eXplorer.lviv.ua

Звіти => Краєзнавство та Історія => Тема розпочата: Synoptyk від 02.08.2013 15:00:55

Назва: Старі назви вулиць Міста у фото
Відправлено: Synoptyk від 02.08.2013 15:00:55
Ось вигляд з вул.Тобілевича на буд. Федьковича 14.
Колись Федьковича це була вул. Кентшинського (Ketrzynskiego)
Назва збереглась ... Як совок (з його НКВД, МГБ, КГБ) таке прогавив?
Це мабуть якщо не чудо то точно диво. Старенький вахтер мене навіть пустив на подвір'я та люб'язно дозволив фотографувати. Дякую.
Рідкісна риса для вахтерів, чергових, охоронців... тощо.
P.S.
Очевидно мова йде про
Войцех Кентшинський (пол. Wojciech K?trzy?ski *11 липня 1838 у Гіжицьку — †15 січня 1918 у Львові) — польський історик, багатолітній директор Народної бібліотеки ім. Оссолінських у Львові.

Назва: Re: Старі назви вулиць Міста у фото
Відправлено: Synoptyk від 29.08.2013 15:25:22
Які дивні збіги обставин бувають з нами.
Восени 1993 року я та  приятель поїхали до Польщі на заробітки. В приятеля була багато рідні переселеної на колишні німецькі землі після операції "Вісла". Переночувати від біди було де. Ідея полягала у тому щоб працювати десь на будовах або у рільництві.
В одному з містечок, родич мого приятеля (в якого ми ночували) запропонував нам наступне. Греко-католицька громада будує у центрі міста храм. Кожний віруючий повинен відпрацювати певну к-сть годин. Відпрацюйте за мене удвох декілька днів і я вам плачу певну суму. Ми погодились і пропрацювали на будові декілька днів. Якраз тоді заливали бетоном цоколь (майбутню підлогу). Цікаве місце. Навколо паркан і всі розмовляють українською, яка майже нічим не відрізняється від нашої сучасної. Правда за межами паркану у крамницях, знайомі по будівництву приставляли пальця до уст показуючи щоб не звертався до них українською. На стінах не рідко попадались намальовані шибениці. У зашморгах були половина на половину  то "UPA" то "AK".
Так от містечко у якому ми тоді були називалося Кенштин (колишній Рустенберг) і було перейменоване на честь Войцеха Кентшинського.
Тільки нещодавно коли почав цікавитись назвою вулиці про це довідався.
Назва: Re: Старі назви вулиць Міста у фото
Відправлено: Indigo від 06.09.2013 08:49:26
непогана історія. було цікаво читати...
що ж до старих назв, то напр. сюди ше варто додати вул.Лазневу (біля Добробута) - там ше, здається, збереглись окрім самої назви старі артефакти, пов"язані з назвою