Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - KortS

#1
Вчора побачив на дорозі вантажівку, типу старої сміттєвозки, зі знаком небезпечний вантаж (код 70) і наклейкою радіація, крім того на кабіні стояли мигалки, як на ДАІшній. Сьогодні зранку нарив інфу про ідентифікаційні коди небезпечних вантажів, виявляється 70 - це дійсно радіоактивний вантаж.

А щойно нарив інфу, що біля Львову є пункт зберігання (захоронення) радіоактивних відходів (РАВ).
Цим займається всеукраїнський державний спецкомбінат "Радон" (http://www.radon.net.ua/node/36), який має 5 відділень, одне з них у Львові. Наше відділення обслуговує 7 західних областей і дійсно має своє звалище.

На карті білий приціл по центру... http://wikimapia.org/#lat=49.9627333&lon=23.8710594&z=15&l=37&m=b

Знаходиться за 15км від Львова, за Брюховичами, заїзд через с. Буда в ліс. Співробітник казав, у нього там дачка є недалеко в Рокитному, що при в'їзді в той ліс з с. Буда стоїть табличка "Радіація". А якщо далі проїхати, то дорога приведе якраз до цього сховища. Там кажуть все огороджено колючкою і постійна воєнізована охорона.

Згідно інформації в неті спецкомбінат займається утилізацією РАВ, які використовувалися лікарнями, науковими лабораторіями та інститутами і т.п. І ще вроді планується будівництво комплексу "Вектор" на території ЧАЕС, де буде створено могильник РАВ, куди звозитимуть відходи з цих регіональних сховищ.

Отак-от, щоби знали.  Бо я і не знав, що біля Львова є склади РАВ. Хоча думаю вони знаходяться там під землею, тому фон в лісі і в навколишніх селах не більший за природній радіаційний фон. Цікаво взяти дозиметр і перевірити, який фон в Буді і в Рокитному. Природній радіаційний фон становить 10-15мкР/год.

А в Києві взагалі "пощастило", склад РАВ знаходиться трішки південніше музею під відкритим небом "Пирогово", одразу за об'їзною дорогою в лісі. http://wikimapia.org/#lat=50.3326828&lon=30.5102992&z=16&l=37&m=b

А ось фотка при в'їзді на територію: http://www.panoramio.com/photo/28859033
І простий комент до неї: "Охрана есть. Не фонит - уже дважды ходил мерял. Но вот водичку из местных колодцев пить нельзя - загрязнена тритием."
#2
Той червоно-білий "парашут" або точніше "напівсфера" - це радар центру супроводу літаків УкрАероРух. Сам радар, як об'єкт, "приписаний" до Миколаєва, але центр керування польотами знаходиться у Львові. Таких центрів по Україні є 5 штук. А радарів - вроді 9 штук. Один з них біля м. Дубно на Рівненщині (якщо точніше - близько 15 км на пд-сх від міста), який теж належить до Львівського центру керування польотами.
Точна його назва ТРЛК-10 (трасовий радіолокаційний комплекс). Він супроводжує повітряні судна на маршрутах у повітряному просторі, поки літак не заходить на посадку. Тоді вже керування передається на аеродромний радіолокатор. Дальність дії ТРЛК-10 становить 360км.
Сам радар працює в пасивному режимі, приймаючи лише сигнали від літаків. Однак в якісь визначені години його включають, як активний. В цей час біля нього краще не гуляти...  ;)
В приміщенні апаратної біля того радару є шафи з обладанням і монітор, на якому позначені літаки, які він супроводжує :)
#3
Один вельмишановний товариш попросив зареєструватися і доповнити його вищенаведену розповідь моїми коментарями.

"...Проїжджаємо один кпп, за ним другий. Ніхто нас не пиняє, ніхто не зважує." - це тому, що далі ця дорога йде на дачі і в с. Збиранка. Там на КПП спиняють лише вантажівки, які можуть нелегально вивозити на полігон побутове сміття.

"...В куті знаходиться вишка мобільного звязку на 1800 МГц. Стараємся до неї не підходити, шоб не спрацювала сигналізація."

1) Хто вам сказав, що то саме 1800МГц? прочитали на антенах?
2) Хіба там вишка чи просто трубостійка з антенами по кутах?
3) То базова станція Life
4) Сигналізація спрацює лише тоді, коли ви спробуєте відкрити контейнер з обладнанням
5) Коли станція працює, то до антен краще не наближатися, навіть з тилу. Оце саме те, що так бояться всі люди про встановлення антен на дахах будинків. Насправді ж вони шкідливі лише в безпосередній близькості, на дахах, але ніяк не на верхніх поверхах будинків, де вони розташовані