Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#1381
Люблю, знаєте, коли є вільний день сісти в маршрутку чи електрину і помандрувати до якогось маленького галицького містечка. Кожне з них має щось своє, цікаве і неповторне. Кожне, але не Бібрка. Тут ви не знайдете ні затишної кав'ярні з демократичними цінами, ні красивого дворика старого будинку, ні тихої вулички з класним місцевим базаром. Півгодини, щоб пройти з кінця в кінець, знудитися і поїхати назад до Львова.

Якщо провести паралелі з Білорусією, то олдовий інтернет-вираз "Ф Бабруйск, животнайе!" буде звучати "В Бібрку, тварино!"  ;D Можливо, влітку тут веселіше. Кілька літніх фото цього містечка в ЖЖ dr-sushnjak. Хлоп теж часто подорожує Галичиною і вміє підмітити цікаві моменти з місцевого життя.

Ми ж минулої суботи бачили переважно отаке:





















Може скластися враження, що я ходив і навмисно фоткав розвалені будинки, котрих будь-де можна нашукати достатньо. Але нє - в такому стані значна частина до- і післявоєнних будівель в центрі міста. Всередині цих розвалюх нічого цікавого нема - позривана підлога, обдерта електропроводка, голі стіни подекуди розібрані на цеглу чи поруйновані вандалами. Якщо є підвал, обов'язково закиданий сміттям. Уявіть собі, щоб закидати величезний підвал доверху, потрібна наполеглива і систематична "праця" добрих сусідів з року в рік. І напис "Бережіть природу" на фасаді одного з закинутих будинків має дуже саркастичний присмак.







Хоча може й не все так погано. Ось, наприклад, добродушний і тлустий рудий кіт



Польська плитка в під'їзді та одна з центральних вулиць





Бар "Під Бобром". На жаль, був зачинений. Більше сліду Бобрів ми не знайшли, якщо не рахувати річку Боберку.



Мозаїка на стіні біля цього ж бару



Церква з годинником



А ще Бібрка має цікавий цвинтар з старою капличкою та оригінальними старими надгробками роботи місцевих майстрів. Але про це буде мова в окремій темі.



Альбом на Пікасі.

Обговорення.
#1383
Кладовище в Стрию

Цвинтар розташований на вул. Нижанківського,  недалеко від Залізничного вокзалу. Старих красивих пам'ятників тут не так вже й багато, але кожен з них вражає оригінальністю та віртуозною роботою майстра.  На жаль, ніякої інформації про історію цього місця не знайшов, тому буду дуже вдячний, якщо хтось доповнить тему.















Альбом на Пікасі

Обговорення, нагадаю, тут.
#1384
Руський цвинтар в Чернівцях

Величний та місцями занедбаний некрополь з цікавими надгробками, на який наклалися відбитки Румунської, Австро-Угорської, Радянської та сучасної доби. Розташований на вул. Зеленій, через дорогу від єврейського кладовища.

Трохи історії:

ЦитуватиУ першій половині ХІХ ст. спостерігається значний приплив до Чернівців нових жителів, чисельність яких зростала. Вони безкоштовно отримували земельні наділи, кредити під забудову тощо.

Хоч Чернівці зростали, але вони довго залишалися невпорядкованими. І як наслідок, у місті виникла серйозна санітарно – епідеміологічна проблема, пов'язана зі спалахом холери на Буковині, а всі кладовища знаходилися в межах міста, що було дуже небезпечним для його мешканців. У зв'язку з цим підшуковуються місця, зручні для облаштування кладовищ, які були б безпечні із санітарно-епідеміологічних міркувань.

У 1848 р., коли громадськість міста звернулася до муніципалітету з проханням перенести місця поховання євреїв на інші пристосовані для цих цілей ділянки, виникло питання стосовно старого християнського кладовища, яке було переповнене і знаходилося близько від помешкань. У квітні 1850 р., згідно з рішенням Буковинської окружної управи, була створена спеціальна комісія, що складалася із представників усіх існуючих тоді у Чернівцях релігійних конфесій, якій дали доручення розглянути справу щодо переносу і розширення кладовищ. 25 вересня 1855р. крайовий начальник Вінклер домагався розташувати кладовища для померлих від холери на пагорбі Гореча і в кінці гори Домінік. У 1866р. на Горечі розмістили такі кладовища : Римо-, греко- та вірмено - католицьке ; Православне ; Євангелістське ; Іудейське .

Ще в 1831 р. під час епідемії холери на пагорбі Гореча були закладені перші поховання померлих від цієї хвороби городян .

Ми потрапили на цвинтар вже під вечір, трохи змучені і переповнені враженнями від Чернівців, тому й не гуляли тут довго. Крім того, вже вечоріло. Неприємно здивував стан багатьох могил - цінні архітектурні пам'ятки стоять занедбані, посеред невикошеного бур'яну. Деякі надгробки розбиті, доводилося навіть бачити відсунуті масивні кришки гробівців та людські кістки всередині. Бр-р-р! В інтернетрях знайшов спробу пояснити такий стан речей:

ЦитуватиБачила я на християнському кладовищі цілі фрагменти розбитих старих пам'ятників, відкриті склепи, засмічені каплиці, зсунені й розбиті важкі могильні плити з залізними кільцями, заповнені водою (помилка ще тих копачів) глибокі могили, видертий з землі простий чорний хрест (можливо, була могила небагатої людини, а тепер "вільна" ділянка). Бідні поховання австрійського і румунського періоду постраждали найбільше в цьому конфлікті живих і мертвих - їх просто-напросто вже немає.

Зсуненим і розбитим могильним плитам знайдеться декілька пояснень. Є в Чернівцях медінститут. Ще за радянських часів ходили чутки, що для студента-медика мати чужий череп у власній колекції - питання честі. Спускались в склепи і ворушили старі труни в пошуках скарбів "джентльмени удачі" радянського періоду.

Капіталістичний лад приніс нові проблеми: багато сміття, територія не охороняється, майже не доглядається і мало впорядкована, не всі старі могили вхожені, не ведеться перелік і реставрація архітектурно-історичних пам'яток. Взагалі, вкрасти непомітно для громадського загалу можна багато чого. А чужу могилу - не завжди. Коли серед монументальних надгробків початку XX століття з'являється свіжий сусіда, то сумнівів не виникає. Єдине питання: чому живим не жаль знеславити свого родича, об'явивши його крадієм перед кожним перехожим?

Під час наступних відвідин Чернівців планую повернутися на це місце та грунтовніше оглянути все. А поки що кілька знимків.



















#1386
Станом на зараз. список бажаючих виглядає так. Прошу поквапитися з оплатою, на наступний тиждень хотів би занести в друк.

1   Golem   Зелений   M
2   Foyks   Рожева, жіноча   XS
3   Linuxoid   Сірий, 59   L
4   Linuxoid   Білий   L
5   Sensei   Чорний   L
6   DIMA BE@R   41   XL
7   Roy   сіра, GL   L
8   Rufus   сіра, GL   L
9   Zimmer   Чорний   L
10   Zimmer   Білий   L
11   Леонід22   Чорний   M
12   @stroloN   Чорний   найбільша
13   Gribkoff777    Чорний   XXL
14   Alex777    Чорний   M
15   Kok   Чорний   L
16   Японский Бог   Зелений, 38   L
17   GreenLION   Синій, AZ   M
18   Yar-79   сіра, GL   XL
19   Marichka   Рожева, жіноча   S
20   Marichka   Чорна   S
21   :-)   59   
22   :-)   30   
23   :-)   CQ   
24   :-)   51   
25   :-)   44   
26   :-)   40   
27   :-)   36   
28   :-)   34   
29   :-)   GL   
#1387
Двері чоловічого туалету в Львівському цирку. Фото від Христини.

#1388
Проект "Міста. Мій щоденник". Дуже гарно зняті чотири сюжети про Тернопіль та тернопільські печери. Рекомендую всім до перегляду.







#1389
Кілька старих фотографій звичних нам усіх місць, що свого часу змінилися внаcлідок реставрації та забудови в ЖЖ dr_sushniak, а ще тут,  і тут.   В мене аж рот ся роззявив, як побачив, якої ширини була колись Руська, а біля Арсеналу не було рова.

Кілька фото з серії "було-стало", повністю пост за посиланням вище.











#1390
Щойно прочитав в газеті, що завтра, 8 грудня у Львівському університеті безпеки життєдіяльності, що на вул. Клепарівській біля стадіону СКА, проводитиметься День відкритих дверей.  Має бути цікаво, нижче програма заходу з сайту ЗІК'а. Ще знаю, що на території є музей пожежної служби. Унікальний час оглянути територію. яка зазвичай є закритою для сторонніх, а також стару будівлю. колишній Будинок військових інвалідів.

Мене, на жаль, не буде, вже ся зібрав у Бібрку на прогулянку і плани міняти не хочу.

Цитувати8 грудня 2012 року у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності МНС проходитиме День відкритих дверей. Розпочнеться захід о 11:00.
У межах заходу гості матимуть можливість оглянути навчальну та наукову базу провідного вищого навчального закладу України в галузі безпеки людини, побачать, як здійснюється підготовка фахівців у галузі безпеки людини.

Одразу після зустрічі з керівництвом навчального закладу для гостей відбудуться динамічні показові виступи пожежно-рятувальних підрозділів, у яких курсанти продемонструють елементи бойової роботи рятувальників та ліквідовуватимуть умовну надзвичайну ситуацію. Після показових виступів гостей пригощатимуть «курсантським кулішем».

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС України – це провідний вищий навчальний заклад України в галузі безпеки людини, який займає високі місця у Національних рейтингах ВНЗ України. Університет є членом асоціації вищих навчальних закладів Європейського Союзу, які працюють в галузі безпеки людини – European Fire Service Colleges Association (EFSCA).



#1391
Сьогодні гроші на картку скинули: Linuxoid - 160 грн, Astrolon - 80 грн та DimaBear - 80 грн.

Надалі прошу всіх при оплаті через карту скинути паралельно підтвердження через Приватні Повідомлення або передзвонити мені. Якщо оплачуєте через термінал, враховуйте суму комісії. Ми собі ніц не беремо, а дрУкарі того не поймут)))
#1392
Ефект разорвавшейся бомби  :o Курча, фанат. Glory Glory Man United Explorer!
#1393
З дому. З роботи получилося, також одноразово.
#1394
Проголосував. Але та зараза не дає мені ще раз проголосувати, навіть вказавши інший діючий мейл.
#1395
Гроші за футболки (80 грн) прошу заносити до Пивнички, попередньо упакувавши і підписавши від кого.

Якщо хтось хоче перерахувати гроші на картку ПриватБанку, прошу писати мені в приват, скину реквізити.

Як тільки зберемо гроші, відразу друкуємо. До Нового року точно будуть готові.
#1396
Дякуючи наводці still, газету сьогодні розшукав, купив і зісканував. Дівчата-журналістки, що написали матеріал, молодці, не полінувалися опитати архітекторів, істориків, комунальників та міліціянтів. І навіть залишили в кінці тексту свої мейл та телефон, на випадок якщо хтось відгукнеться. Після прочитання статті схиляюся до думки, що це все ж таки просто декоративний елемент. А великий тому, що Монумент слави теж чи не найбільший у Львові, дрібний малюнок (малюнки) просто викликав би дисонанс .

ЦитуватиЩось подібне є також на Холмі слави.

Маєш на увазі оце?








#1397
ДНО - Двері в Непізнану Одесу. Гарно зроблений сайт з цікавими та оригінальними матеріалами. Всім рекомендую ознайомитися.

http://dno.od.ua/
#1398
Щиро вітаю! На жаль, подарувати на відкриття вам не маю чого, бо ніґди з бомбіків ніц не забирав. Сам прийду обов'язково, ще й друзів приведу.
#1399
Назву статті пам'ятаєш хоча б приблизно? Або число газети? У Високому Замку маю знайомих, могли б знайти той матеріал.
#1400
Ви просто не розумієте глибокого і вічного. Ця божественна музика здатна як розвеселити, так і змусити задуматися над сенсом життя. І недарма ця тема розміщена в розділі "Гумор".