Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#1521
Перевір мегоГазету "Ваш магазин". Там все що хочеш можна знайти.
#1522
Дякую за цікаву тему. Давно вже знав про те метро. І в Чернівці давно хтів потрапити...

Вхід всередину вільний? І яка приблизно довжина ходів?
#1523
Рой, чудові фотки! І цвинтар гарний. А з волонтерами польськими не спілкувалися?

І ще сподобалася цитата з статті про Дрогобич:

Цитувати" Хоч куди я приїжджав би, спочатку йду на старий цвинтар і вже за першим враженням суджу про все місто... , автор цих рядків – Павло Тичина, які він занотував у свій  щоденник у 1939 році.
#1524
Чекав-ім того всьо життя є! Най жиє Гуцулія!

#1525
ЦитуватиА чому ми не розглядаємо варіант шо штин з Грибович заносить?

Якщо це не можливо то прохання коструктивно пояснити мені малообізнаному  чому?

Якщо би було так, то на Миколайчука би смерділо так, що коні би здихали, в центрі менше, а на Зеленій ще менше. Крім того, вітер повинен дути весь час в одному напрямку, а такого не спостерігаємо. Розглядати варіант підземного розповсюдження через особливості рельєфу і відсутність підземної системи, що з'єднує Грибовичі і центр недоцільно. Хіба я чогось не знаю...

І так, сміття смердить трохи по-іншому.

З нетерпінням чекаю результатів веловилазки. Сам, на жаль. приєднатися не зможу.
#1526
Взагалі-то мало б бути якось так:

The Culture Division of the Lviv City Council Humanitarian Policy Department
Lesia Ukrainka Lviv Drama Theatre.

Фотка не смішна, а радше страшна :-X



#1527
Гумор / Re: Смішне Відео
04.07.2012 11:48:51
Літаючий голандський кіт-гелікоптер. Найцікавіше починається з 1:40

#1528
Відкласти цю книгу, вперше взявши її до рук, майже неможливо - наскільки цікаво історія Львова (з індустріальним нахилом) викладена автором. Ви знаєте, що станції Підзамче за початковим проектом не мало бути, а залізнична гілка на Красне мала проходити зовсім іншим шляхом? І що при побудові Оперного Полтва одного разу ся завалила? А статуя Меркурія, що на Січових Стрільців,3 насправді символізує залізницю? Збірка статей на подібну тематику - в цій книзі.

Почитати можна тут. Скачати поки не знайшов де.

#1529
Надибаний вами водозабір - це Венглінське джерело. В минулому дуже відомий і важливий для міста, зараз стоїть поруйнований, на жаль. Ось трохи цікавої інформації про нього (взято звідси.)

Цитувати"Архітектурне оформлення джерела витримане в традиціях класицизму. Дещо пізніше воду з джерела стали забирати для потреб військової частини по другу сторону дороги і спереду з'явилася потворна будка з помпами. Тепер будку розібрали, але давнього оформлення вже не стало. Як і гусей та качок поблизу."
Андрій Дорош
"...Споруда розташована на крутому схилі пагорбу, зліва від дороги до Львівського винзаводу, неподалік від Центру творчості дітей та юнацтва. Оскільки "водна комора" глибоко врізана у схил, фасад по боках підпирають два масивні контрфорси, складені як і вся споруда,прикрашені рельєфними зображеннями морських німф-нереїд у вигляді напівжінок-напівриб, що тримають у руках дари моря: мушлі та гілки коралів. Автором цих алегорій стихій води, за припущенням мистецтвознавця Юрія Бірюльова, був львівський скульптор Пауль Ойтеле (Paul Eutele; 1804-1889). Можливо, що якийсь рельєф або напис знаходився і на великому кам'яному блоці, що, на взірець аттику, акцентує середню частину фасаду. Фасад і рельєф створені у 1839 році. Саме цю дату вирізьблено на замковому камені склепіння комори, куди можна потрапити через вузьку арку вхідного отвору. Невелике приміщення (5.43х3.53 м) перекрито гостролуким склепінням, складеним, на відміну від фасаду, із необробленого ламаного каміння. Всередині комори є басейн-відстійник розмірами 3.80х1.90; його глибина, за архівними даними, сягала 1.45 м. Приблизно посередині довжини басейну знаходилася зруйнована зараз перемичка. Тут накопичувалася і відстоювалася вода з навколишніх джерел, яка потім по трубах надходила до міста. Ззовні склепіння комори додатково було захищене кам'яними плитами, які частково збереглися. Гостролуке склепіння, використання ламаного каменю замість оброблених блоків, як на фасаді, свідчення архівних джерел, - все це дає змогу припустити, що у 1839 році було тільки збудовано фасад і відремонтовано склепіння давнього водозабору, імовірно того самого, який згадується під 1407 роком. Докладніше це могли б визначити ретельніші дослідження. Однак зараз більш необхідним заходом є не точне датування споруди, а її порятунок. Закинутий водозабір перетворився на звалище сміття та екскрементів; пошкоджено рельєфи; коріння дерев наскрізь проламує стіни цієї унікальної пам'ятки минулого..."
Павло Гранкін: "Brunnenstube [водяна комора] або водозбірник на Погулянці". "Ринок інсталяцій" №9 - 2004, С.79.
Про це джерело - Венглінське - згадував у 1938 р. Ян Вериньскі: "Одним з найважливіших джерел є Венглінське на Погулянці. Збірна комора знаходиться у кам'яному будинку, що зветься "brensztube", особливістю якого є вирізьблена над входом в камені ... сирена. Це єдина сирена, як герб, у Львові. Венглінське джерело постачає воду до чотирьох фонтанів на Ринку довкола ратуші. Колись, п'ятдесят років тому, венглінський водопровід провадив вулицями Погулянки, Кохановського, Сакраменток, Пекарською, Чарнецького і Руською на Ринок до ратуші, а звідти до вул. Гродзіцьких, Ормяньску, Краківську ітд."

#1530
Дуже подобається почин. Хтів би розкопати, де собака зарита і звідки смердит.

Я, Добрий Модератор Bottlehunter, зі щирістю Галицького пияка заявляю, що, відколи живу наверху Зеленої (а саме на вулиці Вигін) ні разу не чув аби мені смерділо. Смердит деколи (досить зрідка) на моїй роботі, що знаходитсі на Зеленій, 147. Але штин той вже з місяць або й більше моїм делікатним нюхом не був занюханий. Шануймосі. Най жиє Гуцулія.
#1531
- А що то таке? Чайка?
- Та нє, якась качка...
З розмови двох місцевих орнітологів.


Воскрешу трохи стару тему. Були ми в суботу в Яневі, тобто в Івано-Франковому. Проскочила інфа, що в тамтешніх ставках можна купатися, вирішив перевірити.

Самі водойми розташовані отут. Вони є початком (чи то пак закінченням) багатокілометрового каскаду ставків, що заходять глибоко в ліси Яворівського природнього парку. Є під'їзд автомобілем майже до самої води. Щоб потрапити туди, потрібно проїхати костьол в центрі Янева і відразу після нього звернути направо і їхати, доки дорога буде (хвилин 5-7). Маршруток до Янова їде сила-силенна, підходять всі, що їдуть на Яворів, Новояворівськ, Шкло. Дорога коштує 5 грн., виходити треба в самому центрі. звідти до озера 15-20 хв. прогулянковим темпом.   

Людей трохи було, але всі ніби місцеві - заходили скупатися на півгодини, одразу вдягалися та їхали додому. Ми зробили собі з верхньої частини намету тент і під ним торчали, час від часу заходячи скупатися. Сама вода не дуже чиста, є намул, та й застояна якась. На березі, до речі, майже нема тіні, тільки кілька убогих кущів. Хто мудріший, приносив з собою пляжні парасольки.Непросто було навіть знайти кілька сухих гілляк, щоб закип'ятити води в казані. З іншого боку ставка є ліс, але звідти нема доступу до води, все заросло очеретом.

Але що дуже сподобалося - то це рослинний і тваринний світ. На ставках сила-силенна різних пташок, чайки(чи щось схоже на них) сидять в гніздах на лататті, літають ловити рибу малим. Причому зовсім не бояться людей, можна за всім гарно поспостерігати. Бачили чапель, навіть здоровенний яструб залітав повечеряти, але всі пташки дружно дали йому по шиї і прогнали до лісу. На воді ростуть лілії. На березі практично нема сміття, контейнери встановлені на під'їзді до ставків і всі несуть сміття туди.

Ось кілька фото:













#1532
Дуже дякую за інфу. Корисно та інформативно. Пам'ятаю як два роки тому форсував Стрий разом з ровером вбрід в тих місцях. Думав, що кОнєц прийде і мені і двоколісному другу))
#1533
Реально круто. Добре, що ти належиш до того невеликого відсотка людей, що обов'язково здійснюють щось таке грандіозне, плановане рік наперед. Я в нових містах насамперед біг би кататися на трамваях :) :) :)
#1534
Цитата: shpalich від 01.07.2012 21:34:29
Там ше вихід на дах є на останньому поверсі за ліфтом (німим офіціантом).
Що таке "німий офіціант"? І коли ти там був востаннє?
#1535
Голуб в намисті з решток ним же з'їденого батона. Сфоткав нещодавно біля свого будинку.

#1536
Радянські вивіски невпинно зникають. Дуже мені шкода різномовних написів на колишньому Будинку книги, що на Площі Міцкевича. Вони були одним із символів Львова...

Оця знята в районі "Сільмашу" на Городоцькій. Вул. Сулими, якщо не помиляюся.



"Дитяча книга", десь в центрі міста



Княгині Ольги, 65:



Театральні тумби в Тернополі:



Наступні дві теж з Тернополя:





Стрий, просп. В. Чорновола (вулиця, що веде від вокзалу в місто):



Радий був як слін, коли знайшов сьогодні в Івано-Франковому на непримітному будинку табличку "Будинок і садиба приналежить Заготживсировина Міністерства Заготівель". Думаю, ця табличка прикріплялася, коли ще Сталін був живий.



Є ще кілька табличок у Львові, фото яких дуже хочу додати до колекції, та все руки не доходять. Це, зокрема, дуже симпатична (і дуже брудна) сова на книжковому магазині навпроти церкви Єлизавети, автентичний вказівник "Виїзд автомобіля" у вигляді масивної стрілки на Зеленій та кілька інших. Сподіваюся, скоро додам їхні фото сюди.
#1537
Кілька свіжих екземплярів:

Гідрант з вул. Залізничної



Новий люк, з вул. Дунайської



Оцей, з написом "Металлозавод Ровно" лежить на території 8-ї лікарні (вул. Раковського):





Старий польський люк, на жаль, не пам'ятаю де сфоткав



#1538
ЦитуватиЩо означають чорні смуги біля брами, наявність бомбосховища?

Не чув про таке. Бомбосховища позначали(ють) написи "Убежище" на невеликій стрілці. Хіба нє?
#1539
Була неділя, сонце взялося припікати з самого ранку, навіть не почистивши зубів та не зробивши ранкової руханки. Троє чуваків на респектабельному Фольксваген-пасаті (90-тих років народження) валили по польській трасі в керунку Яворова. Так би мовити, з робочим візитом. Колеса шурхали по асфальті, у відкритих вікнах завивав вітер, а об вітрове скло жваво розбивалися зустрічні жуки. Ті три мандрівники - то були Злий Модератор Inkognito, Почесний Експлорер Пустомитівського району Romchick та Добрий Модератор  Bottlehunter (тому що якщо є зла сила, то має бути і добра, відповідно і модератори всякі мають бути). Кинувши пильним оком на Вікімапію, ми знайшли тут кілька цікавих точок, треба було перевірити що там та як.

- Що то таке: зелене, лисе і скаче?
- Солдат на дискотеці!


Першим вартим уваги об'єктом стала закинута ВЧ, ось вона на карті. Треба сказати, що зі сторони міста є КПП і на ньому несуть вахту охоронці з числа солдат строкової служби. Ми тих чуваків помітили, коли підкралися з тилу і влізли в глибокий підвал адмінбудівлі. Солдати в цей час висіли на паркані, розглядали дівок і нічого навколо не бачили. Напевно мріяли, як ввечері підуть собі на дискотеку.  А взагалі через територію ВЧ веде безліч народних стежок. Потрапити сюди можна і зі сторони старого цвинтаря, і зі сторони окружної дороги. Видно сліди від вогнищ, загублені дитячі іграшки. Напевно, місцеві використовують територію як парк. До речі, подібна практика є і у Липівці. В одній з будівель ми знайшли залишки добових армійстких сухпайків, напевно солдати заступають в караул на кілька днів.

Цеглобетонних коробок на території є багато, але охороняти їх немає жодного сенсу, все стоїть абсолютно порожнє і розвалене.







У високій траві ростуть велетенські кульбабки



Всі бокси всередині як брати-близнюки



Адмінбудівлі у такому ж жалюгідному стані









Але в одній, найбільшій адмінці ми таки знайши щось цікаве! Глибокі підвали з товстими стінами та арочними склепіннями. Мають кілька окремих, не сполучених між собою кімнаток. На думку Inkognito, це була зброярня. Ще одна особливість - пройти весь підвал будівлі, зайшовши в один вхід, неможливо, підземелля розділено на окремі ізольовані частини. В кількох місцях видно замуровані проходи.











Наступним місцем, що ми побачили, стала залізнична станція Яворів. Оце вона на карті. На мій подив, на станції була чергова, яка нам розповіла багато цікавого про тутешнє життя-буття.

Пасажирських поїздів Яворів не бачив вже дуже давно. Винятком став хіба новий Хюндай, якого зі швидкістю 5 км/год тягнули від Новояворівська до Яворова, обкатували. Зараз сюди приходить тільки товарняк, один раз на добу. Товарні потяги обслуговують розташований неподалік завод "Снєжка". Була думка запустити кілька пасажирських вагонів, які тягнув би ЧМЕЗ і які слідували б до Новояворівська, але ідея якось засохла.Що було причино засихання - звичайна передвиборна обіцянка чи вимога Залізниці, щоб витрати місто взяло на себе - тепер вже тяжко сказати. До речі, до запуску Новояворівської Сірки колія проходила по території сучасного кар'єру-озера, пізніше її трохи пересунули вбік. Пані чергова знайшла в себе цікавий фотоальбом Василя Пилип'юка, випущений до 150-річчя Львівської залізниці і показала нам, як виглядав вокзал сто років тому. Ось я зліпив дві фотки докупи:





До речі, дуже гарне видання. Був би дуже щасливий, якби хто підказав, де можна його взяти почитати або, ще краще, відсканувати.

Ось ще кілька фоток зі станції.





Мені ці дерев'яні колони на перший погляд здалися схожими на ті, що має вокзал у Добромилі. Приїхав додому, знайшов фотки в неті - нє, трохи не то. Всередині липня буду мати нагоду відвідати Добромиль, то пофоткаю.



Ось як воно виглядає в Добромилі:



Стара плитка досі лежить







На цьому поки все. Але історія недільної прогулянки по Яворову не закінчилася. Через паркан від залізничної станції ми знайшли дещо закинуте, заросле лісом, добре збережене та дуже цікаве. Але про це напише Inkognito, напевно вже завтра.

Тут є обговорення.

Тут є альбом на Пікасі. А в ньому багато фоток, що не ввійшли в звіт.

Шануймосі! Набуваймосі!