають рішення чи штукатурити його чи ні. Зараз він поштукатурений і, як бачимо, достояв до сьогодні.

Зверніть увагу скільки води в Полтві було тоді, а скільки є тепер. Різниця помітна на око. Тоді її було значно менше і бруковане дно колектор гарно проглядалося. А зараз воно все у воді. Левову частку стоків додає Сихів та інші нові райони. Туристи в центрі, як це прийнято вважати, ні в чому не винні. Загальний притік води з старої частини міста невеликий. А його зростання від туристів взагалі мізерне. Ну а про ідею відкриття Полтви я взагалі мовчу

Теж місце, правий берег Полтви


Сюдою пани інженери напевно що спускалися в колектор. Це найближчі сходи на лівий берег Полтви коло Оперного театру.


Від цих сходів до місця, де було зроблено фото з інженерами, йти десь двісті метрів. Це саме місце я пропонував відкрити для туристів. Андрію Івановичу ідея сподобалася. Обіцяв посприяти. 😊

По першому фото все. Тепер друге. В Полтві ще досі можна зустріти ізолятори на стінах. Туристи часто запитують для чого вони були потрібні. Ось кілька прикладів ізоляторів що збереглися

Ізолятор коло Полтвопаду і примикання з вулиці Городоцька.


Ізолятор в районі проспекту Свободи.


Ізолятори використовувалися по свому прямому призначенню, тобто для електрики! Так, в Полтві колись було електричне освітлення! На фото ліворуч видно ці самі ізолятори. На них навішені електричні дроти. Щоб робітникам було видно що і як робити. Або може вони в три зміни тоді працювали аби менше незручностей Львівянам створювати?

Фото будівництва колектора. Район проспекту Свободи. Ліворуч на фото видно ізолятори. Світло вдалині це вихід на поверхню. По дерев'яному жолобу праворуч тече вода. Джерело даних про жолоб Нелегал, лінк


Також видно як мостили бруківкою дно колектора. Камінь(базальт) більш стійкий до дії кислотного середовища ніж бетон. Тому саме ним і викладали дно. Зараз води стало більше і вона все рівно тече по бетону. :( Це одна з можливих причин чому маємо розмиті стінки колектора. Про це я вже якось писав раніше.

Ось приклад розмитих боків колектора


Ну і ще кілька колекторних спостережень наостанок.

1)   Поприбирали Полтвяного :( Він особливо нікому не заважав. Але вже як прибирати то прибирати все.

Було


Стало. І для чого Поляки лишили тут цю рейку?


2)   Пофіксили стіну на вулиці Торговій. Ще й дату поставили. Це звісно що плюс. Але аналогічне руйнування в притоці коло Кумпеля на пр.Чорновола ще залишилося.

Підмурована стінка на вулиці Торговій


3)    Усунули прорив води коло Кумпеля на пр.Чорновола. Тепер там сухо сухо. Фоток не зробив бо раптом запищав газоаналізатор, СО. Звідки тут взятися СО? В цьому місці на поверхню виходить решітка дощоприймача. З неї добряче тягне свіжим повітря знадвору в колектор. Саме в цей час запаркувалася маршрутка і вниз потягнуло вихлопними газами ☹ То ж я змушений був швидко піти з цієї газової камери. Як бачимо, в Полтві повітря чистіше ніж назовні.

А взагаліто дігерам корона-вірус не страшний. Регулярні походи в Полтву гартують імунітет. 😊

Висока статура Андрія Івановича в колекторі який оглядали пани інженери


Ну і хто дочитав пост до кінця – з першим квітня Вас!
#342
Я людина бувала. Висотою чи глибиною мене не злякати. Але підійти до краю нового урвища коло Стебника було реально стрьомно. І справа не в глибині, падати що з 10 метрів що зі ста в принципі пофіг. А в стрімкому глиняному краю. Щоб все це сфоткати потрібно було стати на краєчок капець якого вертикального обриву. А все що тебе тримає - відколотий кусок грунту що тримається на невідомо чому. Якщо попередній обрив - це просто велика воронка, то цей - вертикальна шахта. Від одного вигляду стає страшно зазирнути через край. Цей обрив круглий і має дуже стрімкі стінки.

Панорама Провалля


Раніше сюдою можна було пройти до старого провалля


А тепер маємо нове!


Хто б міг подумати що нове провалля утвориться одразу ж коло старого?! Напевно начальник шахти дякував Богу за карантин і коронавірус. Бо він відвернув увагу преси від цього кричущого явища. Воно, на відміну від попереднього, якось пройшло повз увагу. Але ж як так: прямо коло людських осель та дороги утворюється друге провалля. Це попри раніше скликану комісію та прийняті рішення.

Частину футбольного поля вже забрала шахта. Воно у проваллі. А вогонь горить на іншій його частині


тут колись викидали Аут. А зараз страшно вниз глянути


Видно як коло краю провалля земля просіла. Напевно теж обвалиться


І все полетить туди униз.  На горизонті видно копри рудника номер 2 які це все і спричинили


А де ж вода!!!


Ладно, я не зрадофіл. Підійшов, пофоткав все для історії і задався питанням: а де ж вода??? За легендою другий рудник є повністю затоплений. Ця вода мала б унеможливити подібні провали. Але якщо такий вже і стався, то ми б мали побачити цю воду на поверхні? Чи не так? Але як бачимо, все сухо.

Вид з нового провалу на старий


Як бачимо стінки тут майже вертикальні. Тобто все стрімко пішло кудись під землю


Колись від цих копрів на горизонті сюди їздили підземні поїзди


Ну а зараз просто яма. І я пообоююся чи не порушив землетрус від провалу інші ділянки шахти...


#343
Цитата: goom від 29.03.2020 22:42:25
До геоології ні, скоріше до розробки - експлуатації. Якщо маєш питання, пиши в приват, радий буду допомогти.

Дякую. Я вже ніби все вияснив :)  З такого загального мені і багато кому буде цікаво що то за кімната підвішена на буровій вишці? Якесь обладнання яке було в старих вишках внизу а в нових наверху? Типу як память поближче до процесора. Чи це просто вантаж?

Ну і якщо раптом матимеш змогу запросити на якийсь буровий абукт то обовязково пиши в Плани! Впевнений вийде гарна вилазка!
#344
Невдалих пошуків не буває тільки в того, хто нічого не шукає. В книжці про літаки є навіть окремий розділ про це.



#345
Дякую! Цікава історія. :) І залаз епічний.

А як вони вас спалили? Шуміли в адмінці?
#346
дякую! Le-i-zoo скинув що це може бути звязане з Discovery Стрий

В них на сайті є дуже схоже фото.


Вчора проїжджав там. Стоїть :) Світиться. Для фотодрочки на територію і не треба. Там якраз здалеку гарні види.

А ти маєш якесь відношення до Геології?
#347
Ну що, книжка готова! Забрати можна завтра на 9-30 коло АТБ на тролейбусній. Або в неділю 15-00 на площі Митній. Хто буде то напишіть щоб ми не розминулися..

Два автори


Вийшло годно!


Літачок в комплект не йде ;)


Але зато йде його шматочок знайдений на місці падіння


Обкладинка


Всі тут як тут


Ну і QR код на звороті щоб на сайт заходили

#348
Цитата: _Tarik_ від 24.03.2020 20:18:51
а сам школоло не був ? Сам по помойках не лазив ? І поправлю, не "КРЛ", а "КЛР"...

Немає нічого поганого бути в тому віці в якому ти є зараз. Так само як і нема нічого доброго зверхньо ставитися до молодших/старших за себе.

Створив окрему тему про Школоло і Пердло Долучайтеся.

На мою думку молодші завжди мають можливість подивитися на старших і стати кращими. Це їх великий плюс. А старші повинні передавати набутий досвід. Бо ж за кілька років всі повиростають і різниця в віці зникне.

ПС: мені теж цікаво знати розшифровку абревіатур
#349
Фіз-мат ліцей. Майбутні директори і депутати. Якраз цільова аудиторія для розповідей про Експлорер. І хоч ЗНО на носі, але слухали уважно.


Приніс з собою образок щоб клас в найрентинговішому Ліцею міста виглядав не так убого


А це міська рада, грудень. За цей виступ я отримав кошти яких вистачило щоб проплатити хостинг Експлорера на півтора роки вперед


Теж міська рада, встиг в останній день перед карантином


Ну і в планах було ще два виступи в ліцеї і бібліотеці. Але карантин все наламав :( Продовжуватиму після. І вас закликаю робити те саме!

Згадуємо як воно було у Вересні
#350
Якщо їхати з Пісочної на Трускавець то по дорозі крім кількох НУП-ів є ще цікава бурова вишка. Село Опори. Ось точка

Вночі вона світиться просто офігенно! І виглядає дуже незвично вдень. Цікаво для чого вони КУНГ на тросах до вишки підвісили. Щоб сильніше вниз тиснула?

Хто з доброю фототехнікою - не проминіть, це зовсім недалеко від дороги. Є бетонка. Власне в цьому і плюс що не треба далеко їхати. Бо є ще схожі бурові на Цюхові та по навколишніх полях. Але тільки ця така доступна і привертає увагу своїми вогнями. Майже як ракета...











Я був сам і то був вихідний. Всередину не просився. Хоча думаю там ніц секретного нема. Покажуть, розкажуть якщо весела компанія. Ну і як я розумію вона не вічна. Добурять до Китаю та й поїдуть собі геть.
#351
Книжка вже друкується. Плануємо забирати в пятницю після обіду.





Кому нетерпиться підходьте до АТБ на Тролейбусній. Час я напишу в четвер. Або в неділю проїдуся з книжками по районах і пороздаю.


#352
Фігасє! Записав! :) Скажу Андрію що тобі ще Шеврон в подарунок :)
#353
Вчора завершили дизайн обкладинки. Експлорер буде на чільному місці!


також Андрій вже підготував подарунки до кожної книжки




Анонс книжки дуже гарно зустріли. Основні замовлення пішли з ФБ і реклами в пресі. Ось наприклад стаття на Фото Львів і Діло

Завтра завершується збір замовлень. Чи з рідного форуму ще хтось бажає?
#354
так добре по Вікторії гарденс я ще не гуляв. Зустрів нині групу підлітків, чоловік 6. В різних протигазах. Хто з фільтром, хто без. Та й взагалі була в основному молодь. Значно веселіше



Я до того веду що поки ми чухаємося то ідея на баян перетворюється. Треба щось інше придумати.
#355
Тільки приходить якась інфекція то всі одразу починають роздавати поради як не захворіти. Типу сидіть дома, одівайтеся тепліше, мийти руки і мармизу спиртом, пийти багато чаю і все таке. А ніхто не каже шо займіться нарешті с. . . портом!!! Зміцнюйте свій імунітет. І коли наступного року настуне черговий вірус то вам буде на нього начхати.

Марафон скасували. То ж давайте зробимо пробіжку навколо ЛАЗ-у :) Тому я продовжую готуватися. Зрештою роблю це не для марафону, а для себе. І почуваюся чудово незважаючи на тривалі відвідування Полтви куди "інфекційні лікарні і трупарні зливають свої відходи" (с)Водоканал





Хто ще на марафон дослідника навколо ЛАЗ-у? Всього 10км! Стягне кожен!
#357
Привіт всім! Ми з akve видаємо книжку про збиті літаки ДСВ в Україні. Це буде унікальне в свому роді видання. Нижче є зміст і приклад статтей. З Експлорера буде дві наші вилазки за Ju-88 і Ju-52. І лого сайту на обкладинці.

Якщо Ви хочете отримати цю книжку записуйтеся тут внизу! Дедлайн пятниця 20 березня! Тому що ми робимо тираж рівно по кількості бажаючих. В магазини вона не піде.

Собівартість вийшла 200 грн. Тверда обкладинка, 80 сторінок, кольорова. До кожної книжки йтиме кусочок літака в подарунок! ;) Повний ексклюзив!

За 200 грн і віддаємо. Наша мета не заробити гроші, а популяризувати добру справу.

Крайній час пятниця 20 березня, піде на друк.. Книжка буде готова в квітні.









Зміст

Фоке-Вульф біля Львова
Міг-3, с. Нижня Білка
Ленд-лізовський літак Бостон
Уламки Фв-190 біля Золочева
Аерокобра чи Іл-2?
Як-7 біля Франківська
Невідомий літак
По слідах Юнкерс 87
У пошуках Месершміта
Перший збитий літак 1941 р
Месер Bf-109 біля Буська
Камянка-Бузька, німецький літак
Один виїзд – два літака
Аерокобра біля Кам'янки-Бузької
Архіви Люфтвафе, втрати червень 1941, західна Україна
Німецьки літаки часів ДСВ В Карпатах
Легенда Карпат – Юнкерс з Яйка-Ілемського
Юнкерс 52 біля Буковелю
Санітарний Не-111 біля Тернополя
Карпатський Фіат з мадярських ВПС
Польський PZl не здається
Герой Радянського Союзу - вождь індіанців
З архіву - Україна-Захід 41-44, підтверджені втрати
Невдалі пошуки
Післямова


По суті все те ж що і було в інтернеті. Але зібране в одному місці і в друкованому вигляді. Так, що за 200 грн матимете колекційний екземпляр.
#358
Ваав! Вони справді існують! такі як колись, нерозбиті і не зігнивші. Криївку ми знайшли, навіть дві. Весь звіт тут
#359
Ну що! Було цікаво, весело та пізнавально. Криївку ми знайшли, навіть дві. Весь звіт тут

І справді в лісі коло Миколаєва збереглася справжня криївка. Вона дійшла до нас незмінною ще з повстанських часів. Місцеві краєзнавці стверджують що в ній діяла друкарня УПА. Криївка витесана глибоко під землею в масиві пісковика. Вхід через вертикальний отвір тільки з альпспорядженням. Всередині є п'ять кімнат, стояти можна на повний зріст. В кімнатах ми бачили залишки речей тієї епохи. І хоча дерево струхлявіло а метал погнив, проте стіни та ніші цілі, наче щойно були витесані. Також в кімнатах присутні вентиляційні отвори та заглиблення для збору води.

Вентиляційний отвір


Ми в рукотворному підземеллі


Слава Україні і тим хто це збудував!


Підземна криївка УПА. Тут є багато кімнат та вільно дихається. Ззовні її ніяк не виявиш.


Один з артефактів в криївці
#360
У лісі коло Миколаєва збереглася справжня криївка. Вона дійшла до нас незмінною ще з повстанських часів. Місцеві краєзнавці стверджують що в ній діяла друкарня УПА. Криївка витесана глибоко під землею в масиві пісковика. Вхід через вертикальний отвір тільки з альпспорядженням. Всередині є п'ять кімнат, стояти можна на повний зріст. В кімнатах ми бачили залишки речей тієї епохи. І хоча дерево струхлявіло а метал погнив, проте стіни та ніші цілі, наче щойно були витесані. Також в кімнатах присутні вентиляційні отвори та заглиблення для збору води.

Вентиляційний отвір


Ми в рукотворному підземеллі


Слава Україні і тим хто це збудував!


Підземна криївка УПА. Тут є багато кімнат та вільно дихається. Ззовні її ніяк не виявиш.


Один з артефактів в криївці


Складний доступ та глухе розташування вберегли криївку від спаплюження. А суцільний камінь від руйнування. Зазвичай криївки будувалися в землі. Тому з часом вони зігнили і до наших днів мало що дійшло. А ця є витесана в суцільній скелі. То ж нам повезло мати справжній символ тієї епохи, ще й зовсім недалеко від Львова.

Вид з входу у криївку


А це власне і вхід


Приблизно 15 метрів вертикального спуску. Щоб ворог не пробрався.


Правда наявність стінок психологічно полегшує спуск новачкам


І трішки підйом


Знайти криївку було не просто. Навколо складна місцевість зі значними перепадами висот та одноманітні дерева. Якби по нас ще й звідкись стріляли, то ми б давно вже відрапортували в Москву що повстанців тут немає :) А насправді заховався цілий підземний бункер. П'ять кімнат, коридори, вентиляційні отвори, колодязь для питтєвої води і, звісно що, кілька виходів назовні. На підлозі є залишки дерев'яних бочок, шухляд, батарея від радіостанції, інструмент яким довбали цю криївку. Сміття та надписи на стінах відсутні.

Ми спустилися в Криївку через цей от вертикальний колодязь. Видно грунт який сюди намило


Одна з кімнат всередині криївки. Явно видно що її довбали.


Батарея від радіостанції


Звідси поступала вода


Тут вона збиралася


Інструмент яким колись робили цю криївку


Напів-зігнивша шухляда


Ну і як же без них.


В сумі було десь під 20 штук


Ця криївка заслуговує стати відомою. Це наочний приклад як тоді боролися з окупантом! В Україні, насправді, збереглося не так вже і багато автентичних криївок тих часів. Більшість які ми бачимо це реконструкція. А криївка коло Миколаєва унікальна, бо вона така ж як і була тоді.

Тут колись була підземна друкарня УПА


Ліворуч і праворуч є кімнати


Вентиляційні отвори в стелі


Зараз в них живуть найрозумніші з кажанів


Плівка і гальванічний елемент


Ціла батарея від радіостанції


А тут в стіні були дерев'яні балки


Залишки цвяхів на стіні. Напевно оббивали деревом щоб тепліше було тут жити


«Тройной»? 😉


Сюдою поступало повітря щоб дихати


Старий посуд


Зігнивші ножиці


За словами краєзнавців Тарас Білошицький добряче приклався до дослідження цієї криївки. Волонтери на чолі з Андрієм Синишиним планують промаркувати вело-маршрут до неї, облагородити і спростити вхід. А також закрити його решіткою щоб хтось випадково не впав. Якщо бажаєте долучитися пишіть будь ласка Андрію, він все скоординує. Також я нікому не даватиму координат, все через Андрія. Дякую усім(СвятоДій!, Стінгер, Рой і Андрій) за чудову вилазку. Ми молодці!

Бригада


Здохлий собака в ще одній криївці


Криївка низька. Але щоб вирівнятися тут були ніші в стелі


Гей гу, гей га. Таке то в нас життя. Налобники готові, прощай чиста хімза.


Це Андрій, краєзнавець що нам показав цю криївку.


Вхід в меншу криївку де колись була швейна майстерня. По суті навпроти друкарні.


Ну і Бандерівські скелі на закуску


Ну і крім цієї, поруч є ще мінімум три криївки менших розмірів. Тому в ті часи НКВД боялися навіть близько проїжджати повз цей ліс 😊

Же би ми всі знали


Такий звіт я виклав на фейкбук. А для експлорера напишу більше. Вчора я був безмежно щасливий що в нас є форум. І що Андрій його читає, приєднався і запросив на вилазку. Потім ми мали цікаву прогулянку Миколаївськими горбами вдалині від корона Вірусу. Я вперше побував у справжній, а не відреставрованій криївці. А Святодій осідлав мого Джимміка. Матиме тепер знижку якщо захоче його викупити ;)

Для чого він дезинфікує розводло? Це замість 20 грам перед обідом?


Ага! Надезинфікувався! Тепер жмура маю везти у Львів


Навіщо Тру-досліднику брати в похід ложку якщо є розводло?


Казав що смачно, все з'їв ще й облизав


Одразу ж навпроти меншої(швейна) є описана вище більша(друкарня) криївка. Я не знаю чи піде цей звіт в маси чи ні. Але спуститися посеред лісу в цілу мережу кімнат – це реально ексклюзив! Тому я продовжуватиму писати та розвивати експлорер. Щоб подібні екскслюзиви зі мною траплялися частіше.

Коло фотограф цікавіший за сам кадр


Чат "для своїх"


Рішала


Спочатку ми оглянули попсові бандерівські скелі, потім похлюпалися в грязюці і заїхали під аж дві криївки. В одній, меншій, була швейна майстерня. По суті це є дві кімнати видовбані в пісковику. З часом кімнати троха замило грунтом, але назагал пролізти можна.

Джим це машина для веселощів


Ну поїхали шукати найглибшу калюжу


Ти там ще живий? 😉


Ти кого омивачкою оббризкав!


Хто з розводла їв, а хто на сокирі яєшню готував


Свято-місячна хода


Ну і направду, Святодій знає як з простого добирання зробити купу фану.

Спочатку наїстися квасолі з мясом


Далі видертися на багажник животом вниз


І обригати мені лобовуху 😉 Жарт.


Залишилася ще одна криївку на наступний раз ;)