Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Ser Gio

#2
Привіт усім! За останній місяць відбулися дослідження витоків Полтви - потоку Пасіка і джерел в парку Залізна Вода. А як ми знаємо Полтва має ще один витік - так званий Вулецький потік. З давніх часів ведуться дебати, а який же потік вважається головним витоком Полтви? Хтось каже, що це Пасіка на Погулянці, хтось - що це Залізна Вода, адже це є найбільш повноводний потік, а хтось каже, що це Вулецький потік, адже він є найдовший. Так от, сам Вулецький потік також складається з декількох потоків, а саме з двох - лівий тече від вулиці Боткіна, далі по Холодноярській, попід залізницею, формуючи стрімкий схил по вул. Шумського, далі через Медик (історично ці ставки якраз наповнювалися водами цього потоку) і за вулицею Горбачевського зливався з правим потоком. Вулецький правий потік (його ще називають Дикий Рів) має також два витоки - один починається в Горіховому гаю, а інший від озера на перехресті Стрийська - В.Великого (саме цей потік є найдовшим і має довжину 4.7 км від витоку і до пам'ятника Грушевському). Ці два витоки зливаються в районі тунелю попід залізницею в районі Авалону Л. і далі вулицею Бойківською і Сахарова прямують до злиття з лівим потоком Вульки. Дикий Рів був відкритим потоком до кінця 70-х років ХХ століття, потім його пустили в трубу як побудували общаги на Лазаренка і він фактично перетворився на каналізаційний колектор вище згаданих общаг.
Отже, я вирішив візуально дослідити цей потік від озера на Стрийській (цифра 0 на мапі) і оцінити обстановку, можливо ця інформація буде цікавим вступом для подальших, більш грунтовних досліджень. Стартував я від вищезгаданого в пості DeZer залізничного переходу між Динамо і вулицею Лазаренка (цифра 1 на мапі).

Одразу ж під тим переходом чітко проглядається струмок, який сформований двома меншими (зверніть увагу на характерний какашний колір з лівої притоки).

Права притока витікає паралельно залізниці, і схоже є дренажкою (цифра 2)

Після цього я помандрував вздовж какашної притоки, щоб вияснити звідки ростуть ноги.

І пробрався до приватного сектора який знаходиться позаду колишнього цегляного чи то каменеобробного заводу (цифра 3). Там мене зустріли дружелюбні песики, один навіть перескочив через паркан, змусивши мене накивати звідти п'ятами. Але все-таки фоточку я встиг зробити :)

Короче кажучи, потічок витікає з цих хат, що є дуже сумно адже виходить, що цей витік Полтви є вже забрудений аж від самого початку :(
Вернувся я до залізничного переходу і помандрував в сторону вулиці Лазаренка.
Потічок з іншого боку залізниці:

Тече в сторону Лазаренка:

Далі, пройшовши буквально 50 метрів від залізниці, мою увагу привернула метрова в діаметрі труба (цифра 4)

Пробую пробратись поближче

Бувально через метрів 5 вглиб, її діаметр стає меншим втричі. З неї тоненькою стрункою тече вода. Цікаво що це за труба? Перелив з озера чи всього лиш дренажка з Луганської? Невідомо. Штину з неї не було, тому варіант з каналізацією можна певно що відкинути.
Вертаюсь до потічка, далі він тече хащами паралельно вулиці Лазаренка в напрямку Бойківської, де він і зливається з потоком з Горіхового гаю.


Ось така вийшла невелика вилазка, сподіваюсь ця інформація стане корисною в майбутньому. Наскільки мені відомо, хочуть почистити озеро в Горіховому гаю, зробити благоустрій. Було би звісно кльово почистити і ці джерела, щоб хоча би з витоків Полтва не була одразу каналізацією.
#3
Так, виглядає що це він, я його теж запримітив на тому залізничному переході. Маєте більше інформації по ньому?
#4
Я чому зацікавився, знайшов одну наукову статтю http://publications.lnu.edu.ua/bulletins/index.php/geography/article/view/8671/8641 про річкову мережу Львова (там, до речі, є і матеріали з Експлорера), так от там стверджують, що головний витік Полтви знаходиться біля озера на перехресті Стрийська - В.Великого, фактично це є найдальша ділянка від центру серед усіх витоків. Вирішив це перевірити, оскільки не чув про інші потоки, окрім того, що починається від озера в Горіховому гаю за кінотеатром. Прогулявся там без фотіка, і таки дійсно знайшов притоку за колишнім кірпічним заводом, яка тече паралельно Лазаренка, і впадає біля залізничного тунелю в кінці Бойківської в потік з Горіхового гаю. Треба буде взяти якось фотік і пофоткати обстановку, заодно звернути увагу на люки.
#5
Дякую за цікавий звіт щодо витоків Полтви! Однозначно в Пасіку скидаються стічні води пивзаводу, там як гуляти Погулянкою у верхній частині попід пішохідним мостом, то чути запах пива.

П.С. А можна поцікавитись, чи реально так само пройти до іншого витоку Полтви по вул. Бойківській (потік Вулька якщо не помиляюсь)?  :)
#6
Пізнавально! Цікаво, чи у Львові ще десь знаходяться такі метробуди, окрім власне колектору на Городоцькій і ПЗК?
#7
Андрію, хотів поцікавитись, коли ви спускались в колектор, в районі старого депо не зауважували притоку або якусь велику трубу яка підключається збоку?
До чого веду, на генпланівських картах підписано, що в тому районі є злиття двох потоків дощової і побутової каналізації в одну трубу. Відповідно того саме трамдепо і плаває, наряду з недостатньою пропускною спроможністю старої труби нижче по течії. В тому ж таки плані, накреслено, що потрібно ліквідувати цю врізку і побудувати новий колектор для дощової каналізації паралельно до старого основного колектора...


#8
Golem, дякую за, як завжди, шикарний звіт!
То до речі я мимо був проїжджав на ровері, не міг не привітатись :)
Стосовно відкритих люків, то якщо йти вверх по Броварського від того стику з Вернадського, то буквально через 100-150 метрів буде в кущах по ліву сторону люк з тою чистою водою, а далі якщо йти по Броварського до Арени, то десь напроти Арени був ще один відкритий колодязь, але то вже побутова каналізація, до речі глибокий досить, метрів з 10 точно.
#9
@Golem, дуже дякую за пророблену роботу. Крапки над "і" розставлено, отже шум, це все-таки злив потічка в колектор. І, судячи з його розміру таки дійсно, вся Боднарівка тече тудою.
#10
До речі, останні дослідження Зубри також більше питань, ніж відповідей дають. У свому пості про потік з Бондарівки я стверджував, що колектор, який йде під потоком, несе суто поверхневий дощовий стік. Проте, остання карта каже, що цей колектор - побутової каналізації:

На днях, в суху і морозну погоду я навідався до залізничного насипу, що веде на танковий завод, то у відкритому люці обабіч насипу був такий шум води, що його було чути за 20 метрів. Надворі було сухо, відповідно поверхневих вод повинно було бути зовсім трохи. На жаль, зазирнути до люка не встиг, так як мене засік охоронець Шувару. Питання, то невже таки дійсно комунальні стоки Бондарівки шурують в Зубру? Ще один факт, Піонерське озеро ліквідували в 80-х роках, якраз саме тоді коли Бондарівка розбудовувалась і від неї тягнули ці колектори. Виглядає трохи підтасовано, але хтозна як воно насправді.
#11
О! Дуже дякую за звіт! Минулого літа також там зауважив цей чистий потік внизу Вернадського. А можна попросити нанести маршрут на карту і пронумерувати люки і розмітити звідки куда все тече, щоб сформувати цілісну картину?
ЦитуватиЦікаве питання звідки йде цей фекальний колектор і куда він йде, якщо з низу на Броварського найнижча точка  і далі сам він текти не може
Тут два варіанти:
1) Або в Зубру (треба дивитись чи йдуть туди люки)
2) Або на Стрийську - на одній із карт бачив напірну каналізаційну лінію з КНС, що розташована по Вернадського трохи нижче Екодому і гаражів. Цілком ймовірно вона якраз перекачує ці стоки наверх.

#12
Кому цікаво, нові детальні плани можна знайти ось тут на офіціному сайті міськради.
https://city-adm.lviv.ua/

#13
Отож, куди ходить мікрорайон Бондарівка? Це питання цікавило мене, як мешканця цього району, дуже давно. Складність полягала в тому, що я не є представником дігерської спільноти, тому відповіді доводилось шукати з різних джерел, і складати, як пазл, по частинках повну картинку.


Спочатку, уважно читаючи форум, зрозумів, що усі нові райони Львова мають роздільну каналізацію - тобто комунальна і дощові каналізації розділені. У випадку Бондарівки, завдяки Golem'у і темі Питання-Відповідь з працівником водоканалу вдалось вияснити, що комуналка цього району тече через Наукову, далі вірогідно ПЗК, на очисні споруди.


Стосовно дощової каналізації, ключ до розгадки лежав у пості STALKER'a (Зубра Частина 3). У ньому згадується про дивний колектор зі стрімкою течією, який йде під руслом притоки Зубри, що тече під залізничним насипом зі сторони танкового заводу - онкоцентру. Нещодавно, випадковим чином, вдалось натрапити на карту інженерних мереж попід Шуваром, і район залізничного насипу там теж розмічений.

Усе зійшлось, під руслом притоки дійсно є колектор поверхневих вод, який ймовірно йде від Бондарівки. Після цього відкриття, почав ламати голову, кудою же він міг йти? Логічно його би було пустити так, як тече річка, щоб стоки йшли самопливом. Так от, будучи ще малим і гуляючи районом, зауважив болотисту низинну місцевість поміж 86 школою і онкоцентром і що там тече потічок, який відповідно і витікає з-під залізничного насипу. Прикинувши в голові рельєф мікрорайону, дійшов висновку, що схил побудований таким чином, що це фактично є найнижча точка і туди б мало все стікатись (далі буде топографічна карта з лініями рельєфу). Лишалося одне, піти туди і розвідати все самому.


І от, сьогоднішня снігова погодка сприяла прогулянці. Чому вибрав саме легенький сніжок? Тому що тоді дуже добре видно русло і підземні комунікації, адже сніг над теплими трубами тане :) Отже, починаю свій маршрут від алеї Гашека, і одразу замічаю лінію люків в рядок з інтервалом ~50м, яка йде паралельно алеї.
Люк №1

Люк №2

Люк №3

Далі, рельєф понижається в сторону хащів праворуч від школи. Кілька десятків метрів в хащі, і бачу першу знахідку - незакритий люк, по наближенні до якого чути шум течії. Заглядаю всередину, простір достатньо великий, щоб вмістити весь стік мікрорайону, додам також, що чути легкий запах колектора. Цікаво, тут лише дощова вода, чи також є врізочки побутової каналізації?
Люк №4

Далі аналогічно по прямій з інтервалом ~50м ще два люки.
Люк №5

Люк №6

Паралельно люкам, в низині з-під землі витікає і тече струмок - притока Зубри.


В районі гаражного кооперативу потічок стікає в трубу, яка скорше за все йде аж до самого залізничного насипу.

Додаю схему маршруту:

Х - колись тут було озеро
0 - люк біля насипу, в якому дуже стрімка течія (пост STALKER'a)
1-6 - люки дощової каналізації
7 - труба, в яку стікає притока Зубри.
чорні стрілки - нахил рельєфу
синій пунктир - струмок

П.С. Це мій перший такий звіт, тому сильно не сваріть, за якість фото вибачаюсь, знімав на телефон.

UPDATE. Підіб'ю ще невеличкий підсумок. Радує те, що совєти не полінились і побудували окремий паралельний колектор, а не стали зливати стік прямо в притоку Зубри. В самій притоці до моменту впадіння в трубу вода чиста і прозора. На мою думку, це дуже добре в першу чергу для потенційного відновлення Сихівського озера, яке може наповнюватись чистою водою з цієї притоки. Єдине, на схемі інженерки видно, що після залізничного насипу колектор йде північніше за притоку. При потенційному відновленні озера, потрібно цей колектор навпаки перекласти південніше, щоб його стік потравпляв в Зубру вже нижче по течії поза озером. Ну і, звісно, треба думати, яким чином наводити лад із Сихівськими притоками, адже як описано в цій темі, вони мають серйозне забруднення.
#14
Дуже дякую за звіт! Живу неподалік в тих краях, завжди було цікаво що і як.
#15
...хочуть змінити русло річки Зубра та перетворити прибережну територію річки разом з парком Івана-Павла ІІ у привабливу рекреаційну зону Сихівського житлового району.
Цікаво чи дійде до реалізації.
https://varianty.lviv.ua/63849-shuvar-zminyt-ruslo-richky-zubra-zarady-budivnytstva-hoteliu
#16
Я тому і скинув сюди, бо тут є шарячі люди, які бачили стан речей в колекторі))

Завтра, тобто вже сьогодні, 25 числа на їхній фейсбук-сторінці можливо буде лайв-стрім, цікаво чи в онлайн-коментах буде можливість якось натякнути, або спитати що вони думають стосовно тонких місць в колекторі.
*************************
UPD. Запис трансляції https://www.facebook.com/tvoyemisto/videos/2375016102583329
#17
У Львові говоритимуть, що місто може змінити, аби уникнути підтоплень вулиць і шкідливих викидів у повітря.

У дискусії візьмуть участь кліматологи, представник НУ «Львівська Політехніка» Володимир Жук, в. о. директора ЛМКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович, керівниця проектного офісу GIZ у Львові Оксана Олійник, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський та голова Асоціації велосипедистів Львова Орест Олеськів.

http://tvoemisto.tv/news/u_lvovi_govorytymut_pro_prystosuvannya_mista_do_zmin_klimatu_de_podyvytys_101231.html
#18
Радий, що зміг хоча б чимось помогти спільноті :) Сподіваюсь, дані детальні плани будуть доповнюватись в майбутньому, бо к-сть новобудов росте, відповідно буде збільшуватись кількість ось такої містобудівної документації по окремих районах.
#19
Вулиця Винниця:

Луганська-Проектована - Червоної Калини - Зелена:

=========
Більше схем є отут, але треба полазити по папочках. Десь є пдф-ки, десь картинки, а в деяких районах нема ніц :(
https://drive.google.com/drive/folders/0B381zf7VBHgAa2QySkctOHJGWXM

П.С. Ця інформація з відкритих джерел сайту city-adm.lviv.ua (Детальні плани територій)
#20
Вітання, панове форумчани!

Давненько читаю експлорер, відкрив для себе багато цікавих речей, завдяки звітам та іншим матеріалам, за що велика усім дяка!
Так от, побачивши дану тему, просто не зміг втриматись і таки зареєструвався  ::)

Дозвольте втикнути і свої декілька запитань стосовно львівської каналізації:
- Яким чином відбувалось каналізування нових районів Львова до введення в експлуатацію ПЗК? Якщо це була якась інша мережа, яка напряму вела в колектори верхів'я Полтви, то який стан цих колекторів зараз і чи теоретично вони ще експлуатуються наприклад під час екстренних ситуацій (як от сильні зливи), чи повністю законсервовані і виведені з експлуатації?
- Було би класно мати схему основних колекторів Львова на мапі - колектор Полтви, ПЗК, КНС і схематично зобразити який район кудою каналізується (це вже не зовсім питання, а радше роздуми).
- КНС Сокільники - тобто виходить, що Сокільники також скидають все в Полтву?

І, з вашого дозволу, декілька роздумів по КНС Наукова і району Автовокзалу і ЛАЗу (може це десь треба вирізати і в іншу тему кинути, не судіть строго):
- Нагуглив, що були плани ліквідувати КНС Наукова і добудувати ПЗК, щоб звідти все йшло самоплином (знову ж таки питання, який конкретно район обслуговувала ця КНС раніше?). https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/9315c344519dd559c2256bb50042bc5c/41f7d722d782d65bc225800400477afa?OpenDocument
- Шукав схеми по каналізації району від Автовокзалу і до ЛАЗу, зміг знайти отакий план: https://drive.google.com/file/d/0B381zf7VBHgAZE1RSm11MGlzc1U/view
Видно, що каналізація від Автовокзалу зарулює наліво на Наукову, а від Левів міста і коледжу на Хуторівку (я так розумію до КНС біля сихівського моста). Хотілося би підтвердження правильності чи хибності цих думок від знаючої людини
- До речі, зауважив достатньо великі бетонні блоки паралельно велодоріжці на Стрийській від перехрестя до Автовокзалу, судячи з їх вигляду шахти мають бути також досить великі.

Буду продовжувати розмірковувати і шукати матеріали, адже цей район мене дуже цікавить  ::)