Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#261
Так само, як на Львівщині багацько закинутих костелів (я навіть не даю посилання, бо постів про них на Експлорері є кілька десятків і ви можете скористатися пошуком), в Східній Польщі є багато закинутих українських церков, греко-католицьких та православних храмів. Більшість із них були полишені після сумнозвісної операції "Вісла". Думаю, дослідження таких місць може стати цікавою темою поїздки, можливо навіть не на один день. Черг на кордонах зараз майже нема, можна скинутися з товаришами на бензин і "зелену карту" - і вйо до Європи. Як бонус - похід в Бєдронку по Йогобеллу  ;D ;D ;D ;

Закинутими храмами, зокрема, цікавиться польський журналіст Пйотр ДУрак, в цих статтях є інфа про нього та його діяльність: https://risu.org.ua/ua/relig_tourism/krayeznavstvo_digest/61904/
http://vsviti.com.ua/makepeaple/56727

Думаю, при складанні маршруту можна буде проштудіювати його сторінку в Фейсбуку або сконтактуватися особисто.

А це українська церква в селі Олешичі, недалеко від нашого Грушова. Фото мої, зроблені минулого тижня. Не зважаючи на те, що храмом ніхто не користується, будівля доглянута, вікна і двері цілі і зачинені.




#262
Наступна точка на карті - костел на території колишнього авіаційного полігону в Кам'янці. Його добре видно зі сторони КПП біля спостережної вежі. Проте як ми не гримали по воротах, але нікого живого так і не добудилися. Питання залишається відкритим, ця споруда має бути дуже цікавою до відвідування і в неті про неї інфи немає. В крайньому разі, влітку можна роверами під'їхати зі сторони лісу, навряд чи в охорони будуть якісь питання.



Зате неподалік бродить отака симпатична свиня:




І як бонус до поїздки: якась закинута споруда, явно довоєнна, на території недіючої військової частини в Кам'янці-Бузькій. Мабуть колишні склади чи щось схоже.








#263
Наступний костел - в селі Середпільці біля Радехова. Стоїть він чомусь на краю села і виглядає дуже симпатично. Інфи про нього дуже мало, відомо тільки, що збудований на початку 20 століття, а в радянські часи тут був колгоспний склад. Колишні типові будівлі ферми і досі стоять в полі за костелом.














Всередині збереглися ковані елементи, прості і невибагливі, але від того не менш гарні: решітка на дверях, кручені сходи на хори і навіть невеличка скарбничка.











Вид зверху і дірка в даху)




#264
Наступна точка - перевірити чи часом нема доступу до костелу в селі Жвирка, на території якого розміщувалася виправна колонія і котрий в 2012 році серйозно постраждав від вогню. Нічого подібного, там і далі охорона та кілька рядів колючки. Хоча, думаю, можна спробувати попросити дозволу через ГО. Саму колонію мали закрити ще наприкінці 2017 року, а всіх в'язнів перевести в інші місця.


Далі був невеличкий костел в селі Новий Витків, що по дорозі з Червонограда в Радехів. Дорога, до речі, якісно відремонтована, що мене неабияк здивувало.
Про нього теж вже є у нас згадка

Костелик використовувався як склад хімікатів, там і досі стоїть специфічний запах селітри і валяються з-під неї мішки. Навпроти дзвіниця, а поруч - фундамент великого будинку, мабуть там жив колись священик.













Залазимо через невеличкий отвір до підвальчика і...



Знаходимо цілу купу людських кісток! Підлога двох невеличких кімнаток буквально встелена ними, вперемішку зі сміттям.







Може хтось підкаже куди можна звернутися, щоб тих бідолах нарешті поховали по-людськи? Я думаю, їм зовсім некомфортно там лежати вперемішку з різним непотребом. Крім того, в кісток явний некомплект - немає жодного черепа. Мабуть "туристи" на сувеніри забрали  :-[ :-[ :-[


#265
Зібралися якось ми з братом в сімейно-експлорерський автопохід, глянути на закинуті костели. При плануванні за основу взяли оцю статтю https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/explorertest/IMG_3230.JPG і склали маршрут Сокальським, Радехівським і Кам'янко-Бузькими районами, так, щоб і цікаво, і більш-менш по дорозі, не гасати полями ну і встигнути за день. Автоподорож має свої переваги - ти мобільний і не залежиш від графіку маршруток, спорядження можна більше взяти. Але є і недолік, принаймні для мене особисто - завжди переоцінюєш свій час і можливості (типу, ну я ж машиною, все встигну) і в результаті ганяєш як пес з висолопеним язиком і все одно всього не встигаєш. Крім того, час від часу виникає спокуса зупинитися, коли побачиш щось цікаве по дорозі, кілька таких зупинок - і мінус дві години в графіку.

Карта з мітками виглядала отак, всі точки ми і не об'їхали за браком часу.



Першою точкою мав стати костел в прикордонному селі Варяж. Але по дорозі трапився бонус - невеличкий костел в селі Бояничі, збудованого на початку 20-го століття (на мапі). На території розташована якась господарка, а з-під зачинених воріт привітно посміхалася паща алабая. Тому ми обмежилися кількома фотками з-за паркану і поїхали далі.





Трохи далі по дорозі закинутий цвинтарик, а біля нього висока колона. Думаю, колись тут були якісь релігійні статуї, чи щось таке, судячи з ніш збоку.







Моя вірна шкодувка, на своїй, як виявилося, останній вилазці. Вона ще не знає, що за кілька днів я її продам і вона поїде кудись в район Козятина.



Така ж колона, як біля цвинтаря, але відновлена і побілена, стоїть на в'їзді у Варяж.





Костел у Варяжі виглядає монументально, зовсім не пошкодував, що зробили гак, щоб потрапити сюди. Про нього вже є тема на Експлорері, отут. З часу відколи там побував goom, нічого не змінилося. Костел так і стоїть закинутий, потрапити всередину можна через здоровенну дірку.













Дзвіниця на подвір'ї сусідів і камінь з гербом





Всередині, цегла-пальцівка і залишки фресок. А щодо всього іншого - суцільна руїна.





















Результат роботи вітру і води


#266
Молодший брат Експлорера, з Праги. Матеріалу тут небагато, але хай буде, може комусь пригодиться.
http://druhapraha.cz/

І ще один чеський блог, з потужними фотографіями і небаянними місцями
http://mistamehomesta.cz/
#267
Австріяк з Добромиля, клеймо "P. D."

#268
В неділю мав (не)щастя побувати в Радехові і не пройшов повз ушатану будівлю колишнього пивзаводу.
Заснований він був в далекому 1887 році, а остаточно виробництво закрилося в 2007. Коротку історію іноземною мовою можна прочитати тут.

Місце на Вікімапії

Якщо чесно, я взагалі не пригадую чи бачив колись в очі радехівське пиво. Зразки етикеток, нашукані в інтернеті:










Ворота на вході прочинені, є вагончик охоронця, але сходи на ньому були заметені снігом.





За браком часу, ми полазили тільки по старій будівлі, що на фото. Новіші цехи, споруджені в радянський час, тотально роздестроєні. Піднімаємося дерев'яними сходами з поверху на поверх, всюди напівтемрява і лежить зерно









Залишки обладнання











Види з вікон та дірок в дасі:









Дірки в цеху, мабуть тут стояли колись пивні баняки)







Ось такий короенький звіт,


#269
Тут є програма і в ній я Експлорера не бачу: https://drive.google.com/file/d/19uBoWQgazn5Gp68bsV0kBFwxe7Iv_5JN/view

В котрій годині ви будете виступати? До котрої взагалі там будете? Є якісь безкоштовні квитки "для своїх"?
#270
Продовжуючи телевізійну тематику, хочу закинути кілька фоток з Празької телевежі. Розташована вона в районі Жижков і має висоту 216 метрів, це найвища споруда Чехії. Початок будівництва - 1985 рік. Свого часу вежа посіла друге місце в рейтингу найпотворніших будівель. Чесно кажучи, не розумію чому, мені вона навпаки дуже подобається.



Офіційний сайт вежі: https://www.towerpark.cz/

В 2000 році на вежі були встановлені десять скульптур Давіда Черного, композиція називається "Малята". Восени 2017 року скульптури були демонтовані для ремонту та реставрації.
Фото з Вікіпедії






Ліфтом можна піднятися на оглядовий майданчик на висоті 93 метри і гарно роздивитися всю Прагу.



















Вид на старий єврейський цвинтар










#271
Як ви вже помітили, ми зробили Експлорер зручнішим для тих, хто його читає з мобільного.
Результат з Гугл аналітики - bounce rate для мобільних зменшився в середньому на 5%. Це означає, що протягом місяця 250 нових людей не закривають форум відразу після того, як зайшли, а залишаються і читають нас далі)

Завантаження фоток з мобільного теж працює люксично, зробити це тепер не важче, ніж на Фейсбук. Тому не лінуйтеся і додавате свої матеріали, поки їдете в маршрутці на роботу ;)

Дякую Декстеру, Андрію, Рою та всім решта причетним до розробки і тестування.

З приводу будь-яких багів та зауважень щодо можливого покращення пишіть, будь ласка, мені в ПП.
#272
Дві історичні фотографії будівництва колектора в районі Чорновола - Під Дубом. Взяв з Фб допису Igor Zinkevych

Дата на фото: 12.04.1921р.





#273
Було круто, дякую всім причетним до організації і тим, хто її проводив)
Перші фотки







#274
Цитуватище раз дякую за інфо, я так розумію що вона нічкої цінності не несе? Бо наше керівництво хоче злати в наш музей завода в міста
Не зовсім зрозумів останнє речення через велику кількість очепяток)
Чому ж, історичну цінність точно має. Виробництво цегли - цікавий пласт промислової історії.
Щодо матеріальної цінності, то це гривень двадцять, та й то не факт)
#275
Цитата: Andrii.Makhnyk від 07.02.2019 20:59:14
дуже дякую. Буду шукасти вде ро темі більше)

Трохи більше можна знайти, наприклад, в цій статті. Зокрема:

ЦитуватиНасправді всю «LONDON-ську» цеглу штампували на Волині місцеві євреї (там є великі родовища шамотної глини, дуже доброї для виробництва вогнетривкої цегли), а назву «LONDON» ставили для солідності та приваблення покупця. Там же клепали й цеглу «PАRIS». «Лондонська» цегла відносно «молода» – датується кінцем ХІХ століття, початком ХХ. Вона зустрічається у безлічі різновидів – різняться як розмір і колір цегли, так і самі написи. Наприклад, трапляються смішні помилки, які яскраво підтверджують небританське походження продукту. Зокрема, напис  «LOНDONS» з кириличним «Н» замість латинського «N». Або «И. LONDON.S» (латинське «N» – дзеркально повернуте) чи «N.LONDON. Б.» тощо. Але найпарадоксальнішим є клеймо з безглуздим написом «N. LONDЛ. П». Важко уявити, як англієць міг би зробити таку помилку.
#276
Це волинська підробка під англійську шамотну цеглу.
Ще варіанти клейма: LONDON, H.LONDON.S і навіть (перепрошую :-[) ГONDON.
Фото нижче з колекції Тараса Курмана




#277
Evolution of Sanitation and Wastewater Technologies through the Centuries, edited by  Andreas N. Angelakis, Joan B. Rose

Об'ємна наукова праця про історію каналізації в різні часи та в різних країнах світу. Англійською мовою.

Посилання на Гугл книги

Маю також повний варіант в pdf, якщо комусь цікаво - пишіть в приват.


#278
Маршрут дуже цікавий, я би навіть сказав інтересний)
Може маєш трохи більше інфи про тонкощі такого походу (перетин кордону, пора року, коли можна ходити, чи треба реєструватися в тамтешніх рятувальників і таке інше), статті когось, хто вже ходив?
#279
Сьогодні зранку розпочався дестрой будівлі, мабуть скоро тут буде черговий офісний центр. У великий контейнер робітники викидають всілякий мотлох зсередини.




#280
Мені ідея подобається. Давай ще спитаємо когось з досвідченіших (Магновського, наприклад) та й можна робити