eXplorer.lviv.ua

Звіти => Краєзнавство та Історія => Тема розпочата: RedShift від 29.01.2010 11:06:32

Назва: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: RedShift від 29.01.2010 11:06:32
Відкриваю цю тему за для того, щоб до всіх донести наступну інформацію...

Недалеко від палацу є костел. Можливо, є сенс дослідити на предмет знаходження між ними підземного переходу і таке інше. Ходять чутки, що палац скоро закриють на концессію і прогулятись територією буде неможливо. Тому треба поспішати з вилазкою!

КООРДИНАТИ (WGS84)
N 50° 27.914'
E 24° 24.172'

Перша згадка про поселення Тартаків відноситься до 1426. Власниками Тартакова довгий час були польські магнати Потоцькі. У XVII столітті Казимир Потоцький зробив Тартаків своєю головною резиденцією. Він побудував тут оборонний замок, на руїнах якого у другій половині XIX століття його нащадки звели свій палац.

Двоповерховий головний будинок садиби зведено в стилі французького необароко. При будівництві південно-західних стін палацу частково були використані фрагменти будівель старого замку.

Історія цього палацу примітна тим, що в 1840 році в ньому бував Леопольд фон Захер-Мазох, більш відомий як родоначальник мазохізму. У своєму щоденнику він описав велич і красу родового гнізда Потоцьких, а також згадав про примару старого польського шляхтича, нібито живе в стінах цього палацу. Читати всі витяги з цього щоденника ви можете ТУТ (http://www.castles.com.ua/tartakow.html).

За часів СРСР в приміщенні палацу розташовувалася школа, завдяки чому будівля була збережена. Зберігся навіть родовий герб Потоцьких на фронтоні палацу. На жаль, в середині 90-х років у будинку виникла пожежа, яка практично повністю знищив внутрішні стіни та перекриття. З тих пір палац стоїть покинутий і поступово руйнується.

Ще одним вартим уваги об'єктом у Тартакові є костел св. Архангела Михаїла. Побудований він був на початку XVII століття. Історія костелу пов'язана з образом Непорочного Зачаття Діви Марії, який вважається чудотворним. Образ з'явився у храмі в 1764 р., а з 9 по 24 березня 1765 нібито почав плакати кривавими сльозами. У 1777 р. ікону визнали чудотворною, а в 1779 р. урочисто перемістили в спеціально підготовлений вівтар. Згодом її сліди загубилися, і сьогодні в  костелі знаходиться лише копія чудотворного образу.
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Yuriy від 29.01.2010 11:21:03
А можна координати даного місця, може у неділю вибирусь
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: RedShift від 29.01.2010 11:26:11
Координати місця додав!
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: yar-79 від 29.01.2010 12:19:42
Цікавий костел, я б з"їздив!
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: G-H від 29.01.2010 23:58:16
Був я у цьому палаці у 2007 році.
Якщо цікаво, то опис та фото дивиться тут: http://www.geocaching.su/?pn=101&cid=3067 (http://www.geocaching.su/?pn=101&cid=3067)
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Alex-L від 07.02.2010 23:14:15
В Тартакові немає і ніколи не було палацу Потоцьких! був замок Потоцьких. Палац побудований на рештках замку належав графині Урбанській. Зведений палац за наказом Збігнєва Лянцкоронського у 1896 р. на підвалинах оборонного замку Потоцьких (XVII століття).
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Dark Wind від 08.02.2010 00:40:28
Ярослав туда треба обовязково поїхати 8) ;D
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Stitch від 21.06.2011 00:00:12
Палац дійсно викликає враження стилістичного шику як на його часи створення, чого вартує лише його мозаїчна підлога!!! шкода, що також він викликає і сум. Місцеві жителі розповідали, що цей Палац Урбанських віддали в оренду якомусь другу нашого любого мера пана "Сарайського", і не просто в оренду, а з метою його реставрації, на 50 років. На жаль реставрацією там навіть і не пахне...пахне там лайном, розрухою, де-не=де паленим, вогким та затхлим повітрям з підвальних приміщень (а вони там дуже навіть таємничі - багато кімнат, вентшахт і донизу стоки, а ще замуровані кімнати. і видно ше вали замку Потоцьких :) ) куроче багато чого є шо глянути. Парадний вхід прикрашений колись величною дубовою різбленою брамою з ковкою, ліпниною, та балькончиком, над яким збереглися герб та леви. Навпроти входу кільцем йде з бруківки підїздна дорога для карет... По обидва боки палацу є ще входи - зліва непримітний (мабуть для прислуги та непрошених гостей :) ) Позаду обабіч палац оминає перетинаючись з ним флігель, та таке враження внутрішній дворик, зі схожим на зимовий сад місцем. А справа вихід на невеличку тераску, де на куті стояли як каже Блека http://castles.com.ua/tartakow.html "яничари", а сходи від неї вели до тепер мало схожого, але фонтанчику та парку, де зараз так багто слимачків, і то таких здорових  ::). Також над нею догори зросла башта, яка ніби притягує всю увагу на себе, а вже потім на решту палацу :) щоправда шпиль вже похилився, і 2-го поверху вже давно нема, так-що забратися туди важкенько.
Всередині палацу, а якщо ще й увімкнути уяву можна побачити велич та красу, пишність та багатство колись розкішного маєтку - на стінах розписи-картини в рамках (навіть під обпаленим можна розгледіти фарби!), багата ліпнина, шматки якої ще збереглися як на стінах так і на стелях (де вони ше недокінця впали :)). Посередині впалі від немочі спалені масивні сходи, що складалися з 3-х частин (доречі ше моцні, при бажанні по них можна вилізти, щоправда на 2-й поверх немає сенсу йти, бо його нема :)) Під час тієї ж пожежі (правда нам місцеві оповідали, що пожежа ця була у 80-х рр.. Ще пару років тому можна було погуляти по 2-у поверсі, бо тоді що головний дах над будівлею хоча і прогорів, та ше тримався, а тепер впавши щей потягнув за собою 2 поверхи донизу... проте полазити там є де, і повірте він вас зачарує! в цьому палаці є якась дивна енергетика, приємна, і зворушлива. Всім раджу там побувати!!!!
Фотки тута, але вони не ладні, бо фоткали лише мобілкою, звиняйте!  :D https://picasaweb.google.com/marthakorets/2011?authkey=Gv1sRgCIaFhNKd-7uXNA
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Roy від 21.06.2011 01:07:33
Дякую за детальний опис, маєш +
В підвалах лазили, чи тільки заглядали туди?  :)
Назва: Re: Палац Потоцьких у Тартакові
Відправлено: Stitch від 21.06.2011 10:04:38
Аякже!! облазили все!! то ж звідки думаєш знаю про замуровані кімнати :) правда не знаю чи вартує там ше ходити з металошукачем, бо там в стінах вже багато роздовбаних місць. Ну і судячи по глухому стуку "підлоги" підвалу, там ше є пустота, ну і видно якісь стоки - деякі з них теж розриті. Взагалі палац розташований в колишньому центрі Тартакова, і можливо навіть були підземні ходи до розташованого за 200 м костелу Святого Архангела Михаїла, який, до речі, теж дуже симпатичний, і має приємну ауру. І хоча незважаючи на погроми в ньому за часів радянщини, збереглися доволі пристойні настінні фрески :) на жаль фоток немає - моя мобілка не стянула б того освітлення :(
Поспішайте поглянути на палац, бо хоча його РЕАЛЬНО повністю відновити, видать ніхто не хоче цього, а тому скоро йому може настати капець...
А заодно раджу вам походити по Сокалю, де збережений кляштор Бернардинок, розташований на березі Зах.Бугу, правда зараз там тюрьма, і доволі серйозно оборонена (як тільки-но ми підійшли до воріт, одразу загавкали собаки, та підїхав якийсь капітан, чи навіть серйозніший, і сказав валити звідси, бо можуть і почати стріляти в непроханих гостей, і з фразою "На шо тут дивитися, приходьте в будьній день і я вам влаштую екскурсію"  ;D повільно відїхав, так ніби ше спостерігаючи, чи ми дійсно йдем звідти) А ше місцевий житель розповідав нам, що навпроти цього монастиря був підземний перехід через річку, до Костелу-каплички, який зараз зрівняний з землею (не було часу підійти поближче до того місця :( ), і будучи 16-річним хлопцем, він та ше його 14 друзів на прохання однієї дівчини-вчительки (явно дивна кобєта) рилися в тому переході (десь кін.50-поч.60-х рр) знайшли багато кісток та черепів невідомого походження, і заразилися від них черевним тифом. трагічна історія, бо деякі хлопці не вижили, викликали спеціалістів з Чехії навіть, бо не могли самі впоратися з такою серйозною болячкою. От такі-то пироги, малятка :-\ такшо тре бути там дуже обережним