Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Tinigard

#1
Розташування: Хмельницька обл.,Дунаєвецький р-н, неподалік села Іванківці.    

Витяг з http://shtolni.narod.ru
«Початок розробки  - кінець 50-х років. Робота велося закритим та відкритим способами. Знаходитися на схилі гори в лісі над річкою Збруч. Є декілька ярусів. Штольня має централку довжиною близько 600 метрів, кілька входів. У стінах по централці можна зустріти електричні чашки, що залишилися. Стелі кріпилися колодами, колоди там повсюди, як в початаковому положенні, так і  вже в стані «гроггі». Велика їх кількість попроростали найрізноманітніших форм і кольорів корінням, вкрите різноколірним грибком. У деяких місцях зустрічається капіж води. Подекуди на землі шматки каменерізних ланцюгів, уламки вентеляційного устаткування, кавалок від КМАЗа.
У одному з штреків на стіні є вибитий невідомим умільцем портрет дівчини (розміром приблизно 70х35). Практично скрізь кам'яні брили, що вивалилися зі стелі.
Вище на горі є ще дві невеликі штольні. В одну можна потрапити через вузьку щілину в горі. Схожа на трьохкімнатну квартиру. Ще вище - зовсім маленька - хід близько 20 метрів.  
Роботи велися за допомогою КМАЗов в три зміни. Загальна довжина - близько 4000 метрів. Штольня закрита в 1968 році внаслідок аварійності.»

В Іванковецькі штольні ми потрапили в квітні 2009 року, в рамках походу по Медоборах. Єдиний випадок, окрім раннього дитинства, коли з нами був супроводжуючий – Михайло Ковальчук. Краєзнавців можна поділити на тих, хто постійно збільшує географію своїх зацікавлень, і зосереджених на «побудові комунізму в одній окремо взятій країні», в нашому випадку – Медоборах..
З метою уникнення лісників, датою походу була вибрана Великодна субота. Іванковецькі штольні – вже по інший бік Збруча, там і Медобори називаються Товтрами, і статус – національний парк замість заповідника, і святкують там свята зовсім по іншому.

Літом 2009 в штольні приїжджали наші клубівці з чортківського «Кристалу». Уазиком, через село з материнського для штолень села Іванківці. Навіть для звір-машини дорога  в кількох місцях була надто прикрою. Тому доречніше транспорт залишити в селі, чим привернути до себе зайву увагу, і як наслідок, краще добиратися з Тернопільщини, де можна зустрітися з лісником.
Досвід проникнення в Медобори вказує, що ліпше скористатися трошки довшою дорогою з села Риштівці.  В тій же Городниці працює чітка система поінформування місцевим населенням лісника, і ті гроші ліпше пропити.
Насправді, для теми «штольні» є важливим тільки те, що адекватну кладку через Збруч  в потрібному місці змило ще років зо 3 тому, і зараз вся надія на завал з дерев трохи нижче від Соколиної скелі. В зазначеній скелі – невеликий гротик, в якому живе дракон Lacerta viridis.
Вхід в штольні – закритий деревяними гратами, і цілком придатний для людини з наплічником.
Всередині можна влаштовувати перегони на колісницях, є сліди від протекторів. Стосовно багатьох кам'яних брил, вони тут є, але тим же гіпотетичним перегонам особливо б не завадили.
Можна зробити коло, вийшовши на поверхню через інший хід.
Оцінка довжини - 4000 км, схожа на правду. Штольні досить габаритні, разом з тим, кількість нуликів адекватна.
І найприємніше – перед входом – чудовий пляц з видом на Медобори, включаючи гору Велика Бугаїха, що встигла свого часу побувати «найвищою в Україні». Як не як, 403 метри

Фото тут
#2
Потічок, що зливається з Женцем на 50 метрів нижче водоспаду, десь кілометр (гуцульський, бо не пам'ятаю) вище по течії утворюю потужний каскад, який, якби не було повноцінного водоспаду поруч, міг би також називатися водоспадом.
Цього жовтня в неділю за вхід збирали гроші на імпровізованому КП, тоді як вийти можна вільно.
#3
Що тут сказати - у відповідь на запитання туристів, як утворилися печери, я іноді кажу, що їх видовбали гноми. "Стаж і спілка" в мене достатні. То може, й справді гноми? :)
#4
Біля себе не маю. Але так як такі питання телефоном все одно не вирішуються, а на сайті адреса клубу все таки мусить бути, клубний день в Поділля - середа.
#5
твої слова та й Богу в вуха.
Довжина 191 км висіла добрих 10 років
Довжина 214 висіла не 1 і не 5 років
Так само 224 км.
Сам механізм здобуття нових кілометрів полягає в тому, щоб їх знайти, вони просто так не є. Для цього й проводяться експедиції. І коли знаходиться новий район, то топозйомиться він відносно швидко. А потім йдуть знову пошукові експедиції. Печера не на дріжджах і сама не росте. І тих 200 км - це невимовно велика праця, а  не похід за грибами, де ті самі гриби самі стрибають у кошик. І лише частина експедицій топозйомочна, решта працює над розширенням ходів та пошуком нових районів.
#6
На початку 2008 року знайшли новий район, і тоді довжина збільшилася з 224 до 231 км.
Стаття в Вікіпедії зараз справді говорить про 240 км. Статтю доволі грамотно написав той, хто має відношення до правдивої інформації. (тобто, про більшу довжину аж ніяк не йдеться). Є у тексті "станом на 2008", коли довжина була 23; можливо, відредагував хтось веселий, бо інакше мали б змінити на дату актуальну. На сайті ЗУРСГС, що в цьому плані можна вважати першоджерелом, та ж сама цифра.
Якби відкрили щось велике, спелеотовариство б про це точно б дізналися. Нещодавно був з'їзд УСА (хай до Оптимістичної він відношення й  немає), але що до чого, було б ясно й чути.
Печери 70 км в рік не ростуть, якби того не хотілося.
#7
Назва "Блакитні озера" некоректна. Або Озерна, або Голубі озера.
В Озерну буде експедиція в січні. Організатор, звісно, клуб "Поділля".
Екскурсій в печеру не проводять. Тим більше, зараз тут високий рівень води, що не дозволяє потрапити в Жовтневий район.
#8
довжина печери - 231 (або 2) км. І вона не перша по довжині карстова, а друга, або ж перша, але гіпсова.
#9
А з 23 січня в Глобальному працюватиме топозйомочна експедиція, що має шанс стати останною на цьому етапі досліджень. Залишилося відзняти близько 500 метрів печери. Тоді будемо мати 42 км.
Трохи раніше на західному борті працюватиме розвідувальна експедиція, тому можливо, що все не закінчується. а лише починається.