Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - yuraq

#1
Втомившись від міської суєти, вирішив відпочити та поїхав на пару днів до батьків в село. Посидівши трошки дома знудився та вирішив пошукати цікаві місця, які можна відвідати поблизу. Порозпитувавши друзів та сусідів, дізнався, що в с. Кисилин є старий напівзруйнований костел.


В селі на цей час нічого не нагадує про величне польське минуле, типове Українське село



Наступного ж дня разом з другом вирушили в с. Кисилин, яке до речі за часів Речі Посполитої було невеличким містом.
Хоча тут у XVII ст. існувала одна з перших вищих шкіл на теренах України. Кисилинська академія, належала не до православних чи католицьких, а протестантських шкіл. Її організували представники такого напрямку протестантизму, як социніанство (аріанство).


Стіни Кисилнсього монастиря


У Киселині з 1612 р. існувала социніанська громада під покровительством родини Киселів. З 1614 р. тут уже працювала школа социніан. Перший її ректор — Остап Кисіль (Євстафій Гізель), імовірний автор полемічного твору «Антапологія...», в якому критикувалась ідея унії православних із католиками.
Завдяки социніанським педагогам Матвію Твердохлібу, Якову Гриневичу-Гіжановському (Яну Трембіцькому) та Луці (Юхиму) Рупневському Кисилинська школа після ліквідації Раківського центру перетворилась у вищий навчальний заклад (академію) з філією в Береську (тепер — село в Рожищенському районі Волинської області). Як свідчать документи, тут навчалися молоді люди різних станів. Рівень навчання в академії був достатньо високий; окрім класів поетики й риторики, в ній існував ще один вищий клас, у якому вивчалася філософія й теологія.
У 1638, 1639 та 1640 рр. в Киселині відбувалися социніанські з'їзди, на яких були присутніми до трьох тисяч осіб! Сюди приїздили представники громад не лише зі всіх куточків Речі Посполитої, а й з інших країн.
З часом академія, через витиснення аріанства з Речі Посполитої почала занепадати і з її цегли орден Кармелітів  у 1720 році збудували костел.
Інтер'єр костелу був прикрашений фресками XVIII ст., а також декоративним ліпленням на стінах. До костелу примикав двоповерховий монастирський будинок. На другому поверсі храму були розташовані хори. Під приміщенням знаходилися підземні ходи, які тягнулися на десятки кілометрів від нього. В інтер'єрі мала місце прекрасна статуя Мадонни з Дитятком на руках у повний зріст, витесана з каменю.
    Після Другої світової війни у костелі розмістився цех з переробки коноплі та льону, згодом у храмі виникла пожежа і його приміщення більше не використовувалося. На сьогодні від цієї святині залишилися лише руїни: немає даху, а його металеві конструкції пішли на брухт.
    Зараз костел знаходиться в дуже жахливому стані, що ви вже напевно побачили на фотографіях. В середині майже все зруйновано, і залишилися лише голі стіни та невелика частина підземелля


Другий поверх монастиря за стільки років без даху повністю заріс деревами


Дуже жаль, що така історична споруда була зруйнована завдяки радіанській владі і повністю забута вже Українською, єдине що зараз тут нагадує про історичну важливість даної споруди це пам'ятна табличка на вході. А скільки ще таких монастирів, костелів, шкіл, замків чи маєтків на території України  доживають свої останні роки, адже зараз мало кому цікаве наше минуле. А як говрить народна приказка: не вартий майбутнього  той народ, який не цінує свого минулого.

P.S. Ще трохи фоток з мандрівки в с. Кисилин



Раніше це був центральний зал  храму



Одна з кімнат костелу



Головний вхід в храм





Бог не помер



Ще один з десятки коридорів монастиря



Таємні ходи в підземеллі



Більшість підземелля нажаль завалена



Польське поховання











Сільське подвір'я




Пам'ятник захисникам



Ще одне сільське подвір'я



магазин



Вуличка



Ще одна історична споруда Кисилина - Церква св. Артистратига Михаїла, збудована в  XVIIстолітті.





Пейзаж на виході з Кисилина





Оборнна споруда(Дзот) з часів 1-ї світової війни





Перехід через бобрину греблю по річці Стохід