eXplorer.lviv.ua

Звіти => Інженерні Споруди => Тема розпочата: Romchick від 03.03.2009 18:01:10

Назва: Південно-Західний Колектор (Щитовий)
Відправлено: Romchick від 03.03.2009 18:01:10
Хотів я залізти в досить дивний колектор в парку. Але не вийшло. Драбина в колодці була дуже гнила, і трималась тільки з одної сторони. Як я почав спускатись, щось тріснуло і драбина відірвалась і полетіла вниз. Нащастя я ще тримався за конус і викарапкався наверх. Система досить глибока, як кидав сніжку, то вона летіла досить дооовго. На дні було сухо. Тепер найцікавіше: Спочатку я подумав, що то приточна вентиляція з якогось великого бомбаря
(http://www.ii4.ru/images/7103991.jpg) (http://www.ii4.ru/)

Але як підійшов ближче, то трохи здивувався, бо біля тої труби був люк
(http://www.ii4.ru/images/2645612.jpg) (http://www.ii4.ru/)

(http://www.ii4.ru/images/3607453.jpg) (http://www.ii4.ru/)

Пройшовся по парку і найшов по довжині 5 таких труб з люками, і ні в одному не було драбинки. З люків добре чути запах колектора і як внизу шумить якесь повітря. Цю систему пересікала звичайна каналізація, але не така глибока. Спустившись в неї нічого не побачив, тільки річку з какашок в трубі.
(http://www.ii4.ru/images/9851214.jpg) (http://www.ii4.ru/)

Які будуть припущення що то за система така?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: zelja від 03.03.2009 18:43:50
де саме знаходиться та система
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Romchick від 03.03.2009 19:27:18
В парку від Аеропорта і йде до Південного.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 03.03.2009 20:58:18
+1 Піду з Вами

99% шо це система каналізації яка йде з Володимира Великого - Наукової  геть в 5 парк і далі . Вентиляцію можна бачити ше на Ряшівській, навпроти підземного переходу в ліску на Курмановича. Давно планував в неї полізти, замість драбини можна використати мотузку 10мм, є в мене достатній кількості.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Romchick від 03.03.2009 21:50:08
Супер! Тим більше в тих колодцях чуть нижче є ще одне опорне кільце, від якого вже йде надійніша драбина.
P.S. Зараз я майже постійно вільний, так що готовий лізти коли-небудь.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 04.03.2009 20:03:15
Спускалися ми якось з Богданом в подібну систему на Луганській. Люк в траві попри дорогу відкритий. Вниз йдуть надійні скоби. Вузький люк зразу переходить в широкий бетонний колодязь. Спускатися цілком комфортно. Три метри спуску і ми в невеличкій кімнатці. По одній стороні йде підвищення з поручнями, в кінці підвищення сходи вниз. Скоби з колодязя йдуть прямо на це підвищення. Спускаємся метр сходами бачимо майданчик півтора метри на півтора метри. Тут йдуть жолоби і сходяться три труби. Одна йде паралельно Луганській, десь 60см в діаметрі. В розріз вливається менша з сторони колії. І ше мацьопка з дренажу дороги. І все :( Думаю шось подібне буде і там. Хіба шо діаметри більші.

ПС: ШО за питання. Аськи нема?

Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 04.03.2009 23:42:27
Колись облазив весь парк в пошуках тих колодязів. Більшість подібних колодязів були схожі на дренаж, і літом у них весело текла вода, котра місцями навколо просто утворювала здорові калюжі. Я думав, що це система, що понижує рівень грунтових вод в тому районі. На користь того, що це дренаж, влаштований з метою осушення ділянки говорить те, що з мап різних років видно, що ця ділянка знаходиться в сідловині, по ній текли струмки, які місцями затоплювали місцевість.

Так ця місцевість виглядала колись (назви файлів відпоівдають рокам). Точки 1-4 мають однакові координати на всіх картинках.
Фотографія - один з колодязів літом - вода переливається прямо зверху.

На фото Romchick-а витяжка якої ще не було рік-два тому як мінімум. Очевидно щось вимагало її встановлення.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 05.03.2009 00:16:08
Ще одна дивна річ - це все знаходиться рівно на одній лінії з витяжками колектору (мабуть "південно західного") на початку і кінці Ряшівської. Наступні ВШ на Курмановича (на фото праворуч там ще якась напівзакинута станція перекачки (? мабуть)), і кілька є у П"ятому парку (на фото) і далі за Левандівкою в сторону Шевченка. Думаю пройтись по всім ВШ, оскільки місця пам"ятаю погано.
Літом амбре від них вражаюче концетроване %)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 05.03.2009 00:46:46
Якшо є драбина - значить туда спускалися. Якшо спускалися - значить було чого. Вода з дренажки мусить кудась відводитися. Найімовірніше - в каналізацію. Так шо якшо дозволить діаметр труби - можна нею пробратися в головний колектор. Далі по обстановці.

Попри всі вентшахти шо на фотках ходив неодноразово.  Вид з Гугла (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=uk&geocode=&q=&sll=49.85467,23.986781&sspn=0.001778,0.004823&g=lviv&ie=UTF8&ll=49.83182,23.955892&spn=0.001779,0.004823&t=h&z=18) І в тій будці справа теж був. Там Бомжі лежали і купи сміття. А також бездомні собаки. Більше нічого не було. Хіба шо в підлозі під сміттям.

Пройтися треба і назовні по вентканалам, і спробувати спуститися всередину. На цей раз обовязково з протигазами. Бо на відміну від Полтви тут входів-виходів не так вже і багато. Плюс то не річка, концентрація випарів буде значно вищою.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 05.03.2009 19:32:37
Golem, Golem  ;D як то кажуть вчи-вчи, одні двійки!!! я ж свого часу вже згадував на "бескиді" про каналізаційну систему в  парку поруч з аеропортом!!!

Цитуватианалогічні входи до каналізаційної мережі є поруч з парканом ЛАЗ з боку вулиці Хуторівка, тобто від перехресття вулиць Стрийська-Наукова а також зо два таких входи в парку біля Південного ринку (в парку висота тунелю близько 12!!! метрів) але лазити у них не те що не рекомендується а КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО  оскільки на Стрийській, Новому Львові, Науковій, Володимира Великого та на Виговського як і у всіх топографічно "верхніх",південних районах міста є накопичувальні колектори які в момент заповненя до потрібної межі відкривають шлюзи і разом випускають тисячі кубометрів води за кілька хвилин!!!!!!!!!! напор такий що мабуть і грузовик змило б  тут вірна смерть оскільки навіть пройшовши кілька метрів від входу можна не встигнути добігти назад і врятуватись від шаленної течії!!! у парку поруч з Південним такий вхід знаходиться біля гаражних комплексів недалеко від аеропорту, там поруч ще озерце невелике і залізобетонний стовпчиковий каркас розпочатої споруди  так от там колектор відкритий в принципі і має поміст, якщо дивитись з фонариком донизу то дзюрчить маленька річечка по щиколотки але періодично з гулом як метро прилітає "велика вода" аж дивитись страшно

Цитуватисправа у тому що серед багатьох львівян побутує хибна думка немовби всі стоки потрапляють до Полтви  проте практично усі "спальні" райони мають свою каналізаційну зав'язку, як правило спільну!!! тому ці стоки на рівень води у Полтві не впливають, наприклад з Стрийської, Наукової, Виговського і Патона стоки взагалі потрапляють у річку Верещицю!!! і так ще купа районів мають альтернативні системи водовідведення  на сайті міськвиконкому мала б лежати карта систем водопостачання та водовідведення міста Львова
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 05.03.2009 22:28:05
Я про той пост памятав, Чекав поки ти сам напишеш. :) Не хочу шоб форум перетворювався в мій блог. Пост дійсно цікавий і інформативний, але в ньому є кілька неточностей.

Про то, куда всі стікають - читай тут  (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,318.0.html) Взято, як ти і кажеш, з сайту міськради і виставлено на форум ше вчора. Чітко написано шо:
"
В зв'язку з складностями рельєфу міста каналізаційні стоки з Чорноморського басейну (південна і південно-західна частини міста) за допомогою каналізаційних насосних станцій (КНС) та напірних колекторів сплавляються в південно-західний щитовий колектор глибокого залягання, який з'єднаний з головним каналізаційним колектором міської каналізації "Полтва".
"
Думаю питання закрито :)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 05.03.2009 23:12:42
      Система про яку ти говориш лише недавно завершена а ця про яку говорив я стара, зав'язана на річці Верещиці!!! Варто запитати будь-якого "роботягу" з міських каналізаційних мереж  і майже кожен з них якщо не був у тій системі то знає про неї!!! те що десь про неї не згадується не свідчить про те що її не існує!!! тим паче що в ї реальності можна пересвідчитись наочно але щераз наголошую НЕ СПУСКАЮЧИСЬ!!!  Таким   напором  не   те  що   людину  на  мотузці   розірве!!! 8)  І вентиляційні шахти там не для вентиляції а для виходу газів і усунення надлишкового тиску!!! Уявляєш ж мабуть що б відбулось якби кілька тисяч кубометрів стоків різко почали рухатись  шахтою з по суті вибухонебезпечними випарами, якщо б не було ВШ!? від стиснення вони б вибухнули!
        Зараз цю систему частково розгрузили з здачею в експлуатацію нової!!! Якщо колись вона працювала автоматично та систематично  то зараз шлюзи відкриваються лише кілька разів на добу, більшість з яких припадає на ніч! Можливо памятаєш на бескиді юзер з ніком "Ioan 85"  так от він живе в районі Городоцької-Патона  в безпосередній близкості до допоміжних споруд системи і має "щастя" "насолоджуватись" випарами які витісняються тиском води що мчить шахтою! так от зокрема й за його словами відкриття шлюзів відбувається кілька разів на добу внаслідок чого кількатисячний район прилеглий до системи має нагоду щоразу втішатись "пахощами"!  ;D
         За словами керівника одного з великих підприємств, що користуються цією системою вона перманентно на 60% була створена для стоку технічних вод усіх підприємств що прилягають до неї а це парканадцять не маленьких заводів зокрема й ЛАЗу з  сумарною кількістю працівників  в кілька десятків тисяч! за совка звісно ж оскільки зараз на їх території як правило орендарі та й виробничі потужності втрачені! і лише на 40% для стоку каналізаційних вод житлового сектору цих районів!         
          "Дехто" навіть подейкує про те, що з танково-ремонтного заводу тунелем на позицій могла спокійно пройти колона бронетехніки! Як це можна убло втілити у життя я звісно ж слабо уявляю проте зважаючи на совкову оборонну параною і масштабні будівництва з нею пов'язані мені особисто не важко повірити у реальність такої гіпотези!  ;D 8)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 06.03.2009 00:33:45
Цікаво.

А де очисні споруди біля Верещиці? Мож показати на гуглмапі? І ше було б цікаво побачити напірні колектори і накачувальні станції у Львові. Цікаво, як вони реалізовані з технічної точки зору.

Ну і нашо тоді ті люки поробили якшо спускатися не можна? Шось тут не то. Плюс нові будинки мусять якось підключати, поломки усувати, затори пробивати. Значить ходити якось можна.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 06.03.2009 01:07:59
         По-перше, саме для житлової забудови й спорудили згадувану тобою нову систему  а  ця система споруджувалась для промислового призначення і на момент її спорудження прилеглі до неї райони були не щільно забудовані!!! тим паче й зараз до неї нічого не підключають! і наскільки я зрозумів ця система працює шляхом створення тиску накопиченням вод і їх подальшого спуску і насосних станцій в основній шахті як таких не передбачено!
          По-друге, які можуть бути поломки в тунелі з  в середньому 12-ти метровим діаметром!?  8) кусок танка застрягне!? 
           Люки наскільки ше й я памятаю закривались решітчатими кришками щоб повітря виходило з шахти проте їх металозбирачі вже давно поцупили а як уже згадувалось східців на спусках немає, їх пообрізали щоб ніхто не спускався знову ж таки  як мені відомо після інциденту з летальним закінченням! загинула дитина чи то в кінці 90-их чи початку 2000-них! я й сам в середині девяностих там грався будучи малим, тритонів поруч в калабанях ловили  ;D
           А    щодо "ходити якось можна" то я за право кожного на добровільну і тупу смерть, до того ж можливо премію Дарвіна посмертно отримаєте!!!  ;D З залишків власної совісті я відповідальність так би мовити зняв - тепер ваш вихід!!! 

          На гугл мапі й сам спробую пошукати найближчим часом а наразі спати лягаю! це в вас ранок а у нас от по першій уже кілька хвилин!  ;)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Ioan85 від 09.03.2009 00:06:14
Цитата: Varjat від 05.03.2009 23:12:42
    Зараз цю систему частково розгрузили з здачею в експлуатацію нової!!! Якщо колись вона працювала автоматично та систематично  то зараз шлюзи відкриваються лише кілька разів на добу, більшість з яких припадає на ніч! Можливо памятаєш на бескиді юзер з ніком "Ioan 85"  так от він живе в районі Городоцької-Патона  в безпосередній близкості до допоміжних споруд системи і має "щастя" "насолоджуватись" випарами які витісняються тиском води що мчить шахтою! так от зокрема й за його словами відкриття шлюзів відбувається кілька разів на добу внаслідок чого кількатисячний район прилеглий до системи має нагоду щоразу втішатись "пахощами"!  ;D

А ось і я, давненько нечував тих запахів))) В тому парку з 5-ти років частенько любив гуляти, нажаль занадто пізно з"явилися цифрові фотопарати, багато чого цікавого можна було зафоткати,  каналізаційні ріки котрі тікли в прокопаній канаві і втікали в дирку діаметром 1 метр (куди страшно було глянути)...  Коли десь щось забивалось то в інших місцях витікало ;D , також там працював дядько "каналізаторщик" з лопатою (розчищав затори і "удосконалював" русло) - він нам вповідав легенди, що коли часто були дощі, ті "ріки" говна витікали з берегів і копиці місцевих жителів починали плисти.
(http://)
    В тому парку була споруда, схожа на гірничо-видобувну шахту але в мініатюрі, в ній знаходився ліфт, та сходи вниз. На поверхні була вагонетка, фрагменти колій, та бетонні фрагменти конструкцій тунелів, з котрих складались кільця,  коли заглядали в шахту було чути гул води, хоча в самій шахті нічого не тікло. Десь в 2003 році демонтували споруду, на її місці лишилася яма з бетонними стінками, в ній знаходився тунель діаметром 2-2.5 метра, колія і вагонетка. Мені з братом залишкі того всього вдалось зафотографувати.

PS. А та річека справді впадала у Веречицю (вона тікла під злітною смугою аеропорту і впадала в той потічок, що тече через Зимну воду і далі у Верещицю, без ніяких очисних споруд). Не знаю точно, куди вона тече зараз (чи і далі старим маршрутом, а чи її доєднали до того тунелю), але за самим аеропортом і донині плине неочищена "річка вонючка", отже певна частина каналізації все одно туди потрапляє.

(http://s55.radikal.ru/i148/0903/9a/c856a94b1b1f.jpg)

(http://s53.radikal.ru/i141/0903/7b/e4a803a4f7e6.jpg)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/1864/d249f1991aee)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/1864/541bb48bf451)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 09.03.2009 00:53:33
         На фото один з вузлів системи походу!!!  стільки бетону на просту каналізацію точно б ніхто не витрачав! як ви гадаєте!?  ;)
         Доречі гіпотезу про використання системи військовими особисто я вважаю такою, що має право на життя оскільки з південних та східних районів міста потрібно ж було  у екстрених випадках дістатись до аеродрому!!! та й не виключено що від будівлі споруджуваної для тодішнього Управління КГБ на Стрийській (зараз приміщення займає Державна податкова адміністрація) в силу специфіки організації яка повинна була в ній базуватись  вів якийсь тунель що сполучав дані приміщення з "системою"!!!
          За совка могли збудувати будь-що, а зважаючи на "методику обміну інженерними військами" до прикладу зі Львова в Хабаровськ і з Сургута у Львів, інформація про такого роду будівництво не виходила за поріг відповідних відомств!!!  8)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 09.03.2009 11:53:46
дякую. Справді цікава інформація. І фото гарні. Правда неясно, якшо воно тече під аеропортом, то нашо ті тунелі на Ряшівській - 5 парку? Плюс 2 метрова труба для маленької річечки то закруто. Думаю під аеропортом може текти ше шось інше. Але це таке, гіпотези. В поїздку по огляду вентиляції включимо і потічок за аеропортом :) Тільки най от сніг зійде
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 09.03.2009 12:31:32
       Не виключено, що  тунелі на лінії Левандівка-"П'ятий парк"-Ряшівська  це аналогічні підходи до того ж таки аеропорту проте вже з західної сторони ще й зважаючи на ту обставину що там базується не лише цивільний а й військовий аеродром!!! При чому  як я уже говорив, тунель на фото  Ioanа85 по суті швидше за все відгалуження основної системи, оскільки в тунелі який  я бачив  в 90-их, кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту спокійно б помістилась вантажівка! А стількох метрове бетонне перекриття склепіння тунелю цілком можливо призначене саме для уникнення завалів при до прикладу прямому авіаударі!!! Каналізацією б ніхто так не переймався! Чи можливо хтось думає що совкам не було куди бетон дівати!?  ;)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 09.03.2009 12:39:07
Твоя думка цілком слушна. Про товщину перекриття. На жаль в мене поки шо не виробилася одна загальна модель того всього. Треба їхати і самому все дивитися.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Ioan85 від 09.03.2009 14:36:02
Цитата: Varjat від 09.03.2009 12:31:32
        При чому  як я уже говорив, тунель на фото  Ioanа85 по суті швидше за все відгалуження основної системи, оскільки в тунелі який  я бачив  в 90-их, кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту спокійно б помістилась вантажівка! А стількох метрове бетонне перекриття склепіння тунелю цілком можливо призначене саме для уникнення завалів при до прикладу прямому авіаударі!!! Каналізацією б ніхто так не переймався! Чи можливо хтось думає що совкам не було куди бетон дівати!?  ;)

Я з 90-тих років з того парку і не вилазив, більшого за той тунель там немає, а в " кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту" там відкрите русло котре через трубу протікає під аеропортом і йде вздовж озера.
Колись в 90 роках тяглася металічна труба діаметром 30 см, вона обминала військову частину і приблизно слідувала маршруту тунелю але йшла вздовж доріг, фрагмент тої труби можна знайти під вулицею любінська, біля військової частини в трубі стирчав патрубок з краником, звідти сяпіло повітря під тиском...

В тому парку (недалеко від шахти) вздовж маршруту слідування труби, на різній відстані від неї, також були вертикальні свердловини. Додаю знімок "Гугль Ерс" з приблизно проставленим маршрутом слідування відомих мені вентиляційних отворів. Найдальші, з мені відомих, знаходьться - з одного боку в П'ятому парку а з другого - там, де зараз будують Леополіс. Очевидно, що той тунель іде кудись далі в обидва боки, але про це мені не відомо.
Іще додам, що в парку знаходилася доволі розгалужена "багатоповерхова" каналізаційна система, де іноді з одного люка каналізаційна вода перетікала до іншого. Також, недалеко від шахти часом проривало якусь трубу з чистою водою, що тікла цілодобово, хоча в інтенсивності потоків каналізації завжди була періодичність відповідно до графіку подачі води...
Відкрита каналізація тікла іншим шляхом, одне русло приблизно від місця перетину Любінської і Виговського, а інше - від теперішнього Південного. На теплих поверхневих потоках каналізаційного лайна зимували-грілися дикі качки, а іще там іноді з"являлися дядечки в чоботах, що бродили в тих канавах по-коліна і просівали каналізаційний намул в пошуках червячків-"трубочніків", яких вони потім продавали на базарі як наживку для риби.

Підземний тунель проходить під колишньою ВЧ, що знаходиться недалеко від аеропорту, про яку вже написано тут http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,153.0.html (дивно як військові дали на то дозвіл), але припустити якесь "військове призначення" того всьго мені важко.

(http://i023.radikal.ru/0903/4c/d1a2e71e1793.jpg) (http://www.radikal.ru)

(http://s40.radikal.ru/i090/0903/d4/5fb265b24e84.jpg) (http://www.radikal.ru)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/1879/4cc4df636552) (http://www.radikal.ru)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/1879/a68345d7544a) (http://www.radikal.ru)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 09.03.2009 14:43:22
Як на рахунок продовження червоної лінії? Хтось з району ВВ чи Наукової Знає? Також цікаво було б побродити в лісі за 5 парком і далі аж до Рясне. Чи там є продовження вентотворів. По логіці речей - мало б бути. Повітря мусить же кудась виходити.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 09.03.2009 16:32:03
"У 2004 році після 12-ти річної консервації добудовано і введено в експлуатацію щитовий каналізаційний колектор у південно-західній частині м.Львова." джерело: http://www8.city-adm.lviv.ua/info/VGZ.nsf/5a026fef2a68f9b0c22572370059e038/cc7e29e1ff46b29ec2257300002cae8e?OpenDocument


Цитата: Golem від 09.03.2009 14:43:22
Як на рахунок продовження червоної лінії? Хтось з району ВВ чи Наукової Знає? Також цікаво було б побродити в лісі за 5 парком і далі аж до Рясне. Чи там є продовження вентотворів. По логіці речей - мало б бути. Повітря мусить же кудась виходити.

Єдина ВШ подібного маштабу, що я бачив в районі Наукова - Володмира Великого: http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=69.0;attach=147 і то він неї не було чути жодного звуку чи запаху, тому наврядчи відноситься до колектору.

А на північ ВШ йдуть чітко по просіці від 5 парку до Левандівки. Далі не бачив. Наступні ВШ які пам"ятаю були вже за Левандівкою. Якщо мені не змінює пам"ять, то одна з них мала б бути тут:
http://www.wikimapia.org/#lat=49.8542891&lon=23.9638799&z=18&l=0&m=a&v=1
http://maps.yahoo.com/#mvt=h&lat=49.854283&lon=23.963689&zoom=18
Думаю пройтись в ті краї щоб вточнити.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 09.03.2009 17:09:57
Цитата: Golem від 06.03.2009 00:33:45
Цікаво.

А де очисні споруди біля Верещиці? Мож показати на гуглмапі? І ше було б цікаво побачити напірні колектори і накачувальні станції у Львові. Цікаво, як вони реалізовані з технічної точки зору.

Ну і нашо тоді ті люки поробили якшо спускатися не можна? Шось тут не то. Плюс нові будинки мусять якось підключати, поломки усувати, затори пробивати. Значить ходити якось можна.

...

Для промвузла "Рясне" передбачається використати існуючі очисні споруди дощової каналізації, побудовані в заплаві потоку Білогорський.

Не всі води, що зливаються містом потребують серйозної очистки. Стічні води з вулиць (дощова каналізація) не завжди приєднані до "брудної" (господарської).

Ось текст з поправки до генплану на тему дощової каналізації:

ЦитуватиОсновні колектори локальних систем дощової каналізації прокладені : в промвузлі "Рясне" з випуском в Білогорський потік; житловому районі Рясне-ІІ, з випуском в безіменний потік; в районі Левандівка – по вул.Широкій, з випуском "забрудненої" частини поверхневих вод в колектор глибокого закладання, а "чистої" частини в Білогорський потік; по вул.Боженка, Вол.Великого, Науковій – з випусками в потік Водяний.
Детальніше на тему: http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,325.0.html
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 09.03.2009 22:19:25
Цитата: Taras-Tinian від 09.03.2009 18:49:35
Привіт всім.

Проживаю в районі готелю "Гетьман".
Можливо хтось знає, де протікає потік Водяний? Не можу ніяк знайти про нього ще якусь інформацію.

Привіт.
Судячи з мапи (1990р) - потік "Водяноє" на півндні міста, почитається недалеко від Стрийської, і йде за вулицею Трускавецькою (за гаражами) до Кульпарківської, проходить коло котельні, серед гаражного комплексу на захід від Кульпарківської, далі оминає злітну смугу, проходить через Скнилів у Лапаївку, Зимну Воду.


+ http://www8.city-adm.lviv.ua/Pool%5CInfo%5Cdoclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/554B6DD3EFC30A0EC2256E0B0050B558?OpenDocument
"з метою забезпечення виконання робіт щодо переключення каналізаційної насосної станції "Наукова" до самопливного щитового каналізаційного колектора у південно-західній частині м.Львова:
1. Надати дозвіл управлінню інженерного господарства на вимушену вирубку дерев на трасі будівництва каналізаційного колектора у районі АЗС-15 на вул.Кульпарківській, 224."
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 09.03.2009 23:19:09
Цитата: Ioan85 від 09.03.2009 14:36:02


ЦитуватиЯ з 90-тих років з того парку і не вилазив, більшого за той тунель там немає, а в " кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту" там відкрите русло котре через трубу протікає під аеропортом і йде вздовж озера.
Колись в 90 роках тяглася металічна труба діаметром 30 см, вона обминала військову частину і приблизно слідувала маршруту тунелю але йшла вздовж доріг, фрагмент тої труби можна знайти під вулицею любінська, біля військової частини в трубі стирчав патрубок з краником, звідти сяпіло повітря під тиском...



          Я мав на увазі люк близько третої з правої сторони ВШ!!! Можливо в очах десятилітнього "парубка"  цей тунель видавався значно більшим а можливой й саму шахту в той час сприйняв як суцільний тунель!!!  ;D
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 10.03.2009 18:56:55
З того ж таки документа:

ЦитуватиПереломним періодом у водопостачанні міста було завершення і здача в експлуатацію 14 кілометрів каналізаційного колектора, розмірами три метри висоти і два метри ширини на глибині 40 метрів поза межами центральної частини міста від вулиці Липинського до стику вулиць Кульпарківська-Наукова.

А ше кажуть шо не знають як метро зробити :)

Фантаситка та й годі, навіть важко собі уявити. Тільки от не памятаю шоб вони на тому перехресті шось копали. Останній раз то клали водяні труби від кільця Володимира-Великого - Кульпарківська до Наукової. Хоча якшо то 40 метрів під землею - то зовнішній вхід напевно не робили. А місцеві канали просто стікають в викопану яму тунелю. І копали зі сторони липинського, тому й не було слідів на Науковій

Але копальні машини мусіли ж якось спускати.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 10.03.2009 21:57:45
Golem написав:
ЦитуватиА Ви, Варяте, чого з нами ше  в жодну вилазку не ходили?

         Власне я не фанат індастріалу а радше урбаніст "доіндустріальної доби"  ;D Проте з приходом весни все ж маю надію вибратись з Вами на якесь цікаве дослідження! Тим паче що кермує мною на цьому сайті радше егоїстична цікавість до усього що є в Галичині та Львові зокрема!!! Адже знати  минувщину та не знати сучасного стану речей це нікчемно!!!


ЦитуватиА ше кажуть шо не знають як метро зробити 

Фантаситка та й годі, навіть важко собі уявити. Тільки от не памятаю шоб вони на тому перехресті шось копали. Останній раз то клали водяні труби від кільця Володимира-Великого - Кульпарківська до Наукової. Хоча якшо то 40 метрів під землею - то зовнішній вхід напевно не робили. А місцеві канали просто стікають в викопану яму тунелю. І копали зі сторони липинського, тому й не було слідів на Науковій

Але копальні машини мусіли ж якось спускати.

                 По-перше, метро знають як зробити однак питання транспортного сполучення менш актуальне аніж ріки каналізаційних стоків! Та й глибинні роботи вони могли проводити ще на першому етапі будівництва!!!
                 А от що дійсно цікаво так це куди дівали стільки сотень тисяч ато й мільйонів кубометрів грунту!!! Нагадаю Замкову Гору, яку в XVIIIст. називали Пісковою (Зандберг) в зв'язку з її кострубатістю та майже повною відсутністю на ній  дерев та присутністю натомість піску і піщаних карєрів які у вітряну погоду засипали пилом все середмісття в 1835-1839рр. повністю вирівняли за рахунок грунту добутого лише з котловану під фундамент театру Скарбека (сьогодні драмтеатр ім.М.Заньковецької)  та зрівняння кількаметрового  підвищення на площі Каструм на якій стояв Низький замок (сучасний Вернісаж та два прилеглі до нього будинки зі сторони пр.Свободи)!!!!!! Тепер уявіть собі скільки грунту мали підняти на поверхню при будівництві цієї глибинної каналізації!!! В нас би теракоти як в Донецьку височіли!!! ;D
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Romchick від 10.03.2009 23:20:10
Цитата: Varjat від 10.03.2009 21:57:45
А от що дійсно цікаво так це куди дівали стільки сотень тисяч ато й мільйонів кубометрів грунту!!!
Тут нема нічого дивного. Каналізацію, напевно, прокладали підземною проходкою, яка виконується по принципу того, як кроти риють свої "тунелі". Ґрунт спеціальні машина не вигрібають на поверхню, а просто ущільнюють круг тунелю, тим більше львівські  ґрунти дозволяють це робити без будь-яких проблем.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Varjat від 11.03.2009 16:58:37
        От і ви мене просвітили!!! Оскільки я відверто кажучи про такий метод прокладання тунелів навіть не здогадувався!!!
         Цікаво якого максимального діаметру тунелю можна досягнути методом ущільнення грунту!!! Тунелі метро мабуть саме таким чином і прокладають!?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Jurek від 11.03.2009 18:34:03
Цитата: Taras-Tinian від 09.03.2009 23:49:51
Потічок дійсно надзвичайно брудний, впадає у став в селі Скнилів. Судячи з іншої карти, одна з приток до перетину потоку вулиці Кульпарківської є початком річки Зимна Вода. Або картографи наплутали щось, або той потік також може називатися (-називався) Зимна Вода.

я так розумію, що Водяний/Водяне - підрадянська назва потоку/села Зимна Вода. Коли перейменовували село, то, напевно, попав під роздачу й потік.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: slod від 11.03.2009 21:30:12
Щось в мене дуже великі сумніви у такому методі прокладання тунелів з ущільненям грунту, та ще на великій глибині... Там йде вже материкова порода, а не якісь чорнозем, який можна втромбувати по радіусу в 12 метрів.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 11.03.2009 22:49:25
Цитата: slod від 11.03.2009 21:30:12
Щось в мене дуже великі сумніви у такому методі прокладання тунелів з ущільненям грунту, та ще на великій глибині... Там йде вже материкова порода, а не якісь чорнозем, який можна втромбувати по радіусу в 12 метрів.
та нічого там не втромбовують ) і не може там бути 12 метрів по радіусу, як і по діаметру )) 12 метрів - то майже 5 поверховий будинок... стандатртне метро риють 5-6 метровим діаметром, тут і того не треба по ідеї.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 15.03.2009 01:10:03
Цитата: Golem від 13.03.2009 17:52:18
Затра Експлорер і Я збираємся на  на 10 ранку зупинці навпроти Південного. Плануємо пройтися по точках аж до Рясного і нанести їх на ЖПС. Хто має бажання - приєднуйтеся.

Прогулянка вийшла несподівано продуктивною :))
По темі цього топіку: на шляху від (майже) Кульпарківської до вулиці Шевченко було знайдено, сфотографовано, записано координати 19 ВШ. Втратили коллектор перед залізничною колією біля вулиці Шевченка.
Учасники: Golem, Romchick, Zelja, Explorer

- у архіві фотографії усіх точок та вейпоінти для OziExplorer.
- вейпоінти на плані міста
- спуск в одну з шахт
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: explorer від 15.03.2009 02:27:39
Будівництво західного тунельного колектора розпочалося ще 1974 року, однак через складні геологічні умови та брак коштів 1992 року його було припинено. Загальна довжина вже збудованого щитового колектора становить 13 км 515 м., а цьогоріч до нього добудовують ще 480 м.

Довжина південно-західного щитового колектора -- 14 км 995 м. Будують колектори за кошти Львівської міської ради.

2004р. Поступ. http://postup.brama.com/usual.php?what=31955
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Romchick від 16.03.2009 01:21:27
Водичка текла, причому дуже бурхливо і постійо. Але чомусь виразний шум води було чути черех один люк.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Golem від 16.03.2009 12:49:25
Нанесення точок ВШ на карту перетворилося на захоплюючий день з сайтом Експлорер. Зібралися на 10 біля Південного і пішли. Перша ВШ знаходиться зразу за Південним з правої сторони, похилена як Пізанська вежа. Біля вежі знаходиться люк. Вниз йде така ж крива як і шахта драбина. Чути незначний плюскіт води, запаху колектора нема. Вирішуємо спочатку пройтися до Наукової, а потім вже йти на північ до Рясне.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140148)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140149)

Йдемо попри паркан аеропорта, функції якого чисто номінальні, колючий дріт порваний, плити похилені. За парканом стоїть метеообладнання, їздить техніка що розчищає смугу, працює локатор. Проходимо одне озеро, друге, далі повз Ботанічний сад (навіть такий тут є!) на якому ростуть тільки ялинки і бачимо наступну шахту. Розташована в полі посеред болота, вона добряче заставила нас потоптатити глину поки до неї дійшли. Збоку також відкритий люк, в глибину йде драбина. Досвічуємо до води, метрів 15 глибини. Сьогодні вирішуємо нікуди не спускатися, просто наносимо їх на карту. ПОкишо ніяких ознак каналізації, швидше схоже на дренажну систему. Причиму бетон та драбини старі, а надбудова у вигляді вентиляційної шахти - нова, побудована не більше двох років тому.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140160)

Попри дорогу на Щирецьку стоїть ше одна шахта. Серед усіх попередніх вона найбільш лазебельна. Драбина непогано збереглася, навколо неї нема сміття. Також це перша шахта з якої йшов запах колектора. Розглядаємо ми собі шахту, як зупиняється біля нас блискучий джип. Висовується з нього здоровезна пика типового вуйка-Зварича і питає  "Альпінізмом займаємся, хлопці". Більш очікувана відповідь була б тільки якби ми мали на собі циклопи. Назвав би нас шахтерами. Але після недовгої розмови з експлорером вуйки їдуть далі :)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140165)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140168)

Вертаємся назад до Південного. Наступну шахту видно в трьохсот метрах північніше. Між ними під поверхнею йде ціла мережа дрібних дренажних каналів шоб хоч якось осушити це болото. Напевно саме вони, а також частина стоків з Виговського наповнюють водою наступну шахту, яка стоїть на масивній бетонній основою три на три метри розміром. Вхід прикритий бетонною плитою, під яку підставлено деревяні бруски. Місця є якраз стільки, шоб пропхати всередину фотоапарат на штативі або руку з ліхтариком. Звук, шо йде з глибини колодязя, лякає своєю потужністю та силою. Напевно в цьому місці велика розвязка. Вниз також йде драбина з захистом, правда мостика не видно. Вдається досвітити до води, але відстань до неї визначити важко. Також йде сильний запах колектора. Друга перспективна шахта для спуску, якшо підважити плиту домкратом від автомобіля.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140176)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140184)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140186)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140189)

Висовуємо теорію, шо основне призначення вентиляційних шахт не стільки збільшувати тягу (її ітак достатньо при такій глибині залягання) скільки викидати випари високо в повітря і не розносити сморід по навколишніх місцях. Саме тому нема жодної ВШ посеред житлових будинків, завжди вони десь в стороні. А якшо по плfну вони б мали і бути десь серед будинків - її просто не ставлять.

Це була остання з нових шахт. Решта йдуть старі, типової архітектури. Характерний приклад - дві ВШ на Ряшівській. ВШ в парку мають вsдкритий і доступний вхід який веде глибоко вниз. Але не безпосередньо до води. Чути тільки її звук і запах. Досить перспективні обєкти шоб полізти. Безпечно і можна напевно буде побачити колектор збоку, оцінити шо там і як, небезпеки, рівень води, її зміни.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140185)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140194)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140196)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140205)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140207)

Шо ше цікаве в парку - викорчуваний бомбік. Шо не зробили американські ракети - вдалосі нашим вуйкам. Вентиляційна шахта стоїть перевернута збоку, а на місці бомбіка велика яма. Виходимо на Любінську та не втримуємся від спокуси побувати на закинутій ракетній частині. Тим більше шо за Словами Романа там ніхто нічого вже не охороняє. А й справді - в паркані сіяють великі дирки, всередину протоптана широка стежка. Повз закинуту вишку попадаємо на великий пустий пляц. Збоку в горбі два ангари, напевно колись було якесь пальне. Бо і двері надзвичайно товсті, та й стеля зроблена не з дошок як в наступних ангарах. Йдемо далі. Майже всі будівлі на правій стороні спалені, стоять одні каркаси. Зато на іншій стороні все гарно збереглося. Переходимо колію, звертаємо увагу на дріт шо стелиться по землі повз неї. Фіг його знає, може це і сигналізація периметру, а може і якийсь телефонний звязок. Я схиляюся до першої версії, бо недовго ми ходили по тих складах, як прийшли люди в формі і випровадили нас геть. Але ше до цього ми встигнули оглянути кілька з них, досхочу начитатися колись секретних описів деталей парашутної тормозної системи, порозглядати самі залишки деталей.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140200)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140209)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140220)


Йдемо по Ряшівській. Саме з цієї вулиці та 5 парком колись розпочалося моє знайомство з Львовом. В далекому 99-2000 році ше були проблеми з приміськими електричками. На Трускавець ходило тільки 6 вагонів, і в пятницю коли всі студенти їхали додому то місця в ній не було взагалі. Черга до каси – не менше пів години, тоді ше записували дані студентського. Люди ломляться в електрички через вікна, як поїзд тільки приїжджає - стараються заскочити на підніжку і вхопитися за двері. А коли він вже став - то натовп починав плисти в сторону дверей, легко могли і затоптати. Вагони були забиті по останню сходинку тамбура, і то лишалося ше купа людей які просто не влізли. Ясне діло шо їхати додому на одній нозі в тамбурі нікому не хотілося, тому багато студентів їхало 5 парк, де шукали свою кохану електричку і там вже забивали місця. Доходило до абсурду. Електричка приїжджає на вокзал - а сидячих місць нема! Звичайно, ані людей, ані залізничників такий стан речей не влаштовував. Людей - вони купили квитки і не влізлися в електричку. Залізничників - сотні студіків які шастали депом в пошуках своєї електрички і заважають їм спокійно пити горівку. Протривало це близько року, далі залізниця почала пускати 8 а потім аж 10 вагонів, та й народ став багатшим та почав їздити маршрутками. Шоб відучити студіків від провіреного методу мати сидяче місце залізниця пару разів пустила електричку не з депо, після чого все стало на місця.

ВШ за арсеном:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140238)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140236)

Вентиляційні шахти стоять на початку і в кінці Ряшівської. Покишо всі шо ми бачили йдуть по одній прямій. ВШ в кінці Ряшівської має одну особливість - а саме самий прямий туалет у Львові. Під шахтою стоїть така собі непримітна синя будка. В ній не вхід в колектор, не склад двірницького причандалля а самий шо не є справжній унітаз. Отвір унітазу виходить прямо в колектор. В якості кришки використовується чугунієвий люк, правда з написом ГТС.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140239)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140242)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140245)

Наступна ВШ через дорогу на Курмановича. Тут аж дві труби виходять назовні. Збоку якась будка, в яку йде ше одна, третя труба з колектора. Призначення будки неясне. Всередину колектора йде драбина, яка за кілька метрів закінчується мостиком. Як це не дивно - але з містка вниз нічого більше не йде. Попри сильний шум, досвітити до води не вдалося. Далі в лісі попри стежку йдуть ше дві вентиляційні шахти. Правда всі забиті. Характер міняється. Після великої подвійної ВШ всі наступні ВШ виглядають по іншому. Таке враження шо характер міняється кожен раз після великої розвязки :) Інший цікавий момент - залізні труби діаметру близько 30см шо стирчать з-землі на 20-50 см. На трубах дуже часто нарізана різьба, деколи вихід заварений, деколи забитий сміттям. А деколи труба йде глибоко вниз. Причому кількість труб значно більша, ніж кількість ВШ, деколи по них ми і шукали напрямок на наступну шахту.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140251)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140252)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140261)

На початку Депо стоїть бомбік, описаний тут (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,69.60.html). Проскакуємо залізниці, наступна ВШ на початку ліску до Левандівки. Теж забита. Виходимо на вулицю Широку - Роксоляни. Зразу при переході через дорогу Ромчик з Зелею знаходять люк в землі. Відкриваємо - там тече або наш колектор, або його притока. ВОди багато, але не смердить. З обох сторін люка решітки, шоб буд затримувати. Троха далі між будинками стоїть якась станція, теж повязана з колектором. Бо чути сильний звук зсередини, нічо не гудить як з підстанції, та й напис "ПІ АБІО. Вул Липинського. Вивіз ТПВ проводиться цілодобово". Шо б це означало?

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140269)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140273)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140278)

На самій Левандівці шахт не було, хоча ми й ішли по уявній лінії яку малював ЖПС. Більшість ВШ знаходилися на однаковій відстані одна від одної і на прямій лінії. На початку пустиря знаходимо наступну шахту. Вже без труби, але зате з нормальним спуском. Заглядаю всередину - йдуть багатоярусні сходи вниз. Запах сірководню дуже сильний, аж важко дихати. Це характерна відмінність цієї ВШ. Всі наступні ВШ йдуть полем і оформлені ше скромніше ніж попередні, у вигляді простих асбесотвих труб без обмуровки та люків. Крім останньої, перед самою залізницею. Ця ВШ маю велику бетонну плиту згори і люк. Вниз йдуть гарні сходи під невеликим кутом. Сама ВШ пересікає якісь дві товсті труби, напевно водовід, але схований під землю. Чути шум води і видно бризки від зливу якоїсь дренажки. Сюда, на мою думку, обовязково треба полізти. Місце безлюдне, та й вхід зручний.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140279)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140280)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140282)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140284)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140294)

Неподалік розташована споруда недіючої водокачки. Видно де йшов старий водогін, на цьому місці невеликий земляний насип серед поля. Новий водогін йде поруч, але й він усіяний латками - затичками. В деяких місцях йде з них вода. Недаремно на сайті міської ради писалося шо 30% води втрачається. Але нам, як споживачам, приходиться за неї платити також. Шо поробиш. Якшо хтось буде в цих місцях - може ше заглянути  в діючу трансформаторну підстанцію. На одних з дверей колодки нема.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140302)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140303)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140299)

На цій ділянці ми втрачаємо слід наших ВШ. Приходиться вилізти на високий вал, потім обходити поїзди. Ну нічо. Ітак багато знайшли. Експлорер обіцяє методом апроксимації вичислити приблизну точку наступної ВШ, яка має бути десь посеред Рясне-1 і тоді можна буде виїхати туда на автомобілі. А ми, тим часом, оглядаємо затоплену і закинуту заправку навпроти елеватора і йдемо наугад блукати по Рясне, авось шось найдемо. Так нічо і не найшовши вирішуємо вертатися у Львів на тунельну через ліс. І це рішення було парвильне! У лісі в урочищі Камянка ми найшли дві справжні печери посеред скель. Печери невисокі, до пів метра. Є кілька кімнат, від дощу сховатися якраз! Для Львова це досить непогана знахідка, адже печер в нас не так і багато. Забиваємо координати і йдемо далі. Виходимо до ше одної закинутої заправки вже на Тунельній. Крім будки і баків під землею ніц не лишилося. Привертає увагу два тунелі під колією, але не той по якому автомобілі їздять, а ті шо ведуть у ліс. Висота та профіль сильно нагадують форму колектора Полтви, ностальгія :) З озерець та дач тече аотічок, потім він ховається під землю біля насипу і вже впадає у Полтву біля Арсену.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140305)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140310)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140311)
(http://lh4.ggpht.com/_jHMhvw1nQ1g/Sb4de7u2tDI/AAAAAAAAIIU/nDCgJUwSXtE/s800/P3140312.JPG%5Bimg%5D%3Cbr/%3E%5Bimg%5Dhttp://lh4.ggpht.com/_jHMhvw1nQ1g/Sb4dg2l6bvI/AAAAAAAAIIk/osuSfMCbyo8/s800/P3140314.JPG)

Остання точка на сьогодні - ВШ біля ОККО на Чорновола. Забиваємо і її координати. Далі йти нема сенсу, ітак всьо ясно і без координат :) Хто живе біля Бомби може знає, шо то у вас за вішалка біля троелйбусної Зупинки?

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140318)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140320)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140322)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/2018/P3140323)

День підходить до завершення. З 10 до 6 на ногах, з Наукової на Чорновола через Рясне - не так вже і зле, майже похід по горах. Відкрили для себе багато цікавих місць та фактів, можемо тепер продавати міській раді координати GPS її вентшахт :) Висновки такі:
   - Вентшахти йдуть майже по прямій аж до Рясне з поворотом біля 5 парку
   - В них можна і треба спускатися. Для цього там є всі умови.
   - В них постійно є багато води, а не ситуативними напливами.
        - ВШ будувалися в різний час і мають різний зовінйшій вигляд
   - Якшо колектор і глибокого залягання - виходи на поверхню він все рівно має

Незакритими лишаються питання:
   - Куда вони йдуть після Наукової
   - Куда вони йдуть по Рясному
   - Яке призанчення труб-стовпчиків

В планах - як підсохне пробувати спускатися спочатку біля Південного, потім біля водокачки. Дякую Експлореру, Ромчику та Зелі за компанію. День з сайтом Експлорер пройшов чудово!

Всі фото (https://photos.app.goo.gl/EBZW5oYoob66qR7r9)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система
Відправлено: Jurek від 16.03.2009 13:22:28
Цитата: Golem від 16.03.2009 12:49:25
...напис "ПТ АБІО. Вул Липинського. Вивіз ТПВ проводиться цілодобово". Шо б це означало?

Повне товариство "Абіо". Вивіз твердих побутових відходів проводиться цілодобово.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 16.03.2009 13:44:48
Чому цей напис на будці, де смітників і близько не видно?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: explorer від 19.03.2009 03:37:29
Голем, дякую за звіт

Абіо - справді вивозить побутові відходи, і табличка явно не відноситься до того що там тече всередині.

По темі ще знайшов:
ЦитуватиБудівництво каналізаційного колектора в напрямку Кульпарківської-Любінської-Ряшівської-Суботівської-Тунельної було передбачено для переключення каналізаційних насосних станцій західної та південної частин міста і розвантаження існуючих колекторів центральної частини Львова.
http://portal.lviv.ua/news/2004/11/19/162743.html

ЦитуватиВ мировой практике с помощью коллекторов глубокого заложения реконструированы канализации городов Чикаго, Мехико и др. В РФ применены коллекторы глубокого заложения при реконструкции сложившихся полных раздельных систем канализации Киева, Харькова, Ленинграда, Москвы и общесплавной системы Львова.

Строительство каналов глубокого заложения проходческими щитами диаметром 2,6 и 4 м на глубине 36—70 м ведется во Львове.
http://www.clickpilot.ru/canaliz.php?wr=47
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 19.03.2009 11:08:00
Але все рівно визнач теоретичну точку де має бути наступна шахта і поїдемо подивимся. Якшо не знайдемо - цілком імовірно шо там, біля колії, і починається той колектор глибокого залягання. Спуск всередину. думаю. теж дещо прояснить.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: SOC від 15.05.2009 23:54:40
В районі Рясне, зі сторони Левандівки є підозрілі точки, орієнтир - залізничний міст на Шевченка між Рясне 1 і рясне-2, злазимо з нього і йдем по колії в сторону Левандівки, через 200-400м буде розвилка колії і там зруйновані червоні цегляні будки. вони мають підземну частину, але драбина тримається на одній іржі.   
В радіусі 100м для любителів є і наземний "бонус"(до системи абсолютно не відноситься)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Akella від 31.05.2009 18:08:57
гой,люди,я все дитинство пробавився в "Войнушку" в районі аеропорта,багато там дійсно вентшахт є і люків,що доволі підозріло-будинків мало,в основному пустир і парк
і в той самий бетонний отвір колектору ледь не гепнув,,над тим колектором куди я четь не впав стояла якась проржавіла наскрізь металева буда з воронкою,і самі розміри колектора були приблизно 4 на 4 метра +приблизно метрів 15 вглиб,ви про нього говорили чи ні?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: SOC від 31.05.2009 19:13:46
Так, там колись стояло щось схоже на башту крана без стріли, всередині було щось типу підйомника(залишки чи то лфта чи транспортера). яма досі на своєму місці, тільки закрита плитами. Є невеликий зазор але 20см товжиною- потрібен героїчний дистрофік в протигазі(може навіть ізолюючому ;D)- випари там досить злі.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 31.05.2009 20:01:57
Цитата: SOC від 31.05.2009 19:13:46
Так, там колись стояло щось схоже на башту крана без стріли, всередині було щось типу підйомника(залишки чи то лфта чи транспортера). яма досі на своєму місці, тільки закрита плитами. Є невеликий зазор але 20см товжиною- потрібен героїчний дистрофік в протигазі(може навіть ізолюючому ;D)- випари там досить злі.

    Точно було, сам пам`ятаю - у батька гараж якраз поруч. У дитинистві думав, що то шахта де стоханівці добували вугілля для соціалістичного народу.  Збоку залишки свай =  мав бути перший у Львові багатоповерховий гараж... Не судилося його побудувати навіть досі (якщо неправий поправте блдь-ласка). Підйомник точно був, бо на який тоді нафіг мотори із редукторами зверху стояли, а моторів там було 2...
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Akella від 31.05.2009 20:08:45
дійсно,там якраз гаражі поруч були)))
злазив би туда))видомо раз ледь туди не гепнув(біг,втікав від "ворога" з патиком-автоматом в руках і сантиметрів за 10 від краю колектора зупинився),значить полюбе мав там бути))аотже треба буде якось залізти))
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 31.05.2009 20:30:53
  Народився ти явно в сорочці! Там є шо гепнуимсь я вам скажу! Проте не певен, що буди безпечно податись - останній раз як я заглядав зверху у колектор (дати не пригадую, на протязі 2-2,5 міс від today() ) - вода там валила внизу так, що нереально на ногах втириматись. Окрім того тунель був заповнений на 3/4 своєї висоти...
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Akella від 31.05.2009 21:23:20
так 2-2,5 тому сніг якраз почав сходити,можливо саме тому там був такий рівень води і такий сильний потік?хтозна,туди мабуть і грунтові води сходять
требе перечекати мабуть ,щоб суха погода була десь 2 тижні і сходити в розвідку
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: explorer від 28.06.2009 20:35:00
Шукали продовження ВШ колектора.
З північної сторони в околоцях Рясного/Винниківської нічого не знайшли. Але на Панча зустріли ряд знайомих вузьких трубок, схожих на ті, що супроводжують колектор в п"ятому парку, втім якось вони не дуже вписались в потрібний напрямок.
З південної сторони знашли вірогідне продовження, але ще далі ніц не побачили:

Втім далі, мабуть, і нема що шукати.
ЦитуватиПереломним періодом у водопостачанні міста було завершення і здача в експлуатацію 14 кілометрів каналізаційного колектора, розмірами три метри висоти і два метри ширини на глибині 40 метрів поза межами центральної частини міста від вулиці Липинського до стику вулиць Кульпарківська-Наукова ( http://daily.lviv.ua/?newsid=2578 ).
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Romchick від 28.06.2009 23:40:17
Думаю, треба якось спуститись в цей колектор, подивистись як там всередині, хоча цілком можливо, що там нема "тротуарів" біля річки як на Полтві. Але спускатись потрібно тільки а альпінснарязі!!!

P.S.  Якщо вся каналізація міста сплавляється в Полтву, то як може даний колектор з"єднуватись з Полтвою? Різниця глибини залягання солідна.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 29.06.2009 15:43:09
  Тротуарів немає, зверху це було видино. І по діаметру він меньший значно... Хто казав, що "вся каналізація міста сплавляється в Полтву"??? Незгоден, хоча поки аргументувати неможу - але то справа часу!
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 29.06.2009 16:51:27
В лінках на доки міськради чітко написано, шо воно йде на очисні. Як і Полтва. І вже після очистки разом тече далі.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Chuhaystur від 01.07.2009 00:15:44
Цілком погоджуюся з Інкогніто. Адже це просто було б не логічно сплавляти всі стоки в один колектор, тим більше якщо врахувати деякі перепади висот у Львові (наскільки можу судити на око десь до 30 і більше м.) А робити якісь насосні станції для "перевалки" води занадто дорого. Тай потрібно враховувати і без того немалу зношеність колектора Полтви. ;)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 12.09.2009 11:36:23
На наступний тиждень(середа четвер) за умови доброї погоди Я і Ромчик плануємо спускатися вниз. Спочатку попробувати біля Південного, якшо всьо гуд - наступна точка на Рясному. Супскатися будемо тільки на шнурках і з самого зранку, але вже засвітла. Думаю Десь о 6.

Добре було б взяти ше когось одного, для підстраховки і витягування в разі чого. Але не більше. Транспорутватимемося Таврією.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Dark Wind від 12.09.2009 18:17:03
Добавлю свої 5 коп!
Я проживаю недалеко від парку біля південного, Голем знає ;D
От туди в парк колись йшла по поверхні крута труба, в якій валило повітря під тиском, потім ту трубу свиснули, вона йшла десь від лорта. також там в парку була якась шахта, чи сверловина. бо там колись грузовики їздили постійно, була будівля і всередині велика дзюра була, потім її засипали здається
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 12.09.2009 19:43:23
навіть знаю де та шахта була, сам бачив
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 16.09.2009 11:55:31
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160394)

Лазилисти ми нині в Південно-Західний колектор. Спускатися вирішили пів 7 коли починає виднітисі в точку 104 на карті що є початком старих вентшахт. Для спуску взєли з собоу все необхідне, адже драбина була перегнивша і по ній легко можна було зірватисі.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160383)

Я спускаюся першим. Легко та плавно на вісімці досягаю дна. Запах колектора чутний вверху, внизу нічим не сильніший. тобто небезпеки отруєння нема. Це перевага спуску в такий ранній час. Глибина шахти 10 метрів(поміряно), ше плюс метр на спуск коридорчиком. Тобто сам колектор закладено на глибині 11 метрів під землею. Не відщіпаючись йду в коридорчик і бачу його - величний Південно-Західний колектор. передаю по рпції шо все гуд і йду далі.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160395)

Правда тут він зовсім не повноводний, не більший ніж Полтва в Центральній части ні міста. І течія повільна, дно сильно замулене та забите всяким камінням. Течія тече зі сторони Наукової до Левандівки. Троха вище по течії є кілька приток дренажу і каналізацій. нижче - захаращене сміттям. Сам тунель має правильну круглу форму, бетонні кільця. Видно їх стики. тут відповідь на питання про стінки. Запаху нема. Під час минулої вилазки коли танув сніг і шуму та гуркоту впадаючих приток було значно більше.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160396)

Вилажу по трабині страхуючи себе жумаром і прусиком. На голову падає дебелий кусок чогось, залишаючи в касці(кєпочка в простонародді) три глибоких зубця. Добре шо вона є :) Останні пару метрів жумар все таки потрібний, шоб добратися до самого люка. після мене благополучно спускається Ромчик і ми всі замурзані та задоволені їдемо в останню відому нам точку біля колії в кінці левандівки.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160431)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160413)

Наскільки легше це все шукати було зимою, коли не було трави. тут також гуркіт значно менший ніж минулий раз, нема фонтану біля входу. Кріпимо мотуз за дві арматури і ліземо вниз. Золоте правило - все шо не привязане - буде втоплене. Тому всякі там ліхтарики, фотоапарати і решта споряги висить на поясі на карабінах. Драбина тут теж погнивша але мене витримала. розглядаюся.

Далеко внизу бачу чи швидше чую колектор. На рівні містка зліва стоїть грубезна бетонна труба, яка коло стіни має відкрите коліно і повертає вертикально вниз в колектор. Справа від містка є також вертикальна труба куда спадає вода з сусіднього люка. лізу далі вниз.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160416)

Тут стою в метрі від самого колектора. гуркіт неймовірний. тепер колектор тече в широкому прямокутному каналі з невеличко овальною стелею(або то також труба, просто так здається). Швидкість води просто колосальна, в кілька разів вища ніж в Полтви. тут же в нього впадає груба бетонна труба. про яку я згадував раніше. Але в місці впадіння чомусь багато дошок. Попавши раз в колектор вони, напевно, повипливали наверх і там зачепишвись за краї гниють собі потроху. Факт, пропускної здатності колектора буває замало. Бо видно сліди води та залишки речей навіть на верхньому містку.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160422)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160424)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160426)

Просвідлений та духовно очищеним виходжу на поверхню. очі світяться, хочеться всім поділитися куском того щастя. Все таки шось в тому є, лазити в підземелля. наступним йде Ромчик, проробляючи той самий маршрут. Зеля зауважує, який сильний забір повітря в шахту. Виявляється шо через вентиляційні шахти повітря не виходить. воно тудою заходить! Самі ж спуски роблять в місцях великих приток, жеби був доступ і можна було обслуговувати колектор. Це може бути поясненням, чому деколи нема спусків а є лише винтиляційна шахта. Але не пояснює чому нема шахт далі. Може тому, шо далі колектор йде тільки вниз самотьоком по трубоподібному колектору повністю заповненому водою. Відповідно повітря там непотрібне як воно не потрібне в звичайних трубах. ну але то таке, здогади.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6978/P9160434)

Фсі фото тут (https://photos.app.goo.gl/EBZW5oYoob66qR7r9)

дякую Ромчику, Зелі та Інкогніто за компанію і технічну допомогу! Тепер цю тему сміло можна перенести в звіти!
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 16.09.2009 12:39:06
Ще Ромчик мав нафоткати троха :) Чекаємо його повернення з політеху. А футболки Експлорера на Зелі і Ромчику дивляться досить втему :) тільки от шкода їх мастити :)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Romchick від 16.09.2009 14:26:00
Golem все дуже гарно описав, за що йому respect. Додам ще декілька фоток, зроблених мною.

На цій фотокартці видно, як Golem готується до спуску в перший люк
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6985/baadee6f83cc) (http://www.radikal.ru)

А ця точка, то він на дні
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6985/d218be38c892) (http://www.radikal.ru)

(http://s57.radikal.ru/i155/0909/69/0693dc3c323c.jpg) (http://www.radikal.ru)

Підготовка до спуску в колектор на Рясному.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/6985/5e917ff51299) (http://www.radikal.ru)

І сам спуск. Драбинки, які ведуть на дно колектора.
(http://i002.radikal.ru/0909/3e/838c846a32b5.jpg) (http://www.radikal.ru)

Низпадаюча вода
(http://i004.radikal.ru/0909/52/a26d01222ce7.jpg) (http://www.radikal.ru)

Вражень з вилазки повні штани. Признаюсь чесно, лізти в перший люк мені було трохи страшно, але після пояснення Golema як поводитися зі спорягою все ж таки поліз, і не пошкодував.

На рахунок питань від Taras-Tinian, то
-Вода тече самотьоком по всьому колектору, принаймі насосних станцій ми не бачили. Є підозра, що насосна станція мала бути біля 5-го парку, там є якась споруда з трубами, але вона не експлуатується.

-діаметр шахти в першій точці пиблизно 1-1,5м, як стандартний люк, але вона металева, а друга то навіть не шахта, а лоток - квадрат приблизно 6?6 м.

-Ширина ріки - 3-3,5 м, і мені здається що вона однаково широка на початку і в кінці.

-ХЗ, можливо десь біля очисних, молжливо десь під вул.Чорновола, можливо ще десь. Я постараюсь дістати карти головних колекторів львова, тоду буде ясно.


-Струмки впадають в колектор недалеко вентшахт, але вони дійсно туди впадають (їх перетворили в каналізацію) і не течуть дальше.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 16.09.2009 20:04:55
   як не дивно, але це питання мучит мене із самого нинішнього ранку. Будемо чекати на Romchick'a, може роздобуде актуальні плани гідроспоруд міста Лева.
Назва: Південно-Західний Колектор
Відправлено: Golem від 22.09.2009 10:16:04
Обєднав усю інформацію з кількох звітів вкупу. Ось результат:

Південно-Західний колектор проходить з Наукової і аж до очисних споруд попри Південний, через Левандівку, Тунельну. Глибина залягання доходить до 30 метрів під землею а розміри достатні для руху транспорту. На відміну від Полтви про нього і його існування відомо значно менше. Завдяки старанням багатьох людей вдалося пролити світло на цей обєкт, дослідити його маршрут, спуститися всередину.

-------

Зібралися на 10 біля Південного і пішли. Перша ВШ знаходиться зразу за Південним з правої сторони, похилена як Пізанська вежа. Біля вежі знаходиться люк. Вниз йде така ж крива як і шахта драбина. Чути незначний плюскіт води, запаху колектора нема. Вирішуємо спочатку пройтися до Наукової, а потім вже йти на північ до Рясне.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140148)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140149)

Йдемо попри паркан аеропорта, функції якого чисто номінальні, колючий дріт порваний, плити похилені. За парканом стоїть метеообладнання, їздить техніка що розчищає смугу, працює локатор. Проходимо одне озеро, друге, далі повз Ботанічний сад (навіть такий тут є!) на якому ростуть тільки ялинки і бачимо наступну шахту. Розташована в полі посеред болота, вона добряче заставила нас потоптатити глину поки до неї дійшли. Збоку також відкритий люк, в глибину йде драбина. Досвічуємо до води, метрів 15 глибини. Сьогодні вирішуємо нікуди не спускатися, просто наносимо їх на карту. ПОкишо ніяких ознак каналізації, швидше схоже на дренажну систему. Причиму бетон та драбини старі, а надбудова у вигляді вентиляційної шахти - нова, побудована не більше двох років тому.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140160)

Попри дорогу на Щирецьку стоїть ше одна шахта. Серед усіх попередніх вона найбільш лазебельна. Драбина непогано збереглася, навколо неї нема сміття. Також це перша шахта з якої йшов запах колектора. Розглядаємо ми собі шахту, як зупиняється біля нас блискучий джип. Висовується з нього здоровезна пика типового вуйка-Зварича і питає  "Альпінізмом займаємся, хлопці". Більш очікувана відповідь була б тільки якби ми мали на собі циклопи. Назвав би нас шахтерами. Але після недовгої розмови з експлорером вуйки їдуть далі :)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140165)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140168)

Вертаємся назад до Південного. Наступну шахту видно в трьохсот метрах північніше. Між ними під поверхнею йде ціла мережа дрібних дренажних каналів шоб хоч якось осушити це болото. Напевно саме вони, а також частина стоків з Виговського наповнюють водою наступну шахту, яка стоїть на масивній бетонній основою три на три метри розміром. Вхід прикритий бетонною плитою, під яку підставлено деревяні бруски. Місця є якраз стільки, шоб пропхати всередину фотоапарат на штативі або руку з ліхтариком. Звук, шо йде з глибини колодязя, лякає своєю потужністю та силою. Напевно в цьому місці велика розвязка. Вниз також йде драбина з захистом, правда мостика не видно. Вдається досвітити до води, але відстань до неї визначити важко. Також йде сильний запах колектора. Друга перспективна шахта для спуску, якшо підважити плиту домкратом від автомобіля.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140176)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140184)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140186)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140189)

Висовуємо теорію, шо основне призначення вентиляційних шахт не стільки збільшувати тягу (її ітак достатньо при такій глибині залягання) скільки викидати випари високо в повітря і не розносити сморід по навколишніх місцях. Саме тому нема жодної ВШ посеред житлових будинків, завжди вони десь в стороні. А якшо по плfну вони б мали і бути десь серед будинків - її просто не ставлять.

Це була остання з нових шахт. Решта йдуть старі, типової архітектури. Характерний приклад - дві ВШ на Ряшівській. ВШ в парку мають вsдкритий і доступний вхід який веде глибоко вниз. Але не безпосередньо до води. Чути тільки її звук і запах. Досить перспективні обєкти шоб полізти. Безпечно і можна напевно буде побачити колектор збоку, оцінити шо там і як, небезпеки, рівень води, її зміни.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140185)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140194)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140196)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140205)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140207)

Шо ше цікаве в парку - викорчуваний бомбік. Шо не зробили американські ракети - вдалосі нашим вуйкам. Вентиляційна шахта стоїть перевернута збоку, а на місці бомбіка велика яма. Виходимо на Любінську та не втримуємся від спокуси побувати на закинутій ракетній частині. Тим більше шо за Словами Романа там ніхто нічого вже не охороняє. А й справді - в паркані сіяють великі дирки, всередину протоптана широка стежка. Повз закинуту вишку попадаємо на великий пустий пляц. Збоку в горбі два ангари, напевно колись було якесь пальне. Бо і двері надзвичайно товсті, та й стеля зроблена не з дошок як в наступних ангарах. Йдемо далі. Майже всі будівлі на правій стороні спалені, стоять одні каркаси. Зато на іншій стороні все гарно збереглося. Переходимо колію, звертаємо увагу на дріт шо стелиться по землі повз неї. Фіг його знає, може це і сигналізація периметру, а може і якийсь телефонний звязок. Я схиляюся до першої версії, бо недовго ми ходили по тих складах, як прийшли люди в формі і випровадили нас геть. Але ше до цього ми встигнули оглянути кілька з них, досхочу начитатися колись секретних описів деталей парашутної тормозної системи, порозглядати самі залишки деталей.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140200)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140209)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140220)


Йдемо по Ряшівській. Саме з цієї вулиці та 5 парком колись розпочалося моє знайомство з Львовом. В далекому 99-2000 році ше були проблеми з приміськими електричками. На Трускавець ходило тільки 6 вагонів, і в пятницю коли всі студенти їхали додому то місця в ній не було взагалі. Черга до каси – не менше пів години, тоді ше записували дані студентського. Люди ломляться в електрички через вікна, як поїзд тільки приїжджає - стараються заскочити на підніжку і вхопитися за двері. А коли він вже став - то натовп починав плисти в сторону дверей, легко могли і затоптати. Вагони були забиті по останню сходинку тамбура, і то лишалося ше купа людей які просто не влізли. Ясне діло шо їхати додому на одній нозі в тамбурі нікому не хотілося, тому багато студентів їхало 5 парк, де шукали свою кохану електричку і там вже забивали місця. Доходило до абсурду. Електричка приїжджає на вокзал - а сидячих місць нема! Звичайно, ані людей, ані залізничників такий стан речей не влаштовував. Людей - вони купили квитки і не влізлися в електричку. Залізничників - сотні студіків які шастали депом в пошуках своєї електрички і заважають їм спокійно пити горівку. Протривало це близько року, далі залізниця почала пускати 8 а потім аж 10 вагонів, та й народ став багатшим та почав їздити маршрутками. Шоб відучити студіків від провіреного методу мати сидяче місце залізниця пару разів пустила електричку не з депо, після чого все стало на місця.

ВШ за арсеном:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140238)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140236)

Вентиляційні шахти стоять на початку і в кінці Ряшівської. Покишо всі шо ми бачили йдуть по одній прямій. ВШ в кінці Ряшівської має одну особливість - а саме самий прямий туалет у Львові. Під шахтою стоїть така собі непримітна синя будка. В ній не вхід в колектор, не склад двірницького причандалля а самий шо не є справжній унітаз. Отвір унітазу виходить прямо в колектор. В якості кришки використовується чугунієвий люк, правда з написом ГТС.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140239)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140242)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140245)

Наступна ВШ через дорогу на Курмановича. Тут аж дві труби виходять назовні. Збоку якась будка, в яку йде ше одна, третя труба з колектора. Призначення будки неясне. Всередину колектора йде драбина, яка за кілька метрів закінчується мостиком. Як це не дивно - але з містка вниз нічого більше не йде. Попри сильний шум, досвітити до води не вдалося. Далі в лісі попри стежку йдуть ше дві вентиляційні шахти. Правда всі забиті. Характер міняється. Після великої подвійної ВШ всі наступні ВШ виглядають по іншому. Таке враження шо характер міняється кожен раз після великої розвязки :) Інший цікавий момент - залізні труби діаметру близько 30см шо стирчать з-землі на 20-50 см. На трубах дуже часто нарізана різьба, деколи вихід заварений, деколи забитий сміттям. А деколи труба йде глибоко вниз. Причому кількість труб значно більша, ніж кількість ВШ, деколи по них ми і шукали напрямок на наступну шахту.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140251)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140252)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140261)

На початку Депо стоїть бомбік, описаний тут (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,69.60.html). Проскакуємо залізниці, наступна ВШ на початку ліску до Левандівки. Теж забита. Виходимо на вулицю Широку - Роксоляни. Зразу при переході через дорогу Ромчик з Зелею знаходять люк в землі. Відкриваємо - там тече або наш колектор, або його притока. ВОди багато, але не смердить. З обох сторін люка решітки, шоб буд затримувати. Троха далі між будинками стоїть якась станція, теж повязана з колектором. Бо чути сильний звук зсередини, нічо не гудить як з підстанції, та й напис "ПІ АБІО. Вул Липинського. Вивіз ТПВ проводиться цілодобово". Шо б це означало?

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140269)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140273)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140278)

На самій Левандівці шахт не було, хоча ми й ішли по уявній лінії яку малював ЖПС. Більшість ВШ знаходилися на однаковій відстані одна від одної і на прямій лінії. На початку пустиря знаходимо наступну шахту. Вже без труби, але зате з нормальним спуском. Заглядаю всередину - йдуть багатоярусні сходи вниз. Запах сірководню дуже сильний, аж важко дихати. Це характерна відмінність цієї ВШ. Всі наступні ВШ йдуть полем і оформлені ше скромніше ніж попередні, у вигляді простих асбесотвих труб без обмуровки та люків. Крім останньої, перед самою залізницею. Ця ВШ маю велику бетонну плиту згори і люк. Вниз йдуть гарні сходи під невеликим кутом. Сама ВШ пересікає якісь дві товсті труби, напевно водовід, але схований під землю. Чути шум води і видно бризки від зливу якоїсь дренажки. Сюда, на мою думку, обовязково треба полізти. Місце безлюдне, та й вхід зручний.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140279)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140280)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140282)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140284)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140294)

Неподалік розташована споруда недіючої водокачки. Видно де йшов старий водогін, на цьому місці невеликий земляний насип серед поля. Новий водогін йде поруч, але й він усіяний латками - затичками. В деяких місцях йде з них вода. Недаремно на сайті міської ради писалося шо 30% води втрачається. Але нам, як споживачам, приходиться за неї платити також. Шо поробиш. Якшо хтось буде в цих місцях - може ше заглянути  в діючу трансформаторну підстанцію. На одних з дверей колодки нема.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140302)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140303)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P3140299)

День підходить до завершення. З 10 до 6 на ногах, з Наукової на Чорновола через Рясне - не так вже і зле, майже похід по горах. Відкрили для себе багато цікавих місць та фактів, можемо тепер продавати міській раді координати GPS її вентшахт :) Висновки такі:
   - Вентшахти йдуть майже по прямій аж до Рясне з поворотом біля 5 парку
   - В них можна і треба спускатися. Для цього там є всі умови.
   - В них постійно є багато води, а не ситуативними напливами.
        - ВШ будувалися в різний час і мають різний зовінйшій вигляд
   - Якшо колектор і глибокого залягання - виходи на поверхню він все рівно має

Незакритими лишаються питання:
   - Куда вони йдуть після Наукової
   - Куда вони йдуть по Рясному
   - Яке призанчення труб-стовпчиків

В планах - як підсохне пробувати спускатися спочатку біля Південного, потім біля водокачки. Дякую Експлореру, Ромчику та Зелі за компанію. День з сайтом Експлорер пройшов чудово!

Від Експлорера:
рогулянка вийшла несподівано продуктивною )
По темі цього топіку: на шляху від (майже) Кульпарківської до вулиці Шевченко було знайдено, сфотографовано, записано координати 19 ВШ. Втратили коллектор перед залізничною колією біля вулиці Шевченка.
Учасники: Golem, Romchick, Zelja, Explorer

- у архіві (http://explorer.lviv.ua/forum/attachments/south_west_collector_wpt_pht.zip) фотографії усіх точок та вейпоінти для OziExplorer.
- вейпоінти на плані міста
- спуск в одну з шахт

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/plan)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/103d)

---------------------------------------------------------------------------------
День Другий(Продовження):

Нанісши на карту венттруби і дослідивши основні входи стало можливим спуститися туда вниз зі шнурками, жумарами, ліхтариками та іншими любими серцю речами. Дощу не було дуууже довго і колектор мав бути не таким повноводним як навесні.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160394)

Спускатися вирішили пів 7 коли починає виднітисі в точку 104 на карті що є початком старих вентшахт. Для спуску взєли з собоу все необхідне, адже драбина була перегнивша і по ній легко можна було зірватисі.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160383)

Я спускаюся першим. Легко та плавно на вісімці досягаю дна. Запах колектора чутний вверху, внизу нічим не сильніший. тобто небезпеки отруєння нема. Це перевага спуску в такий ранній час. Глибина шахти 10 метрів(поміряно), ше плюс метр на спуск коридорчиком. Тобто сам колектор закладено на глибині 11 метрів під землею. Не відщіпаючись йду в коридорчик і бачу його - величний Південно-Західний колектор. передаю по рпції шо все гуд і йду далі.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160395)

Правда тут він зовсім не повноводний, не більший ніж Полтва в Центральній части ні міста. І течія повільна, дно сильно замулене та забите всяким камінням. Течія тече зі сторони Наукової до Левандівки. Троха вище по течії є кілька приток дренажу і каналізацій. нижче - захаращене сміттям. Сам тунель має правильну круглу форму, бетонні кільця. Видно їх стики. тут відповідь на питання про стінки. Запаху нема. Під час минулої вилазки коли танув сніг і шуму та гуркоту впадаючих приток було значно більше.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160396)

Вилажу по трабині страхуючи себе жумаром і прусиком. На голову падає дебелий кусок чогось, залишаючи в касці(кєпочка в простонародді) три глибоких зубця. Добре шо вона є :) Останні пару метрів жумар все таки потрібний, шоб добратися до самого люка. після мене благополучно спускається Ромчик і ми всі замурзані та задоволені їдемо в останню відому нам точку 113 біля колії в кінці Левандівки.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160431)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160413)

Наскільки легше це все шукати було зимою, коли не було трави. тут також гуркіт значно менший ніж минулий раз, нема фонтану біля входу. Кріпимо мотуз за дві арматури і ліземо вниз. Золоте правило - все шо не привязане - буде втоплене. Тому всякі там ліхтарики, фотоапарати і решта споряги висить на поясі на карабінах. Драбина тут теж погнивша але мене витримала. розглядаюся.

Далеко внизу бачу чи швидше чую колектор. На рівні містка зліва стоїть грубезна бетонна труба, яка коло стіни має відкрите коліно і повертає вертикально вниз в колектор. Справа від містка є також вертикальна труба куда спадає вода з сусіднього люка. лізу далі вниз.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160416)

Тут стою в метрі від самого колектора. гуркіт неймовірний. тепер колектор тече в широкому прямокутному каналі з невеличко овальною стелею(або то також труба, просто так здається). Швидкість води просто колосальна, в кілька разів вища ніж в Полтви. тут же в нього впадає груба бетонна труба. про яку я згадував раніше. Але в місці впадіння чомусь багато дошок. Попавши раз в колектор вони, напевно, повипливали наверх і там зачепишвись за краї гниють собі потроху. Факт, пропускної здатності колектора буває замало. Бо видно сліди води та залишки речей навіть на верхньому містку.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160422)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160424)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160426)

Просвідлений та духовно очищеним виходжу на поверхню. очі світяться, хочеться всім поділитися куском того щастя. Все таки шось в тому є, лазити в підземелля. наступним йде Ромчик, проробляючи той самий маршрут. Зеля зауважує, який сильний забір повітря в шахту. Виявляється шо через вентиляційні шахти повітря не виходить. воно тудою заходить! Самі ж спуски роблять в місцях великих приток, жеби був доступ і можна було обслуговувати колектор. Це може бути поясненням, чому деколи нема спусків а є лише винтиляційна шахта. Але не пояснює чому нема шахт далі. Може тому, шо далі колектор йде тільки вниз самотьоком по трубоподібному колектору повністю заповненому водою. Відповідно повітря там непотрібне як воно не потрібне в звичайних трубах. ну але то таке, здогади.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/P9160434)

Всі фото (https://photos.app.goo.gl/EBZW5oYoob66qR7r9)

Від Ромчика:

На цій фотокартці видно, як Golem готується до спуску в перший люк
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/baadee6f83cc) (http://www.radikal.ru)

А ця точка, то він на дні
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/d218be38c892) (http://www.radikal.ru)

(http://s57.radikal.ru/i155/0909/69/0693dc3c323c.jpg) (http://www.radikal.ru)

Підготовка до спуску в колектор на Рясному.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/7266/5e917ff51299) (http://www.radikal.ru)

І сам спуск. Драбинки, які ведуть на дно колектора.
(http://i002.radikal.ru/0909/3e/838c846a32b5.jpg) (http://www.radikal.ru)

Низпадаюча вода
(http://i004.radikal.ru/0909/52/a26d01222ce7.jpg) (http://www.radikal.ru)

Вражень з вилазки повні штани. Признаюсь чесно, лізти в перший люк мені було трохи страшно, але після пояснення Golema як поводитися зі спорягою все ж таки поліз, і не пошкодував.

Тема в Інженерних спорудах, з якої все починалося та в якій все закінчилося (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.0.html)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Romchick від 23.09.2009 17:38:01
На жаль не можу дістати карту колекторів на кафедрі Гідравліки і санітарної техніки політеху. Як мені пояснили це секретна інформація Львівводоканалу і вони їм її не дють. Декілька років тому кафедрою проводились якісь дослідження наших колекторів, але результати зразу були засекречені. Мені порекомендували поговорити з з авкафедрою, він мав би знати що там досліджували, але більше інформації від них не можливо дістати.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-За&#
Відправлено: YserL від 05.11.2009 21:18:54
Пропоную 1 пост запустити кульки різного діаметру із першої доступного входу у колектор, 2 пост слідкує коли кульки пропливуть у останій доступній шахті, 3 пост фіксує час появу кулькок на решітках полтви. Знаючи швидкість течії і відстань між 1 і 2 постом, можна вирахувавити відстань між 2 і 3 постом. Гарно було б мати 3D карту Львова. Доречі у карті тапемейкера нема притоки такого діаметра. Можливо вони подаються зразу на очисні?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 05.11.2009 21:36:39
  ідея гарна, але як із прийнятною точністю виміряти швидкість течії (окрім того вона буде відрізнятись на певних ділянках, залежність від часу також присутня)? Також потрібний надійний зв'язок між постами, еталонний стартовиий годиник. Побавитсь можна, і я б сказав дуже навіть треба. Але накопичена похибка ІМХО не дуже буде відрізнятись від даних GPS-замірів.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Chuhaystur від 05.11.2009 23:16:45
+ Я з вами (оскільки Південно-західний мене вже давненько цікавить)))
  До речі, шодо ідеї вимірювання відстані і швидкості течії, то як на мене тут можу виникнути деякі труднощі:
                                   1) якщо не помиляюсь, то у звіті про спуск у П-З кол., писалося, про значний рівень засміченості його дна різними ТПВ. А власне ТПВ можуть робити швидкість течії різною на різних ділянках (про це вже говорив Інкогніто)
                                    2) Ті ж ТПВ можуть завадити просуванню кульок :P
                                    3) Визначення відстані між постами теж викликає у мене питання
  Однак і дея чудова (фактично така операція вже і справді буде дослідженням, а ми ж як не як explorer-ри!))))))))))))))))))))
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 05.11.2009 23:24:57
 пропоную почати з банального - що (чи кого) будемо використовувати у якості кульок? І хто має їх у достатній кількості?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: zelja від 05.11.2009 23:25:54
1) Кульки будуть йти по по верху течії :)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 05.11.2009 23:27:09
Можна закупитись тенісними шариками, вони легенькі плавають добре і коштують не дорого
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: zelja від 05.11.2009 23:28:59
Цитата: inkognito від 05.11.2009 23:24:57
пропоную почати з банального - що (чи кого) будемо використовувати у якості кульок? І хто має їх у достатній кількості?
Як я вже говрив з Юзером
Кульки
- можна використати мячики для настольного тенісу (ідеально плавають по поверхні води,і тяжко втопити)
- для підсвідки можна використати червоний діод на 3 батарейках від годинника
- вирізати дирку в ньому і помістити освітлювальний девайс у кульку і заклеїти дирку
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 05.11.2009 23:30:24
Цитувати1) Кульки будуть йти по по верху течії
Цитата: VeNick від 05.11.2009 23:27:09
Можна закупитись тенісними шариками, вони легенькі плавають добре і коштують не дорого

і то власне, же вони не тонуть гарантує нам незмінну швидкість їх сплаву по течії?
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 05.11.2009 23:46:05
Цитата: zelja від 05.11.2009 23:28:59
Цитата: inkognito від 05.11.2009 23:24:57
пропоную почати з банального - що (чи кого) будемо використовувати у якості кульок? І хто має їх у достатній кількості?
Як я вже говрив з Юзером
Кульки
- можна використати мячики для настольного тенісу (ідеально плавають по поверхні води,і тяжко втопити)
- для підсвідки можна використати червоний діод на 3 батарейках від годинника
- вирізати дирку в ньому і помістити освітлювальний девайс у кульку і заклеїти дирку
це все добре, але герметизувати кульки буде важкувато, набагато легше буде з коробочками від кіндерсюрпризу, але по ціні таке не дуже підходить
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Chuhaystur від 06.11.2009 00:05:54
А скільки кульок будем організовувати? Адже ж іще потрібно і батарейки до них і діоди!
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 06.11.2009 00:18:00
на рахунок підсвітки, ті хто курить можуть купити собі запальнички з підсвідкою і підсвідку з них пожертвувати на благо експеременту зате будуть мати запальнички)))
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: zelja від 06.11.2009 09:36:45
Точно запальничка коштує= 3 грн з діодом
а сам діод на радіо ринку = 5 грн
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 06.11.2009 12:29:48
Цитата: zelja від 06.11.2009 09:36:45
Точно запальничка коштує= 3 грн з діодом
а сам діод на радіо ринку = 5 грн
ти не забувай що той діод ще й в корпусі і зразу з батарейками
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: explorer від 06.11.2009 13:29:02
віддам в злосні руки як мінімум 11 футлярів від кіндерсюрпризів :)
Але зважаючи на розмір колектору, там і непотопляємі пластикові пляшки чудово пропливатимуть. Єдине питання, що на шляху можуть бути якісь шняги для затримування подібних речей.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 06.11.2009 13:47:23
Кидати найкраще на останній відкритій вишці біля залізниці на Шевченка. І шлях найкоротший, плюс можна прослідкувати чи вони дійсно поплили. Ше один пункт спостереження - на Полтві біля Ніко Заходу. Перед тим місцем є велика розвилка в сторону Топольної і після цього місця стає значно більше води. Цілком може бути шо колектор заходить саме туда. Ну і третій - само собоу на Очисних. Принаймні там мусить вийти, бо нема інших споруд грубої очистки.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Romchick від 06.11.2009 17:07:46
Можна кульки помалювати люмінісцентною фарбою, можливо буде дешевше, ніж діоди, але вона має маленткий недолік: може роз'їсти пласмасу тенісного м'ячика.
Кидати однозначно "на останній відкритій вишці біля залізниці на Шевченка", тому що біля кожної ВШ, починаючи від 5-го парку на лотку колектора може бути сміття, яке плаває зверху по воді і не пропустить кульки далі. Наприклад таке було в тій шахті, що на Рясне
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/9679/02e099a7e88d) (http://www.radikal.ru)

Потрібно щоб погода була деякий час стабільно сухою, бо в тому колекторі навіть в суху погоду води під сам верх.
Коли ми ходили і забивали ЖПС координати, то підняли кришку на Левандівці, до  колектора і там була якась решітка, можливо, шоб забирати грубе сміття. Такі штуки також може бути перешкодою для кульок.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 06.11.2009 18:26:07
одна запальничка з діодом і батарейками коштує приблизно 3 грн, думаю це не так вже й дорого, з неї можна дістати такий не хитрий пристрій
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 21.11.2009 17:02:23
Скориставшись на вихідних вільним часом після обіду зробив давно задуману справу: а саме перевірити чи піднімається рівень в ПЗК кілька разів на день. Для цього взяв довгий білий шнурок, привязав вантаж і закинув всередину. Прийду перевірю в понеділок. Якшо не буде дощу, а шнурок буде з яаними ознаками намокання - значить все атки підоймається і справді там знаходитися смертельно небезпечно. Якшо ж буде білий - значить всьо чотко, можна сміло лазити. З дотриманням ТБ, звісно.

Знаю шо з того району Дарк Вінд і Ромчик. Якшо матимете можливість - ффтикніть бажано завтра, шо там і до чого. Бо я аж в понеділок обідом зможу заїхати. А шнурок потім закиньте назад, для продовження дослідів.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Romchick від 22.11.2009 21:31:48
Перевірив сьгодні вищезгаданий шнур. Все сухо, шнурок білий, отже вода не піднімалась. Але це були вихідні і підприємства не працювали, я б казав залишити там його ще хоча б на понеділок.

Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 24.11.2009 11:13:42
Нині витєгнув. Навіть незважаючи на невеликий дощик - шнурок був такий же. як і до закидання. Значить ніякого підвищення рівня не було. Та й логічно, яка то має бути станція і які резервуари, шоб так різко заповнити 2,5м трубу. Це може зробити тільки природа в сильний дощ. Думаю так було раніше, коли йшла тонка труба, Дарк Вінд розказував шо памятає ше коли вона була на поверхні. Так шо можна тудов ходити.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: :-) від 18.04.2010 22:30:16
Сьогодні йшов на Сихів від Аеропорту городами, є дренажка, ймовірно на П-З колектор іде, або та, яку беруть під нову ЗПС - там такий водовід шикарний вибетонували десь 4*3м, мммм. ;D А гофротрубу, яка наразі там є мають демонтувати - говорив із робітниками з Данєцка. 8)

Є хароший вхід, в ~1.8м трубу. Правда на 1/3 замулено. Далі є вертикальні входи, але ну їх, максимально 2 верхніх скоби. Наразі дійшов до ймовірного кінця - там прийомник, на 3/5 закритий перегородкою знизу, таке враження, щоб не замулювалося - бо нагло з городів має вода текти, чим і займається. З отвору чути водостік, від труби, що підходить з півночі. Далі на схід глухо, нічого не знайшов. :( Є теоретично місця де ще можуть бути труби, але завдяки городАм високих чи не високих вузьких труб не видно.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: explorer від 03.06.2010 13:45:52
Знайшов ПЗК на шматку плану біля вулиці Роксоляни (Левандівка). Як-раз той відрізок де нема ВШ. Діаметр вказано 3м.
План збережено тут (http://explorer.lviv.ua/maps/pivdenno_zahidnyj_roksoljany.JPG). Знайдено в ЛМР тут (http://www.city-adm.lviv.ua/adm/attachments/1022_MO_%D0%A0%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8_43.pdf)

Оскільки подальший маршрут ПЗК від останньої ВШ в районі ст.Клепарів в сторону Полтви досі невідомий, то пошукати ще можна таким чином (http://www.google.com.ua/search?q=site:www.city-adm.lviv.ua/adm/attachments&hl=ru&lr=&rlz=1B3GGGL_ruUA271UA271&as_qdr=all&start=0&sa=N) (купа цікавої в т.ч. історичної інформації про різні райони).
+ upd: ще продовження (http://www.google.com.ua/search?as_q=&hl=ru&rlz=1B3GGGL_ruUA271UA271&num=10&btnG=%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%B2+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=www8.city-adm.lviv.ua%2Finfo%2Fvgz.nsf%2F&as_rights=&safe=images) бібліотечки ЛМР
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-За&#
Відправлено: Skip від 06.08.2010 11:24:18
чисто випадково натрапив на таку частину Південно-Західного Колектора
але не я зрозумів по карті - Golem там побував чи ні. тут (http://depositfiles.com/files/d5zmjjz64) більш детально
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: explorer від 06.08.2010 20:49:51
Skip, класна знахідка :) колись розглядав ту КНС. А Голем був знааачно нижче за течією.
Додаю тут атачментом копію файлу з депозиту щоб не загубилась.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 15.11.2010 08:12:46
   Вчорай, коли йшлисьо на ЛьвівХімСільмаш недалеко коло джелізнодорожного переїзду на Білогорщі нас здибав знайомий запах. І о диво, розгрібши півтораметрову суху траву здибали зрізану вентиляційну шахту колектору. Судячи із ромірів = така сама як на Ряшівській та у 5-му парку. Тілько зрізану.
   Все було дбайливо прикрите старими покришками, завалено старим деревом. Діаметр стандартний глибина 5-7 метрів, вода тече десь в сторону Рясне-2. Google капітанить, що координати цього місця  49°51'48.09"N х 23°56'35.23"E , мій Garmin каже що то є N049o51.805 x E023o56.589 (або в человіческих координатах, довгота 49.863417, широта    23.94315)
  При нагоді завітайте, будете в Google Earth - 100 метрів на захід висить фото Смайла, що романтично називається "Там Левандівка"  :)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 15.11.2010 20:46:46
Чи крім запаху був чутний шум? Тобто цікавить  чи це продовження основного коелктора, чи якийсь локальний гавнозлив. Якшо шум великої кількості води - значить продовження. Не виключено шо ми не там шукали. Біля Залізниці Колектор може йти не в Сторону Брюховицького лісу як ми думали, а повертати на Захід, себто наліво щоб захопити Рясне 2. Чи були ще шахти? Переважно вони йдуть з кроком кількасот метрів. В будь-якому випадку дякую за дуже цікаву знахідку.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 15.11.2010 20:54:16
  А як же ж, шум звісно був як підняли усе гувно чим воно було накрите. Він однозначно меньший ніж ПД-ЗХ, проте шумить гарно, як і пахне. І скоби виглядали цілими, так що спуститись мона  ;)  Глибина відповідає ПД-ЗХ, так що малоймовірно, що це шось локальне. Скоріш за все менша притока.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: zelja від 02.12.2010 19:52:09
Ще одна ВШ detected
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: zelja від 02.12.2010 23:10:41
http://maps.google.ru/maps?hl=ru&ie=UTF8&ll=49.809441,23.968115&spn=0.001187,0.002411&t=h&z=19
по центру
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: dvankevich від 03.12.2010 14:55:22
http://picasaweb.google.com/Dvankevich/01LvivUndergroundPipe?authkey=Gv1sRgCMWy0q39tNzw2AE#

ось що встиг зазнімкувати
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Ioan85 від 16.02.2011 14:14:03
Настає капець ще одному затишному місцю де можна було погуляти подалі від міського тошнилова. По маршруту вентшахт розпочали будівництво дороги яка сполучить Наукову з Ряшівською.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/22897/7275cd939455) (http://www.radikal.ru)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/22897/6fdd9acca8ed) (http://www.radikal.ru)
(http://s003.radikal.ru/i204/1102/8c/a0dd955ddcda.jpg) (http://www.radikal.ru)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Ioan85 від 16.02.2011 16:26:53
Приблизний маршрут дороги. Синім кольором відзначив здертий шар грунту

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/22900/b63e79cf76a7t) (http://radikal.ru/F/s004.radikal.ru/i207/1102/2f/b63e79cf76a7.jpg.html)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: ostin_ex_leopolis від 31.03.2011 20:22:20
Маю запитання.
Хто що знає про "левандівську смердючку"? Сфотографовано вхід її у колектор під вул. Широкою. Наскільки я розумію, її можна вважати "притокою" Південно-Західного колектора, оскільки прямує у ту сторону. Відстань +/- 30 метрів.
(http://radikal.ru/F/s003.radikal.ru/i204/1103/71/cb81b939c879.jpg.html)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Skip від 13.04.2011 10:11:13
Колектор на Кульпарківській (http://maps.google.com.ua/?ie=UTF8&ll=49.813737,23.986081&spn=0.001405,0.003484&t=h&z=19) на території буд. майданчику. На карті це ще стоянка.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: VeNick від 14.04.2011 22:04:09
У зв`язку із складностями рельєфу міста, із західної і південно-західної частини Чорноморського басейну каналізування стічні води по південно-західному колектору глибокого залягання самопливом поступають у головний колектор Балтійського басейну -р. Полтву, з південної і південно-східної частини Чорноморського басейну каналізування, стічні води перекачуються помповими станціями у верхів`яколекторів другого порядку Балтійського басейну. ось лінк (http:// http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Nvvnu/geograf/2007_2/3/7.pdf) на скачування джерела інформації  розмір документа 116 КБ
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: still від 21.04.2011 23:37:18
В брошурці "Проблеми розвитку підземних комунікацій м. Львова", 1969 р. написано про заплановане будівництво колектору від південних районів до очисних споруд довжиною 14 км.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Ioan85 від 20.06.2011 12:57:59
Ось така невеличка фотосесія експансії міського тошнилова на зелених куточках нашого міста

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/25813/07db42fbcd9f) (http://www.radikal.ru)

(http://s43.radikal.ru/i099/1106/43/ef4f4f1bd685.jpg) (http://www.radikal.ru)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/25813/ab40793792d4) (http://www.radikal.ru)

(http://s45.radikal.ru/i110/1106/28/d2a9411e0247.jpg) (http://www.radikal.ru)

(http://s43.radikal.ru/i101/1106/82/818985d410a9.jpg) (http://www.radikal.ru)

(http://s45.radikal.ru/i110/1106/a5/8a4f3ce4c7ec.jpg) (http://www.radikal.ru)



(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/25813/c04f0f3d878d) (http://www.radikal.ru)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Lesyk від 21.09.2011 00:50:05
Продовження теми (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,4788.msg28019.html#msg28019) про конферецію про Полтву.

Трошки ображений і розгублений тим, що не поговорив з модним інженером, ще й усі знайомі кудись повтікали - я пішов на афтерпаті попити халявної кави. Поки я йшов по коридору - до мене зі спини заговорив той другий дядеко інженер, який також виступав на конференції. Він сказав щоб я був обачний коли хожу колекторами і слідкував за пррогнозами погоди. Так і зав"язалася розмова, він питав про те яке ми використовуємо спорядження і т.д. і щось я трошки повернув розмову в бік Південно-Західного Колектора. Я сказав щось типу "от про П-З. К. майже нічого невідомо, не то  шо про Полтву". На що я отримав відповідь що мене шокувала "Почему неизвесно? Я же его и проектировал..." . І після цього ми пішли взяти собі кави - і наш діалог переріс у інтерв"ю.
Виявилося що дядечка звати Михайло Васильович, і він працював з проектуванням даної системи.
Він мені приблизно накидав у мому блокноті карту П-З. К.
"оцифрований" варіант:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/28023/PIVDENNOZAHIDNYI)
На фото видні стрілочки з цифрами - це глибина залягання колектора. Я ТАКОЖ МАВ КРУГЛІ ОЧІ КОЛИ ПОЧУВ ПРО 40 МЕТРОВУ ГЛИБИНУ  :o  :o  :o. Виявлящо він іде прямо від Кульпарківської, біля Фанерного комбінату повертає - і йде по Холодній, потім по Тунельній, пересікає "петлю" залізниці - і на Чорновола сполучається з Полтвою. Швидкість течії - 1.5-2 м/с. Впродрвж колектора є спеціальні "колодці" у яких вода падає донизу -і іде далі. В колодцях є "сходи" - щоб паддіня води було з менших висот - щоб колектор не руйнувався. Вентиляцій там де 40 м. глибини наскільки я зрозумів - немає. Є загроза загазованості повітря (газодетектор, распіратори потрібні 100%), сильна течія. Якщо там будуть робити ремонтні роботи - це виконуватиме гірничо-рятувальна служба у кисневих масках.
А ще цікавий факт - коли копали якраз поряд з Фанерною фабрикою - натрапили на янтарні поклади. Пан Михайло казав що що в нього досі є екземпляри того янтаря який він звідти собі "привласнив". І ще казав що всі кому не лінь було привласнювали собі екземплярчики  :)

До речі - "П-З. К. спеціально будувався таким великим щоб по ньому могла колонна танків з танкоремонтного свалити..." - дурнуватий міф.

Він мені залишив власний номер - треба буде назбирати питань і домовитися про зустріч  :)
От так, покинутий всіма я, ще й з диким бажанням випити халявної кави за 15 хвилин дізнався море інформації, третини якої ми не знали за 3 роки існування даної теми  8)

Аве Мені, вічноголодному та покинутому!
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: YserL від 21.09.2011 01:27:03
Значить той люк за будинками інтрсіті справді відноситься до ПЗК, а малий шум можна пояснити глибиною залягання. Сполучення з полтвою значить відбувається знизу, і витовкується в основне русло знизу, а не з бічного приливу, тому його тайпмейкер не знайшов.

жирний + від мене
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 21.09.2011 01:33:46
Цитата: YserL від 21.09.2011 01:27:03
Значить той люк за будинками інтрсіті справді відноситься до ПЗК, а малий шум можна пояснити глибиною залягання. Сполучення з полтвою значить відбувається знизу, і витовкується в основне русло знизу, а не з бічного приливу, тому його тайпмейкер не знайшов.

жирний + від мене

1) не факт, що знизу. Такий потік було б помітно за будь-яких умов
2) не забуваймо про люк на стоянці коло Арсену на Чорновола
3) 40 метрів глибини у цьому місці? Згадаймо, на якій глибині колектор на Липинського? Він же ж майже на поверхні! Хто і що(а головне де і як) може гівно так "прокачати" для підйому на таку висоту із -40 метрів? Так легко ми Водорозділ пройшли у р-н Вінниця...
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Roy від 21.09.2011 01:52:27
YserL, згадай як ми шукали ПЗК, якраз коло Інтерсіті чули потужний шум, а це він був! :) Радості повні штани, як гімна в колекторі :)
40 метрів глибини може бути лише у цьому  районі (http://wikimapia.org/#lat=49.8615863&lon=23.9854932&z=16&l=0&m=b).
А Lesyk, молодець, цього разу заслужив на щирий +. Наразі, реабілітація хороша.  8)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 21.09.2011 09:39:43
Гуд, дійсно +. Радий що вдалося продовжити його аж до Полтви.  Приємно шо в свій час ми правильно знайшли весь кусок від Кульпарківської до Шевченка. Ну а далі очевидно - нема шахт, нема можливості знати маршрут колектора. В 40 метрів глибини ніц незвичного не бачу. Адже в цьому місці пролягають горби з лісом які й додають глибини залягання. Торфовище за Левандівкою навіть троха вище за русло Полтви на Чорновола. Відповідно копаючи тунель під землею прямо і вниз матимеш велику глибину залягання під лісом. Це подібно як Лощина розташована "Глибоко під землею".

На рахунок полазити по невивченим місцям - хіба у Львові воду перекриють. Останній відкритий вхід на Торфовищі містить трубу з величезною к-стю швидкої води. Значно більше ніж у початкових районах. Зрештою на фотках всьо добре видно. Більш реально і цікаво знайти місце впадіння в Полтву на Чорновола і піти тудою. Правда дійсно бокових приток ніколи не бачив. Хіба дійсно якось підмішують знизу. Бо бічні труби є, наприклад ці десь напівдорозі до макдональдсу.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/28033/IMG_5657)

Але ж води там стільки нема, знайно менше ніж тече вверху.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Mike від 21.09.2011 19:29:53
Не думаю, що ви знайдете, повноцінний стік ПЗК в Полтву. Стік принаймні частини ПЗК здійснюється в іншу "річку".

(http://img854.imageshack.us/img854/544/qqqs.jpg)

Там де червоне усе уже готово, колами позначені місця витоку на поверхню. Можна сходити й подивитись, річка там повна нечистот і активно смердить. По повноводності може посперечатись з Полтвою, але швидкість течії там куди менша.

Тече це багатство приміськими селами Скнилів, Лапаївка, Зимна Вода... Очисні споруди існують на папері.

Якщо подивитись на знімки Гугла (чисті, а не обписані мною), то чудово видно що там якраз риють 2 тунелі під злітною смугою. Зараз продовження смуги повністю готове, розрита стара частина смуги, де дороблюють другий "тунель".
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Stinger від 21.09.2011 19:46:59
взагалі то то та річка з нечистотами стікає зі Скнилова, через коллектор під смугою, якраз до П-З К., я там часто буваю, воно далі тече через гаражний кооператив і зникає десь біля Кульпарківської, думаю що зтікає в П-З К.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Roy від 21.09.2011 19:57:53
Якщо не помиляюсь, ця сильно забруднена річка має назву Зимна Вода, протікає через ЗПС і далі через Лапаїку прямує в однойменне село. Але не розумію, як частина цієї річки має спадати в ПЗК, на глибину мінімум 15 метрів? Та й, колектор проектувався для того, щоб нести каналізаційні стоки на львівські очисні споруди. Наскільки я знаю, в ріку Зимна Вода, а також в Зубру попадають лише дощові стоки. Офіційно.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Mike від 21.09.2011 20:10:38
Я не знаю, що і як, але нечистот там багато і вони явно львівського походження. Вода у річці зовсім темна і прямує вона селом Скнилів в Лапаївку і Зимну воду.

Це усе можна сходити й побачити на власні очі  ::)
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Lesyk від 21.09.2011 21:36:47
Дивні ви всі речі говорите :-\  П-З. К. з одного боку злітної смуги, 2 смердючки з іншого. І течуть абсолютно в різні боки. Не можу зрозуміти де ви тут помітили зв'язок :-\
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Mike від 21.09.2011 23:11:38
Цитата: Lesyk від 21.09.2011 21:36:47
Дивні ви всі речі говорите :-\  П-З. К. з одного боку злітної смуги, 2 смердючки з іншого. І течуть абсолютно в різні боки. Не можу зрозуміти де ви тут помітили зв'язок :-\
Та річка витікає з колекторів, що проходять під злітною смугою. Місце її витоку  з-під злітної смуги можна відвідати і в усьому переконатись (червоне коло на карті). На змінках Гугля чудово видно, що на момент знімання там риють 2 рови впоперек злітної смуги - ці рови й є колекторами.

Річка не просто брудна, а неозброєним оком видно її каналізаційне походження. Жителі невеликого села Скнилів банально не могли б стільки насрати.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Roy від 21.09.2011 23:17:00
ЦитуватиТа річка витікає з колекторів, що проходять під злітною смугою. Місце її витоку  з-під злітної смуги можна відвідати і в усьому переконатись (червоне коло на карті). На змінках Гугля чудово видно, що на момент знімання там риють 2 рови впоперек злітної смуги - ці рови й є колекторами.

Річка не просто брудна, а неозброєним оком видно її каналізаційне походження. Жителі невеликого села Скнилів банально не могли б стільки насрати.

Ну, витоки річки знаходяться в районі Стрийської-Наукової. Звісно, неофіційно так би мовити, в річку можуть зливати багато чого, ще до Скнилова.

Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Lesyk від 21.09.2011 23:21:16
Цитата: Mike від 21.09.2011 23:11:38
Та річка витікає з колекторів, що проходять під злітною смугою. Місце її витоку  з-під злітної смуги можна відвідати і в усьому переконатись (червоне коло на карті). На змінках Гугля чудово видно, що на момент знімання там риють 2 рови впоперек злітної смуги - ці рови й є колекторами.

Річка не просто брудна, а неозброєним оком видно її каналізаційне походження. Жителі невеликого села Скнилів банально не могли б стільки насрати.

1 колектор (бетонний, прямокутний) - це тунель впоперек смуги, у якому проходить річечка-смердючка. Її з іншого боку не так вже й важко віднайти. Проходить біля гаражного кооперативу.

2 колектор (пластиковий, круглий) - на скільки я зрозумів - це дринажка з-під злітно-посадкового полотна (імхо), і взагалі цією віткою варто б було пройтися допоки там не поставили сітку на витоці. Одна проблема - малий діаметр труби, пересуватися неймовірно важко (пролазив меню десь метрів 15).

Цитата: stinger від 21.09.2011 19:46:59
взагалі то то та річка з нечистотами стікає зі Скнилова, через коллектор під смугою, якраз до П-З К., я там часто буваю, воно далі тече через гаражний кооператив і зникає десь біля Кульпарківської, думаю що зтікає в П-З К.
Ем.а напрям течії річечки нінаякі думки не наштовхнув? Вона тече від П-З. К. , а не до нього  8)

Далі упорно не бачу взаємозвязку між П-З. К. і цими двома смердючками
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Mike від 21.09.2011 23:37:22
Цитата: Lesyk від 21.09.2011 23:21:16
Далі упорно не бачу взаємозвязку між П-З. К. і цими двома смердючками
Такий рівень забруднень, на мою думку, може свідчити лише про "централізоване" зливання туди відходів. Всяке буває, проте що вана така лише від "хтось злив тут хтось злив там" я не вірю. Великих заводів тим паче в районі Наукової я не пригадую. Єдиний висновок який я можу зробити, що постачальником бруду є ПЗК  ::)

Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Lesyk від 21.09.2011 23:39:08
Цитата: Mike від 21.09.2011 23:37:22
Цитата: Lesyk від 21.09.2011 23:21:16
Далі упорно не бачу взаємозвязку між П-З. К. і цими двома смердючками
Такий рівень забруднень, на мою думку, може свідчити лише про "централізоване" зливання туди відходів. Всяке буває, проте що вана така лише від "хтось злив тут хтось злив там" я не вірю. Великих заводів тим паче в районі Наукової я не пригадую. Єдиний висновок який я можу зробити, що постачальником бруду є ПЗК  ::)

Логічно. Тільки одне мені не дуже то влягається в голові - це глибина смердючки і П-З. К.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Tankist від 22.09.2011 11:12:15
Народ є вхід біля будинку на Широкій 100 він легко відкривається і йдуть сходи в низ але там дуже сильний потік!

Дякую, треба буде сходити. Мож викласти фотки?

Я хотів викласти фото цього входу але не виходить пише завеликий формат(
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 22.09.2011 12:25:23
Цитата: Tankist від 22.09.2011 12:16:55
Я хотів викласти фото цього входу але не виходить пише завеликий формат(

Ось тобі у поміч Завантаження фоток на Експлорер (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,666.0.html)
Дякую за інформацію, з нетерпінням чекатиму на фото!
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Tankist від 22.09.2011 12:42:17
Ось фото http://vkontakte.ru/photo127883457_268184693
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 22.09.2011 18:38:29
Цей люк ми, звісно шо, бачили і відкривали. Він є в звіті.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/28113/P3140273)

Купа води, ніяких сходів. Лише драбина :(
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Golem від 30.09.2011 13:01:17
На днях один з читачів форуму прислав кусок плану міста з позначеною Полтвою і ше якимось колектором. Скачати його можна тут (http://explorer.lviv.ua/img/mont1.pdf) Це АЗК ОККО на Чорновола. Видно Полтву, вентшахту біля неї і ще один колектор який впадає зі сторони Варшавської. Я висловив припущення же то той самий колектор який ми там виділи з двох труб. Фото тут (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.msg28033.html#msg28033). Але це не факт, адже може бути і Південно-Західний. Правда чомусь він позначений доволі вузьким. Я по спеціальності інженер-електронщик, то ж можу помилятися при читанні цих креслень.

Суть в тому, що наш читач має доступ до цих креслень включаючи Левандівку, Шевченка, Варшавську і решта. Тобто можна чітко прослідкувати маршрут ПЗК. Потрібно аби хтось хто в тому розбирається виділив свій час і разом з ним сів і посортував шо треба а шо ні. Потім посортовану купку можна просканувати (А1) або пофоткати хорошим фотіком зі штативом. Останній варіант швидший і легший. Тут напевно вже до Роя і інших валсників хорошої фототехніки завдання. Потім це все ми б могли викласти тут в надійному місці :)

Також  наш читач має лазерні віддалеміри, то ж при нагоді можна спуститися в колектор і прив'язатися до входу, вентшахти і зливу. Аби точно знати де ти зараз є :) Ну і наостанок, я згадав про невеличкий водоспадик посеред абсолютно рівного колектора. І після водопадика води, субєктивно, було значно більше. Чи то колектор ширшав, а чи й справді ПЗК вливався в течію. На фото він є, правда мало шо видно. Всі ці обєкти як йти від Ніко-Захід прости течії.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: YserL від 30.09.2011 15:33:46
Доречі в тому місці вода вимила стіну, і провалилися плити в полтву. Скоріш за все це і є ПЗК. Смущає чого під таким кутом зроблене обєднання із основним руслом.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Stinger від 01.10.2011 21:00:13
Важаю що враховуючи нову інформацію, треба навідатися в ту частину колектора, та фотографічно все задокументувати, прив'язуючи кожне місце до карти.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: ZED від 05.10.2011 04:17:51
Бачили ми сьогодні те місце, де на мапі Лесика ПЗК впадає в Полтву. Дуже на це схоже, але виникає багато сумнівів. Отже, з лівого берегу напівзатоплений хідник Полтви обриває 2-метровий повноводний колектор. Швидкість течії солідна, глибина не меньше 60 см, хідників немає. Через кілька десятків метрів видно, що той коллектор виходить з бетонних кілець і маршує суворо прямо, наскільки видно. Судіть самі ??? Фотки в Смайла.

Без решти креслень того пана "читача" розібратись остаточно буде складно.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Alter від 05.10.2011 04:33:36
Власне далі за те місце і шпарити-то неможливо, так як по правій стороні маєм обрив тротуару, де навіть Л-1 не допоможе, а з іншого сильна течія у місці воз'єднання Полтви і ПЗК (?). Хіба що дошки тягнути, або щось придумувати аналогічне форсуванню гірських річок. Але то вже інша парафія. Фотки потім, нідіюсь, оформляться в новий звіт про "хрестовий похід" ;D
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: only_armin від 20.11.2012 01:10:16
    Доброго вечора, я тут перший раз (тому прошу не судити строго ;)). Якось лажучи просторами інтернету натрапив на одну статтю http://www.yaplakal.com/forum2/topic503804.html ,вона мене досить зацікавила і я згадав про (річку вонючку) яка протікає за гаражами на Трускавецькій , вздовж аеропорту і на Скнилів. По ній видно що річкою вона була давно і перетворилась на стоки каналізації (яку скнилівчани успішно використовують), я тут подумав якщо у Києві так піклуються про екологію яка ситуація у нас. І тут почались мої пошуки річок Львова ,лазив довго бо не знав як річка називається, і чи взагалі то річка ;D... Проте пошуки мої були марні ,чи то гугл на мене схарився, чи яндекс мене не прийняв :-\ Але я вирішив ввести по хлопські назву у народі (РІЧКА ВОНЮЧКА) і тут я потрапив на ваш сайт а саме у цю тему і не міг відірватись поки всю її не перечитав. Тож буду мати для вас мінімальне доповнення яке закріплю фото ;)
    Отож мій Дідо проживає на Рясне а саме на вул. Тіниста, колись давно проводячи літні канікули в нього (даючи змогу відпочити батькам від мене ;D), я не міг не зауважити будівлю, так би мовити(без вікон без дверей) на території нашого сусіда. Знаючи що мій дідо проживав там з підліткового віку ,переїхавши з Холмщини (теперішня територія Польщі), дякуючи сталіну і його операції (вісла). Для тих кому не зрозуміло і хто приблизно орієнтується у цьому районі , то це були часи коли там не було насипу і була лише одна колія!!!.
    Якось я запитав діда чому у нас на подвірї стоїть колодязь але без води, чому посередині вулиці стирчить металевий пеньок (який так важко кожен раз обїзджав мій тато на машині). На що мій дідо показав рукою на (таємничу) будівлю і сказав.
- Місто розвивалось, до нього приїздило багато нових людей, будувались нові будинки і поставала проблема, як південну частину Львова (яка в той час інтенсивно будувалась) зєднати з Полтвою . На що знайшли рішення і почали рити тунель , та такий що можна би було по ньому вагон метро пустити. Під час будівництва дойшовши до Левандівки, потихеньку почали готуватись і на Рясне. По приблизному маршруту    П-З. К  забивали у землю труби (так би мовити гільзували) і викачували воду, для того щоб не підтоплювало тунель під час будівництва. Так воно качало воду пару місяців (якщо не років). Будівля та слугувала спуском у тунель а також для вивезення звідти великої кількості землі. Проклавши певний відрізок, почали будувати аналогічну будівлю на території Фанерного заводу,а цю законсервували. Насоси які качали позабирали проте труби в землі лишились.
    Так я зрозумів чому нема води у криниці, що то за металевий пеньок і що то за будівля в якій ніхто не живе і ніхто туда не ходить.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Zenek від 26.11.2012 02:25:42
Цитата: only_armin від 20.11.2012 01:10:16
,лазив довго бо не знав як річка називається, і чи взагалі то річка ;D... Проте пошуки мої були марні ,чи то гугл на мене схарився, чи яндекс мене не прийняв :-\ Але я вирішив ввести по хлопські назву у народі (РІЧКА ВОНЮЧКА)
по старих картах Львова у тому  районі тільки р.Зимна Вода і її притока Білогорський потік
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0_(%D1%80%D1%96%D1%87%D0%BA%D0%B0)
http://lvivcenter.org/uk/umd/map/?ci_mapid=20
то карта і віка-стаття, де пишеться " Річище слабо звивисте, в нижній течії місцями каналізоване. Заплава місцями заболочена."
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Alter від 26.11.2012 12:16:31
2 Zenek. Ваша карта 1944 року. ПЗК рили набагато пізніше, тому його і нема там.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Drusja від 14.10.2013 12:41:47
Спробував накласти частину карти ПЗК на Гібрид Google та Генштаб.
Зважаючи на те, що карта фотографована з пожованого аркуша паперу прийшлось прив'язувати по 30 точках для виправлення нерівностей і подальшій конвертації у проекцію Меркатора та накладання на Google.
Ще одна велика проблема цієї карти - це її неточність, таке враження, що це просто умовна схема на яку наклали проходження підземних комунікацій. Звичайно маючи таку карту у кращому розширенні прив'язати можна більш точніше, але все ж таки добре що й така є.

Що з того вийшло дивіться самі
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-За&#
Відправлено: YserL від 24.01.2015 14:26:36
Цитата: Skip від 06.08.2010 11:24:18
чисто випадково натрапив на таку частину Південно-Західного Колектора
але не я зрозумів по карті - Golem там побував чи ні. тут (http://depositfiles.com/files/d5zmjjz64) більш детально
(http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=314.0;attach=10412;image)
Soullstorm сказав Stalkerу, що помоєму знайшли  початок проходки щитом ПЗК:
http://wikimapia.org/27612559/uk/Закинутий-недобудований-об-єкт
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Wolff від 24.01.2015 22:04:28
З Сталкером пройшлись поверхнево.  Засмічена менше половини, і низькувата. Є декілька входів.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: YserL від 24.01.2015 22:39:52
Цитата: STALKER від 24.01.2015 22:17:29
Всьо завтра викладу всі фотки. спробую дещо пояснити.
Сьогодні бродили місили болото навколо, територія активно забудовується в етапі котловану, і ствол буде частиною фундаменту. Видно також за 10 метрів від ствола вентиляційну шахту. Stalker завтра викладе фото. Територія огороджена і охороняється.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: STALKER від 25.01.2015 15:15:56
Насправді тема ПЗК дуже цікава. Зібралися ми з Wolfom полазити трошки по тій місцевості ще аж 30.03.2014. Нижче карта:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/252025D0259F25D0259725D0259A)
Позначки на карті:
1) Приблизне місце початку труби(на мою думку), в районі вул. Трускавецька- Тролейбусна там же ж і початок річки, яка і тече в тій трубі і яка позначена навіть на новіших картах.
2) Притока з вул. Кн. Ольги.
3) Люк без бетонної основи.
4) Люк з притокою дренажки.
5) Ще один люк.
6) КНС "Наукова"?.
7) Вихід чи то вхід колектора на зовні недалеко від КНС.
8) Початок проходження щитом?. На Вікімапії позначений, як "Недобудований закинутий обєкт" (http://wikimapia.org/#lang=uk&lat=49.803705&lon=23.979292&z=16&m=b)
Синій колір-приблизна течія.

Заходили ми зі сторони вуд Трускавецької, з місця яке на Вікімапії позначене як:"Ділянка для вивозу грунту з будівництва аеропорту та арени Євробаскет " (http://wikimapia.org/#lang=uk&lat=49.797431&lon=23.991694&z=16&m=b)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2240)

Трошки далі купа люків-більшість дренажки:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2252)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2257)

Cеред того всього ми знайшли люк з трубою діаметром десь 2 метри, в якого якраз і впадала труба з дренажки(на карті позначено №4):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2259)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2260)

Далі ще один люк нарили-продовження та й прохідне( на карті позначено номером 5):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2261)

Потім в протилежний бік пішли-люк без основи(на карті позначено цифрою 3):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2278)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2280)

Потім дійшли до гаражів в які впирається вул. Княгині Ольги, знайшли трубу-певно притоку(на карті позначено номером 2):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2285)

Далі вийшли на вул Трускавецьку-пішли в сторону до вул. Кульпарківської, знайшли скоріше всього КНС "Наукова"( на карті позначено номером 6):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2296)

Недалеко від КНС знайшли вихід чи то вхід у трубу-напевно ту саму яку бачили в полі(на карті позначено номером 7):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2299)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_2298)

А вчора з Yserl вирішили якраз поглянути на то місце про яке мені колись Soulstorm розказував. Натоптали ми болота, пару фоток зробили, але до самого обєкта не потрапили-там ведуться якісь роботи(на карті позначено номером 8):
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_0090)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_0091)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/IMG_0092)

Карти на яких позначена річка, що витікає в районі Тролейбусна-Трускавецька:
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/28)

На цій карті показано, що річка через гаражі йшла в район аеропорту
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/44893/27)

Ну і ця карта:
(http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=314.0;attach=10412;image)

Приблизно так. Дякую за увагу. Що не до кінця зрозуміло-запитуйте.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Fozi від 25.01.2015 20:07:16
ЦитуватиНа цій карті показано, що річка через гаражі йшла в район аеропорту
Річка йде під взлітно-посадковою смугою, коли робилася полоса їй зробили новий жолоб. Після аеропорта вона витікає в районі дач. Ще буває, коли скидують вся всячину з аеропорта, чи 117 то вода забарвлюється в явно не природній колір...І жахливо смердить.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Soulstorm від 26.01.2015 12:51:36
Цитата: Fozi від 25.01.2015 20:07:16
ЦитуватиНа цій карті показано, що річка через гаражі йшла в район аеропорту
Річка йде під взлітно-посадковою смугою, коли робилася полоса їй зробили новий жолоб. Після аеропорта вона витікає в районі дач. Ще буває, коли скидують вся всячину з аеропорта, чи 117 то вода забарвлюється в явно не природній колір...І жахливо смердить.
Хочеш сказати, що це Вишенька(угу, воно так називається :) ) так тече? Дуже сумніваюсь, бо з тих люків біля Трускавецької запаху її не було, та і течія в іншу сторону, здається.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: inkognito від 26.01.2015 13:59:26
Не знаю чи ви звернули увагу, але у нас тут лежить PDF-ка (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=314.0;attach=10413) кавалка ПЗКК із доволі точним вказанням де шо протікає.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Fozi від 26.01.2015 20:43:41
Цитата: Soulstorm від 26.01.2015 12:51:36
Цитата: Fozi від 25.01.2015 20:07:16
ЦитуватиНа цій карті показано, що річка через гаражі йшла в район аеропорту
Річка йде під взлітно-посадковою смугою, коли робилася полоса їй зробили новий жолоб. Після аеропорта вона витікає в районі дач. Ще буває, коли скидують вся всячину з аеропорта, чи 117 то вода забарвлюється в явно не природній колір...І жахливо смердить.
Хочеш сказати, що це Вишенька(угу, воно так називається :) ) так тече? Дуже сумніваюсь, бо з тих люків біля Трускавецької запаху її не було, та і течія в іншу сторону, здається.
Ну, якщо ти б читав пост, який я викладав давніше, то побачив би, що на дачах 2 річки. Одна, ти правий Вишенька, але в неї впадає ще одна. Про яку зараз і йде мова.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Wolff від 26.01.2015 21:35:26
Нова дорога , що не відкрита від кільця Кульпарківська- Наукова  до вул .Скнилівська. Вздовж неї йдуть величезні веншахти  аж до гаражного кооперативу , що біля нового терміналу Аеропорту.
То напевно і є 2 річка. Кінець вул. Дегистанської  в одну з них ( може помиляюсь ) впадає не величкий потічок з специфічним запахом.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: STALKER від 26.01.2015 21:45:13
Цитата: Wolff від 26.01.2015 21:35:26
Нова дорога , що не відкрита від кільця Кульпарківська- Наукова  до вул .Скнилівська. Вздовж неї йдуть величезні веншахти  аж до гаражного кооперативу , що біля нового терміналу Аеропорту.
То напевно і є 2 річка. Кінець вул. Дегистанської  в одну з них ( може помиляюсь ) впадає не величкий потічок з специфічним запахом.
Оті величезні вентшахти це і є ПЗК. А то де ми лазили це походу витоки-початки чи то пак притока. фіг його знає.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: YserL від 11.05.2015 19:50:10
Я щось не можу знайти свого повідомлення і сталкера про початок ПЗХ де зараз будується фамілія.
Інформація яку вдалося отримати сьогодні:
1. Неофіційна від працівників: на території найшли "бункер", всередині пустота.
2. ОФіційна від (забув кого), що була просто стіна, її розібрали. Колектор пролягатиме під кутом однієї секції.

Хтось має квадрокоптер з камерою для аерозйомки?
На фото ствол справа
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Андрій74 від 11.05.2015 21:55:17
Цитата: Soulstorm від 25.01.2015 16:12:00
Холєра, цікаво, що там будувати зібрались? Я коли там був восени минулого року, то це була просто коробка бетонна з дивними трубами з-під землі по саму стелю.Тяжко сказати, що то мало бути, але мужик з гаражів казав, що то мала бути насосна станція.
Так ,планували  збудувати насосну станцію.При випробувальних роботах, коли заповнили один з резервуарів,відбувся прорив зі сторони гаражів.Знесло два гаражі.Прорив був в ночі,ніхто не постраждав. Пізніше власники знесених гаражів судились з водоканалом,чим закінчилось не знаю.
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Matvik від 29.12.2015 01:55:03
Дико вибачаюсь, може десь вже була інфа, але мені цікаво - так де ж ПЗК впадає в Полтву? І фотку місця було б круто
Назва: Re: Дивна каналізаційна система(Південно-Західний Колектор)
Відправлено: Alter від 30.12.2015 06:53:00
Цитата: Matvik від 29.12.2015 01:55:03
Дико вибачаюсь, може десь вже була інфа, але мені цікаво - так де ж ПЗК впадає в Полтву? І фотку місця було б круто

1. Так, інфа була;
2. Впадає біля перехрестя вулиць Окуневського та Чорновола (район АЗС ОККО);

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/47829/DSCN6609)

(http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=314.0;attach=13918;image)

3. Це все було написано в цій же ж темі, а пропажа деяких фото не забороняє почитати "нудні, нецікаві і без картинок" пости формумчан для отримання інформації.
Назва: Re: Південно-Західний Колектор
Відправлено: Golem від 17.05.2019 17:24:45
Почистив і згрупував тему. Вона є дуже показова. Як ми всі разом кусочок по кусочку дослідили цю систему. Спочатку взагалі не було інформації. А зараз навіть карта і фото зсередини є. Думаю якось спуститися туди ще раз і подивитися на зміни кількості сміття на дні за останні 10 років.

Ну а і щоб вона була актуальна додам сюди фото впадіння ПЗК у Полтву з цього (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,7802.0.html) от походу. Район вулиці Торфяної. Кому цікаво там є ше більше фото.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54723/20181117-215426)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54723/20181117-215600)

ПС: тут є тема про загибель хлопчика в ПЗК (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,6409.0.html)
Назва: Re: Південно-Західний Колектор
Відправлено: Golem від 26.05.2019 19:38:00
Каналізація вулиць Наукової, Виговського та всієї Левандівки попадають у Полтву через південно-західний колектор (ПЗК (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.msg7266.html#msg7266)). Це спеціальний тунель що йде глибоко під землею, місцями до 40 метрів. Наверх стирчать лише вентиляційні труби як на вул. Ряшівській, наприклад. ПЗК був прокладений щитовим методом. Таким же методом прокладають лінії метро. В Полтву він впадає коло кільця на Липинського.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-125157)

ПЗК є сумнозвісним через трагедію (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,6409.0.html) що сталася у 2013 році. Тоді двохрічний хлопчик впав у відкритий люк на Левандівці. Його тіло знайшли аж через два дні. Віднесло хлопчика недалеко. Пошуки ускладнив стан колектора. За словами рятувальників він захаращене сміттям. «Експлорер.Львів» тоді суттєво допоміг рятувальникам інформацією про ПЗК та його входи.



Про засмічення дна ПЗК я писав (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.msg6978.html#msg6978) ще в 2009 році. Пройшло десять років і ми вирішили спуститися на те саме місце ще раз. Перевірити як змінився стан колектора за цей час. Було нас четверо. Incognito ta Stalker страхували нагорі, Electrichking і Golem спускалися вниз.

2019 рік
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121037)

2009 рік
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/P9160395)

Ось короткий підсумок:

1)   Стан колектора погіршився. Сміття лежить де і лежало. Місцями мул сягає по коліна.
2)   Скоби у вентиляційних шахтах згнили повністю. Їх просто немає. Спускалися і піднімалися ми виключно на шнурках
3)   Входи, які ми обстежили, завалені сміттям та іржею. Ледве можна протиснутися всередину колектора.
4)   КНС на вул. Науковій закинута та зруйнована вщент. Після добудови колектора в 2004 році стоки, напевно, течуть самоходом.

2019 рік

Бетоній троха змучився
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-113315)

Драбини і слід простив
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-114429)

Ледве протиснулися
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121537)

2009 рік
Гладкі і рівні бетонні стінки
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/d218be38c892)

Ще є драбина
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/P9160383)

Вхід внизу доволі просторий
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/P9160396)

Позитивні моменти:
1)   Після трагедії входи закриті кусками бетонію. Ніхто вже не провалиться.
2)   Сліди від води в недавню зливу сягали нам лише по пояс. Тобто в колектора є запас під новобудови.
3)   Тут стерильно в порівнянні з колектором на Стуса (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,968.msg54641.html#msg54641). Ні тобі сантиметра слизу під ногами, ні сопель що капають в очі прямо зі стелі, ні багатошарового грибка на стінах. Та і запах куди менший. Все таки наявність вентиляційних шахт та чистої води дає свої плюси.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-123941)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-125938)

Ми спустилися в точці 104 і спробували пройти до точки 103. Точка 104 це навпроти Аеропорту, де закінчується нова дорога. Ось карта (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.msg1993.html#msg1993). На жаль, доволі скоро ми стикнулися з впадінням у ПЗК двох дренажних систем: з Скнилівського парку і з Аеропорта. Чому нажаль? Тому що вони нанесли в колектор мулу та іншого сміття. Звичайна каналізація несе лише какашки. Дошки та куски глини в унітаз ніхто не зливає. Нога провалювалася в мул аж по коліно. Витягнути її вимагало суттєвих сусиль. І це була лише перша притока з двох. Вона була проти течії праворуч.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121037)

Позначили рівні води до вилазки
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121144)

Видно шви від тюбінгів з яких складається тунель
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121519)

Перша притока дренажки в ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121746)

Друга притока дренажки в ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121806)

Дуже дивне рішення сплавляти дощову воду в каналізацію навіть у новозбудованих районах. ЇЇ ж можна було відвести в природні річища. Вода, очевидно що, наноситиме в колектор багато гілок, каміння та мулу. Це все повинні будуть потім фільтрувати очисні споруди.

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121808)

Вода з дренажки йде по певерхні. Вона замулюється і забруднюється. і потім попадає сюди
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121816)

Фоткаю це все по коліна в мулі. Друга дренажна притока ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121841)

Вхід через який ми прийшли. Він наполовину завалений іржею та сміттям
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-122020)

Далі проти течії ми прорубатися не змогли, тож вирішили йти за течією до точки 105. Це в сторону Любінської вулиці та Аеропорта. Йти за течією легко. Тунель круглий, його висота поза 2 метри, дно не слизьке. По міркам Полтви (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,48.msg1402.html#msg1402) тут взагалі немає води: лише 2-3 метри ширини і 30 см глибини. Мокрі позначки на стінах вказують на рівень води під час пікових навантажень. Він не перевищує 1м. Забігаючи наперед додам, що за годитну перебування в колекторі ми не помітили коливання рівня. Тобто, судчи з усього, ніхто сюди насосами стоки не качає.

Висоти ПЗК вистачить навіть для високих дігерів
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-122135)

Вав, і тут є сталактити!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-122254)

Ура! Ми перші з Експлорера йдемо досліджувати ПЗК!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-122504)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-122927)

Залишки будівельного устаткування
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-123340)

Спочатку ми думали шо це іржа або фарба. Але таки грибок!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-123343)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-123709)

Води тут буває по ту оранжеву мітку
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-123941)

Ось людина для орієнтиру
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124003)

Притока прямо зі стелі. Через десять років тут буде дира. Вода бетон точить!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124149)

Карамельні стіни поруч
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124209)



Сам тунель ПЗК складається з тюбінгів. Їх видно на фото. Тюбінги це такі частини кола з яких можна побудувати цілу трубу. Тобто тунель після проходження щитовим способом укріпляли не суцільною бетонною стіною, а її частинами. Схоже як в шатхті. Зараз стан бетону тюбінгів середній. Тріщин та сколів поки що не видно. Але повсюди нарости сталактитів та солей.

Похід до вентшахти 105 та назад нам зайняв годину часу. Вентшахта виявилася повністю закидана сміттям. Тож в разі надзвичайної ситуації не змогла б послужити надійним притулком. Цікаво, а кудою ж Водоканал збирається спускатися в разі аварії у ПЗК? І скільки цей спуск, разом з прокопуванням шляху, займе часу?

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124704)

Вже раз тут то вирішив все обфоткати по повній. Хто зна коли буду наступний раз
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124301)

Стики тюбінгів
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124308)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124458)

Вхід 105 ще більш завалений ніж 104 звідки ми прийшли
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124607)

Хіба що фотік туди просунути
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124640)

Ось що вийшло. Майже як комин
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-124727)

Йдемо назад до 104
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-125938)

Сталактити зі стелі
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-130015)

Рівень води коло входу такий як і був.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-130802)

Наш вихід назовні
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-130840)

Дуже дивне відчуття йти незвіданим колектором вперше. Небезпека та невизначеність загострює усі рецептори. Це тобі не комфортна Полтва у центрі міста, де почуваєшся майже як дома. Тут навіть немає люків куди можна екстренно евакуюватися в разі чого. Палицею промацуєш перед собою дно у пошуках ям. Прислухаєшся до віддаленого гуркоту води у пошуках колекторних хвиль. Тішишся як дитина коли нарешті коло виходу назовні. Але ж ще жумаритися наверх!

Так виглядає спуск в ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-113305)

Електричкінг вперше спускається на шнурку
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-114302)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-114407)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-114413)

Команда підтримки. Заодно і пильнує шнурок та решту споряги. А також відганяє зівак.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-120043)

2019р
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-120125)

2009рік
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/baadee6f83cc)

Всередині ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-121000)

Що стримує Водоканал від покупки квадроцикла чи трактора і розчистки колектора за його допомогою? Риторичне запитання, напевно. Тому що коштує він недорого, а свіжого повітря для роботи двигуна в середині достатньо. Чистий колектор та справні входи це запорука його безпеки та довговічної роботи. А зараз під час спуску кожному з нас на голову було звалилося кілька кусків сміття. Входи у ПЗК настільки вузькі, шо скоро вже і не протиснешся у них. Та й вентшахти поросли деревами та іншою живністю. Ще через десять років вони можуть попадати взагалі. На прикладі Припяті (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,8065.0.html) знаємо як вона бере верх над людськими будівлями.

Каналізаційна насосна станція на Науковій (КНС)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-141724)

Свіжа траншея для кабеля
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-141745)

Судячи зі стану не діє вона давно
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-141752)

Всередині КНС
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-141948)

Тут напевно колись була накопичувальна ємність і насоси. А зараз пустили напряму
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142051)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142114)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142151)

Електричний щит КНС
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142206)

1971 рік, коли будувалася Наукова
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142233)

Ого, аж 630КВА. Жерло електрики немало
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142246)

За щитком
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142319)

Зараз в приміщенні стоїть трансформатор. Це його вихід
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142332)

Прямий туалет у Полтву
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142605)

Дно КНС
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142732)

Фарба встигла добряче облущитися. Напевно пустує з 2004 року
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-142831)

Кому Електричку-Гриль?
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-143323)

Напівзамулена дренажка Кульпарківської. Йде коло КНС паралельно колектору
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-143506)

Третина труби в мулі. Якшо злива то може і затопити
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-143553)

Все що лишилося від автосервісу. Напевно тут скоро новобудови будуть раз так все зачистили
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-143853)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-143916)

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-144032)



Ну і наостанок стандартне питання: «А чи смердить у Полтві?». Раніше я впевнено відповідав: «Ні, не смердить!». Але зараз кажу: «Незнаю». Поясню на прикладі. Коли сам сходив у туалет то тобі воно не смердить. Але варто комусь зайти після тебе, і ця людина може навіть втратити свідомість. Той самий ефект спрацьовує і у Полтві. Якшо це твоє – то воно не смердітиме 😊

Дякую всім за увагу а учасникам мандрівки за класний день. Досліджуймо Львів!

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54813/20190526-120113)
Назва: Re: Південно-Західний Колектор
Відправлено: STALKER від 27.05.2019 09:57:56
Як відбувався спуск і підйом - повна версія:
Назва: Re: Південно-Західний Колектор
Відправлено: Bottlehunter від 27.05.2019 23:03:04
Після публікації матеріалів з останньої вилазки в нашій ФБ групі, (https://www.facebook.com/explorer.lviv/posts/1143222845802169) в коментарях зав'язався інформативний діалог між користувачем на ім'я Дмитро та Големом. Дмитро, судячи з усього, незле розбирається в каналізаційній господарці та охоче поділився деякими деталями (якщо ви нас читаєте і маєте бажання розповісти ще щось по темі, будемо дуже раді).
Коментарі здублюю сюди, щоб не загубилися.


Дмитро:
Ходили ходили і не знайшли КНС аеропорт)
Не дно КНС, а грабельна.

Наукова знаходится в режимі очікування. ждем коли буде необхідна...
А нарахунок дренажу то там з тим не все так легко. найближча річка біля кнс але й та в трубі вже... під час доща часто не витримує напливу...
А в загальному більш меньш нормальний колектор.

Нарахунок чистити трактором чи якимось іншим квадроциклом, то техніка безпеки недозволяє, хіба коли колектор відкритий як на пластовій.

Голем:
Дякую за коментар! Ви напевно працюєте з цим? Чи могли б ми зустрітися і я б троха понабридав вам питаннями? Розкажете про КНС аеропорт. Ми її і не шукали якшо так :)
Ну рахунок Граберні на Науковій - дуже схоже шо там готують плацдарм для новобудов :( Все розчищено
А яка техніка використовується для чищення колекторів в Європі? Є ж трактори без операторів. такі використовувалися в Чорнобилі ще в 80-х роках

Дмитро:
я колись цим займався, правда не так Глибоко як б вам хотілося, Наукову просто грабують шукачі металу, сама споруда якщо я не помиляюся ще ніби за Водоканалом(а може і ні я не вкурсі)

нарахунок техніки то це ось такі машини http://msk.zp.ua/oistka_kanalizasii є багато варіації і всякого такого, в нас вони теж є але нажаль їхня кількість не дозволяє проводити профілактику(вистачає тільки для усунення закупорок)

споглядав закупорку у Кракові тиждень тому та сама техніка ті самі методи...

КНС аеропорт яка вивеена з експуатації, давно вже але врізки мали б ще десь в колекторі лишитися
P.S. пішіть може щось розповім вам щось цікаве

Голем:
Дуже дякую за інформацію!!! На разі мене пообіцяли звести з інженером із водоканалу. Спробую спочатку його все розпитати. А якшо лишаться білі плями то напишу Вам

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/54833/FB-IMG-1559007501248)
Назва: Re: Південно-Західний Колектор (Щитовий)
Відправлено: Golem від 29.12.2019 18:38:06
Відвідав вихід ПЗК на вулиці Винниця, за мостом. Тобто тепер є чітка привязка де він виходить по ту сторону Камянки. Фото і коментарі до них нижче

А ось і вхід в систему. Залізничний насип на задньому плані
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191225-104052)

Впізнати легко по характерному куску тюбінгу ззовні
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191225-104309)

Тюбінг неважкий, дослідник який хоча б раз на день робить зарядку зранку легко його відсуне
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191225-104358)

Спускаємося, вид всередині. Фото з притоки з Винниці в сторону приток в ПЗК
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-062143)

Дощова(ліворуч) і фекальна(праворуч) притоки з вулиці Винниця, з-під моста. Відносно попередньої фотки це вид праворуч за драбиною.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060608)

Дощова, або як його називають Клепарівський потік. Бере початок з озера на Камянці
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060631)

Фекалка
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060652)

Замулена на Гімно! Ступив і потім бульки з того болота йшли
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060659)

Притоки в сторону Липинського і ПЗК, десь 20м до зливу
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060711)

Колектор з дороги на вул.Винниця
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060721)

Чиста велика труба на Винницю, сучасний колектор збудований разом з Дорогою, початок 90-х
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-060904)

Якшо пройтися трубою то вона завертає ліворуч слідуючи ландшафту
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061920)

Вихід назовні на дорогу
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061942)

Праворуч на Винницю де щойно був, ліворуч на Клепарівський потік
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061025)

Йдемо в сторону Щитового по дощовій трубі. Повірте, звук там просто закачаєшся!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061405)



Ну у на відео я вже все сказав. Тут перепад висоти, під цією штукою продовження колектора вниз. Ліворуч вода з левандівки. Вниз вода стікає з обох боків як на Городоцькій (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php?topic=8332.0) Це зроблено шоб якось стримати тиск води. Далі все тече до ОККО на Липинського

(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061527)

Щитовий з Левандівки. Цікаво, а мешканці будинку на чийому подвірї цей злив про нього здогадуються? Напевно вночі шум води чути...
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-061545)

Ну і хто не знає, це Клепарівський потік по вулиці Винниця що впадає в цей колектор
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-112909)

Він бере свій початок на озері в Камянці
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-113012)

От і все. Ще раз для закріплення. Колектор виходить по ту сторону моста де зараз стоїть Джиммік
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/56393/20191228-113241)
Назва: Re: Південно-Західний Колектор (Щитовий)
Відправлено: Golem від 19.04.2021 11:45:38
Додам сюди якісніші за попередні фото злиття ПЗК і Полтви. Знято з човна.

Підпливаємо, течія навіть вповільнилася
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58136/cb81cffeddc55f8ad06ed8bd10606b77.jpg) (https://ibb.co/FwdNyMX)

Тому походили цю ділянку цілком спокійно
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58136/2ced826368530be4c2647fae5aa09e97.jpg) (https://ibb.co/s650qxF)

Квадратний переріз колектора. Перед зливом з ПОлтвою видно підняття стелі. Але сам отвір, який веде в колектор, чомусь знову малий. Не бачу тут логіки.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58136/92291fe0fc170faf21edfe7cebfa762b.jpg) (https://ibb.co/KjCJ8nX)

Вдалині видно навіть бокові притоки. Тобто на вулицях Панча і Варшавській колектор робили відкритим методом. Бо щит круглий не буває
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58136/5099310dcbddcea72953024de904ecbf.jpg) (https://ibb.co/DD1hR51)

Знято під час сплаву Полтвою (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,48.msg58123.html#msg58123).

І відео зливу ПЗК і Полтви. ПЗК починається на 2:32


За ПЗК човен притиснуло до лівої стінки і там ми стояли на місці. Така от заплава. Прийшлося звідти вигрібати.
Назва: Спуск в ПЗК на вул.Брюховицькій або Сорок метрів під Львовом
Відправлено: Golem від 20.05.2021 14:30:36
Ми спустились на сорок метрів під землю щоб попасти в тунель де ніхто з дігерів ще не був. Цей тунель йде з вул. Наукова через Левандівку до проспекту Чорновола. Ходять чутки про його стратегічне призначення для непомітного перекидання військ. Діаметр тунелю чотири метри, довжина - більше десяти кілометрів. Теоретично ним міг би курсувати колісний транспорт, але зараз там тече вода. Та й сам тунель напіваварійний. Побачене нас вразило.

Спуск під землю
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/aece62139921c1770a0077e4beb2a7a8.jpg) (https://ibb.co/Zg5L1t9)

Над нами зараз сорок метрів грунту
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/a54d1d3d738c4c5132dae2d3b05d432f.jpg) (https://ibb.co/HXj6X0d)

Деякі ділянки ми проходили взявшись за руки. Щоб не знесло
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/598b33b5dbedbd7cc51243bdb0d27396.jpg) (https://ibb.co/0VfTwqH)

А на деяких навпаки, застій мулу і по пояс води
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/1e6f33156624371e2b9369136a50028c.jpg) (https://ibb.co/pPr7w2M)

Вода камінь точить. Якщо не залатати, то скоро це все почне валитися
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/88cf34b6d9f13067ad8da73a6c4c53e7.jpg) (https://ibb.co/6Fy63yw)

Ми все дослідили і успішно вибралися нагору
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/937f1f96f1daefb441ef3265af68048d.jpg) (https://ibb.co/yVWPHGw)

Відкриваємо звичайний каналізаційний люк і відчуваємо себе наче на даху дев'ятиповерхівки. Наші потужні ліхтарі ледве досвічують до дна. Змійкою вниз іде стара іржава драбина. Це і є спуск в щитовий колектор Львова. Мало хто знає, але під такими вулицями як Наукова, Виговського, Ряшівська, Левандівська, Брюховицька та Варшавська глибоко під землею прокладене справжнє «водяне метро». Тільки от транспорт тут чомусь не ходить.

Вид з останнього "поверха" вниз на воду
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/71b5a9004669f66cf969e68062da20f5.jpg) (https://ibb.co/Lpz4NgD)

Туди ведуть такі ось драбини
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/72e6a8c317cd3459b2d7942792f979eb.jpg) (https://ibb.co/5rnJyPx)

Майже біля води
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/d298859576a89a2287721a2f84b77a28.jpg) (https://ibb.co/mBm9NNb)

Внизу такого от діаметру тунель
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/eb77471a0b428a704447fc48039a498b.jpg) (https://ibb.co/GcMnjjj)

Метою нашої мандрівки, крім просто цікавості, було перевірити в якому ж стані ці комунікації. Адже влада не пильнує навіть за тими що є в центрі міста, де все легкодоступне. Що ж казати про глибинні тунелі в спальних районах. На жаль наші підозри справдилася.



До нас тут з дігерів ніхто ще не бував. Ми не знали які небезпеки можуть чекати і тому були максимально обережні. Спочатку, як найдосвідченіший, спустився автор цього допису з газоаналізатором та протигазом. Драбина виявилася міцною а повітря внизу - придатним для дихання. Останній проліт до води з'їла корозія. Та ми мали розкладну телескопічну драбину (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,7938.0.html). По ній і добралися до самого дна тунелю.

Люк хоч і закис, але відкрився
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/6f2393bedd7030774b9d2dcd9fa020c9.jpg) (https://ibb.co/DtDhZn9)

Далі драбинимо вниз
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ee20032067546805082376ce5910b9b5.jpg) (https://ibb.co/vvpYGS1)

Скоро вже дно
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/7e0d7aaf25ad78c7c06bd83ba584f999.jpg) (https://ibb.co/j6HChrz)

Так краще видно масштаб тунелю. Останній етап був по переносній драбині
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/06712cba83a69aeb3ef4086346e68f19.jpg) (https://ibb.co/0CbnwRx)

Вид з колектора на місце куди ми змогли спуститися по металевих драбинах
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/7a2cf9dcec4497f9fa27ee136fab8555.jpg) (https://ibb.co/PWnCR78)

Щитовий колектор. Вид проти течії в сторону вул. Шевченка
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/16d5e0fe2de10c5608af2315cc8f6926.jpg) (https://ibb.co/RYSYyJG)

Щитовий колектор. Вид за течією в сторону вул. Тунельна
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ff3b3ba54f33a017efcedc28e0f6c998.jpg) (https://ibb.co/W3LCXzd)

Щитовий колектор Львова це унікальне місце. Тут водночас відчуваєш і страх висоти, і КАЛустрофобію. Бо ти стоїш по пояс в калі на глибині сорок метрів під землею. Навколо довга та одноманітна бетонна труба. В ній багато бруду тож труба здається вузькою. Десь далеко над головами через круглий люк світить сонце. Та до нього швидко не доберешся.

Наша глибина під землею більше дев'яти поверхів
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/42cc9d71497184ffbcedd11d13fd73df.jpg) (https://ibb.co/f84bS65)

Деколи нагору йдуть такі от драбинки. В кінці там Ваня (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=profile;u=77050) для масштабу. До речі, поставте йому також + Реально йшов весь час першим!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/73f7865efe5663a5942a7ab7e9dbb99c.jpg) (https://ibb.co/mJQsKy3)

Ваня в тунелі під землею. А єдиний вихід високо і далеко
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/15c3c99abe33d72523b04490a7ce07c1.jpg) (https://ibb.co/Drz8pHc)

Або той же Ваня в тому ж тунелі але повністю забитому брудом. Аж голова в стелю впирається
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/71366f2e3c08b75f1e578a75fbb81cd8.jpg) (https://ibb.co/tptRjmZ)

Старт був на вулиці Брюховицькій коло фанерного заводу. Спочатку ми пішли проти течії в сторону вул. Шевченка. Стан колектора тут просто жахливий. Рухатися приходилося по в'язкому мулу по пояс у воді. З кожним кроком з мулу виділявся газ який вітер ніс нижче по течії. Це нас і рятувало. Місцями ми діставали руками до стелі яка, по ідеї, мала би бути на чотириметровій висоті. Бо стояли ми не на бетоні, а на бруді. Його тут половина колектора. І так не повинно бути.

Колектор в сторону вул. Шевченка
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/07fb08646e6da82c536fa37f53e016ff.jpg) (https://ibb.co/R74dvL2)

Опа! Загата з бруду :( Вона ж і затримує мул
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/fa7dab7eb6c1f4b5c71d1346588c6f24.jpg) (https://ibb.co/r3b6QZZ)

Після неї рівень став підніматися
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/28f2e61333a0d1eee2e6ba39a7ed2931.jpg) (https://ibb.co/DDdQ6Nz)

Ваня майже дістає головою до стелі чотириметрового колектора
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/3ee8fff520422fb2c5db7362ca8c4f06.jpg) (https://ibb.co/nsCH4Vm)

Коли просуватися далі стало і небезпечно і дуже важко ми повернули назад. Запищав газоаналізатор сигналізуючи сірководень з мулу. То ж ми майже бігли до точки старту.

Наша крайня точка десь під вулицею Шевченка
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/62c9a7fee78c488fd8308f5329a0e0ac.jpg) (https://ibb.co/YQhVrz1)

Води і мулу тут багато. То ж поки що повертаємося назад.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/10c1d95d27fd51edcda2eb0162bcb9be.jpg) (https://ibb.co/Fm216yL)

Вниз по течії колектор мав відчутний нахил та течію. Тому аж такого мулу там не було. Як і бетонного дна. Воно десть зникло залишивши по собі багато гострих уламків. Інколи ми йшли немов по гірському камінню, обережно переставляючи ноги під водою. Напевно дно зруйнувала вода і тиск на колектор.

Вид за течією в сторону вул. Тунельна. Буруни на воді свідчать про нерівності на дні
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/c7ba030ac267dd0365f6d07db3a466ea.jpg) (https://ibb.co/k4hq1s1)

Тут дно все було всіяне гострим камінням
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/609e2d61b1d12f0a41eed48279750e80.jpg) (https://ibb.co/kqQSHfw)

То ж йшли ми помало та обережно
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/87096aab5704b68489a0fa1cfbc77d57.jpg) (https://ibb.co/ChxT22D)

Але бувало попадалися і хороші ділянки
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/fd3e65bb209de60d6d51c59c1939e127.jpg) (https://ibb.co/VYzkpyj)

І ще один. В сумі ми таких бачили п'ять.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/a41c25eb6fe9af248ae3908523ac34dd.jpg) (https://ibb.co/f0jYyVL)

Ділянка з чистим дном та цілими стінками ближче вулиці Винниця. На стіні навіть зберігся телефонний кабель будівельників
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ce3a667ae4f9b38d93a5a81d7e32e517.jpg) (https://ibb.co/vsTGPWf)

Оооо! Запасні чоботи!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/2ed9e2c01ef98d677633ed8af0d63289.jpg) (https://ibb.co/FnBF448)

Ехх, розмір замалий
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/fc85e227067a920aeaf1c788b58d4d7a.jpg) (https://ibb.co/0FHs7Gr)

Це рівень води в горизонтальних ділянках тунелю
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/83166bffbf7413c062b55bdbb8a9035c.jpg) (https://ibb.co/FgWbLRf)

Коли з'являвся нахил то виникала стрімка течія. Вона і викривала всі нерівності дна під ногами
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/c01f90cdaf123c16eda3833e20707864.jpg) (https://ibb.co/fn48qFF)

Стінки тунелю, в основному, є зношеними але ще +- цілими. Так було всюди крім ділянки коло озер на вулиці Винниця. Там вода пробивала бетонну стелю і потужними душами змивала кал з наших костюмів хімзахисту. Де не де ці струмки були заткані старими дерев'яними чопами. Тобто колись з цим ділом боролися. Та, на жаль, нових чопів ми не бачили. А от нові струмки – були!

Ооо! Нарешті душ! Район озер на вулиці Винниця
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/f1b7a4bb13bfe5096d3e887839c22177.jpg) (https://ibb.co/Bf6c10g)

Пробуємо заткати один з отворів
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/b671e1cad7b51ae8a99ed374d4558aec.jpg) (https://ibb.co/g6Bp290)

Старий чоп зроблений до нас
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/b34b7d221a220463b9ae3e879769b61d.jpg) (https://ibb.co/ynsktNF)

Ну а це прямо таки гігантський ЧОПИЩЕ в тунелі
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/0de56b36aa12137cb1bee80afb5db226.jpg) (https://ibb.co/xDbD5D8)

«Вода камінь точить»,- говорить народна мудрість. Дно колектора вже пошкоджене. Якщо нічого не робити то вода зруйнує і стелю. Куди тоді ходитиме в туалет третина Львова? Не кажучи вже про те, цей тунель ДВІЧІ проходить під залізницею. По ній, крім іншого, транспортують небезпечні вантажі. Не дай Бог відбудеться трагічний збіг обставин.

Лиє як з відра
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/88cf34b6d9f13067ad8da73a6c4c53e7.jpg) (https://ibb.co/6Fy63yw)

Якщо нічого не робити то потім оті струмочки прийдеться такими от чопами затикати
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/c93c143c0f8d1418f86bb9359f6fac5b.jpg) (https://ibb.co/w6tPzFc)

Спокійна течія в колекторі. По слідах на стінках видно як піднімається вода у вечірні і ранішні години. А ще стращна тінь Стіка праворуч :)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/a1bda8f507db804ce903aba151040f88.jpg) (https://ibb.co/njvDmVg)

Царівна колектора
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/1dcb250d256610d74f2ac9bc4046fbfe.jpg) (https://ibb.co/j5QZGCv)

Ми пройшли два кілометри за течією. Далі тунель різко пірнав униз, до вулиці Тунельної. Йти було неможливо, зносило. Але і не потрібно. На цьому місці я був з іншої сторони (https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,314.msg56393.html#msg56393). То ж ділянку вважав дослідженою.

Останні метри де ще можна йти і фотографувати. Зі стінки далі лиє вода
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/fa22792f4890bc700322507499e25c50.jpg) (https://ibb.co/dBt5dmL)

Тут нас почало зносити течією
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/fb83f88b0a8c6df59436ed1e7e6b9319.jpg) (https://ibb.co/4pcPr8C)

Прийшлося взятися за руки і так викарабкуватися назад
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/549c5c0d24dd5a49779f0baacbb5847a.jpg) (https://ibb.co/pfSGRJm)

Як ми орієнтувалися по відстані? Кожних п'ятсот метрів тут є запроектований вихід на поверхню. От їх і рахували. На жаль, жоден з них зараз не є в робочому стані.

Боковий вхід №1
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/4f5a33a68095ad0061c9e1e3beb836c6.jpg) (https://ibb.co/SrFzCV9)

Зверху тече вода
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/07240a214185dd21c9848ccd245b39e5.jpg) (https://ibb.co/G5VCwJt)

Піднятися нагору нереально
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/e3eb8b1d0030a1ecf88c23a3c544352d.jpg) (https://ibb.co/R7Rxb58)

Зато знайшли таку от красуню
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/9101e98b1b5f93849b6dd04cd5faf75d.jpg) (https://ibb.co/TcN8W2K)

Вхід №2
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ca488d15c69494efed83bd618732bb82.jpg) (https://ibb.co/27TXvD6)

Нанизу купа сміття
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/78d8750198f0dd6ac2928cf064f2ba39.jpg) (https://ibb.co/HXvBQpQ)

Наверх йде драбина
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/f8cab08d17f296b4c44a0b445105e603.jpg) (https://ibb.co/5WrTZV3)

Але по ній лізти теж щось не дуже хотілося
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/e5bfdb86b047d02ef55b22556b33d4a2.jpg) (https://ibb.co/hM2MWyN)

Вхід №3
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/4c7e82fa985323c6c4e37d9250f1d46b.jpg) (https://ibb.co/2gLbL6c)

Тут драбина ціла. І є акуратна пластикова фекальна врізка. Респект тим хто це зробив! Молодці!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/1a55ca41bb22e62c266026d6e075cb66.jpg) (https://ibb.co/3RPhDLc)

Не полінувалися і цю трубу довели аж до дна
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/1f8e5d7ec07e96a5bbe66c8a27cbb9a2.jpg) (https://ibb.co/fQTtMyL)

Ваня поліз перевірити чи відкриється люк. А стік його пильнує знизу жеби не впав
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ccffa8134318001bbaa899e3686fd70a.jpg) (https://ibb.co/T2WHLF9)

Вхід №4. Засипаний сміттям як і решта входів.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/70e8a15774498b11c078e7ba9a4475d1.jpg) (https://ibb.co/NTBhzZ6)
П'ятий вхід не фотографували бо там був повний капець на течії. Було не до того

Шлях назад забрав в рази більше сил та часу. Бо йти приходилося по коліна в воді та ще й проти сильної течії. На щастя ми справилися до часу пік, коли всі приходять з роботи і починають користуватися водою. Тоді рівень піднімається вдвічі. Якби ми не встигли, то йти проти такої сильної течії не змогли б фізично. І мусіли б перечікувати до пізньої ночі в одному з виходів.

В разі чого біля цих аварійних виходів можна було б перечекати
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/86fb6d959f8982995dc9c376f4a1f188.jpg) (https://ibb.co/GvV7Mvw)

Ще одне схронісько. Місця якраз на трьох
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/65797f644d94bae78f6667380653cef0.jpg) (https://ibb.co/kBQkZMW)

Стрімка течія і сильний тиск води дуже утруднювали пересування
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/f7e6e13147d56211f40d3e53e551ca50.jpg) (https://ibb.co/RNXbT0R)

Радіє те що на стінах залишився телеграфний дріт. Напевно шоб не заблукати :)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ce3a667ae4f9b38d93a5a81d7e32e517.jpg) (https://ibb.co/vsTGPWf)

Дев'ять поверхів драбиною нагору минули легко. Так наче це лізти на другий поверх ліжка в жіночому гуртожитку. Ще б пак. Прогулявши цілий день під землею нам хотілося нарешті побачити сонце! Відчути як моральне, так і фізичне полегшення. Бо ми це зробили і вже в безпеці! Ми пройшли найзагадковіший та найнедоступніший з колекторів Львова. Від вулиці Шевченка під дачами і лісом Кам'янка і до вулиці Тунельної. А також побачили що там коїться на власні очі.

Карта пройденого маршруту
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/7bf742e89d8eafa0e5a7976ef435688d.png) (https://ibb.co/30Zd1nv)

Ура! Ми побачили світло!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/b7bbd4f59322e7303a3c14749310443b.jpg) (https://ibb.co/v1sN4nt)

І кілька наших радісних фото в честь цього
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/7a3c69cc2bac05d7c02493837d2540fc.jpg) (https://ibb.co/BwkZ2NQ)

Фото для дівчат і мами
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/ea845b4ebce69853fc33d9a9ebcffdeb.jpg) (https://ibb.co/1dH8d9x)

Дякую Ваня і "містеру Стіку" за компанію і реалізацію моєї давньої мрії
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/0621e0389d5ce1f460ec7188d36c1682.jpg) (https://ibb.co/dLpVn9L)

А коїться там повний піхвець. Більшість входів в колектор у аварійному стані, мулу та бруду на дні багато, дно розмите тому вода підмиватиме все навколо колектора. На додачу зі стелі б'ють численні джерела грунтових вод. Якщо їх негайно не залатати то з часом ці джерела розмиють бетон і великого обвалу не уникнути.

Бурунці на воді свідчать про стан дна під водою
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/c01f90cdaf123c16eda3833e20707864.jpg) (https://ibb.co/fn48qFF)

Рівень мулу і води в колекторі. А має бути лише на дні. Якби з нами йшов хтось нижчий то йому було б реально важко
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/abc5165dda72b840267dc2a8951162ea.jpg) (https://ibb.co/pX2nkdQ)

Стан самого колектора
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/4f5a33a68095ad0061c9e1e3beb836c6.jpg) (https://ibb.co/SrFzCV9)

Душ прямо через бетон
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/e5df7b491a78bc074c8d900e71996ed3.jpg) (https://ibb.co/2tSntx0)

Нерівномірність дна колектора
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/b20b43eddbbd6db2880a9176fae31a4c.jpg) (https://ibb.co/wN9y7M9)

Та й таке. Головне шо всі цілі вибралися на поверхню!
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/314/58222/2f8bef27aee9feb3cd84b7fe9a42753f.jpg) (https://ibb.co/F6J6zw3)

ПС: Присвячується Ромчику який всю цю тему і затіяв багато років тому і в якого нині Днюха