Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - RedShift

#307
Я - пас! Їду "на рідні села" голосувати! Спробую щось новеньке пошукати, полажу в замку Потоцьких в Черві.  ;)
#308
Цитата: Авантюрист від 15.12.2009 23:57:35
   Прочитай історію про Кристинопіль, щоб я не переказував. Він був чуть не королем, Белз, Сокаль, Кристинопіль та ше багато земель були його. Книжка є про Кристинопіль, називаеться "Maly krol na Rusi i jego stolica Krystynopol",автор Jan Czernecki, книга походу за 1939 р.,там про ходи щось пишуть, але ту книгу я не можу найти.В місті була цегельня з якої і будувались напевно ті ходи. Під Бугом реально є хід. Але ніхто незнає в якому стані.В ліс веде на випадок облоги напевно.

Скачав собі я ту книжку в гарній якості *.pdf
В книжці міститься багато інформації та фотографій з планами.
Можливо, вивчивши, матеріал вдасться пролити світло на тунелі замку???!!!

Також, хто не читав, є ще брошура - "Кристинопіль, Новий Двір, Червоноград" - але, як на мене, то вона ну вже зовсім оглядова.

Мому дідові подарував, якийсь давній коллега, книжку, яку він видав за кордоном про село Борятин. Ну він там детально описує рідне село і весь Сокальський район... методика викладу дуже схожа на "Вулицями Стародавнього Львова"  -  кожен провулок чоловік описав, кожну хату чи пагорб. Словом, все що зміг за життя знайти - все у ній виклав.
На вихідні поїду в Червоноград, віднайду ту книжку - зроблю пару "сканів", трохи інфи для "затравки" з неї приведу на форумі!


ПЛАН ПАРКУ В КРИСТИНОПОЛІ:

#309
Фотографії з плотини, що в Скоморохах.
У свій час деякі шлюзи плотини закривали і утворювалось доволі велике озеро.
На двох фотографіях можна угледіти дно "озера".
Також доволі цікавим я міст через річку, який знаходиться рівнесенько на межі Волинської та Львівської областей.
Шкода, що я тоді його не сфотографував. (((
#310
Тоді вже й мені зробіть таку як в Golemа, розмір "М".
Нік -
RedShift
#311
А як вдягатися? "Чисто" чи "брудно"? ::)
#312
Координати місця додав!
#313
Відкриваю цю тему за для того, щоб до всіх донести наступну інформацію...

Недалеко від палацу є костел. Можливо, є сенс дослідити на предмет знаходження між ними підземного переходу і таке інше. Ходять чутки, що палац скоро закриють на концессію і прогулятись територією буде неможливо. Тому треба поспішати з вилазкою!

КООРДИНАТИ (WGS84)
N 50° 27.914'
E 24° 24.172'

Перша згадка про поселення Тартаків відноситься до 1426. Власниками Тартакова довгий час були польські магнати Потоцькі. У XVII столітті Казимир Потоцький зробив Тартаків своєю головною резиденцією. Він побудував тут оборонний замок, на руїнах якого у другій половині XIX століття його нащадки звели свій палац.

Двоповерховий головний будинок садиби зведено в стилі французького необароко. При будівництві південно-західних стін палацу частково були використані фрагменти будівель старого замку.

Історія цього палацу примітна тим, що в 1840 році в ньому бував Леопольд фон Захер-Мазох, більш відомий як родоначальник мазохізму. У своєму щоденнику він описав велич і красу родового гнізда Потоцьких, а також згадав про примару старого польського шляхтича, нібито живе в стінах цього палацу. Читати всі витяги з цього щоденника ви можете ТУТ.

За часів СРСР в приміщенні палацу розташовувалася школа, завдяки чому будівля була збережена. Зберігся навіть родовий герб Потоцьких на фронтоні палацу. На жаль, в середині 90-х років у будинку виникла пожежа, яка практично повністю знищив внутрішні стіни та перекриття. З тих пір палац стоїть покинутий і поступово руйнується.

Ще одним вартим уваги об'єктом у Тартакові є костел св. Архангела Михаїла. Побудований він був на початку XVII століття. Історія костелу пов'язана з образом Непорочного Зачаття Діви Марії, який вважається чудотворним. Образ з'явився у храмі в 1764 р., а з 9 по 24 березня 1765 нібито почав плакати кривавими сльозами. У 1777 р. ікону визнали чудотворною, а в 1779 р. урочисто перемістили в спеціально підготовлений вівтар. Згодом її сліди загубилися, і сьогодні в  костелі знаходиться лише копія чудотворного образу.
#314
До Вашого перегляду пропонується фотозвіт з вилазки на ріку Солокію 25.03.2009р. в районі селища Острів, що по трасі Червоноград - Белз.
На фото зображено старі мости, перший - 1927 року зведення, другий - 1914 року. Також можете бачити фотографію на якій я любязно вказую бобрам де вони допустили огріхи в роботі по зведенню плотини!  :)
Також, на мою думку, цікавим є фото де зображено віз з кіньми, що переправляється через ріку. І не віриться, що в цей самий час переживає бум генна інженерія та нанотехнології, а НАСА плануює колонізацію Місяця в 2020 році!
#315
Приємна новина!
В моєму попередньому пості вказано, що інформацію було записано зі слів мешканця Червонограда, Павла Кравчука.

Цікавим є те, що це батько мого товариша...  Так що чекайте на нову інформацію!!!   :)
#316
Такі мапи називаються Sketch Map aбо ескізними картами ...
Треба написати чітко у назві теми, а то по пошуку, я би ніколи на неї не натрапив би.

Дякую!  ;)
#317
Пропоную писати звіти з відвідин річок нашого регіону і не тільки, -  у різній місцевості.
Різноманітні краєвиди відкриваються на шляху водного потоку. Ми, здебільшого, бачим уже ріки повні води, цікаво, якою є річка у своєму зародку, в гирлі. Історичні фото також будуть цікавими.

Ось Вам мій фотозвіт про виток р. Західний Буг - річки мого дитинства (м. Червоноград).

КООРДИНАТИ (WGS84)
N 49° 52.287'
E 25° 5.766'

""Тут бере свій початок Західний Буг, і, подолавши тисячі кілометрів на північний-захід, Віслою вливає свої води в Балтійське море"
#318
Взагалі-то візуальні спостереження проводять за допомогою "екрану" - біла поверхня розміщується в фокусі окуляра. І вже дивлячись на цю поверхню спостерігаешь Сонце. Особисто я, спостерігаючи у дитинстві за рухом сонячних плям використовував за "екран" папір формату А4!

А ще є такий анекдот:

- Скільки раз можна подивитися в телескоп на Сонце?
- Два! Один раз лівим оком і один раз правим!

:D
#319
Років з 6 назад, ще в студентські роки, я побував там . зовсім не вразило! Вихований на фотографіях Маунт Паломар та Аресібо я з ентузіазмом пішов шукати цю обсерваторію. Брюховичі, 22:00, дрімучий ліс, в голові спогади про повішаного Івасюка.  Словом, в темряві добираюсь до "Раю" бачу "курятник і п'яних сторожів з таким же п'яним псом". Знаю, що в Брюховичах в ті часи потужно велась забудова "олігархічних маєтків". Тому дана обсерваторія хіба, що несе характер музею, а не наукового центру (хоча і знаходиться у переліку Міжнародного Астрономічного відомства). Можливо, за ці роки, влада звернула увагу на данний об'єкт і тепер усе по-іншому?
Буду сподіватися, що так і є...
#320
Лазив в ІНеті і знайшо наступне:

//------------------------------------------
ЦIКАВИМИ Є РОЗПОВIДI ПРО ПIДЗЕМНИЙ ХIД
//------------------------------------------
до Захiдного Бугу. У часи Франца Салезiя вiд палацу i до рiчки був розбитий прекрасний парк iз водними каналами, басейнами i фонтанами. У лiвiй сторонi парку знаходився невеличкий будиночок - Голландський павiльйон. Десь у ту сторону тягнеться i хiд, як зображено на плані (див. пости зверху). Можливо, це частина фундаменту паркового комплексу, а може ,залишок вiд давнього замку 17 столiття. Старожили розповiдали, що саме в цьому напрямку пiдземного ходу знаходили багато людських скелетiв.
У палацi Потоцьких зараз ведеться реставрацiя. Музейнi працiвники проводять пошуково-дослiдницькi роботи. Наша мрiя - привести в порядок хоча б частину пiдвальних примiщень, щоб вiдкрити їх для огляду вiдвiдувачiв. Для дослiдження iсторiї мiста, крiм роботи з архiвними документами, науковими та iсторичними джерелами, ми спiвпрацюємо i зйого мешканцями. Тому запрошуємо усiх: подiлiться з нами своїми спогадами, а ми їх запишемо i задокументуємо. Можливо, у вас є старi фотознiмки нашого мiста? Просила б вiдгукнутися i будiвельникiв, якi вели будiвництво поблизу палацу. Звертайтеся до працiвникiв музею за телефонами 3-97-43 чи 3-90-35.

Галина ГРИНИК, старший науковий працiвник музею iсторiї релiгiї (палац Потоцьких).

//--------------------------
КРИСТИНОПIЛЬ ЯК ФОРТЕЦЯ
//--------------------------
був побудований на болотянiй низинi. Мiж iншим, i сусiднiй Белз - теж так. Мiстечко захистили вiд татаро-монгольської навали по периметру високим муром. Пам`ятаю, злiва, неподалiк вiд нинiшньої церкви св.Володимира, десь до 70-их рокiв ще зберiгалися рештки цього захисного укрiплення. Дорога вiд Сокаля до Львова поряд з мiстом була вимощена мiцною цеглою.

Очевидно, задля порятунку вiд чужинцiв пiд мiстом, також з цегли, були прокладенi пiдземнi ходи у повний зрiст людини i завширшки 2-2,5 метра. Наскiльки менi вiдомо, пiдземна галерея мала головний вхiд бiля колишньої котельнi палацу Потоцьких (нинi вхiд замурований). Далi пiдземний хiд простягався пiд дорогою (теперiшньою) до греко-католицького монастиря. Звiдти - попiд кiнотеатром (до слова, кiнотеатр руйнується саме тому - осiдає. Скiльки не заливали бетону для мiцностi у фундамент цiєї соцiалiстиної будiвлi - усе марно). Вiд кiнотеатру хiд, знову через дорогу i далi, прокладено до того ж палацу Потоцьких. Отож, можна припустити, що галерея повторювала периметр захисного муру з його внутрiшньої сторони. I слугувала нагальним потребам мiстечка-фортецi.
На випадок великої бiди був пiдготовлений ще один спосiб порятунку вiд ворогiв. Вiд палацу, навпростець, пiд рiкою Захiдний Буг (!) i аж до Бендюзького лiсу нашi пращури змайстрували надiйний пiдземний спасунок. Де у лiсi вихiд - не знаю. Але певен: вiн там є.
На початку п`ятдесятих рокiв, коли поляки уже пiшли, а радянська влада ще не встигла узяти все пiд свiй контроль, я з кiлькома ровесниками спускався в цей пiдземний хiд. Спочатку ми трохи понишпорили в пiдземних "володiннях" безпосередньо пiд палацом (там просторо), а далi пiшли галереєю на схiд у напрямку рiки. Добре запам`яталося: сухi стiни, аркова стеля, тверда пiдлога. Через кожнi 15-20 метрiв - збоку, в стiнi - кiмнати розмiром приблизно 3 на 3метри. Хiд, як нам здавалося, потроху глибшав. Мабуть, так воно й було.Адже попереду - рiка.
Ми освiтлювали собi дорогу запаленими коноплями - не мали свiчок, а "коногонок" - i поготiв. Тому далеко йти не наважилися. Коноплянi факели гасли, бо бракло кисню. До того ж булонам чомусь моторошно. Назад уже бiгли. Так завершилася наша пiдлiткова екскурсiя пiд Кристинопiль.

це старовинне місто зараз на горбку, бо тут насипано чимало землi. Хтозна, може, пращури,передбачаючи неспокiйне життя, спочатку замурували пiдземелля, а вiдтакуже взялися за наземнi споруди? Це потребує спецiального дослiдження. Хай там як, але вочевидь, що кристинопiльцi були неабиякими майстрами тодiшньої "будiндустрiї", адже спромоглися пiдкопатися навiть пiд водну артерiю.

//---------------------------------------
Є ЩЕ ДЕЩО ЦIКАВЕ У ПIДЗЕМНIЙ IСТОРIЇ
//---------------------------------------

Кристинополя. Достеменно знаю: в пiдвалах зруйнованого вiйною костелу бернардинiв було поховано одного з графiв Потоцьких. Назагал там було 5 чи 6 захоронень у нiшах з надписами-трикутниками по бетону польською мовою.Про цi пiдвали читав у втраченiй дiдовiй iсторичнiй релiквiї i, зрештою, бачив на власнi очi, коли вiдновлювали споруду пiд храм Св.Володимира.
Повертаючись до принад садиби Потоцьких, зауважу: завдяки природi i людськiй працi довкiлля тут було вельми гарне. Наприклад, вздовж дороги через мiстечко стояв ансамбль скульптур. Чимало скульптур стояло бiля палацу. Чепурними, охайними були будинки мiщан. Їх знесли за радянської влади, побудувавши бараки, а згодом двi великi цеглянi коробки - школу i вичислюваний центр та контору "Укрзахiдвугiлля". Безпосередньо на мiсцi нинiшньої школи тодi тiшила парафiян (очевидно, тiльки для прислуги графiв) гарна невеличка церква.

Павло КРАВЧУК, мешканець Червонограда.
#321
Купуйте пристрої тут:
http://gpsexpress.com.ua

Сам тут купляв. Ціни нижчі ніж на багатьох інших ресурсах!
#322
Я все ходив в одноденні подорожі на двох ногах... багато фотографував зі своїм другом.
Були одноденні переходи Куликів - Крехів, Червоноград - Белз - Державний Кордон (здалеку побачити і назад :)), Володимир-Волинський - Сокаль.
Їздили на поїзді Львів - Куликів - Рава-Руська - Угнів - Белз - Червоноград...
Купив собі Garmin eTrexH. Трохи познаходив скарбів Геокешінга в Львівській області, часто буваю на Ракетній базі біля Червонограда.
Цікавлюся астрономією (правда телескоп давно продав - у Львові він нідочого).
Е достатня кількість фотографій гарної якості, а так щоб якась систематизована була пригода із звітом - то нема такої.

От тому дуже зрадів, що знайшов "братів по розуму"...
#323
Важко розрізняти іконки . не контрастують вони між собою...
Ну ладно, проблема не критична...  доведеться звикнути!    :'(
#324
Я Вас просто дуже благаю зробіть "on.gif" для позначення нових повідомлень у гілці форуму яскравою!
Так же ж нічого не видно...
Дякую!
#325
ТАК!
Слухайте мене всі уважно!!!!!

Я страшенно хочу туді полізти і все там оглянути.
Так що створюємо нову групу і вперед!!!
Будь-ласка зголосіться...  Злий