Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#1081
http://openmind.com.ua/ - Сайт, де є багато цікавих дописів та порад про подорожі Україною і світом. Рекомендую.
#1082
Все склалося спонтанно, але вийшло дуже цікаво та повчально. Ще один привід не розміщувати в мережі сумнівного змісту фото і посилено вважєти: часи нині смутні  :-\

Ініціатору ++ (дабл інкремент карми).
#1083
Нє, болотами нє. Матрасно.
#1084
Поїздка за вказаним вище маршрутом таки ся відбуде (маю надію!) в найближчу неділю. Прошу приєднуватися!

Збираємося о 6:40 біля головного входу на Головному вокзалі.
#1085
Плани / Re: Євромайдан
24.02.2014 12:55:21
Погоджуюся, не потрібно зара демонтовувати подібні пам'ятники. Але то ж тільки одиночний випадок, в Стрию? Чи ще десь було?

До Роя: банер якийсь крапаль нечіткий, таке враження, що фотка розмита. Чи то тільки мені одному так здається?
#1086
Плани / Re: Євромайдан
23.02.2014 17:20:27
Вітаю всіх з першою перемогою!

Боротьби та роботи попереду ще дуже багато. І почати мусимо кожен з себе, тоді і буде в нас Держава, в якій хочеться жити і ростити дітей.

Слава Україні!
#1087
Зовидів вчора на 28dayslater цікавий допис про підземелля в польському місті Лодзь, точніше, красивий історичний колектор. Особливої уваги заслуговує вхід: круглий металевий люк, що відкривається у вигляді трикутних сегментів, а під ним - металеві гвинтові сходи. Решта фото - за посиланням.



Шукаючи інформацію про це місце, я написав до adi_cherryson а він дав посилання на сторінку варшавських дігерів - http://penetratorscavengerteam.blogspot.com/ Я не встиг багато осилити, бо маю проблеми з польською (але тільки коли тверезий  ;D) і читаю повільно. Але виглядає на те, що цікавого матеріалу в цьому блозі дійсно багато.
#1088
Я завжди чомусь думав, що там звичайний радянський бомбік. Тепер буду знати, дякую.
#1089
Цитата: Roy від 12.02.2014 12:50:34
І на Підзамче, і вище палацу Сапєг. Багато де ще є у Львові.

А де саме на Підзамче?
#1090
Інкогніто мене випередив)

На форумі є кілька тем, присвячених цій споруді. http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,574 - Ось, наприклад.

До речі, я там ще не був)
#1091
Ідея файна. Але багатолюдний пікнік потребує ретельної підготовки, інакше вийде нездала п'янка. Кажу то яко чоловік з відповідним досвідом в предметній галузі  ;)
#1092
Важко в це повірити, але є на світі такі нещасні, що не зареєстровані ще на Експлорері. Ба навіть більше - нічого про чорний форум не чули  :o І от карма приводить такого чоловіка вперше на сайт, він цілком логічно тицяє на розділ "Допомога", а там - англомовний стандартний текст з користування SMF  :(

Пропоную написати статтю, яка могла б допомогти новачку зорієнтуватися і швидше освоїтися, і помістити її в розділ допомоги. Ось приблизний плян:

1. Про що наш сайт загалом, як називається наше захоплення та в чому воно полягає. Посилання на правила форуму.

2. Як шукати потрібну інформацію, куди можна звернутися в разі якихось особливих питань.

3. Як організувати свою вилазку, посилання на теми з технікою безпеки та спорядженням.

4. Як на форумі прийнято оформляти звіти, посилання на інструкцію із завантаження фото на Пікасу (Якщо дійдуть руки, можливо напишу якусь програмку, щоб за два кліки грузила фото з компа до веб-альбомів та видавала користувачу коректне посилання).

5. ...

Основна ідея цього розділу (як це бачу я) - надати новачку стисло всю необхідну інфу та дати посилання на теми форуму, де можна прочитати більше.

Статтю напишу після того, як обговоримо в цій темі план. Після того спільно відредагуємо та доповнимо і можна буде чіпляти.

Хто що думає з цього приводу?

#1093
Є в Мексиці місце, яке називають "Острів ляльок". На невеликому острові на деревах висять сотні ляльок. За легендою, всі їх зібрав на довколишніх смітниках та привіз сюди чоловік, що таким чином хотів заспокоїти дух померлої дівчинки, яка часто його провідував вночі. Тепер це місце - відома на весь світ туристична атракція.







Схоже, що філіал острова ляльок нещодавно відкрився в Червонограді. В звичайному багатоповерховому дворі до дерев скотчем примотані іграшки. Через специфічні умови зберігання вигляд у них не найкращий. Вдень іграшки мирно висять на деревах та усміхаються до всіх плюшевими писками. А вночі просять закурити і пару копійок на пиво у перехожих теж нічого особливого не відбувається.







#1094
Нині мав трохи часу і багато натхнення, то відсканував і розпізнав невеликий розділ з перевиданої нещодавно книги О. Заклинської "Нова кухня вітамінова" (1928). Розділ присвячений особливостям харчування в походах та на вилазках




Поради пластунам, соколам і туристам

(Поради пластунам, туристам. З власної практики для «Кухарської книжки», пласт. — Б. 3).

Ідучи на прогулянку, хоча 6 невеличку, ніколи не треба забувати про їжу «Як хліб у торбі, то сядеш на горбі», — сказано у народній приказці. Не сподіватися, що купимо по дорозі. Виходимо раненько — крамниці ще не відчинені або весь товар випроданий. Голодний пластун не зможе йти в ногу зі всіма. Необхідно взяти з собою, окрім палиці, наплечник (нараменник), куди покласти: польову пляшку, кухлик, ринку, ложку, ніж, виделку. Все начиння має бути легке — алюмінієве.

Не забути: щіточку до зубів, мило, свічку, сірники, рушник, записник, олівець, кілька хустинок, бандажі, вазелін, гребінець, светр, сорочку, панчохи, нитки, голку, ґудзики, простирадло, клейонку Дехто бере ціле шатро, сокирку, шнурки тощо. Усе мусить вміститися у наплечнику! З тим пластун ходить по горах, піднімаючись догори і спускаючись униз. Пече його сонце, продуває холодний вітер, січуть ненастанні дощі. А він здійснює прогулянку в Карпати!

З їжі взяти кілька цитрин, якщо захочеться пити. Плину треба вживати якнайменше, бо тоді турист швидко втомлюється. Декілька краплин соку з цитрин втамує спрагу. Можна замінити квасним цукерком. Нічого не брати соленого, перченого, паприкованого, щоб не хотілося пити. На всякий випадок лише алюмінієву пляшку з водою. Харч мусить бути такий, щоби не розсипався, коли пластун скаче по скелях, щоби, бодай тиждень, не псувався і був дуже калорійний — ситний. До таких страв належить: швейцарський сир, суха ковбаса, найкраще — салямі, солонина, сухарі, шоколад, українські печені пиріжки, хліб, палянички. Овочі брати сирі: морква, цибуля, часник, горох, квасоля, біб. Фрукти: яблука, сливки (найкраще сушені), горіхи, родзинки, фіги. Масло, сіль, цукор (тільки у щільно закритих коробках і ще перев'язати шнурком). Кашу, найкраще кукурудзяну муку, на полонині зварите кулешу з
молоком. Картоплю можна буде спекти на вугіллі ватри. Мати при собі кілька торбинок, бо в таборі розподілять пластунам неварений харч, а не буде у що взяти (мука, какао, цукор, сіль тощо). Риби не брати: швидко псується і можна отруїтися. Також остерігатися невідомих грибів і ягід. Товари купувати в українських кооперативах, щоб була певність, що свіжі й добрі.

У Карпатах нема ні готелів, як у Альпах, ні вигідних нічлігів. Можна в лісах заблудитися, і ночувати доведеться просто неба, на землі. Якщо трапляється «стая» або «Колиба», де сплять покотом вівчарі чи робітники, — не раджу в них ночувати. Бо можуть бути багаті на всякі комахи-кузьки. Найкраще мати своє шатро! Вночі вартувати по дві години, чергуючись. Ватру підтримувати цілу ніч, бо дуже холодно. Найбільшим ворогом пластунів-туристів є дощі. Мокра одежа, харчі, тяжко розпалити ватру з сирого хмизу. А їсти треба! У чабанів можна купити коров'ячого, козячого, овечого молока. Найпоживніше — овече, а козяче корисне хворим на груди. Жентицю-сироватку з овечого молока можуть пити ті, хто має здоровий шлунок. Спочатку небагато, треба звикнути. Краща на смак свіжа, бо солодка, але квасна — здоровша.

Дуже поживним є овечий сир — «будз», з нього роблять бринзу. Менше поживна вурда, бо вона з сироватки. Гуслянка — це спражене молоко, налите у глечики, обмазані сметаною. Як молоко скисне, то дуже смачне і поживне. Бринза — поживна, але солона, треба їсти з будь-якою кашею, найсмачніша — з кулешею. Молоко, яке ви купили, треба перецідити, а пити лише зі свого кухлика. Оце найважливіші поради нашим пластунам і туристам.

Пластова кухня в таборі. Кухні у таборі звичайно обладнують над потоком або при криниці, щоби було досить води. Кухня — це збита з дошок шопчина з однобічним скісним дашком. Коло неї шатро кухарки і пивниця. Вся кухонна обстановка — це два більші котли, два-три баняки, кілька ринок, ножів, виделок, ва- рех, кухлів і горнят. Куховарить один із пластунів, і це його «іспит вмілості» з кулінарства. Кожний курінь намагається мати свого кухаря з таборовою практикою. Найбільшою турботою господаря табору є постачання харчів. Щодня нагодувати 40 людей, щоб були вдоволені і не голодні — це не жарт! Як недалеко крамниця, то при допомозі пластунів сам доставить продукти. Гірше, як його поблизу нема, то господар мусить добре набігатися, заки придбає хліба, муки, м'яса тощо. Харчування пластунів тримається на консервах і пенцаку (ячмінних крупах). У таборі не вживають консервів, бо вони ніколи не замінять свіжих харчів — ні за смаковими властивостями, а також не надаються для оздоровлення юнацтва. Якщо пластунові набридла якась страва, він має власний посуд: риночку, бляшанку і сам власноручно, кожної хвилини, може зварити собі страву за бажанням (гриби, компот, картоплю), бо вогонь цілодобово горить, ватра не згасає.

Печене м'ясо на рожні. На залізний рожен чи на довгий рівний патик настромити м'ясо і добре прив'язати, щоби не впало. З двох боків багаття вбити у землю двовилчасті патики, і на них оперти рожен з м'ясом. Наперед м'ясо треба посолити або замочити квач у ропі, і з усіх боків помазати м'ясо. Коли м'ясо починає зарум'янюватись, відсуваємо на боки жар, а м'ясо час від часу помазуємо ропою, щоби не висохло, а було сочисте. Можна пекти м'ясо завиване у мокрий папір, а ще краще обліпити його глиною, щоб було неначе в горшку У глині можна запікати птахів разом з пір'ям, тільки випотрошити, посолити, а в отвір запхати розігрітий камінь. Тоді повісити на рожні і пекти над вогнем. Коли готові, зняти глину, до якої приліпиться все пір'я. Так само запікається риба.

Печеня з м'яса (без води).
1 спосіб. Звучить дивно, але насправді можна спекти печеню без води. У начиння, тільки не оцинковане, з щільною покришкою, вкласти покраяне шматками м'ясо, посолити і дати лаврового листя. Ринку щільно закрити і вставити у півметрову яму з землі, наповнену жаром, ним же присипати начиння з м'ясом, притрусивши ще й землею. Через 2-3 год. споживаємо соковиту печеню. А якщо є ще й картопля, цибуля і капуста — це вимріяна вечеря!
2 спосіб. Викопати яму в землі, на дно покласти кілька каменів. У тій ямі розпалюємо ватру, палимо цілу годину, вибираємо вугілля, а камені зливаємо водою. На чисті камені кладемо м'ясо, прикриваємо його плястрами картоплі, цибулі, а в кінці — листки капусти. На капусту кладемо шматок мокрого полотна, поверх — складений учетверо мішок, щоб у страву не налетіло піску, бо засипуємо його землею. За 1-1/2 години маємо добру печеню з картоплею і капустою, вареною в парі.
3 спосіб. Укладаємо шматки дерева чи каміння у два ряди, щоб утворився гострий кут з найбільшим розширенням рамен проти вітру. В такім тунелі розпалюємо вогонь, який огріває котел, поставлений зверху.
М'ясо з дичини можна переховувати так: покраяти на пояски по 6 см завдовжки, 1см. завширшки. Натерти сіллю, звісити на вільнім повітрі і залишити на ніч, краще — недалеко ватри, бо дим і вогонь відганяє непрошених гостей. Коли висушиться, можна їсти сире, решту сховати у торбу і забрати з собою. Можна зварити поживний розсіл чи поливку.

Випікання паляниць (хліба). Всипати муку в кітлик (невеликий котел), додати солі, подвійну порцію порошку до печива чи сухих дріжджів. Долити води і все разом розмішати ложкою. Коли загусне, ще додати води, доки тісто зробиться повільне. Тоді помити руки, посипати їх мукою і виробити з тіста одну чи більше паляниць. Поставити на рушта над гарячим попелом або відсунути жар і покласти тісто на землі, а довкола зробити з гарячого попелу вал. Так можна пекти лише невеликі паляниці. Хто хоче мати хліб, мусить зробити рід печі. До старого глиняного горшка або в ринку покласти вироблене тісто. (Посудину помастити жиром і добре обсипати борошном). Щільно прикрити. За цей час, що готувалося тісто, вогонь у викопаній ямці перегорів, і залишився жар і попіл. Туди й поставити горнець з тістом та довкола обкласти його вугіллям. За півгодини хліб готовий. Так можна запікати м'ясо, дріб. (Цей спосіб розповів із своєї військової практики учитель Й. С. Бучацький).

Ще один спосіб випікання паляничок. Вирізати добрий бучок, обчистити з кори, загострити на тоншім кінці і розігріти над ватрою. Опісля зробити тонкий пояс з тіста, широкий на 5 см, грубий на 1 см. Обвинути його спіраллю довкола бучка, вбити другим кінцем у землю при варті і обертати, аж палянички не спечуться. (Про цей спосіб розповів із своєї практики учитель В. Сопун). Зрозуміло, що кухарська книжка потрібна і в таборі.

Вода. Воду пити лиш проточну, найкраще із джерела. Іншу — лиш переварену. її носити у польовій пляшці. Перед питтям потрібно з'їсти шматок хліба, щоби його протравити. У шлунку утворюється соляна кислота, котра вбиває бактерії, що знаходяться у воді. Щоби вода була безпечна для пиття, мусить кипіти 10 хв. На прогулянках потрібно пити якнайбільше квасної мінеральної води.

Пластовий чай. І. Нарвати цвіту з малин, рожі, суниць, ожин, яфин (чорниць) і висушити у затінку. Так само посушити ягоди на сонці. Переховувати у сухому місці. Із тої мішанини дуже добрий і здоровий чай.
II. Посушити листя з вищеназваних рослин. Можна змішувані з цвітом і ягодами. Чай буде здоровий, пахучий і кращий.

Січовий квас. Чверть кілограма чорного хліба покраяні кромками і висушити. Вкинути у горнець і залити 1-1/5 л кип'ячої води. Горнець прикрити теплим покривалом і нехай охолоне. Воду зцідити через марлю, додати трохи цукру і цитринового чи іншою фруктового соку.

Яблучник з Бичкова на Закарпатті. Добрі винні яблука обібрати, потерти на тертці, сік витиснути через полотно і влити у горнець. До нього додати кілька печених яблук — цілих, щоби збільшити кислотність. Коли після кількох днів з'явиться кожух, то квашення закінчене. Перецідити і злити у пляшки. Або ще роблять так: потовчуть яблука у ступі, зберуть сік, поцукрують і п'ють.
#1095
Як на мене, графіті в тому місці виглядає непогано. Хіба що могло би бути щось креативніше)

http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,6523.msg41170.html#msg41170 - одна з останніх вилазок, де графіті буди вперше detected.
#1096
Десь з широких просторів соцмереж:

ЦитуватиЗ життя, із вчорашнього. Роздаю мішок канапок і тістечок, назустріч суне дід - сумний-сумний, ледве ноги волочить.
- Батьку, канапку або тістечко хочете?
- Та нє...
- Та не журіться, відпочиньте трохи...
- Та як не перейматися, як мене онто вигнали (головою в сторону барикади)
- А чо вигнали?
- Та я кинув камні три рази, не добросив, то вигнали, казали - не переводь дід патрони...
(тут у мене була істерика, діду - під 80)
#1097

Приємна новина - Гадюкіни виклали в мережу кілька нових пісень. Для мене ця подія - то щось типу висадки чуваків з Марсу на Сихові.

Звідси. Пісні послухати можна теж тут.

ЦитуватиМузиканти з легендарного гурту "Брати Гадюкіни" вирішили підтримати українців новими піснями

Як повідомляють самі музиканти, сьогодні вони перш за все громадяни, тому відображення їхньої громадянської позиції – то є пісні.

"Ми хотіли почати запис нового альбому і мріяли презентувати його вам у перфектній якості. Але сьогодні це не на часі. Складно записувати музику, знаходячись на вулиці. Тому ми вирішили викласти демо-версії декількох пісень. Це наші почуття та думки. І ми хочемо поділитись ними сьогодні. Віримо, що новий альбом запишемо в новій Україні", - йдеться у повідомленні артистів.
#1098
"Баняки" ФВУ є в бомбарі біля цирку. І не схоже, що вони там дуже комусь потрібні. Якщо встигнеш перед металхантерами, буде чим прикрасити приміщення.
#1099
Плани / Re: Євромайдан
23.01.2014 08:14:36
Йду прогулятися і подихати свіжим повітрям до парку на перехресті Стрийська-Наукова. Зокрема, в районі вул. Стрийської, 146. Буду там до обіду орієнтовно Хто має бажання, підходьте. Маю смачний чай  :)
#1100
То Смайл зробив сатиричний демотиватор з аватарами двох наших користувачів і підписом, що вони захищають бомбіки від школоти. Я видалив картинку, щоб не ображати чуваків, але таким чином образив Смайла  :) Про пропаганду  - то такий невдалий жарт.