Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - KRANZ

#1
Всяке-Різне / Re: ДКС-04
31.01.2013 15:06:48
Цитата: Dima_Bear від 01.10.2011 18:22:46
Потрапив до мене в руки ось такий девайс: ДКС-04

у значно гіршрму стані: вмикаю на екрані 000.0 на кпопки не реагує, хіба вкл\викл.
порадьте як ним коритстуватися, і чи з нього взагалі ще щось буде?
(дозиметр в руках тримаю перший раз)
Так в нього молодший розряд індикатора, після коми - 100 мкР/г... А нормальний природній гама-фон для нашої місцевості 15-25 мкР/г... Ось він нулі і показує  ;). Прилад для вимірювання "реальної" радіації  ;). Так що, якщо хочете щоб воно щось показувало - шукайте, або контрольні ДІВ (джерела іонізуючого випромінення), або їдьте на уранові копальні чи у Чорнобильску зону  ;).

З.І. Є в мене така сама штука, для побутового використання не годиться. Мануала на нього в мене і самого немає, а ось схемою можу поділитись.
#2
Ось мій огляд "Gamma Sapiens": http://lplaces.com/ua/dosimeter/16-devices/183-gamma-sapiens
#3
Зараз готую повноцінний огляд Gamma Sapiens, а поки-що трохи вражень від дівайса.

Хоча це якраз той випадок, коли враження в основному від ПЗ. Оскільки, на відміну від  інших приладів, сам по собі дівайс особливих емоцій не викликає, такий собі "black box" з кнопкою і світлодіодом  :) Хоча всіх "хто в темі" дивує, як вдалось зібрати таку компактну річ на детекторі СБМ-20.
Так що всі емоції від ПЗ (у мене була версія для Андроіда встановлена на Samsung Galaxy). Емоції виключно позитивні. Все працює, як і належить. Глюків і косяків не виявив. Є деякі дрібні недоробки (але це була не остання версія ПЗ і мене запевнили, що у фінальній все буде пофіксино).

Чув, що у деяких юзерів виникли проблеми, з закачкою софта з Google Play (непорозуміння з не українськими IP), у деяких власників Терра МКС-05 (нової), виникли проблеми з коннектом по Blutooth (стара прошивка). Але, наскільки мені відомо, зараз  всі бажаючі можуть вислати свої Терри до Львова на перепрошивку.
Доречі, нової Терри не маю, але маю нову Стора-ТУ - коннектится з Samsung Galaxy і працює з ПЗ «GS Ecotest» без проблем.

І так про ПЗ «GS Ecotest».
Міряв, виставляв пороги, по ПЕД, ЕД. Зберігав "точки", з координатами... Власне перепробував всі функції... Ще раз кажу, все працює, як і має працювати. Єдиний момент, якого мені інколи не вистачало: режим гама-трекера, як в ПЗ «RadTrack Mobile». Тобто всі точки заносяться вручну.
Доречі, приємний бонус для власників нової Терра МКС-05 і нової Стора-ТУ: в ПЗ «GS Ecotest» немає жорсткого програмного ліміту по ПЕД, так що любителі "гарячих" рівнів можуть дізнатись, що їх прилади можуть міряти і трохи більші рівні, ніж це записано в ТХ  ;)... Доречі Gamma Sapiens, при паспортних 5 мЗв/г, спокійно міряв у мене 20 мЗв/г  ;)

Ну ось поки що все, чекайте більш розгорнутого огляду на моєму сайті  ;)
#4
Цитата: inkognito від 04.04.2012 00:36:20
Отож світити можут не тільки старі компаси, оптика - а навіть кераміка (але там здається не солі радію юзались, шось інше)
В деяких старих керамічних мисках, для оздоблення використовували уран (всякі квіточки і визерунки малювали).
#5
Цитата: YserL від 29.03.2012 21:01:40
Він по кількості бета, гама, і нейтронного випромінювання за певний проміжок часу робить висновок про радіонуклід?
Чи правильно визначить якщо буде 2 і більше радіонуклідів?
Це гамма-спектрометр, так що бету він не відчуває. Нейтрони міряє в CPS. Визначає не по кількості, а по енергії в "еВ", наприклад той самий 137Cs, що був на відео має енергію приблизно 662 кеВ, а, наприклад 241Am - близько 59 кеВ і так далі...
Якщо енергії нуклідів, не знаходяться дуже близько, то, як правило визначає без проблем і 2 і більше. Ну і, зрозуміло, чим потужніше джерело випромінення, тим меньше часу на ідентифікацію.
#6
Цитата: inkognito від 10.02.2012 14:37:25
Огляд від КRANZ'a передсерійного інженерного зразку пошукового дозиметра-радіометра МКС-11 ГН «Спектра».
Спільно з Андрієм Фрізеном записали відео ідентифікації КД 137Cs МКС-11 "Спектра"

#7
Цитата: US5WEO від 14.11.2011 00:39:14
СБМ-20 робить Росія, шо правда невеликими тиражами, та не аби якої якості, але роблять і по нині. В нас вони використовуються для деяких Терр
А хіба вони їх до сих пір роблять? Я не бачив СБМ-20 з маркування після 1992 року. Думаю розпродають складскі запаси. А чому для деяких Терр? В усіх Террах і Сторах і навіть у МКС-У стоять все тіж самі СБМ-20.
#8
Цитата: US5WEO від 16.11.2011 14:23:15
Зявилися ось такі девайси від наших сусідів
Бачив вживу у Чорнобильський Зоні цей СОЕКС, той що без нітратоміру... Показує якісь нісенітниці (кажуть, що то були перші версії із сирим ПЗ, можливо, незнаю). Як на мене, найбільша дурня - кольоровий дисплей. На сонці нічого не видно, вся індикація різнокольорова (якесь шапіто), напевно виробник вирішив хоч якось виправдати використання кольорового екрану. Весь час очікував, що на екрані серед того різнобарвного хаосу з"явиться СуперМаріо. Корпус зроблено з якогось гидкого глянцевого пластику. Як на мене - іграшка. Навіть Радекс на його тлі виглядає суворим брутальним дівайсом для реальних дозиметристів  :).
#9
Що-до aGent-R

Ось такий сайт знайшов: http://www.legacyglobalproducts.com/agent-r.html

Та й на Ebay вже є пропозиції: http://cgi.ebay.de/AGENT-R-Gamma-Radiation-Warning-Device-Dosimeter-/190516034987?pt=BI_Security_Fire_Protection&hash=item2c5ba3fdab#ht_3427wt_1139

А для нас в Україні, коли вони стануть доступні  :-\ ???
#10
Цитата: YserL від 04.05.2011 00:21:47
У звязку із шаленою популярністю і якістю дозиметрів фірми спаринг віст китайська республіка відгукнулася і зваргінила дозиметр tarrex (http://tarrex.com/), як видно екран спаринг вістовський.
Дивно, що ніде немає жодного фото "живого" дівайса, лише простенький 3D рендер. Та й вищеозначений сайт виглядає несправжнім  ;). Підозрюю (якщо, звичайно апарат не віртуальний), що у якості детектора використовується "старий добрий" СБМ-20... Цікаво... Наскільки я знайомий із ситуацією, ці детектори не випускаються вже близько 10 років і зараз їх неліквідні запаси зі складів практично вичерпані... А що далі? На чому будуть робити дозиметри через пару місяців  ???

Це доречи стосується не тільки товарищів з далекого Харкова, а й хлопців зі Спарінг-Віст  :-\
#11
Цитата: Golem від 14.04.2011 15:10:34
Екотест в Японії

Наскільки я поняв фонить добряче
Цікаво, що у порівнянні з тим другим дівайсом показники Терра-П вдвічі меньші :). Наш дівайс більш оптимістичний :). Напевно, той другий дівайс має якійсь кремнієвий детектор, або взагалі сцинт з фотодіодом.
Ну фонить на 1.5 км, судячи по відео близько 110 мкЗв/г... Ну немало звичайно, але і не ОМГ!
Сміливі хлопці, я б побоявся по таким розваленим дорогам їхати (можна ж і провалитись кудись разом з авто). Ну і сподіваюсь, що перед поїздкою вони робили йодну профілактику... Бо рівень гамма - то фігня, а ось йод131 у щитовидці, то вже зле.
#12
Цитата: :-) від 03.03.2011 16:34:47

Російська вікіпедія каже:
ЦитуватиAAAA — типоразмер батареек.


Дякую, я правда хотів фото aGent-R, але і за фото елементів АААА дякую також  ;D
#13
Цитата: Fenriz від 02.03.2011 14:38:35
Сигналізатор гамма-випромінення aGent-R

•   Два гальванічні елементи живлення типорозміру АААА;

Дуже дякую Fenriz за інфу. Навіть і не знав про наявність елементів живлення меньше ААА  :-\. Цікаво наскільки вони доступні у продажу  ??? А чи не має у Вас часом якихось фото цього дівайсу, щоб покраще роздивитись  ::)
#14
Цитата: Fenriz від 27.02.2011 12:00:36
Відео  презентаційного стенду на виставці озброєнь IDEX 2011
Дякую за відео! Особливо зацікавив aGent-R. Це серійний дівайс, чи експериментальна цацка у одному екземплярі?
#15
А чи є якась інфа коли у продажу з"явиться нова Стора-ТУ?

Старий дівайс мені дуже подобався швидкістю роботи і високою чутливістю.

І ще питання до "самоделкіних".
Чи не пробував хтось підключати до Терра інший детектор? Щось більш чутливе, наприклад СИ-8Б чи СБТ-10А?
#16
Цитата: Roy від 18.02.2011 01:34:08
Тепер цікавить, наскільки шкідливе носіння такого годинника на тілі? І чи взагалі шкідливе?
Ну, для мене шкідливе, бо псувало б мені імідж (не мій стиль)  ;D. Якщо не розбирати і не облизувати стрілки, то нічого особливо шкідливого для здоров"я не має... Хоча... Якщо будете носити його не знімаючи з руки років так зо 300... То хто його зна...  ??? ;)

З.І. Смішна чорна Терра з московськими написами. Знав що такі є, але бачу вперше :)
#17
Цитата: Roy від 18.02.2011 01:34:08
Попросили мене якось заміряти ймовірне випромінювання старого швейцарського годиннника.
І як виявилось - фонить. Результат - приблизно 250 мкЗв.
Що ж Ви шановний людей лякаєте...  :). Там же у сто разів меньше - 2.14 мкЗв/г. Або тоді вже пишить 214 мкР/г  ;)
#18
Цитата: YserL від 25.06.2010 12:29:10
Спаринг віст скоро випускатиме оновлену МКС-05 Терру
Першу партію приладів очікуємо на початку липня.. Вартість приладу в повному к-ті  становитиме 2 200,00 грн.
Ця вартість в межах України
Вже липень добігає кінця, а нової Терри щось не видно ніде  :(. Чи я не там шукаю?
#19
Дякую Golem, але щось тут не зходиться  :(. Це трохи не той датчик. Це скляний детектор на високі рівні гамма (такі в ДП-5 ставили).

Ось такий:



А в мене з маленьким слюдяним вікном під м"яку бета (http://www.istok2.com/photo/4538.jpg)... Десь якась плутанина. Чи це в мене не СИ-3БГМ, чи в твоему документі помилка.

Єдина інформація в неті, це: http://www.istok2.com/catalog/15/
#20
Народ, допоможить. Хто там має контакти з Екотест?
Маю ось такі детектори: СИ-3БГМ.
Все що вдалось знайти по них, це маленьке фото:



А також посилання на мануал до екотестівського МКС-07 "Пошук", де він використовується. Може екотест поділиться тех. документацією до цього детектора?