Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - linuxoid

#561
Є нехороші новини. На шахті стався нещасний випадок: гірника задавило вагонетками насмерть. Отже, знову вилазка відкладається. Перепрошую, що  наробив шуму, але все ж вилазка відбудеться обов'язково. Днями повідомлю нову дату.
#562
Мені поставили питання в приваті, щодо того, що брати з собою і в що одягнутись і в загалі про шахту:
Спочатку терміни:

Ствол* — вертикальна капітальна гірнича виробка, яка має безпосередній вихід на земну поверхню і призначена для обслуговування підземних гірничих робіт. Через шахтні стволи видають на поверхню корисні копалини, породу, матеріали, обладнання, людей і здійснюють провітрювання шахти.

Головний ствол (скіповий) використовується для підйому на поверхню корисної копалини.

Допоміжні стволи відповідно до їхніх функцій поділяють на:

    вантажо-людські — для спуску і підйому людей (клітьові стволи), матеріалів, обладнання і
   * *вентиляційні — для провітрювання (часто вентиляційним називають ствол, через який видається відпрацьований струмінь повітря; ствол для подачі свіжого струменю називають повітряподавальним).

* - На "нашій", і взагалі в шахтах нашого басейсу стволи є вертикальними.
* * - На "нашій" шахті роль вентиляційного ствола виконує головний (скіповий) ствол.

Штрек — горизонтальна гірнича виробка, яка не має безпосереднього виходу на денну поверхню і розміщена за простяганням крутих та похилих родовищ та в будь-якому напрямку на горизонтальних родовищах.

Квершлааг — горизонтальна (рідше — похила) гірнича виробка, яка не має безпосереднього виходу на денну поверхню, проведена під кутом понад 90-45° до площини простягання родовища у вмісних породах навхрест простяганню родовищ.

Ла?ва — очисна горизонтальна або похила гірнича виробка великої довжини (довжина лави може складати 75 —400 м.), один бік якої створений масивом корисної копалини (вибоєм лави), а другий — обваленими породами виробленого простору або стінкою закладального матеріалу. Лава має виходи на транспортний та вентиляційний виймальні штреки (ходки — при вийманні лавами за підняттям або за падінням). Вибій лави може мати прямолинійну, стелеуступну або підошвоуступну форму. Лава — вибій у шахті з суцільною системою розробки вугільного або інших пластів корисної копалини. Термін «лава» традиційно використовується саме для довгих очисних вибоїв у вугільних шахтах.
Інформація взята з української Вікіпедії

Тепер щодо одягу. Через ствол в шахту закачується повітря, а отже в шахті буде сильний протяг, і буде холодно. Ближче до лави буде менше протягу, але буде висока вологість і відчутно тепліше. Тому треба вдягнутись так, щоб не продуло і водночас так, щоб неспотіти. Взуття треба мати водостійке, бо чого-чого, а болота і води в шахті вистачатиме. Болото в шахті особливе, і має власну назву - штиб. Це така собі суміш глини, вугільного пилу, мастила та іншого. Штиб є чорним і в'зким, важко змивним, тому білі кросівки в шахті недоречні ;D. Підійдуть гумаки або якісні берци, проте краще берци, бо прийдеться походити.

Нам видадуть: коногонку, саморятівник (автономне джерело повітря на 15 хв.), каску та верхній спец. одяг.
Для перевдягання буде місце: так звана чиста баня. Речі та взуття можна буде залишити в чергового вахтера бані. Але швидше за все ми будемо перевдягатись в VIP місці (побачите, коли буде вилазка).
#563
Оголошую новий склад першої п'ятірки:
Roy
Bottlehunter
zelja
Romchick

Inkognito
Майте десь зверху спальники, може прийтися взяти з собою!
#564
Цитата: Цезар від 11.03.2011 10:51:52
linuxoid напиши будь ласка хоча б приблизну дату наступної поїздки .

Я хочу налагодити регулярні вилазки щотиждня, отже через два тиждні. Але як то буде ще не знаю, бо то не від мене залежить.
#565
Цитата: axizep від 10.03.2011 17:09:41
якщо там по черзі я проходжу і ніхто не проти то я б був би дуже радий попасти в глибини шахти.

В другій п'тірці, бо в нас вже всі є)
#566
Цитата: Golem від 10.03.2011 07:34:30
Не так. Зі мною їде Женя, так шо тіко 3 місця вільні. І чи поїду до кінця не знаю, залежить чи приїдуть америкоси наступний тиждень на роботу :(

ОК, :-) не зможе, отже все гуд))
#567
Їдуть перші п'ятеро тих, хто зголосився:
Roy
Golem
zelja
:-)
Bottlehunter

Хто не поїде зголошуйтесь!
#568
Вилазка в шахту 18-19 Березня, тобто наступного тиждня!!!.
Дата вилазки трохи розмита між п'тницею та субутою через те, що я прагну, щоб вилазка була в суботу (всім зручно), але не все від мене залежить, в іншому дата точна, хіба аварія буде на шахті. Приїхати треба буде днем раніше, бо на шахті треба буде бути о 7 годині, в 6:20 відправляється шахтний автобус, з ночівлею проблем не буде я забронюю готель (десь 20 грн. з людини). Одній людині треба буде мати спальний мішок, бо в готелі є лише чотори місні номери, ну й менші, звісно. Також пам'тайте про вартість екскурсії  - 50 грн.

На день вашого приїзду пропоную зробити вилазку на одну з покинутих шахт та ще декілька цікавих об'єтктів, або на Центральну Збагачувальну Фабрику. Після екскурсії в глибинах шахти можемо дослідити поверхню, а також інші пром. об'єкти, що знаходять неподалік.

П.С. Мельдуватись в першу п'ятку сенсу нема, вже всі є, але будуть і наступні екскурсії.
#569
Цитата: axizep від 07.03.2011 20:59:17
я теж хочу спробувати лудити розе. купив його аж 2 пакети на радіобазарі (25 грн/пакет)
але от де лимонну кислоту дістати незнаю.
пробував лимонний сік сандора використовувати,але мідь трохи чорніла від нього (шютка юмара).
а серйозно,якшо хто знає де дістати лимонну кислоту,буду вдячний за пораду.
Я на базарі (звичайному) купив,  бутилочка жовта в формі лимона, без приколів, дійсно бутилочка. Ще РОЗЕ класно "вредні" дроти лудить. Думаю, замість лимонної кислоти підійде будь-яка, задача ж стоїть, щоб оксидну плівку зняти.
#570
Ще варіант лудіння припоєм РОЗЕ або ПОС-13. Темпиратера плавлення РОЗЕ, помоєму, 70*С. Кидається одна гранула припою в каструлю з рівним дном і зверху наливається розчином лимонної кислоти. Недоводячи до кипіння опустити плату вниз дорогами і дочекатись легкого кипіння. Лудить ідеально, як на заводі. Ага, і в каструлі не рекомендаю після цієї процедури варити їжу)
Щодо сплаву РОЗЕ, наскільки я пам'ятаю, його було досить важко дістати, як зараз не знаю. В мене він є, можу поділиться парою гранул (їх вистачить на доооовго).
#572
Цитата: RedShift від 05.03.2011 18:09:34
Цитата: linuxoid від 05.03.2011 13:02:21
А може наступного тиждня?))


А шо не влаштовує? Погода?

Ні, з погодою все гаразд, а от зі здоровлям не все.. А про похід тим маршрутам я давно мрію, от тільки нема з ким. Коротше, ваньки нету манька есть маньки нету ванька есть))
#573
А може наступного тиждня?))
#574
Цитата: Golem від 02.03.2011 11:56:07
Дякую за цікавий звіт. Від мене +. З Франкіуська не так багато звітів маємо :) Цікаво було на той завод поффтикати. Колись користувавсі їх дівайсами і паяв їх мікрухи. І чув купу оповідей старших інжеенрів. Шкода звісно шо занепало. Але що поробиш. До речі, точно така ж дошка з кнопками стоїть на прохідній Полярону ще досі :)

То не просто дошка з кнопками. Коли натиснути кнопку - випадає перепустка. Кожен працівник заводу мав свою кнопку і на початку зміни тиснув, а в кінці віддавав перепусику в віконечко і вахтер вставляв перевустку назад в кнопку. Я мав свою кнопку, коли працював на "Зміні"))).
#575
Класний фотозвіт з описами  екскурсії на шахту "№1 Нововолинська". (чесно кажучи, думав вона закрита)(livejournal): тутка
#576
Вилазка відкладається на невизначений термін. На шахті сталась пожежа (на одному з підйомів)..
#577
Плани / Re: Зима, F**K OFF!
25.02.2011 19:58:26
Найкраще з'їжджати з горики на кришці він старого холодильника (заокругленої) або на крилі з машиши))
#578
Свіжі новини. Була розромова з начальником уч. пункту шахти і він не заперечує проти поїздки, але як він сказав: "Нехай потепліє". "Нехай потепліє" має тут два значення: погода та новий директор. Тому чекаємо весни. Поїздка буде одна: приїхали, послухати, переоділись і  в клєть, дня інструктажу не буде.
Першими поїдуть 5 чоловік, але будуть ще можливості спуститись в інші дні, тобто всі бажаючі зможуть відвідати шахту.
#579
Цитата: RedShift від 22.02.2011 20:32:38
Не забудьте про
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,960.20.html
біля шахти .
Хоча після спуску я думаю воно навряд чи справить якісь враження.

(влаштувався нач. комп. відділу на одну з шахт)... обрав собі табельний номер "666".
Подивимся, що з того вийде.


Цікаве місце. Скільки раз тудою ходив, а уваги не звертав. Комп. відділ шахті це класно, вітаю!
#580
Доречі, в день інструктажу можна буде оглянути поверхню шахти та дестой коло шахти. Ще неподалік є шахтно-монтажне управління, а ще трохи далі покинуті будинки.