Ворота на Личаківське кладовище на вул. Черемшини

Автор Indigo, 21.11.2013 01:17:27

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Indigo

Ту браму взялись ремонтувати в середині вересня, закінчили десь на початку жовтня. Саме тоді я й зробив невеличкий репортаж на  один маловідомий сайт: http://vlaskor.net/news/58942.html
Я трохи затупив з тим шо не залив інфо сюди, але не написати про таку подію на Експлорері взагалі, як на мене, тупо.

Ця брама слугує як один з неофіційних, можна сказати, "чорних" входів на Личаківське. Але як на неофіційну, вона досить велика, і шо найважливіше побудована як брама до іншого, окремого від Личаківського, кладовища! Це було для мене відкриттям. :o

Так от... цю браму вже на даний момент відреставрували, але від робітників які працювали і від працівників Личаківського я дізнався шо частина Личаківського кладовища була ОКРЕМИМ кладовищем. Воно слугувало для поховання військових в міжвоєнний період. І ця брама була головним входом на той самий військовий цвинтар. За совка військові поховання зрівняли з землею і стали хоронити там простих смертних і військовий цвинтар став частиною (кількома полями) Личаківського. Окрім брами про те шо це були два різні цвинтарі нагадують дві ознаки: відрізняються огорожі (на одній з фоток яку я додав це помітно: йде нижчий паркан, потім лівіше вищий цегляний - то паркан Личаківського цвинтаря); залишилось військове поховання вояків УСС та УГА (його краще видно з Марсового поля - високий березовий хрест на насипаній могилі). Остання ознака досить відносна, можна звісно посперечатись, однак я припустив що вищезгаданих вояків поховали САМЕ ТАМ бо це було саме ВІЙСЬКОВЕ кладовище.

Додаю фотки як виглядала брама раніше (то 2011-2012 рік). І ще додаю старовинне фото (точна дата фотки невідома, як сказали працівники, максимум 1939 рік) надане мені працівниками Личаківського заповідника, з погодженням Головного реставратора Личаківського кладовища Андрія Гудзія.
Як бачите, брама була в кепському стані, не було хреста, напису. На даний момент напис не відновили (сумніваюсь шо це робитимуть, так як реставраційні роботи завершені), але хрест на брамі знову є (як на старому фото).
На жаль наразі не маю фотки з відреставрованою брамою, але якшо раптом матиму - то додам до статті.
Якшо тема трохи офтоп на цьому розділі, то можна перекинути в тематичний розділ (Кладовища Львова).

під час ремонту:




вигляд брами в 2011-2012 роках



стіна Личаківського (зліва) і військового (правіше) цвинтарів.

архівна фотка

274 Гості, 0 Користувачів