Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Synoptyk

#61
За спадщину Потоцьких +1.
Гідротурбінка на сьогодні ще крутиться???

P.S.
Взгалі сильний вітер мав би розхитувати круповску рейку. Вона могла вдаряючись до стіни дзвеніти. Сильний вітер мабуть міг би здувати з естакади (по якій подавалось зерно) зерно. Може рейка була сигналізатором сильного вітру???  Це все на рівні припущення.
#62
Цитата: Synoptyk від 16.10.2013 15:01:17
Влітку цього року поцупили старого польського люка на Тарнавського біля №№20-22. Тижня два був просто отвір (колодязь), потім заклали саморобним дерев'яним щитом. Подзвонив на 1580, повідомлення прийняли. Далі буде...

Нічого далі не буде.
В обід подзвонив якийсь чоловік та почав запевнювати, що комунальні служби про цей люк знають і що не факт, що колодязь, який закриває саморобний дерев'яний щит є каналізаційним (хоча я повідомляв лише про люк). Десь біля 17:30 подзвонили з Личаківської райдержадміністрації...Поскаржилися на бомжів, пообіцяли як тільки ...так і зразу все буде зроблено (просто бракує коштів) от тільки "заберіть" Ваше повідомлення.
"Ну мені здавалось, що в світлі останніх сумних подій у Місті повинно щось змінюватися на краще". Чиновник радісно погодився і навіть натякнув, що моє повідомлення на 1580 він може зняти і самотужки, "але якщо подзвонять з Міста скажіть, що Ви відкликаєте повідомлення, тим більше, що щит знаходиться на газоні, а не на пішохідній частині вулиці. "
Я так і не второпав...ну що з того, що я відкличу своє повідомлення...дерев'яний саморобно-збитий з дошок щит перестане існувати?
Дивакуваті люди ці чиновники з Личаківської райдержадміністраціїї, а може вони зовсім і не.???



#63
Влітку цього року поцупили старого польського люка на Тарнавського біля №№20-22. Тижня два був просто отвір (колодязь), потім заклали саморобним дерев'яним щитом. Подзвонив на 1580, повідомлення прийняли. Далі буде...
#64
Приблизно в такому стані сходи існуюють вже останні 20 років. В 2010 році перед виборами мер міста А.Садовий пообіцяв привести сходи у належний стан. Я особисто йому задавав це питання. Він доручив своїм клеркам розібратись.

Хроніки Львова 2050 або СХОДИ у кварталі Тортілія-флет.
Тепер вже ніхто не пам'ятає у Львові справжнє призначення дивної споруди біля гуртожитка за адресою Тарнавського 106 А.
Старші люди, старожили вперто називають її СХОДАМИ хоча в сенсі архітектурної форми, що сприяє доланню перешкод вона ніколи не була. Мій дід (ще коли був живий) вперто тримався версії, що СХОДАМИ колись можна було пересуватися. Вічливо посміхаючись йому ніхто не вірив. Знаєте це як у Стейнбека "вcі знали що це була брехня, АЛЕ ЦЕ БУЛА ЙОГО БРЕХНЯ".
В часи моєї молодості пересуванням по цих СХОДАХ забавлялись "безбашенні адреалінщики", та згодом і вони кудись позникали розчинившись у часі.
Особливе зацікавлення викликала іржава гратчаста прямокутна конструкція
на початку СХОДІВ. Один мій знайомий історик стверджував, що це частина стародавнього ліжка, якими користувалися за часів других совєтів.  Хто зна можливо він і правий.
Держава, cуспільство поволі, неквапливо, намагаючись обійти статті новоприйнятих Конституцій,  нахаляву рухались кудись і з часом люди перестали задумуватись, а для чого це все колись було збудоване.
Зрештою, а яке початкове призначення брил Стоунхенджу?  Хто знає?
Мабуть щоб бути гарною заставкою на робочому столі. Все решта це просторікування невдах-мрійників, фантазерів та вузького прошарку осіб готових писати історичні дисертації на будь-яку тему аби за це добре "башляли".
#65
Я знаю принаймі одне місце де люк повністю відсутній. правда зробили зараз дерев'яний щит.  Хоча таких місць по Львову зустрічав не одне. Каналізаційні гратки з відсутніми гратами теж не таке вже рідкісне явище.
#67
Будинок з юдейською символікою на Б.Хмельницького 215.
#69
Дещо позбирав на роботі. Маякніть якщо все це актуальне завтра донесу біля 12:00-13:00.
#70
Так копати це одне... а будувати це інше. Особисто я побачив все це цього літа (2013 р.) проходячи повз. Дивлячись на старі та буденні світлини Міста з минулого..."життя, воно в подробицях і чого там приховувати у дрібницях".
#71
Початок будівництва багатоквартирного буд. по вул.Горбачевського 8.
#72
Які дивні збіги обставин бувають з нами.
Восени 1993 року я та  приятель поїхали до Польщі на заробітки. В приятеля була багато рідні переселеної на колишні німецькі землі після операції "Вісла". Переночувати від біди було де. Ідея полягала у тому щоб працювати десь на будовах або у рільництві.
В одному з містечок, родич мого приятеля (в якого ми ночували) запропонував нам наступне. Греко-католицька громада будує у центрі міста храм. Кожний віруючий повинен відпрацювати певну к-сть годин. Відпрацюйте за мене удвох декілька днів і я вам плачу певну суму. Ми погодились і пропрацювали на будові декілька днів. Якраз тоді заливали бетоном цоколь (майбутню підлогу). Цікаве місце. Навколо паркан і всі розмовляють українською, яка майже нічим не відрізняється від нашої сучасної. Правда за межами паркану у крамницях, знайомі по будівництву приставляли пальця до уст показуючи щоб не звертався до них українською. На стінах не рідко попадались намальовані шибениці. У зашморгах були половина на половину  то "UPA" то "AK".
Так от містечко у якому ми тоді були називалося Кенштин (колишній Рустенберг) і було перейменоване на честь Войцеха Кентшинського.
Тільки нещодавно коли почав цікавитись назвою вулиці про це довідався.
#73
На стор.96..."Заквітчаний загін обійшов фронтон костелу і повернув праворуч на Городоцьку вулицю....Так увійшов до Львова український батальйон "Нахтігаль".
Мабуть так він і входив.

P.S. В книзі дуже багато текстів на які існують викладені в Ін-ті світлини?
Багато чого, що  колись вважав що "додумався сам"  там в книзі вже було. Загалом книга складається з якихось життєвих дрібничок та подробиць ...від прочитання яких, мороз по шкірі. Я сьогодні часто ходжу тими самими вулицями.
P.P.S.
Виклав світлини брам-близнюків на вул. Шота Руставелі (Яблоновських,Jab?onowskich). Хоча не такі вже вони близнюки. Знайдіть жменьку відмінностей. :) До книги відношення не мають.
#74
Щойно закінчив читати книгу "Шоа у Львові"
На 169 стор. прочитав: "Сім'я Матвіївих перебралась на вул. Городоцьку, 31 (тепер, після зміни нумерації, 79".
79-31=48.
Світлина брами з Городоцької, 98 в  мене лежить давно. Ніяк не міг взяти до тями, що означає число 50. Тепер все склалось 98-50=48.

#75
42+1=43
#76
Напис про те, що у цьому будинку влаштований водопровід інсталяційною фірмою Генрика Богдановича. (переклад вільний). Шильда виглядає як на свіжому цементному розчині.
Сфотографував декілька днів назад похапцем...квапився ...це вул. Хорватська(старі назви: Вільна,Wolno??) або поряд.
P.S.
Напис під словом LWOW ?

#77
Жанр: документальний, історичний, драма
Країна: США
Кіностудія / кінокомпанія: Sense Film
Режисер: Сара Фарат (Sarah Farhat), Ольга Онишко(Olha Onyshko),
Сюжет:
Документальний фільм «Три історії Галичини» розповідає про долі трьох людей у часи ІІ Світової війни та в повоєнний період...

Щойно переглянув. Є цікава хроніка та світлини довоєнного Львова. Правда багато тексту на англійській.
P.S.
У вільному доступі фільм не знайшов. Скачав з торрента. Якщо комусь буде потрібно можу поділитись.
#78
Цікаво та пізнавально.
От тільки прикро що немає фотки барменши. :)
#79
Брама на Залізничний з 1909 (мабуть рік будівлі). Якщо і держаки тогочасні...які тільки фани там не висіли?
#80
Версія з ролетами цілком правдоподібна. Товарний знак фірми, що виробляла ролети.
Біля крамниці "Трембіта" на вул.Коперніка на ролетах, що закривають вхід до старенької музейної аптеки знайшов наступне. Зробив дві світлини: вгорі на рівні шпарини під ключ і на долині.
Дякую Вам yar(е)-79 за "наводку".
P.S.
Громадо!!! Старенькі довоєнні ролети - дедалі все рідкісніший артефакт Міста! Об'єднуємося для збереження  їх хоча б у цифрі. :)