Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - anvamane

#1
Тут під'їхали спогади дівчинки Яніни, якій на часи існування гетто було 12 років.

Читати тут: http://uamoderna.com/images/materialy_dokumenty/Khesheles/GESHELIS-Yanina.pdf
#2
Трошки про цвинтар на Рапопорта.

Маєр Балабан, 1929: «Про цей цвинтар маємо згадку уже з 1414 року як про межу проданої парцелі. Існував і давніше, адже ніде у Львові не вдалося знайти хоча б уламка єврейського надгробку, тоді як надгробків інших віровизнань знайдено в інших місцях дуже багато. Проте і цього цвинтаря дотепер добре не досліджено. У 1914 році навесні у Львові виник комітет під керівництвом блаженної пам'яті Самуеля Горовіца, що мав на меті розкопку, очищення, прочитання і видання друком описів пам'ятників цвинтаря. Цей комітет доручив працю мені, і я також велику частину цвинтаря упорядкував, доручив підняти впалі пам'ятники, відкопати інші, пронумерувати їх і занотувати їхні епітафії. На жаль, війна стала перешкодою у подальшій роботі. До цього часу зроблено 1400 епітафій, серед них людей відомих і значної історичної ваги, але найстарший відкопаний надгробок не сягає далі 1530-го року. <...> Величезна кількість пам'ятників з XVI століття, відкопана у процесі, вказує на те, що ще не дійшло до місця, де знаходяться надгробки з XV століття і давніші. А можливо – подібно як у Празі – через брак місця насипалося землю на території і ховалося одних над іншими. Це з'ясується при наступних роботах, водночас стане зрозумілим, чи вільна територія при вулиці Шпитальній насправді була цвинтарем караїмським, як про це дотепер розповідають...»




















Староцвинтарна синагога, 1930-ті






Взято звідси https://www.facebook.com/lvivcitywalks/posts/412540609511796?__tn__=-R
#3
Десь в серпні 2015 року лазили центром і зайшли в під'їзд будинку, де знаходиться Атляс (вхід з Друкарської, якшо не помиляюсь). Фоток під'їзду, на жаль, не знайшла :(
АЛЕ, тоді там на горищі вівся якийсь ремонт, ну і наглі ми запитали, чи можна вилізти на дах, пофоткати. Майстри покликали ніби хазяїна кваритири, за кілька пачок морозива він погодився, але дуже просив не залазити на сам дах, та як він похилий т.д.
Там ще були дерев'яні сходки. Ми вилізли, зробили пару кадрів і пішли)

Дуже перепрошую за якість і обробку, в 2015 думала шо то круто виглядає ::)





#4
Привіт) я новенька, раніше тільки читала вас, але вставлю і свої 5 копійок) Ці штуки це таки теренкури. Або так звана "тропа здоров'я" як казали за совєтів. Такі тропи також є в Києві і Криму, але, здається, інше позначення мають. Активно використовуються для пішого туризму і ніби помагають прокачати здоров*я.