eXplorer.lviv.ua

Звіти => Краєзнавство та Історія => Тема розпочата: Golem від 12.08.2009 10:20:53

Назва: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 12.08.2009 10:20:53
Дивна річ: але у Львові, колисці Української демократії та патріотизму, культурній мецці та столиці національно-визвольної боротьби - власну історію брутально закопують в землю. А саме, рештки закатованих НКВС патріотів України хочуть тихцем перепоховати, без зясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору. І це всього за кілька метрів від облдержадміністрації!

Гуляли ми вчора центром і вирішили пофотографувати церкву, що на перетині Кривоноса і Винниченка. Обєкт цікавий, рідкодіючий і за парканом. туристів сюди не водять. Ми зробили пару знимок фасаду, але всередину попасти не змогли. Фіртка на вході закрита. Вирішили оійти навколо, раптом в паркані є дирка. Реальної дирки не виявилося, але зі схилів Високого замку ми роздивилися що там всередині. Виявляється, церква межує з якимось міліцейським інститутом, що розташований в колишніх церковних будівлях, все це обнесено дебелим цегляним муром. Всередині муру йде нове будівництво. Також ми побачили, як якийсь молодик в цивільному виходить через прохідну інституту, тож вирішили спробувати і собі.

Досвід пробирання в жіночі гуртожитки дався взнаки, лице цеглиною і впевненим кроком вперед. Проскочили. Проте не встиг я дійти до церкви, як почув жіночі крики "Хлопці, вам куди!". Недовго думаючи, я шубовснув вниз у підвал в надії сховатися і перечекати. Спуск до нього знаходиться навпроти прохідної або в  одразу ж справа від входу в церкву. Під час спуску я встиг помітити, шо майже весь вхід колись був поспіхом замурований та замащений цементом. Лише внизу був пробитий отвір заввишки з людський зріст. Підвал виявився великим та темним. Я зробив кілька фотографій, при світлі фотоспалаху побачив довжелезні ряди деревяних ящиків схожих на труни. Вони були поскладаних одні на одних. Але те, що я побачив далі - вразило мене так, що я майже не впав. В короткому синьому світлі спалаху фотоапарату відблискували людські кістки, черепи, гомілки, ребра та інше. Були вони поскладані накупу що загострювалася доверху, як у фільмі жахів чи як складають будівельне сміття. Таке в свому житті я бачив лише раз в Дрогобичі (http://www.ukrcenter.com/Forum/message.asp?message_id=158612&forum_name=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96%20%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D1%82%D0%B0%20%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0) - тоді також на території церкви розкопали катівню НКВС і перепоховали рештки 2000 людей. Але в Дрогобичі робилося все з великим громадським розголосом, ідентифікацією загиблих та пубілчним молебнем. А тут - повна конспірація.

Раптом прибігла дівчина в формі. Не спускаючись в підвал попросила мене покинути територію. Чинити спротив не було сенсу, я підкорився її наказу. Вибіг чоловік в міліцейській формі, попросив показати шо я фотографував. Я все показав, але на маленькому екранчику важко було розрізнити підвал, він подумав що ми нічого не бачили і почав вичитувати ту кобіту, яка нас проґавила. Проте вони все знали про вміст підвалу. Кобіта упорно не хотіла туда за мноу спусткатисі, також це випливало з фраз "вони тільки зайшли і зразу в ТОЙ підвал", чи "покажи шо ти там ВНИЗУ нафотографував". Але ми відмазувалися, що цікавимося історією і показували фотографії фасаду церкви.

Тим не менше, є докази - фотографії домовин, фото кісток зробити я, на ;аль, не встиг. Але бажаючі можуть ризикнути і спробувати туда пробратися більш легально - по неділях з 9 до 12 там правиться. За підвалом ніхто не слідкує, дверей туда покищо нема в принципі.

Цю церкву саме зараз реставрують, навколо купи будматеріалів та риштувань. Напевно саме під час реставрації робочі пробили хід в підвал та виявили там купи кісток замордованих колись людей. Логічно, що священник, який керує реставрацією, не зацікавлений в затягуванні процесу на кілька років, яке обовязково буде, якшо громадськість довідається  про ці рештки а історики візьмуться за їх дослідження. Набагато простіше збити з дошок квадратні труни та тихцем поховати людей на одному з Львівських кладовищ. Серце болить від самої думки, що ще одну сторінку нашої історії буде бездумно знищено для задоволення приватних інтересів невеликої кількості людей. А скільки ж родичів загиблих були б раді цим останкам, який це був би матеріал для істориків, урок для молоді! Зокрема напередодні виборів.

Якшо хтось має відповідні звязки чи знайомства, чи хоча б знає до кого звертатися - поможіть. Не дайте стерти память про Героїв України!
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 12.08.2009 10:39:21
   Навіть тих кубіт-охоронців не встиг затримати поки Golem до підвалу поліз... :( Гнали вони як ракети туди, явно мають що ховати. Обов'язково схожу туди неділю під час служби та спробую перефотографувати. Може ше хтось бажає із мнов туди за кумпанію піти? Жах, що закатованих людей можуть ось-так поховати на якомусь номерному кладовищі...Цікаво, як панОтцю правиться на кістках? Чи то позиція церкви, щодо поляглих Героїв?
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 12.08.2009 10:45:49
Забув написати. Було нас троє: Я, Інкогніто і Зеля. Дякую хлопцям за компанію!

Хто туда полізе ще і матиме досить часу - було б файно якби привідкрили кришку ящиків і подивилися шо саме там і як воно поскладано. ЧИ просто засипано по вінця.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Olege від 12.08.2009 21:01:06
Можете в неділю і на мене розраховувати, я з вами)
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: SOC від 13.08.2009 00:08:29
Видно ситуація буде підвішеному стані аж до результатів наступних виборів. З різних джерел ходять чутки про російських господарів мало не всіх відомих діячів. Навіть обговорюють версії погашення боргів територією.  Тобто це скоріше за все буде описано, але ЯК- залежно від того КИМ. Явні комуністи напевне не пройдуть, але латентних там і так цілий Содом. З їх точки зору це було б вигідно представити як звірства УПА чи німців :(
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 13.08.2009 13:16:33
Ура. Крига зрушилася. Взято з Зік-а (http://zik.com.ua/ua/news/2009/08/13/192225) Також цією справою всерйоз зайнявся Центр досліджень визвольного руху. На разі настоятелем визнано факт присутності костей. Більш детальна інформація буде від них в суботу. На разі вже енма необхідності наражатися на небезпеку і йти фотографувати кістки. Це зроблять люди з центру досліджень визвольного руху.

"
Очевидці, які побачили у підвалі церкви на початку вул. Кривоноса, де розміщено Музей сакрального мистецтва, людські кістки, дивуються, як у Львові – колисці української демократії та патріотизму, столиці національно-визвольної боротьби – власну історію брутально закопують в землю.

Усього за кілька десятків метрів від облдержадміністрації, у підвалі Церкви-музею сакрального мистецтва ім. Блаженного Казимира-Климентія Шептицького на вул. Кривоноса, 1 очевидці виявили купу людських кісток. Вони припустили, що це рештки закатованих НКВС патріотів України, що їх хочуть тихцем перепоховати, без з'ясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору.

«Спуск до підвалу – одразу ж справа від входу в церкву. Майже весь вхід колись був поспіхом замурований та замащений цементом. Лише внизу пробитий отвір заввишки з людський зріст. Підвал великий та темний. При світлі фотоспалаху видніються довжелезні ряди дерев'яних ящиків схожих на труни. Вони поскладані одні на одних. Далі височіє загострена догори купа, у якій відблискують людські кістки, черепи, гомілки, ребра та інше. Таке в своєму житті я бачив лише раз в Дрогобичі – тоді також на території церкви розкопали катівню НКВС і перепоховали рештки 2000 людей. Але в Дрогобичі робилося все з великим громадським розголосом, ідентифікацією загиблих та публічним молебнем. А тут – повна конспірація», – такими є свідчення враженого очевидця, який переконався, що охорона таки знає про дійсний вміст підвалу.

«Цю церкву саме зараз реставрують, навколо купи будматеріалів та риштувань. Напевно, саме під час реставрації, робочі пробили хід в підвал та виявили там купи кісток замордованих колись людей. Логічно, що ті, хто керують реставрацією, не зацікавлений в затягуванні процесу на кілька років, яке обов'язково буде, якщо громадськість довідається про ці рештки, а історики візьмуться за їх дослідження. Набагато простіше збити з дошок квадратні труни та тихцем поховати людей на одному з кладовищ Львова. Серце болить від самої думки, що ще одну сторінку нашої історії буде бездумно знищено для задоволення приватних інтересів невеликої кількості людей. А скільки ж родичів загиблих були б раді цим останкам, який це був би матеріал для істориків, урок для молоді!», – ділиться припущеннями й міркуваннями мимовільний очевидець трагічної сторінки історії Львова.

Настоятелем Церкви-музею сакрального мистецтва, де знайшла місце дещиця експонатів із великої збірки «Студіон», яка налічує понад 4 тисяч одиниць зберігання, є о.Севастьян (Дмитрух). Він реалізує тут проект «Реставрація та виставка збірки колекції ікон «Студіон», що підтриманий Фондом посла Сполучених Штатів Америки із збереження культурної спадщини.

Розробниками та виконавцями проекту є: Львівська асоціація розвитку туризму «ЛАРТ); Ієромонах Севастіян (Степан) Дмитрух – голова Комісії Сакрального Мистецтва, д-р. богослов'я хранитель колекції «Студіон». Реставраційний проект із збереження культурної спадщини, підтриманий Фондом посла США розрахований до жовтня 2010 року і має на меті збереження та порятунок унікальної колекції творів станкового темперного живопису XVI–XIX ст. – пам'яток культури України, які належать до світової спадщини сакрального мистецтва. Внаслідок реалізації проекту буде відреставровано 38 ікон і 2 шедеври дерев'яної сакральної різьби, стан котрих потребує негайного порятунку; видруковано повноколірний альбом українською та англійською мовами, а окрім того – обладнано охоронною та пожежною сигналізацією Церкву-музей сакрального мистецтва ім. Блаженного Казимира-Климентія Шептицького на вул. Кривоноса, 1 у Львові.

Нагадаємо, що відкрили й освятили у приміщенні колишнього костелу св. Казимира Церкву–музей блаженного Климентія Шептицького 20 січня 2008 року Архієрейською літургією, очолюваною преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком. На урочистості відкриття музею одну давню ікону Богоматері було подаровано владиці Ігореві Возняку в подяку за сприяння в організації музею, якого так довго очікувала колекція «Студіону».

У слові ректора Львівського державного університету внутрішніх справ генерала Володимира Ортинського, якого ведучий урочистості заньківчанський актор Григорій Шумейко величав лицарем-захисником, прозвучала впевненість, що музей перебуватиме не тільки під надійною опікою майбутніх захисників правопорядку, а й слугуватиме їм для духовного збагачення та естетичного розвитку. Для облаштування церкви-музею на своїй території Львівський державний університет внутрішніх справ відкрив у мурі додатковий вхід, розібрав прибудову, що була доліплена до костельного порталу, герметично припасував ковані двері, розчистив і побілив приміщення храму, в яке підвели парове опалення та електрику (хоч назвати ці роботи реставрацією у суто методологічному сенсі, звісно, не можна). На черзі – замощення двору та опорядження території.

Нагадаємо також, що саме тоді директор Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький оголосив, що в освячених мурах була радянська в'язниця для жінок. «Я спеціально тим не займався, але знаю, що це була тюрма для бандерівок колись. Це ж сиділи тут і з мого села. 10 років мала дівчинка Женя Ковальчук. Місце це дуже погане в радянський час, а потім воно відійшло міліції, і дуже добре, що зараз його передали церкві. Щось почнеться вже хороше. А крім того, це перший крок з боку церкви для врятування нашої національної спадщини», – наголосив Борис Возницький.

Довідка ЗІКу.

Мурований костел св. Казимимра для ченців чину реформатів зведено у 1656–1664 роках. Після розпуску ордену в 1783 р. костел і монастир передали сестрам милосердя для утримання в ньому притулку для сиріт. Тут також у XVIII ст. засновано шпиталь св. Вінсента, для якого 1880 року збудували новий будинок. У радянські часи тут була в'язниця, а потім – школа міліції. Зараз на території колишнього монастиря – навчальні корпуси Львівського державного університету внутрішніх справ.
"
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 13.08.2009 13:39:51
коментар до статті від мене:

Версія про монахів добра, але як пояснити дитячі кістки? Вязниця жіноча, відповідно жінок брали з дітьми.

Ну і зрештою, якшо у Бригідках, на Лоцького - вбивали, то чого тут мали робити інакше? А замуровувати жертв в підвали церков чи засипати в ями - загальна практика. Аналогічні обєкти є на Тернопільщині, Франківщині, Львівщині. Почерк всюди однаковий.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 14.08.2009 15:00:09
Перемога! Головного досягнуто. Діло набуло розголосу, ним зацікавилася міська рада, різні організації. буде розслідування. Принаймні невивченими ці останки не будуть поховані це точно.

Дякую всім, хто підтримував порально, звязками, розсилав цю інформацію іншим. МИ свого досягли.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 14.08.2009 15:24:51
Супер! Ніц так не радує як досягнута ціль в благородній справі!
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: atlas1975 від 14.08.2009 17:01:43
А загалом це все сумно читати та усвідомлювати... У Львові є чимало будівель, які потенційно можуть бути подібними сховищами. Є правда одна будівля, яка однозначно містила (можливо містить на своїх внутрішніх фотостендах), людей, причетних до злочинів минулого - на вул. Вітовського... Чи хтось бачив колись бодай якісь світлини звідти, - ба навіть польських чи німецьких я не бачив...
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Stinger від 14.08.2009 20:50:12
Яка саме будівля? часом не СБУ? Так то нова будівля... докладніше будь ласка, може сходимо подивимось...
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: yar-79 від 14.08.2009 23:03:06
Бачив по телеку передачу, про москальскі карні загони, які переодягались в форму УПА та винищували села, щоб дискридитувати нашу армію! Так там була конкретна фотографія з іменами та фаміліями, а ще було декілька наших перевертнів, завербованих москалями... Шкода, але і в лавах УПА була така сволота... Самі знаєте хто застрелив Степана Бандеру... І хто здав москалям славний Чигирин...
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 16.08.2009 14:59:21
    Ось придбав нинька випадково "Суботню пошту", ось шо пишуть. Full-Size тут (http://picasaweb.google.com.ua/oleg.shewchyk/UWPpHD#), 3,40 Мбайт
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 17.08.2009 11:04:10
Ось онлайн-версія (http://www.lvivpost.net/content/view/5306/311/) статті на сайті "Суботньої пошти"
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 17.08.2009 11:13:55
Дякую, приємно бачити результати своєї роботи :)
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 17.08.2009 11:20:13
Цікавий комент знайшов на ЗІК-у:

"
Шановні колеги, цілком погоджуюся із Здивованим. Був я 13.08.2009 о 15.00 на нараді по цьому питанню. Сумно!!! Жоден із присутніх не зміг дати зрозумілої відповіді. Міліцейський чин сказав, що вони до цих "розкопок" не мають стосунку. Хоча, за моєю інформацією, курсанти інституту в позаурочний час були досить активно залучені до цих робіт. З цієї ситуації можна зробити кілька спостережень (висновків):
1. діячі церкви, хочеться вірити, що не всі, і надалі продовжують активно займатися самодіяльністю під час пристосування переданих їм для користування сакральних обєктів; деяким підпалам старих церков також можна завдячувати їм;
2. органи охорони культурної спадщини ЛОДА та ЛМР давно перестали бути ефективним інструментом захисту культурного надбання, вони перетворилися лише на отримуючо-розглядаючо-погоджувальні інстанції, на чергову ланку у довгому бюрократичному ланцюжку;
3. І на кістках померлих можна робити "гарну" політику та гроші; як колись казав у Городку, усім відомий Гринів (Меморіал), що із поховань 17-18 ст. також можна зробити українських героїв - жертв репресій;
4. про покарання винних можна забути: одних Бог простить, інших прокуратура не чіпатиме, оскільки це споріднені структури.

P.S. Іноді, добре проінформований оптиміст починає нагадувати песиміста. Чому??? Можливо це стосується лише нашої держави???
"

До речі про старі церкви - дуже актуальна тема.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 17.08.2009 15:19:00
  Один чувак на сайті (http://www.lvivpost.net/content/view/5306/311/#comments) "Суботньої пошти" виклав фотки (http://vkontakte.ru/album-6338462_81466423) (vkontakte.ru) відти, за що йому великий респект:
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 17.08.2009 15:25:35
ІМХО визначити як загинула людина - майже миттєва справа. НКВС виключається перевертанням черепа і пошуком дюрки. Нема - значить не вони.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 17.08.2009 15:33:22
Ого, моторошна картинка. Особливо там де все в кістках.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: zelja від 17.08.2009 15:34:43
охо скіко кісточок  :o
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 17.08.2009 15:35:02
2wanderer: Ну не знаю - я б наприклад не був би таким певним...Звісно я не криміналіст чи паталогоанатом - але як на мене метод у тебе троха запростий  :)
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 17.08.2009 15:38:34
До речі, мене вразило наскільки на це всім пофіг. Адже й справді, фото викладені ще весною. І НІКОМУ з групи в контакті не прийшло в голову про це комусь сказати.

Хоча може бути і підстава, відомо шо органи мають повний доступ до соціальних мереж і можуть атм багато чого змінювати.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 17.08.2009 15:43:22
чому запростий ?
виявляють як загинула людина якій 30 тис років, а тут така проблема
Виявити чи розстріляна людина чи ні - я думаю досить просто.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 17.08.2009 15:48:10
   Бо нарід у нас пофігістичний по своїй суті (але є приємні виключення). Із сторінки чувака, що на vkontakte.ru видно що він вчиться ДУВС (Державний Університет Внутрішніх Справ), що на Городоцькій, 26 - себто скоро сам стане поліцаєм чи якимось офіцером в МВС...Фотки датовані 1-м березня...Ну як після того вірити, що поліцаї тут непричетні? 100% курсантів заганяли туди працювати, ось хтось із них спромігся фото зробити і не побоявся викласти в Інет.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 17.08.2009 15:52:51
Цитата: wanderer від 17.08.2009 15:43:22
чому запростий ?
виявляють як загинула людина якій 30 тис років, а тут така проблема
Виявити чи розстріляна людина чи ні - я думаю досить просто.

  Я взагалі-то говорив у контексті того чи людина була вбита НКВС чи кимось іншим. Не можна на мою думку припускати так:  ага, значить скручена шия (або дзюрка в черепі) --> значить 100% НКВС. Так само шию могли скрутити людям задовго перед появою НКВС як такої. Також НКВС могли використати інші засоби вбивства - повішання, отруту, газ, тортури... Ось і все, без образ  :)
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 17.08.2009 15:59:04
не можна якщо дюрка в черепі казати що це нквс, але якщо дюрки в черепі нема, а відомо що в 99% випадків нквс людей стріляло, значить це не вони. не 100%, але 99. Адже методи знищення відомі дуже добре. крім того є методи визначення віку останків (думаю навіть по вигляду).
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 17.08.2009 16:19:38
а взагалі-то чесно кажучи версія що це приховує міліція або сбу не витримує критики. Вони б за це тільки зайві зірки отримали і по телеку показали б їх, адже ця тема зараз дуууже популярна. Не бачу сенсу.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 19.08.2009 11:54:51
До речі, на сайті суботньої пошти вже дві сторінки досить цікавої полеміки. На чиїй стороні правда - вирішувати кожному самому.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 19.08.2009 12:16:40
   Полеміки дійсно багацько там, сам у ній приймаю участь  :) Але добре є, що інформація яка мала бути прихованою таки попала до людей.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: SOC від 20.08.2009 00:37:46
На рахунок дірки в черепі.. це не самий дешевий вид страти. нацисти розробили циклон-б саме для здешевлення масової утилізації "зайвих" людей. Чи не могли тим же шляхом піти і в СРСР? Режими багато в чому копіювали один одного(зрештою, анатомія у всіх одна). Також в "безкласовому суспільстві" Камбоджі вважалось недоцільним тратити боєприпас- забивали господарським знаряддям. В мемуарах когось із учасників репресій в СРСР була "полыткорректна" фраза " случались задержки в работе из за нервных расстройств среди исполнителей". Тобто втомились стріляти
  Приховувати інфу міг хто завгодно- навряд чи самі учасники подій живі досі, але є поняття цехової, кланової і тд солідарності. Типу чиї діти чиїх дітей будуть ..відбраковувати.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: atlas1975 від 27.08.2009 08:34:15
Взагалі варіантів страт людей у НКВД не бракувало. Чимало гинуло у наслідок катувань, інших могли запхати в підвал і загазувати - для цього не треба винаходити спеціальний газ, а досить, наприклад, закривши вікна дошками пустити в підвал вихлопний газ з вантажівок - про такий різновид я свого часу вже читав, але пробачайте - не пам'ятаю де.
Окрім того, церква була близька до району, де колись проживали євреї, - НКВД могло наткнутися на поховання жертв німецького режиму - кістки лежать купою, наче на страшних фотогрфіях "авторства" Пол Пота та його червоних кмерів. Черепи з єврейських поховань довго були предметом грабунку варварів - як і тих котрі їх повбивали (якщо повбивали), так і пізніших, - одним словом тра було б звернути увагу на стан зубів, відсутність деяких зубів  в багатьох дорослих черепах може бути цікавим (і жахливим водночас) фактом...Втім, це лише здогади. Про те, що в нас інституції, які повинні охороняти історичну пам'ять, - не діють, - згоден, це на жаль реальність.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: SOC від 28.08.2009 00:06:33
Питання впритик до люстрації. Живі досі "виконавці" не допустять. Або допустять часково. Показово виженуть якогось викладача ВНЗ, який доносив на студентів про наркоту в вісімдесят-кислому році . А дядь зі справжніми  "зарубками на прикладах" під шумок навіть підвищити можуть. фізична форма працівників таких спеціальностей сприяє довголіттю, при умові відсутності природного ворога.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 22.10.2009 10:31:23
"Нам було доручено перевірити інформацію щодо того, чи є кісткові останки, знайдені в криптах церкви Блаженного Климентія Шептицького у Львові, останками жертв політичних репресій. Упродовж двох тижнів ми працювали над цим. Перевірили кості, що були підготовлені до упакування, кості, які були уже запаковані у ящики. Зорієнтувалися з останками, що лежать у другій крипті, що до кінця не розчищена. Вчора я передав свій висновок управлінню охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації", - повідомив сьогодні, 18 вересня, ZAXID.NET начальник КП "Доля" Ярослав Онищук.

Я.Онищук повідомив: "Ми знайшли тільки кісткові залишки людей, яким є не менше 250 років. Ми знайшли супровідний матеріал: залишки поховального одягу, залишки монаших параманів, атрибути культу - хрестики, іконки, медальйон апостолів Петра і Павла, медальйончик Йосипа з Дитятком. Відтак ми можемо датувати захоронення першою половиною - серединою 18 століття".

Він додав: "Слідів механічних пошкоджень на кістковій тканині, наприклад слідів кульових поранень, на жодних кісткових залишках знайдено не було. Тим більше, що кістковий матеріал має специфічний темно-бурий колір. Такий виникає від тривалого перебування у закритому приміщенні. З усіх виявлених даних ми зробили висновок, що досліджений матеріал може датуватися першою половиною-серединою 18 століття".

За його словами, рішення щодо подальшої долі костей уповноважене приймати управління охорони культурної спадщини ЛОДА.

Нагадаємо, що кості знайшов настоятель храму о. Себастьян Дмитрух, який з помічниками розчищав підземелля для влаштування у ньому галереї. Церква Блаженного Климентія Шептицького визначена УГКЦ музеєм сакрального мистецтва, де реставруються і зберігаються твори сакрального мистецтва колекції "Ставропігіон".

Ярослав Онищук звернувся до настоятелів львівських храмів, що у разі, якщо вони мають підозри, що у храмах можуть бути захоронення жертв політичних репресій, звертатися з такою інформацією до КП "Доля" - спеціалізованого, уповноваженого підприємства.

(c) (http://www.zaxid.net/newsua/2009/9/18/130427/)
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: YserL від 22.10.2009 11:02:32
Цитата: Golem від 22.10.2009 10:31:23
Нагадаємо, що кості знайшов настоятель храму о. Себастьян Дмитрух, який з помічниками розчищав підземелля для влаштування у ньому галереї.
Гарно вміють завуальовувати інформацію, с...и! Тут 100 відсотків правди, але ще 300 відсотків правди опущено.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 22.10.2009 11:08:05
на мою думку також багато фактів, шо були згадані на початку опущені. А саме: ховання костей в Брюховицькому лісі, гроші Гранду(священник не мав 300 доларів, хтось в це вірить?). А чого вартує лише фраза:

"я тут роботу почав самовільно, знаючи, що коли запрошу, ніхто не прийде, а як навпаки — то зразу кинуться. Так і сталось. Тепер мають велике поле праці – хай працюють"

Вершина Казуїстики, ІМХО.

Взято звідси (http://www.risu.org.ua/ukr/news/reportage/article;31897/)

Але на разі я вважаю шо всьо гуд. Ціллю Посадити батюшку я не задававсі, просто хоітв дізнатися правду і не дати загинути історії. І, я вважаю, свого добився.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 22.10.2009 11:15:10
Якщо виходить що до приховування останків жертв нквс нічо то все не має, тоді звинувачення в бік церкви експлорер відкликає ?

ЦитуватиДивна річ: але у Львові, колисці Української демократії та патріотизму, культурній мецці та столиці національно-визвольної боротьби - власну історію брутально закопують в землю. А саме, рештки закатованих НКВС патріотів України хочуть тихцем перепоховати, без зясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору. І це всього за кілька метрів від облдержадміністрації!
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 22.10.2009 11:20:20
ЦитуватиГарно вміють завуальовувати інформацію, с...и! Тут 100 відсотків правди, але ще 300 відсотків правди опущено.

Не можу не погодитись!
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 22.10.2009 11:22:51
ЦитуватиЯкщо виходить що до приховування останків жертв нквс нічо то все не має, тоді звинувачення в бік церкви експлорер відкликає ?

Яка різниця НКВС чи хтось інший? Нагадаю, НКВС - це було тільки припущення. А те, що священник хотів таємно кості вивезти в Брюховичі не звільняє церкву від відповідальності.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 22.10.2009 11:26:16
Цитата: wanderer від 22.10.2009 11:15:10
Якщо виходить що до приховування останків жертв нквс нічо то все не має, тоді звинувачення в бік церкви експлорер відкликає ?

ЦитуватиДивна річ: але у Львові, колисці Української демократії та патріотизму, культурній мецці та столиці національно-визвольної боротьби - власну історію брутально закопують в землю. А саме, рештки закатованих НКВС патріотів України хочуть тихцем перепоховати, без зясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору. І це всього за кілька метрів від облдержадміністрації!

Ти хоч сказати шо якшо кістки не НКВС - то треба їх закопувати в Ящиках у Брюховицькому лісі? Незгідний. Знаю шо археологи кожну кісточку, кожен черепок цінують. не кажучи про "хрестики і медальйони" шо були знайдені між ними. І при чому тут вся церква, ми говоримо про конкретного священника і конкретний випадок.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: wanderer від 22.10.2009 11:27:57
Я хочу сказати, що звинувачення у свідомому приховуванні історичної правди про закатованих нквс людей виявилося неправдою.
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: Golem від 22.10.2009 12:20:44
Дуже цікаву думку прислав мені один зі знайомих хто вчиться в тому закладі. Він також був в тих підвалах і має троха інше бачення:

"
Друже, вони щось ховають. По-перше, я ще раніше чув, що храм був добудований на початку століття і кістки не можуть бути ранішими ніж 1905-1920 рік. По-друге, свідчення, що це монахи не реальне, я там бачив залишки багатьох дітей, навіть немовлят. По-третє, на власні очі бачив принаймні два проломи в черепах. По-четверте, я чув специфічний запах, і хоч я і не патологоанатом, але розумію, що такого не може бути в кісток, яким 250 років. По-п'яте, деякі кістки торчали з бетону, це можна побачити і зараз. Це може би нічого не говорило, якщо бетон, як будматеріал широкого застосування почав використовуватися у 20-х роках ХХ століття. Я переконаний, що це люди, які бачили 20 століття. Ці люди щось приховують.
"
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: inkognito від 22.10.2009 12:28:41
  Цікава думка, навіть дуже. Що ж вони можуть там ховати?
Назва: Re: Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса
Відправлено: atlas1975 від 27.10.2009 05:32:30
Своє криваве минуле, - поміж іншим; чимало "людей", які очолювали правоохронні структури тих часів, залишили після себе не тільки купи трупів, але й зграйки своїх дітей та вихованців, які продовжують їх службу, і можливо вони ретельно знищують сліди діяльності своїх "метрів" (франц.)... В міліції, як правило, чесним можна бути лише до певного рівня звання, - з переходом до рангу вищих офіцерів, дуже часто система ставить важкий вибір, в разі незгоди з ним, - або підстава, або передчасний вихід на пенсію... Чесних та добрих людей на цьому світі не бракує, але завжди перше кидається у вічі труд їх антиподів...