Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - John

#61
Всі карти Львова з Львівцентру:
http://files.mail.ru/A4HHXH
#63
Цитата: inkognito від 23.04.2009 11:20:52
  Дивився в Гуглі - нічорта не видно, роздільна здатність мала щоб шось побачити...Та й навіть Сірку під Немировом ледве видно і то тільки тому, що знав де шукати і мав орієнтири...Порию ше штабні карти, може там щось знайдеться...

SASPlanet і Digitalglobe в настройках не пробували?
(орієнтуватись можна за підписами Вікімапії (є в настройках))
#64
Найшов таке:
http://www.wikimapia.org/
(там якась добра душа навіть танковий завод підписала  :) )
#65
Google домалював верхню частину Львова!  ;D
Виглядає гірше як в Yahoo (не деталізація, а зовнішній вигляд, бо фоткали скорше всього взимку), зато можна стягувати. І ще один позитив: знимки новіші як в Yahoo (є "Арсен" на вул.Чорновола).
#66
GoogleMV:
http://travelgps.com.ua/soft/GoogleMV20.zip (ver. 2.0)
http://www.silber2004.narod.ru/GoogleMV1.zip (ver. 2.9)
(сторінка http://www.silber2004.narod.ru/travel.htm)
(поправив з врахуванням наступної :) пропозицій SLODа)

Тільки версію 2.9 ще добре було б зареєструвати, хоч обмеження там не дуже суттєві. Прочитати трохи більше про цю та інші програми можна на
http://gisrussa2.ru/forum/viewtopic.php?t=2554
http://travelgps.com.ua/forum/viewtopic.php?t=109 (перший лінк я взяв звідси)
#67
Такої карти здається в форумі ще нема:
http://historic-cities.huji.ac.il/ukraine/lviv/maps/lwow_1929.html  (2,29 МБ)
(вона мені чомусь нагадує карту "Військові та промислові об'єкти та видатні споруди міста Львів" 41р). Доречі до карти є індекс (список вулиць і об'єктів).
#69
Знайшов таке: Центр космічного зв'язку у м.Золочеві забезпечує для України цілодобову роботу міжнародних телефонних каналів зв'язку через супутники міжнародної системи "Інтелсат" над Атлантичним та Індійським океанами, телевізійний обмін для Української та міжнародних телерадіокомпаній практично з усіма країнами світу.
(http://w3.lviv.ua/zviazok_win.html)

І ще http://www.robtex.com/as/as35639.html, тільки тут я знайомих букв не знайшов.
#70
Львівські ліхтарі

Сучасні мешканці уявити собі не можуть, які різноманітні за формою та конструкцією ліхтарі освітлювали вулиці їхніх міст. Перед революцією ХVІІІ ст. в Парижі було 1200 "реверберів". Лій для них виварювали з кишок тварин. До того Париж освітлювали 8000 ліхтарів з опливаючими лойовими свічками. Місячними ночами вулиці не освітлювались (абат Мерсьє).

Дрогобич ще у ХVІ ст. дістав привілей освітлення вулиць "олеєм скальним" (нафтою), змішаною з лляною олією. (Czuma & Mazan). Львів доавстрійський вуличного освітлення не мав. Кожний, хто йшов вулицями темної пори, носив з собою світло (або слуга). У кінці XVIII ст. домовласників зобов'язали встановити ліхтарі на будинках. На гравюрах і фотографіях ХІХ ст. бачимо безліч ліхтарів. З часом вони один за одним зникали і їх залишилось декілька, переважно у непомітних і недосяжних для основної маси людей двориках і вуличках.

У перших вуличних ліхтарях посудину наповнювали оливою і кожного вечора ліхтарники з драбинами, які опирали на поперечку стовбура ліхтаря, запалювали гніт. Фігура ліхтарника з драбиною на плечі, як і фігура сажотруса, присутня у пейзажі міста у гравюрах та акварелях.

Винайдення у 1858 р. (?) [Львів: Туристичний путівник / Під ред. Рудницького А.– Львів: Центр Європи, 1999. – 299 с.] гасової лампи сприяло і запровадженню на вулицях гасових ліхтарів. З 1858 р. після будівництва газового заводу з'являються газові ліхтарі з трубкою підведення газу  та вентилем для перекривання його доступу у плафон.

З іконографій видно, що крім звичних для нас ліхтарів на стовпах невеликі площі, вузькі проїзди освітлювали ліхтарі, закріплені кронштейнами на стінах будинків.

Плафони кріпились основою або дашком до металевого кронштейну. У окремо розташованих ліхтарях (не на стінах будинків) залежно від форми кронштейну плафони завершували стовбур (чавунний профільований або дерев'яний, кам'яний у вигляді колони, бруса) чи розміщувались на його грані збоку. Як вже зазначалось, обов'язковим елементом була поперечка для опори драбини ліхтарника. Газові ліхтарі запалювали гнотом на кінці жердини, відкриваючи вентиль гачком, і поперечка для драбини стала непотрібною, залишившись, проте, на старих стовпах. Зауважимо, що найбільш визначні площі міста освітлювали ліхтарі з трьома-п'ятьма плафонами.

Щоб карета чи віз випадково не наїхала на ліхтар, біля його основи з одного (на вулицях) чи двох (на площах) боків розміщували чавунні обмежники.

За нормативною естетикою ХІХ ст. в оздобленні кронштейнів уживались класицистичні і ренесансні мотиви, переважно акантові. Можливо, деякі з кронштейнів відливали у Відні, бо такі ж зустрічаємо у Будапешті, Празі, Львові, Ужгороді, Мукачеві. На початку ХХ ст. пишним цвітом оповила сецесія ліхтарі, що збереглись на проспекті Свободи у Львові, втративши завершення та картуші з гербом міста.

З розвитком промисловости, у кінці ХІХ ст. поряд з газовими з'являються електричні ліхтарі, що відрізнялись від попередніх не лише потужністю і характером джерела світла, а й пропорціями та формою. Типів ліхтарів значно поменшало і вони відрізнялись одне від одного лише кількістю плафонів, формою та оздобленням. Переважно ці ліхтарі мали високий (5-11 м), тонкий стовбур, масивну основу, в якій знаходилась вся необхідна електроарматура, вигнутий вершок та плафони (один або два), що нагадували конвалії чи корабельний дзвін.

Деякі з ліхтарів «перейняли» від газових поперечку для опори драбини ліхтарника.

Крім металевих декоративних деталей, окрасою електричних ліхтарів були квіти у вазонах, розміщених у  жардіньєрках, закріплених на стояку ліхтаря на значній висоті.

Відомо, що після Першої світової війни під електричне освітлення були пристосовані деякі з газових ліхтарів. Однак, використовувалось і газове освітлення. Після проведення у 1930 році газопроводу з Дашави природній газ змішується з отриманим з вугілля. Газове мерехтливе, зеленкаве, дещо містичне світло існувало на Ринку Львова ще по війні. У Стрию – "місті вічного світла" – ще у 1945 році дашавський газ горів у ліхтарях цілодобово. Не оплачувалось утримувати ліхтарника.

З часом індустрія набувала все більшого розмаху і газові ліхтарі виявлялись все більш і більш непотрібними. Вони руйнувались і їх руйнували, вони щезали один за одним. Сьогодні їх залишилися одиниці. Споглядаючи залишки колишньої краси та іконографічні джерела, ми можемо лише уявляти, яким чарівним, таємничим і неповторним у мерехтінні ліхтарів було нічне місто кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Кость Присяжний
Автор вдячний Вікторії Базилевич за надані матеріали

(Бібліотека журналу "Ї", ЛЬВІВ. LEOPOLIS. LWOW. LEMBERG. GENIUS LOCI, http://www.ji.lviv.ua/ji-library/lviv2/prysiazhnyj.htm#1)

#71
Нескромне питання: якими програмами крім Google Earth Plus/Pro можна стягнути зображення з Google.