Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Topics - Golem

#21
Саме так, з наголосом на третій склад. Бо вежа знаходиться в селі ТернОпілля, а не в місті Тернополі. І як ще досі Васіч на ній не був :)



Ця вежа є одним з трьох монстрів які забезпечують зв'язком навколишні села. Поруч ще стоять Деревацька вежа і вежа коло Красова. Зараз вже таких високих рідко ставлять. Залишилися з старих добрих часів. Є де полазити недалеко від хати після тяжкого музейного дня.

Вежа. Будинок внизу для масштабу висоти


Шатай ушатане!


Ця вежа без проблем витримала трьох молодих пацанів і одного пожилого Голема. Ми зависали всі разом на самому вершечку.


Лізли ми вночі, «по наружці» як кажуть в RZDS. Бо Всередину вежі ніхто з нас не вмістився. Були Вергаз, ВанічкаКостя та я. Ми домовилися що я почну викладати фотки знизу. А вони докинуть зверху. Тепер і там красується наша Наклейка! Ну а потім ми вдень ще дофоткали все для звіту.



В треп тапках заліз на сам верх!




Наступного разу треба буде пофоткати все з вежі вдень. Тому що сіре поле це не місто. Вночі дивитися навколо немає на що. А фоткати тим більше. Але скочити туди-назад як атракція щоб протрезвіти то якраз годно!

Віка нагору лізти не хотіла. Прийшлося нести на спині


Стартуємо


Сьогодні Влад вже в тактичних білих кедах. Щоб менше взимку паліва  було




До, під час і  після полазки!


PS. Мав на увазі що було весело ;)
#22
Привіт Всім!

Пиво, ковбаски і полазки. Збираємося в Пабі 100 Рентген на Дорошенка 50. Троха упити си кажанівки, троха піджерти Полтвяників, а потім кудись полізти. Формальний привід - моє ДН. То ж буду радий бачити всіх Golemlover-ів і Golemhater-ів.



Вхід з ломіком, дозиметром, в хімзі, в камуфляжі, у футболці Експлорера або без (для дівчат) безкоштовний. Решта змушені будуть пройти посвячення в Дігери і випити залпом справжньої Полтви. ;)



Ставте будь-ласка + хто буде. Щоб ми заздалегідь підготувалися і намаринували щурячих хвостиків. В принципі Полтва недалеко, завжди можна буде збігати за свіжими. Але вони тоді не встигнуть настоятися.

Так що чекатиму на 19-00!

#23
Привіт!

В неділю, 29 гЛистопада на 11-00 годину коло озера. Олександра Сладкова попросила допомогти розібратися що там і як. Буде щось схоже на цю мандрівку. Кому цікаво беріть ломики та рукавиці і приєднуйтеся!



"Бачиш цю трубу між озером Стосіка і Авалоном?
В Стосіка води повно, в Авалону нема взагалі
Вона дест перебита
І це означає що десь є витік, і розмиває. Можливо ти можеш допомогти знайти"
#24
Нещодавно ми з akve створили ГО "Пошук Літаків в Україні". Так як багато хто з учасників брав участь у подібних пошуках та облаштуванні музею я вирішив створити тут про це повідомлення.

Статут ГО

Вступити в ГО можуть люди яких:

1) Я або akve знаємо особисто та не заперечуємо
2) Людина брала участь в пошуку літаків чи облаштуванні музею

Для вступу потрібна заява на моє імя та членський внесок. 300 грн. Плюс 50 грн за виготовлення посвідчення. Ці кошти підуть на покриття видатків на реєстрацію самого ГО. В майбутньому ми плануємо щорічно збирати членські внески та купувати за них обладнання для пошуку. Таким чином зможемо брати з собою більше людей.



#25
MaxiWell запостив з десяток різних закинутих дитячих таборів Київщини. От нам з Vergaz стало цікаво порівняти їх з діючим!

Артек!


Нам Вафлі!


Якщо ви думаєте що ми отак взяли і після ЧорноБля спокійно доїхали до Львова то помиляєтеся. Ми ж Експлорери! Батьки заточили нашого друга Пентагона в дитячий табір Артек. Сказали що йому там вафлі! Відвідувачів до нього не пускають, дітям в той день надвір взагалі виходити не можна було. А курити ж йому то хочеться! От Пентагон і замовив нам три пачки Вінстона. А що такого: змогли доставити ящик Рево в Зону, зможемо і сіги в дитячий табір.

ЗдарОва другАн!


Спочатку ми хотіли по хорошому. Підїхали на КПП і попросилися культурно всередину. І так же культурно були послані на ...  Не було там навіть з ким говорити. Після цього ми переоділися грибниками і пішли у ліс. Доволі скоро втоптана стежка вивела нас до дирки в паркані. Ця ж стежка продовжувалася і по ту сторону забора і вела далі до будки Чопа. Будку, звісно що, ми обійшли лісом і опинилися на величезному та абсолютно пустому подвірї. Дощ, як не як, періщить навколо і все таке. От вони і переживають що діти простудяться. Потім почнуть кашляти і вихователі, чого доброго, вкакаються та побіжать здавати тести на коронавірус. Робота табору завмре. Тому всі сиділи в приміщенні а ми гугяли ззовні.

Залаз


Ах ось яка вона - Пачка Артеку


Гонорово обходимо весь корпус табору


- Охорона! Що ви тут робите?


- Та от друга прийшов навідати...

Друг: "А давай я вам покажу свою кімнату? ;)"


Екзистенцією пофігізму стали відвідини кімнати Пентагона. А це ж потрібно було пройти десь кілометр через весь-весь цей будинок, який аж кишів дітьми! І нам це вдалося!!! Головне йти впевнено і робити вигляд що все ок.

Кімната виявилася стандартна, заставлена двоповерховими ліжками. Ну ми поздоровалися з пацанами, перетерли про те і про се. Показали що в нас Єбарні з добром всередині. Аж тут як не почнуть надходити піонервожаті та виносити нам мозг. Прийшлося йти на перший поверх і там добровільно прийматися. Правда ми ще мали хвилин з десять щоб поприпиратися з місцевими пацанчиками. Напевно хотіли в нас сіги віджати. Але про це напише Влад.

Йдемо по Артеку!


Кімната Пентагона! При цих словах СБУ, на тому кінці дроту, насторожила вуха і почала ще раз уважно перечитувати звіт спочатку.


Нас вивели на ту саму прохідну де ми щойно були на машині і попросили показати документи. Щоб записати в журнал відвідувачів. Документів у нас, само собою, що "не було". - В машині лишили аби не мокли. ;) Тому охоронці нам повірили на словах та записали «Зацепін Владислав» і «Шатайло Андрій». :)

А ПентаГон був в той день царь і бог. Всі дівчата, які хотіли покурити, тепер мусіли йти до нього ;)
#26
Нарешті відкриття! Два роки пошуку майже половиною активного складу Експлорера і маємо результат. Запрошуємо до музею загиблих літаків. Неділя 1.11.2020 на 15-00. Село Хоросно, ось точка на карті https://goo.gl/maps/5towbBazX19DfUJh7 В експлозиції представлено дванадцять літаків часів другої світової війни. Всі вони знайдені на території Західної України за минулі два роки. В основному це німецькі та радянські літаки. Серед експонатів є двигуни, кисневий балон, елементи парашутної системи та інше. Окреме місце посідає літак зроблений із знайдених нами запчастин загиблих літаків.

Музей діятиме на постійній основі по вихідних з 10-00 до 17-00. У будні дні за домовленістю. Для індивідуальних відвідувачів вхід безкоштовний. На місці можна замовити екскурсію. Телефон +38067-1-09-1939 або +38073-1-09-1939

Ну і гарна новина! До відкриття музею ми випустили додатковий тираж нашої книжки по пошуку літаків ДСВ в Україні. Придбати її можна буде лише в музеї! Так що – чекаємо!

Територія музею


Всередині є стенди по дванадцяти літаках


Зроблений із знайдених загиблих літаків


Тут можна придбати книжку по пошуку літаків в Україні та інші сувеніри


Історія одного пілота. Репліка.


Всі ці стенди робилися руками добровольців що погодилися допомагати


Авторство двох Андріїв Кірянових


Ну і як без лого Експлорера!


По вихідних з 10 до 17 години.


Окрема подяка всіх хто допоміг з його Створенням. Без Вас цей музей би не відбувся.
Akve
Vergaz
Іван Акімов
Андрій Шидлівський
skytalec
Le-i-zoo
Rufus
Tarik
2roofs
Андрій Кірянов Молодший
Богдан
Жека Коперник та інші


#27
Я вже звик що мені в приват пишуть всякі гомосексуалісти. А чого очікувати... У більшості вилазок Експлорера беруть участь одні хлопці. От вони і думають... Правда RZDS – приємний вийняток і треба брати з них приклад.

типові RZDS на Глинянському


Напевно справа в самих дівчатах. Я не пригадую жодну групу з восьми дівчат які би йшли нелегалом в Зону. Зазвичай одна-дві дівчини зато хлопців хоч відбавляй... Або уявімо собі дівчат які пішли шатали бомбарь щоб там спокійно зробити манікюр. Ржуха, правда? Ба, більше того! Наявність дівчини в компанії дуже часто послаблює всі підозри в охорони . Мовляв «дівчата таким не займаються» тому «щоб я вас більше не бачив»



Поточна статистика реєстрації на форумі сумна. Зареєстрованих дівчат мало, а тих хто лазить ще менше. Я не буду вдаватися у філософські роздуми чому саме так. Натомість зосереджуся на тому «як дівчат зацікавити» urban exploration.

Шість на одну!


Колись поляки відзначилися на весь Євросоюз знявши рекламу своїх заробітчан-сантехніків. Хлопці були підтягнуті, без живота. Приходили за викликом і німецькі домохазяйки були в захваті. Я вирішив піти тим же шляхом. Тому наступні два тижні в центрі Львова у галереї Зелена Канапа, Вірменська 7 красуватиметься моє фото з шоломом Експлорера замість голови. Вхід безкоштовний. Приходьте, насолоджуйтеся, купуйте. Якщо хтось із дівчат зацікавиться що саме приховується за лого Експлорера, то знатиме де нас шукати. Ну а якшо писатимуть хлопці то вже ітак звик.

Прикриваюся Експлорером


Фотографія продається ;) Контактуйте з галереєю


А саме  - культове місце


Завжди мріяв потрапити за ці двері


Офіціоз


Якраз час підійти і роздати візитки Експлорера


Ще фото тут

А що Ти зробив для популяризації Експлорера?!

Руфусу зачот!
#28
Завтра о 14-00 в парку Франка. Розповідатиму про Полтву та її Natur Product! 🙂 Приходьте!




#29
Косів знаменитий своїм базаром. Тут за адекватні гроші можна придбати як «сучасні» ліжники та шкарпетки, так і автентичні кептарі яким по сто років. На базар всі їдуть зранку. Гуцульський ранок це так годинки з 4-00 по 6-00. Далі цікавий товар кудись зникає і це стає звичайний провінційний базар. Ну припустимо приперлися ми в 4 ранку у Косів, скупилися. А що ж потім цілий день там робити?



Звісно шо є всякі об-Писані камені, артефакти Довбуша, водопад в центрі міста та інші загальновідомі принади. Ви їх напевно вже бачили. Раз ми в Гуцулії, то пасувало би сходити в Гори! Питання куди?

В Косові можна навіть так!


сУкільський хребет


Вид на Чорногору


Горби в сторону Косова


Цього року місцеві показали мені своє улюблене місце тусні в горах. Це Сокільський хребет та однойменні скелі. І знаєте що? Я був приємно вражений! Бо лише година ходьби і ти реально в справжніх горах з чудовими краєвидами на Чорногору. Тут є все необхідне: ліс, полонини, скелі шоб полазити чи позалипати, вода для таборування і мало людей. А були ми на день Незалежності!

Наш табір на Сокільських скелях


Юлік залип на Чорногору




Місця гарні та обжиті


Середня висота хребта 900 метрів. Це не бо зна скільки, але відчуття гір присутнє. На сам хребет можна виїхати позашляховиком. Але навіщо? Від нижньої точки, куди заїжджає люба пузотерка, то основних скель лише година неспішної ходьби та невеличкий підйом. А машиною треба буде рубатися вверх, тричі переїжджати вориння на підйомі і один раз болото на хребті.

Підйом від села




Нормальні рівні горби






Нам обіцяли шо ми машиною заїдемо в сам кінець хребта. Тому рюкзаків ніхто не брав. А реальність виявилася інша. Прийшлося йти пішки




Є два варіанти підйому на Сокільський хребет. Перший (А) це з села Бабин від каплички вверх. Всього шість кілометрів до скель. Авто можна залишити в місцевих на подвір'ї, вони вже звикли.

Старт від села


Тут поворот ліворуч


Була реально жара!


Аж "собака" чуть не здохла від спраги


Другий варіант (В) з села Малий Рожен. Тут лише кілометр до скель, але він йде люто вверх. По часу виходить 40 хвилин. Тому я рекомендую перший варіант. Вийшовши на хребет ви легко та приємно прогуляєтеся як алеєю в парку.

Сокільський перед нами


Але схил тут недитячий


Ну і щоб Ви зрозуміли ми робили дві ходки поки всі манатки занесли короткою дорогою


Як я вже писав, тут є де полазити зі шнурками. Частина скелі вертикальна з відємним нахилом, частина дуже полога. Але шнурки все рівно захопіть. ;) На рахунок грибів не знаю, ми були в серпні. Але, підозрюю, вони тут теж мають бути.

Лазуни!


Я теж спробував. Уявив що це дах і там наверху мене чекає Revo


А потім чілив і спостерігав за рештою


На мій намет ніхто так і не впав


Пологий залаз з іншої сторони скелі


То ж їдучи в Косів на базар забийте собі Сокільський хребет як точку відпочинку. Заодно і переспите з щойно-купелним ліжником в горах :)

Добрий ранок


Кави будеш?


Випив кави і почав усміхатися


Ну і тепле літнє фото на прощання


Косівський ліжник. Служить вже 12 років. Третина Експлорера з ним переспала :)
#30
Де ж діггерам і руферам проводити свій шабаш як не на даху коло витоків Полтви? Так що чекаю! Підтягуйтеся. Позадаєте нам каверзні питання. Наприклад "Чи відчуваю я ще запахи?" або "Чи мітить Олександра на крісло мера?".

Всі деталі тут
[url=https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/8615/57405/image.png]
[/url]
#31
Все почалося з того що я пообіцяв Святодію десь прокататися на новому Джимміку. Ще б пак, Свят колись стільки тисяч кілометрів гнив свої коліна в старому, тому новий був маст хев. Свят запропонував поїхати на Тернопілля на закинутий табір. А й справді, гарна ідея навіть без Окко!

Гоу зі Львова!


Вїзд в табір


Все залочено а місцями навіть люди живуть




Зазвичай виїжджаєш будь куди за Львів і маєш годні абукти. Але не цього разу. Табір у с.Струсів виявився обжитий. А лазити по чужим квартирам це трохи не те чим займається Експлорер. Зато поруч був величезний напів-зруйнований католицький цвинтар. Його і пофоткали.





Оце все територія цвинтара!








Такоє


Неподалік від села є туристична мекка Теребовля. Вона відома, насамперед, своїм замком і кончєною брукованою дорогою в центрі міста. Той сраний кілометр згадують всі автомобілісти що подорожують Тернопіллям. Але якшо розкручений замок це не цікаво і знаходиться він десь збоку, то в самому центрі Теребовлі є якраз те що ми любимо – закинутий завод. І не просто завод, а один з небагатьох в союзі заводів Ялинкових іграшок!



Прохідна заводу


Всередину веде бомжацька стежка


Ну і Експлор починається звісно шо з їдальні


Малюнки зроблені з битих іграшок
















Напевно шо була люстра з пробірок


Це вже пішли цехи


Заготовки для іграшок


Тут хтось хотів повіситися


Не буде у вас фото Голема з фотоапаратом






Колись робоча сигналізація


Всередині голяк


На територію вела гарна протоптана стежка а вхід, крім собак, ніхто не охороняв. Звісно що завод закинутий і все дійсно цінне винесли ще до нас. Але як по Львівським міркам тут клондайк. Хіба що плат з каемками бракує.

Гарно вписалася






Просто цехи зі столами. Значить все робилося вручну




Ліфт між поверхами


Пішли часи перебудови


Коли був малий то теж мав такий календарик


Нас спалили!


Паперові двері


Тема сісьок не розкрита :(










Знаєте басню що всі заводи за союзу робили щось на воєнку? І це правда. Навіть безобідний на пеорший погляд завод штучних ялинок і тьмяних іграшок умудрявся випускати маскувальні сітки  Технологія плюс мінус та сама.

Маскувальна сітка?












Шафки для робочих




Доволі стрьомний залаз на дах


Актовий зал


Люстри висять у формі тризуба










Сусідній цех. Зараз туди підемо


В кого вдома ще досі таке наклеяно десь під ялинкою?


Все аж так серйозно!




Ніжки від ялинок


Битий шлак


В головний корпус ми так і не попали. Не було з нами Васіча. А так все обходили і обфоткали. Руїна.

Троха документації на автомат з "газіровкою"








Тут колись йшла труба вентиляції


А от і сам теплообмінник. Не порізали досі






Бо німецький!


Тут пройшла річниця Експлорера!


Головний цех заводу


Цікаво нашо стіл?




Майже як плакати з голими бабами


Дивно шо вимкнули не на початку і не в кінці зміни. А десь так, невідомо коли


А взагалі то таке приміщення ще й в центрі міста це клондайк! Тим більше туристи тут їздять.


Взяв подарувати Інтроверту


Після заводу був відомий арочний міст в Теребовлі де я цілував джимміка в ... . Ні, не у вихлопну трубу. В іменний номер Експлорер. Після чого рушили додому.







По дорозі ми ще заскочили в промзону Тернополя.

Думаєте щось тут залишилося?


А дзуськи!




Ну і звісно що стопятсот мільйонів радянських мозайок які Свят не міг не сфоткати.













Захід сонця ми зустріли на Зборівській недобудованій лікарні та вітроелектростанції що поруч. До речі годний обєкт. На заході там ще ніхто не був а звіту на Експлорері зсередини ВЕС немає.

Можна спокійно підїхати машиною
















Всевидяче око Саурона


Їдемо дивитися на ВЕС






На жаль все закрито


Так і пройшов перший тиждень та перша тисяча нового Джимміка. В стилі Експлорер! Далі буде...

Перша тисяча


Дякую Святу за комапнію і абукти!
#32
Роман Метельський, автор сайту https://photo-lviv.in.ua/,  запросив нас у його виставку унікальних фотоапаратів. Він там також буде, все покаже і розкаже. А це, погодьтеся, значно більше ніж відвідати його самому. На виставці можна буде побачити як старовинні деревяні фотоапарати, так і сучасні цифрові полароїди та інші рідкісні штуки. Наприклад шпигунський фотоапарат.

Ставте + хто йде. Можна з сімєю. Збираємося в Італійському Дворику на 14-00

п. Роман


Кілька фоток для затравки








Більше про музей тут і тут

Екскурсія безкоштовна. Але прийдеться заплатити 30 грн за вхід в сам музей
#33
Привіт Всім!

У всіх напевно бували сумніви шатати чи не шатати об'єкт. Деколи хотілося підкинути монетку. Монетку експлорер...



Метал, все що чорне протравлено і залито фарбою. Так що не стреться.

Ціна 55грн за штуку. Кого цікавить зголошуємося до вівторка 25 числа. Тоді робитиму проплату.

Дякую Caesar за гарну ідею!
#34
Привіт Всім!

Олександра Сладкова і я плануємо пройтися по Скнилівському парку та оглянути ці колектори Це точно буде після роботи. Коли саме і де збір - напишу додатково в середу. Думаю +-7 година вечора. Кому цікаво - беріть засоби від комарів і приєднуйтеся!
#35
Вчора до мене звертався Тарас Бабенчук з питаннями по колекторах в Скнилівському парку. Він готував репортаж і не міг зрозуміти що там і як. От я і вирішив описати все в одному місці.

Значить колекторів там є три.

1)   Всім відомий ПЗК
2)   Притока потоку "Водний"
3)   Каналізаційний колектор з Любінської


ПЗК


Притока потоку Водяний коло Аеропорта


Каналізаційний колектор з вулиці Любінська

З ПЗК все зрозуміло. Про нього є окрема тема. Він залягає на порядній глибині і нікому не заважає. На відміну від притоки потоку Водний.  Вона, як і положено нормальній річці, тече по поверхні. В деяких місцях її закрили в бетонну трубу щоб не заважала дорозі. Але плюс мінус побачити її неважко.


Потік Водний на карті Львова


Притока в Скнилівському парку крупний планом


Озеро з фекаліями і не тільки...


Колектор притоки по Скнилівському парку

Так от, саме ця труба і виходить на поверхню коло нової школи Синк Жлобал (до речі влучна назва! ;) ).  Далі поверхнею притока тече до аеропорта. Там пірнає під взлітну смугу і впадає в річук Зимна Вода. Ніби все як звичайно. Якби це була просто річка чи потік то не було б про що писати. Але ж від нього гамном смердить на весь парк! От школа і зареєструвала петицію щоб закрити цю річку в колектор повністю.


Вихід притоки потоку Водяний на поверхню коло школи


Крупним планом


Не потрібно спеціальних аналізів щоб визначити чи ця вода чиста






Потік в сторону Аеропорта

Але ж фекальний колектор поруч вже є! Навіть два! Він залягає глибше за річку але вище за ПЗК, куди потім і впадає з гучним шумом. Маємо аж два колектори, то ж звідки в річці какашки?


Фекальний колектор поруч зі школою


Вигляд всередині колодязя

Львіводоканал стверджує що існують руйнування старого колектора. От фекалії і попадають у річку. Тому його потрібно міняти повністю. Правда де саме вони попадають і як течуть угору проти сили тяжіння я ще не розібрався. Зазвичай каналізаційні колектори закладають глибоко в землі. Так вони не замерзають + кут нахилу. Підозрюю що і цей йде глибше за наш потік який, я нагадаю, тече просто по поверхні. Тому є ще один варіант звідки в притоці річки взялися фекалії - в неї серуть ті, хто попри неї потім і гуляють. Тобто місцеві мешканці. Dark Wind наприклад підключений в каналізацію. А от його сусіди... 😉


Один з колодязів притоки потоку Водний


Глибина залягання притоки потоку Водний +- метр


Глибина залягання фекального колектора з попереднього фото. Значно глибше. На око метрів 4.

Ну і відео яке зняв Тарас


В будь якому випадку про проблему знають і рано чи пізно її вирішать. Замість того щоб ховати ще одну річку під землю нехай краще очистять її від фекалій.  Знаючи Олександру Сладкову - точно очистять :)


Озерце станом на весну 2020


І це все тече прямо під аеропорт!

ПС: Якщо подібна тема вже була то кидайте її мені. Об'єднаю з цією.
#36
Достатньо виїхати за межі Львова і там стільки ще недосліджених обєктів! Гарний приклад це завод між Миколаєвом та Стриєм. Він знаходиться зразу попри трасу. Впевнений що всі його проїжджали. Але от чомусь звіту зсередини немає.

Завод складається з великої адмінки і кількох цехів. Все закинуте і не охороняється. Але стан +- нормальний. Явного вандалізму немає, метал теж далеко не весь ще винесений. Цікава точка щоб поблукати годинку - дві.

Спеціально не пишу точних координат де це є. Але здогадатися ой як не важко. :)

Адмінка


Закинутий цех


Підвал адмінки


Актовий зал


І всякі цехи


Ну але починали ми само собою що з даху :)




Культурні сходи в  адмінці


Відносно чисті коридори






Був бомбарь в підвалі. Але він зігнив




Це вже точно цьогорічні надписи




Лишили на згадку


Старий калькулятор


Парфуми


Ваша перепустка?




Через дорогу є гарне озеро




Вхід з дороги


Вихід на територію заводу


Спуск в підвал


Цех за адмінкою


На щастя не пригодилася


1985 рік






Якась дробилка. Знизу шнек подавав породу далі



такий от інстал в цех на другий поверх




Зато тут класні краєвиди :)


Віка казала шо обєкт їй сподобався.


Навіть люстра є!


Купа всякого хламу


Актовий зал заводу




А з актового залу спуск сюди


Типовий заводський тлєн










Ще ми пройшлися по підвалу. Перевірили чи немає там раптом чогось цікавого


Підвал повністю затоплено


Є бокові кімнати але там пусто


Якщо бомбарь тут і був колись, то все вже давно винесли






Це був її перший раз!


Ну і їдемо далі на інший абукт! ;)


Дякую kalipso.rd за компанію! Докидуй своїх фото та вражень!
#37
Як колись Головацький та Шашкевич їздили селами та записували український фольклор так само і ми поїхали в етнографічну експедицію, але вже у пошуках літака. Спочатку приїхали в глухий карпатський хутір Турівка, опитали вісімдесятирічних бабусь і подалися куди вони нам сказали. Витративши пів дня ми точного місця падіння так і не найшли. Хоча літак тут десь точно падав бо в місцевих мешканців є деталі від нього. Ми не здалися і переїхали на іншу сторону хребта в село Богрівка. Тут також всі чули про цей літак. Один вісімдесятипятирічний дідусь і кілька його молодших колег навіть зголосилися показати нам це місце. Що з цього вийшло читаємо далі


Наша команда


Місцева мешканка розповідає про літак


Місцева мешканка розповідає про літак


Знахідки

Все почалося з Олега Шкіля, колеги Андрія і товариства «пам`яті УПА». Вони досліджували історію повстанців у селі Турівка. Тут діяло кілька криївок та велися активні бої. Та з часом повстанці були схоплені та жорстоко закатовані в одній із стодол. Розпитуючи місцевих про повстанців Олег довідався що був ще і літак.



В сільському магазині ми набрали печеня, цукерок і хліба та з такими от гостинцями пішли у народ. Старі дерев'яні хати, такі ж древні як і їхні мешканки. Стараючись не палити камеру розпитуємо що і до чого. Обидві бабусі показують рукою на горб та спалену хату. Літак був десь там, а в тій хаті місцевий тримав деталі з нього. Потім він помер а в хаті знайшли німецьку рушницю. Шукачі спалили будинок щоб перевірити чи бува не сховано ще десь у кроквах якоїсь зброї. Але більше ніц не було.


Йдемо до місцевої бабусі


Йшли троє, щоб велика кількість людей не лякала стареньку


Деталі від літака в одного з місцевих жителів


Літак впав десь там!



Бабусі дуже колоритні, могли б говорити і говорити. Та на жаль всі ці події відбулися дуже давно і навіть вони літака на власні очі не бачили. Лише чули від старших людей. То ж ми "подєкували" і їдемо на горб де вони нам вказали.



На місці спаленої хати справді була одна авіаційна деталь. І десь неподалік кусок алюмінію. За чотири години пошуків ми не виявили ані воронки, ані розсипів дрібних уламків. А вони мусять бути раз впав літак! Добре перекусивши приймаємо рішення не покладати руки та їхати на іншу сторону горба в село Богрівка. Бо з розповідей бабусь літак міг бути і там.


Частина літака на місці спаленої хати


Плюмінь і сталь, точно не від трактора


Є навіть заводський номер


Кусок обшивки


Що ж це може бути?


А бували і такі знахідки

Для чого дослідникам літаків потрібні Джипи? А дуже просто, без них тут ніяк. Навіть на цей хутір іто Тойота Рав4 вже не доїжджає. Не кажучи про саме місце падіння літака. Село Богрівка було всього лише за 5км по прямій через хребет. Але асфальтом до нього їхати півтора години бо потрібно робити великий гак. А от на джипах 20 хв по грунту і ми на місці.


Прокладаємо маршрут


Болото йому личить


Женя вперше на офроаді


І їй капець як сподобалося!


Той самий Патрол


Хоча суть же не в машині, а у водієві!



Село Богрівка насамперед знаменита своїми ДОТ-ами. Біля одного з них зустрічаємо місцевого мешканця. Він розповідає як там колийсь підірвався його родич. «Пішов подивитисі що то таке є і не стало хлопа». Ми не дуже ймемо йому віри, про такі історії з вибухівкою коло літака чуємо вперше. Але що сам літак тут десь був це вже майже факт.


ДОТ в селі Богрівка

Олег знайшов ще одного місцевого який зголосився провести нас на місце падіння. Їхати треба було від його хати і далі болотом. Трохи попрактикувавшись у їзді боком і «з усієї дурі» ми все таки добралися до потрібної точки.



Тут нас чекав найстаріший місцевий житель якому було вже поза «вісімдисєть пєть літ». За його словами літак не зміг набрати висоту щоб перелетіти хребет і змушений був сісти на галявинці. Потім пробував ще раз взлетіти і розбився. Він також підтвердив версію про вибух і загиблих селян. Що було для нас дуже дивно бо що ж у літаку який розбився може бахнути? Все повинно було бахнути вже до того 😊

Деталі пішли майже одразу. Зазвичай вони лежали прямо на дорозі або в колії з водою. А якщо є алюмінь і заклепки значить тут справді місце авіатрощі. На жаль галявина заросла травою по пояс. Це суттєво ускладнювало наші пошуки. То ж поблукавши зо дві годинки ми зібралися назад коло машин.


Місце падіння літака


Червонокнижка квітка на яку мухи сідають


Деталі що валяються прямо на дорозі


Характерна деталь!

Підсумок дня був такий: ми молодці. Завдяки нашій наполегливості та допомозі Олега і місцевих мешканців ми все таки вийшли на місце падіння. Сюди потрібно вернутися ще раз ранньою весною, коли зійде сніг. Тоді можна буде більш ретельно дослідити цю галявину.


Сортуємо знахідки за день


Латинка, значить літак не радянський!


Всі знахідки за день


І команда що їх знайшла: Андрій Кірянов, Ігор Rufus, Михайло Le-i-zoo, Хамік, Женя Жасмин, Ярослав Бреславський, Олег Шкіль і Голем.

Вже дома почалася клопітка робота по виявленню залишків літака. Була одна характерна деталь на яку ми спочатку думали що це вихлопна від трактора. Насправді це виявилася крильчатка від касетної бомби SD-2!!! Цю ж версію підтверджував і знайдений капсуль детонатора.


Капсуль детонатора


Капсуль детонатора, фото з Інтернету


Крильця від касетної бомби


Крильця від касетної бомби

Касетна бомба це є дуже небезпечна та підступна штука. В одній касеті може бути до 500 штук маленьких бомбочок. Вони розлітаються по території і вибухають при наближенні людини. Касетні бомби живучі і можуть спрацювати навіть після довгого лежання в грунті.


Конструкція касетної бомби


Аналогічні крильця, фото з інтернету


Касетна бомба в зборі

Такі бомби були на трьох типах літаків: JU-87, HE-111 та JU-88. На місці катастрофи ми також знайшли кусок шкла та заклепки. Це відкинуло варіант Хенкеля, там шкло було іншої товщини. Залишається два Юнкерса. Але який точно поки що невідомо. Дякую Євгенію Онищенку за допомогу в ідентифікації.


Опис касетної бомби


Товщина шкла на літаку була 6мм


Заклепки від кріплення шкла


Заклепки від кріплення шкла


Частина ліхтаря


Можливе місце цієї деталі на літаку

Виснивки: Хто шукає той знаходить. Головне йти в народ і питатися. Дякую Олегу і Андрію за допомогу. Чи будемо ми туди вертатися знову щоб визначити борт? З одного боку цікаво і розуміємо що в траві може бути багато номерних деталей. А з іншого – касетні бомби могли залишитися, авось рване? З одного боку всі великі уламки літака вже забрали то ж рвануло що мало рванути. А з іншого - раптом десь одна бомбочка завалялася і чекає свою жертву?


Всі знахідки за день
#38
Знаходиться вона поруч табору Ластівка. Вхід через ліс доступний, паркану немає. Але всі вікна і двері залочені. Видно на траві сліди від охоронців. Хоча самих їх ми так і не зустріли. Тобто зустріли в лісі на машині, а на обєкті ні. Територія запущена, але нагло нічого не крадуть. Чогось значить чекають. Як і в траві кліщі  - свого часу.

Стан санаторію хороший, все +- ціле. Кілька будинків завалилися від старості. Але головні корпуси ок. Вікна на місці, двері теж є. З цікавих обєктів це антена на даху одного з корпусів. Тудою ж є і залаз всередину. Прошу фотографів з крутими апаратами викласти свої фотки звідти ;)

Ось кілька фото ззовні

Вхід


Все ушатано до нас


Клюб!


Атмосферне місце!










Старий баскетбол






М і Ж


Шатати чи не шатати?






Обходимо стороною


Білки собі крісла поставили щоб на дерева дертися


Територія санаторію














Чимось нагадало мені готель в Каліфорнії де я часто зупинявся. Такі ж тераси і диванчики :)


А як же без руфінгу!




Ухти, симпатична антена!


Правда зовсім неробоча :(


Дах головного корпусу санаторію


Вихід на дах


Хтось сюдою вже карабкався


Робимо селфі спот


і Бінго!


Цю антену сюди привоколки в середині 90-х індуси. Вони тут відпочивали сектою і готували дуууже гостру їжу. Заскучили за Болівудом і вийшли з становища


Спустилися назад і гоу до машини


Минули стару водонапірну вежу по дорозі


Перелізли паркан і вже на свободі


Ну а це для продовження... ;)


Ну а сама Ластівка вже як обєкт зник. Повністю зрівняна з землею.

Дякую Caesar за абукт і компанію!
#39
Вчора ми дослідили німецький літак HE-111(Heinkel) коло Долини. Нам вдалося повністю ідентифікувати екіпаж, дату та обставини катастрофи. На місці загибелі встановлено пам'ятну табличку. Нас було тринадцять чоловік. Та навіть попри таку кількість людей ми не знесли і половини знайдених деталей. Стільки їх там було. Усі вони підуть в музей збитих літаків ДСВ в Україні. Роботи над створенням музею вже розпочато.

Наша команда


Частина чобота


Пам'ятна табличка загиблим людям


Перебираємо знайдені деталі




Літак HE-111 був бомбардувальником. Він летів з Кросно (Польща) в Чернівці. В той день були погані погодні умови, снігопад. Радянські літаки не піднімалися в повітря взагалі. Екіпаж Хенкеля був молодий, найстаршому пілоту було лише 25 років. Вони врізалися в гору та загинули на місці. Місцеві жителі розповідали про кістки яких багато знаходили навколо літака. На момент нашого приходу кісток вже не було.

Знайдений літак


Шильдик від літака


Бейджик пілота


По ньому і ідентифікували екіпаж


Ми уважно дослідили місце катастрофи. Серед знайдених речей був жетон пілота, деталі парашутної системи, генератор BOSH, елементи шасі, вихлопної системи і двигуна. Вони розкидані вздовж прямої падіння і мають ознаки горіння. Були також і підошви від взуття.



Уламки літака, чорний метал


Частина підошви














генератор BOSH


Бірка на генераторі


Поплавлені частини на дереві


Кожух від двигуна








Деталь від парашутної системи


Частина вихлопної труби








Частина поршня


І блок двигуна!








Обойма від пістолета






Стійка




Столовий ніж




Ця робота зайняла в сумі три роки. Саме стільки часу знадобилося Андрію Кірянову та Ярославу Бреславському щоб зібрати докупи всі деталі головоломки. На цій історії можна ставити жирну крапку. І продовжувати працювати далі над пошуками інших бортів. Дякую Ігору Івашківу, Андрію Сенишину, Цезару, Роману Андріїшину, Михайлу Палюху, Віктору Павліву, Євгенію , Руслану Марчаку і Андрію Шустіку за чудову вилазку!

Йдемо до місця падіння


Руфус


Akve i Віктор Павлів


Дорога в гори


Два турбо-двигуни


Літак падав так










Ярослав показав нам це місце












Таким ми залишили місце падіння літака після себе





#40
Лазячи по старих об'єктах, горищах і так далі попадаються старі продукти. Хто пережив війну мав звичку робити запаси. Вирішив створити окрему тему для таких от знахідок.

Ось продукція з Ходорівського цукрового заводу. Заначку зробили коли народилася власниця горища. Зараз цьому цукру коло 50 років. Їістівний і дуже смачний :)











Викладайте свої знахідки!