Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Topics - Pantera

#1
http://pkjs.de/bahn/Kursbuch1944/Kursbuchtitel.html  На німецькій мові. Містить іторичні довідки, карти, розклад руху поїздів станом на 1944 р. Охоплює всю територію, яка була під владою Німеччини станом на 1944 р.  

#2
Бережанський замок розташований в м. Бережани Тернопільської обл.
Він був збудований родиною Сенявських в 16-18 ст. На його території розташований костел Святої Трійці 1554 р., який став родовою усипальницею Сенявських.
З 1554 р. замок в писемних джерелах іменований «східним Вавелем», й по сьогодні його вважають найвизначнішою захисною спорудою епохи українського ренесансу. Він був побудований італійськими майстрами за новоголландською системою, розробленою Гійомом Л. де Бопланом.
За своє існування його кілька раз перебудовували, а також змінювали призначення: він був і оборонним замком, і господарським двором; на його території розташовувавалося виробництво пива; тут були солдатські казарми та навчальні корпуси для дівчат тощо. Найбільших руйнацій замку завдало ХХ ст.: на початку він зазнав руйнувань в 1907 р. - коли обвалилася одна із його стін, а остаточно був сплюндрований після 1945 р., коли його стіни й верхні поверхи розібрали на матеріал для будівництва місцевого стадіону (а матеріалу було достатньо - товщина оборонних стін 6 м.).
З 1999 р. Бережанський замок внесений до переліку памяток архітектури України, що потребують відбудови й реставрації. Розроблений план з його відновлення розрахований в часі на 25 років.
Цікавий для тих хто цікавиться історією замків Поділля, зокрема, та Галичини, в цілому, краєзнавством та історією Західної України.