Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Олесь

#241
Відносяться до IX століття, замок мав вигляд дерев'яної фортеці, що складалася з дитинця і частоколу. В кінці Х — на початку ХІ століть будується кам'яний замок. Замок перебував у володінні роду Другетів (1322–1691). У 1691 р. помер останній член родини Другетів за чоловічою лінією, і новим власником Ужгородського замку став впливовий угорський магнат Міклош Берчені. з 1775р. по 1945р. замок належав греко-католицькій єпархії. Усі стіни замку помережені таємними проходами більшість з яких замуровані з метою безпеки ( в жоден попасти не вдалось).








#242
Замок Берегвар — резиденція графів Шенборнів. Тут знімалась казка "Снігова королева" і культовий фільм про розвідників "Сімнадцять миттєвостей весни". Будівля замку Берегвар побудована за астрономічнім принципом.
Так, кількість вікон становить 365 — за кількістю днів року. Ще одне віконце замуроване на випадок високосного року. Димоходів у палаці — 52, стільки ж, скільки у році тижнів. Входів 12 — за числом місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року. У глибині саду можна знайти Джерело Краси з цілющою мінеральною водою, насиченою корисними речовинами. Напередодні війни придбати палац планував Герман Герінг — рейхсміністр авіації Третього Рейху. Але на заваді цим планам став президент Карпатської України Волошин.
Після Другої світової війни замок використовували як будинок відпочинку, а згодом, під протекцією Микити Хрущова, він став першим кліматологічним санаторієм цих країв. Спеціалізація санаторію — лікування і реабілітація після хвороб судин і серця.
#243
Занедбані лижні трампліни, два з чотирьох, що ще збереглись у Ворохті (на диво їх і досі використовують екстремали ).
#244
Будувати фортецю почав Переньї, але завершував "Сент-Міклош" інший власник. Чинадіївська фортеця — кам'яна, з двома кутовими вежами та метрової товщини стінами споруда, зведена в XIV столітті бароном Перені. Добудовували графи Телегді. Володіли фортецею княгиня Ілона Зріні, її син Ференц ІІ Ракоці, графи Шенборни. Тут Ілона Зріні зустрічалась із графом Імре Текелі — трансільванським аристократом, очільником повстанців-куруців. Княгиня була на 14 років старша від свого коханця, австрійська влада, свідома діяльності й настроїв Текелі, засуджувала пару. Коли про кохання двох бунтарів дізнались при дворі, Європа спостерігала за ним, тамуючи подих. Згодом княгиню було ув'язнено і вислано за межі Австро-Угорщини, але до замку повернувся її син — Ференц Ракоці, на чолі оновленої повстанської армії.
Замок в плачевному стані, склепіння другого поверху частково обвалилось, арки місцями підперті дерев'яними брусами ( і це вже 3 роки). Підземелля засипані сміттям, їх так і не розчистили, просто закрили. Доглядають за замком ентузіасти художники, коштів держава не виділяє. Пройти можна вільно і безплатно.
#245
Друга поїздка, місце непогане, але старшно затоптане туристами.










#246
По дорозі зняв.
#247
В лісах коло Сянок. Могили графа і графині Строїнських.




На території фільварка піраміда над криницею.


Все що залишилось від фільварка графів Строїнських в лісах недалеко Сянок.


Віадук, Ужоцький перевал. Від станції Волосянка до Ужоцького перевалу напряму всього лиш 7,5 кілометрів, але залізниця описує тут S-подібну петлю довжиною 19 кілометрів, набираючи при цьому близько 400 метрів висоти. Побудована за часів Австро-Угорщини (початок 20 ст.)


Краєвиди Ужоцького перевалу.




#248
Перша інформація про поселення євреїв в Старому Самборі походить з 1519 року. Зиґмунд І повідомляє самбірського старосту, разом з иншими старостами, що гебреям дозволяється мешкати всюди, де вони забажають. У 1553 р. місто отримує маґдебурзьке право і стає єврейським центром. У 1920-х рр. у Старому Самборі мешкало близько 500 гебрейських родин, і ще 500 емігрувало до США. Тоді у містечку близько 90% мешканців були євреями, 18% українців і 2% поляків.
На початку Другої світової війни 30 червня 1941 року Старий Самбір був захоплений німецькими військами. В перші ж місяці окупації було знищено майже все єврейське населення (2300 чол.), врятувалося лише 15 чоловік. Від єврейського життя Старого Самбора залишився тільки старий гірський єврейський цвинтар – кіркут. Напис над цвинтарем повідомляє, що окописько походить з XVI ст. На початку 2000-х років кіркут реставрували – в пам'ять гебрейської громади міста, що існувала тут понад 400 років і була знищена в часи ІІ Світової війни. Гроші на реставрацію та встановлення пам'ятника дав уродженець Старого Самбора Джек Ґертнер (Jeck Gertner).


Герб первісного Старого Самбора,  на міській печатці з датою 1657р.


Приміщення використовувалось як склади за радянських часів.






Дорога на Турку. Праворуч видно старий гірський єврейський цвинтар – кіркут 16ст.



#249
Я бачив 3 такі дерева, мене абсолютно не обходить хто це зробив. Я висловив припущення, бо більше нікому в цій глухомані таке зробити + рикання.
#250
Єрундою не займаюсь, що бачив і чув те описав і сфотографував.
#251


Досить багато живності в горах. Зустрічались сліди кабанів, оленів, також бачив козулю, декілька мідянок...
І звісно натрапив на ведмедя. Незауваживши, я вторгся на його територію, ведмідь в метрах 30-40 незадоволено, негучно порикував (спершу тихо, я вирішив, можливо, косуля, пізніше двічі голосно, відразу стало зрозуміло, що це за тварина). Я завмер з фотоапаратом в надії на гарний кадр, нажаль ведмідь так і не показався з заростей. Неспішно продовжуючи йти в метрах 7 я зауважив 3 дерева з обдертою корою і слідами кігтів. Певний час здавалось, що ведмідь мене супроводжує тримаючись на певній дистанції, про це свідчив регулярний шурхіт та потріскування гілок.


#252


Досить багато живності в горах. Зустрічались сліди кабанів, оленів, також бачив козулю, декілька мідянок...
І звісно натрапив на ведмедя. Незауваживши, я вторгся на його територію, ведмідь в метрах 30-40 незадоволено, негучно порикував (спершу тихо, я вирішив, можливо, косуля, пізніше двічі голосно, відразу стало зрозуміло, що це за тварина). Я завмер з фотоапаратом в надії на гарний кадр, нажаль ведмідь так і не показався з заростей. Неспішно продовжуючи йти в метрах 7 я зауважив 3 дерева з обдертою корою і слідами кігтів. Певний час здавалось, що ведмідь мене супроводжує тримаючись на певній дистанції, про це свідчив регулярний шурхіт та потріскування гілок.


#253
Дамбу припинили будувати в 1986р. оскільки всі кошти кинули на ліквідацію Чорнобильської катастрофи.
#254

Водоспад Лазний.
Найвищий водоспад Львівщини заввишки 10,5 м розміщений у Національному природному парку «Сколівські Бескиди», на потоці Лазний (притока річки Стрий). Пам'ятка природи має три каскади, що перетинають скельний масив флішового типу.

Водоспад Сопіт.
водоспад в Українських Карпатах (у Сколівських Бескидах), неподалік від південної околиці села Сопота Сколівського району Львівської області.
Висота водоспаду 7—8 м. Розташований на потічку, який впадає в річечку Сопіт, або Сопотянка, (права притока Стрию). Потічок стрімко збігає по скелі флішового типу. При підніжжі скелі водоспад утворив розлогу вирву.
#255
71 річниця УГВР
Урочистість біля пам'ятника Степана Бандери (м.Самбір).


Перша зупинка, с.Чуква. Музей Національно-Визвольної Боротьби.






Лісничівка, де відбулось перше зібрання УГВР.






Могила січових стрільців.


Сприня, місце збору УГВР.
БТР-60 (амфібія)




Експонати криївки:


Парабелум:
Виготовлено 1908—1942
Маса 0,890 кг. (без патронів)
0,990 кг. (з патронами) Довжина
217 мм. Висота 135 мм.
Довжина ствола, мм:
100 мм.
Тип боєприпасу
9?19mm Parabellum
Механізм
відбій ствола при його короткому ході
Дульна швидкість
початкова — 320 м/с
Прицільна дальність
50 метрів
Тип боєпостачання магазин на 8 патронів




ППШ


#256




Вздовж гірського хребта прокладено нафтопровід. Поруч проходить стежка якою регулярно на квадроциклах їздять працівники, перевіряючи його цілісність.


Мабуть, пробна  свердловина.








Ось і джерело, на висоті 818м.н.р.м. з якого починається Дністер.






#257
12 липня відзначатимуть 71 роковини УГВР.Автобуси з м.Самбір 9.00 біля  пам'ятника  С. Бандері.
#259
Був на горі Кам'яній, тож заглянув і на ГЕС. Мене пропустили, провели екскурсію.
Механізм підйому шлюзів.




Все перефарбували.


Система шлюзів відрізняється від ГЕС в Новошичах.






Територія ГЕС.


Укріплюють берег за шлюзами.


Машинне відділення.




Генератор. Лише 1 але потужний, в Новошицьків 3 але слабші.




Штурвал управління потоком води.




#260
Дуже дякую за інформацію.