Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Lemberger

#1
Деяке уточнення щодо Стрийського цвинтару, оскільки їх фактично було два.

Старий Стрийський цвинтар - на початку вулиці Стрийської зліва, від теперішньої вул. Рутковича і до будиночку садівника, існував 1786 до 1823 року, тобто цвинтар був заснований по забороні поховань в місті біля церков. На той час дана місцевість була незаселеною.

(стаття: http://www.wz.lviv.ua/articles/70448)

Крип'якевич пише, що кам'яні надгробки з цвинтара використали при створенні Стрийського парку, який зайняв територію цвинтара, зокрема для будівництва "руїни замку".

Сам Стрийський цвинтар виник на новому місці, а саме там, де зараз є військовий меморіал і частина парку Б. Хмельницького. Цвинтар був відкритий для поховань від 1823 до 1893, але дозаховували на ньому ще в 1920-х роках, а гробівці стояли до 1950-х років, поки їх не знесли при побудові парку Хмельницького.

#2
Ці ліфти дійсно були призначені для транспортування вугілля з пивниці на поверхи. Бачив такі самі і в інших європейських містах, причому деякими з них користувалися ще до 1960-х років або і пізніше.

В одній брамі на площі Ринок, на жаль не пам'ятаю номера, по правий бік якщо йти від аптеки-музею до кентавра, здається перед зоомагазином, там, де була заправка і ремонт запальничок (цікаво, що з цього збереглося) були в підлозі рейки від входу в двір. Колись цими рейками вагонеткою, подібною до тих, що в шахтах, привезене вугілля з вулиці везли всередину і засипали до пивниці. Тих рейок вже, напевно, нема, здається ще в кінці 1980-х підлогу переробили. Можливо, що рейки просто забетонували чи заклали плиткою.
#3
Вітаю, панове. Мені подобається, що ви робите і я з насолодою переглядав ваш форум. Якщо не заперечуєте, деколи докладатиму своїх п'ять копійок з того, що пам'ятаю чи колись чув.

Про колектор на Городоцькій - 9 грудня 1959 року в колекторі стався вибух, співпадінням чи ні, але було це саме в день візиту Хрущова до Львова. Навколо цього вибуху виникли, як то буває, всякі міські легенди, але попри це сам факт вибуху - річ відома. Не знаю, як сильно тоді колектор було пошкоджено, очевидці казали, що позлітали люки і вихлюпнула вода.

Тут стаття до теми, в якій згадується вибух:

http://gazeta.ua/post/319045

ЦитуватиУ день приїзду Микити Хрущова до Львова на вул. Городоцькій стався вибух. Вулиця веде від залізничного вокзалу до центру міста, нею мав проїжджати кортеж Хрущова. Маршрут змінили. Містом поповзли чутки. Одні казали, що це бандерівці вчинили диверсію. Інші — що вибух стався через витік газу в каналізації. Офіційно про пригоду ніде не повідомляли.


Хтось зі свідків розповідав, що ніби-то вибух стався після того, як один з чоловіків викинув недопалок в каналізацію через дірку у люці. Причиною був ніби бензин, який витік в колектор із заправки.