Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Roman_P

#1
Старі машинки мають щось таке чого не мають сучасні . Тому вони і вартують відновлення . Сучасні якісь несправжні , пластикові може навіть пластилінові . Звичайно що економічні , комфортні , надійніші , безпечніші і т.д. Але старі моделі кайфовіші . Керуєш справжнім залізом . Вистояним . Як хороше вино . Таке авто для кайфу .
#2
Молодець . Гарна машинка . На фото де з наметами коло річки , шо за місце ? Дністер ? Сам люблю так відпочивати .
#3
Така зброя існує . http://weaponland.ru/news/indijskaja_armija_poluchit_ruchnoe_oruzhie_cornershot_streljajushhee_iz_za_ugla/2010-02-26-141 - це перша-ліпша зсилка .
Виникає питання надійності зброї . Чи не розвалиться конструкція в відповідальний момент . Використовувати для зброї старі запчастини напевно також не надто добре з міркувань надійності .

Але в будь-якому разі я вітаю ентузіазм розробника . Декілька ідей :
1. Викоритовувати для прицілу лазерну указку суміщену зі стволом . Камеру використовувати тільки для того щоб дивитися куди вказує указка .
2. DC-DC . Я би рекомендував щось таке http://arduino-ua.com/prod605-DC-DC_ponijaushhii_konverter_3A . Основна перевага - імпульсний перетворювач , тому високий ККД , батарейок на довше вистачить .
#4
Якщо є бажання зробити щось неординарне з цього корпусу і запхати туди плату з USB , то я би радив використати звичайний USB кабель і втикнути його в USB розєм на платі .
В випадку якщо на платі нема розєму а є підведена USB лінія то взяти USB кабель відрізати розєм і припаяти найкоротшими провідниками на плату . USB розєм має металевий екран (shield) . Він зєднаний з опльоткою . Цей shield треба підєднати  до корпусу . Корпус і землю на платі можна зєднати дросселем (спеціальним високочастотним дросселем) або резистором . Зєднання має бути чим ближче до розєму .
#5
Техеспо перебрався в інший офіс : вул. Героїв УПА 71д , тел.244-04-62 , 245-45-24 . Це територія колишнього заводу кінескопів .
#6
to axizep :
Не факт що на висоті кількох кілометрів буде працювати GSM . Діаграма направленості антен базових станцій спрямована вздовж земної поверхні . На висоті переважно нема абонентів мобільного звязку . Тобто спостерігати за рухом кулі в реальному часі буде не можливо . Уважно передивися відеоролики які є в пості . Я це чув десь там .

Контакти Техекспо :
http://clientclub.org/id5773/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE_%D0%9D%D0%BF%D0%BA%D0%BF
м. Львів, вул. Антоновича, 112,
79057
Тел.: (032) 2953948
Факс:(032) 2952165
E-mail:techexpo@lviv.gu.net

Я завтра уточню на роботі контакти Техекспо . Не впевнений що це актуальні .
#7
Ровер типу "Турист" чи "Старт-Шосе" дуже навіть добре для подорожей і саме за рахунок легкості ходу . Я сам колись багато сезонів відкатався Туристом . Потім був один гірський зараз інший гірський . Тому можу казати що Турист дуже навіть рулить .
Для день-два подорожі великого багажника не потрібно . Сучасні намети , спальники легкі . Харчі , казанки і т.п. возити з собою не доцільно . Все одно ровером їздиш там де є хоч якась цивілізація а значить магазини чи кафе .
Зараз зима , не сезон . Маєш час перебрати-змастити ровера .
Потепліє давася чути .
#8
GPS - правильна думка . Питання як сигнал трекера передати на землю ? Я думаю через 27Мгц або 433Мгц радіо .
Є фірма "Техекспо" . Базуються в корпусах колишнього заводу кінескопів . Вони можуть поставити електронні компоненти з сайту http://www.tme.eu/ua/ або digikey . З tme час доставки приблизно тиждень .
Якщо будете збиратися на трекер , радіо і т.п. я підтримаю .
Стосовно лугів , кислот , водню то є стрьомно . Бахнути може .
#9
устрічатися чи обговорювати тему тут особливої різниці немає . Але при зустрічі досягти спільної думки легше .

При реалізації проекту перш за все необхідно чітко визначити МЕТУ . НАПРИКЛАД .  Запустити кулю з обладнанням .  До складу якого буде входити 2 фотокамери , 1 відеокамера ,  годинник , GPS приймач , термодатчик , передавач . Передавач передає дані в такому-то форматі , на такій-то частоті (чи в такій-то системі),  з такою-то періодичністю . На землі в цей час чергує команда з таким-то обладнанням . Дані повинні відображатися на моніторі компа і логуватися . При приземленні ящика з обладнанням на землю необхідно організувати пошуки і вилучення SD карток з фото і відео . Про передачу відео в on-line прийом і запис не йдеться ( бо це не є вимога) . Нагадую що я говорю "НАПРИКЛАД" . Це сформовано після перегляду як організовуються аналогічні запуски . ВИМОГИ мали б якось погоджені між учасниками проекту . Тобто треба  вияснити що ми хочемо .

Тоді можна приступати до ОЦІНКИ і РЕАЛІЗАЦІЇ проекту . Завдання можна розділити і розпаралелити . Наприклад .  Група 1 займається електронікою і тестуванням електроніки . Група 2 логуванням і відображенням . Група 3 куля і гелій , запуск , погодження . Група 4 парашут , механічне розміщення , термоізоляція . Тобто групу 3 не колихає електроніка , термоізоляція і т.п. але куля , гелій і дозвіл на запуск мають бути . В той же час група 1 має розробити електроніку ,  група 4 зробити термоізоляційний ящик і разом (група1 + група4)  це все мали б протестувати при низьких температурах . Для реалізації було б добре погодити хоч якийсь план або терміни . Ще раз повторюся це тільки наприклад .

Задача запуску обладнання в стратосферу екстра неординарна . Тому чим більша кількість людей візьме участь в проекті тим краще . Якщо хтось є добрий фахівець в електроніці чи програмуванні  (беру що мені ближче) чи в в чомусь іншому,  завжди добре коли його роботу передивиться,  а ще краще протестує , можливо поправить , інший фахівець . Коли довго працювати над чимось одним "очі замилюються" ,  і власних помилок не видно . Навіть якщо хтось і не фахівець , то перегляд , тестування , і точка зору сторонньої особи також є дуже цінне . Наприклад ми маємо фотокамеру і підєднанне електронне обладнання що активізує фотокамеру що 10 секунд . Треба перевірити чи фотокамера здатна працювати при низьких температурах на протязі довгого часу . Кладемо фотокамеру з обладнанням в морозильну камеру . Де  є - 20 С . Чекаємо якийсь час (кілька годин) щоб вирівнялась температура , запускаємо обладнання на ~4 години . Після того треба продивитися чи фотокамера не загнулася а морозилці , і чи всі знімки є якісні . Бо неякісні знімки з стратосфери нам не потрібні . Робота марудна , але якогось фахівця для того не треба . Такої роботи буде багато . Від якості такого тестування дуже залежить успіх проекту в цілому . Це все тільки наприклад .

Коротше . Проект цікавий , і він може бути реалізований . З фінансової точки зору також . Але не можна нехтувати складністю проекту . До цього проекту може долучитися будь-хто не залежно від кваліфікації . Більше залежить на дисципліні (самодисципліні) . Треба починати організовуватися : вимоги , план виконання , план тестування і т.д .
#10
Я також хочу прийняти участь у цьому проекті . Я міг би допомогти з електронікою , програмуванням ( всілякі GPS , мікроконтролери , щось залогувати на компі , радіокерування і т.п. ) .
Звичайно , фінанси також .
Ця тема має великий інтерес . Тому є сенс найближчим часом зустрітися (можливо на тих вихідних) ,  вияснити що ми хочемо і братися за реалізацію .
#11
Я також шукаю подібний будинок в селі . Оглянув два обєкти : с. Велика Воля  коло Миколаєва і с. Волуйки коло Олеська  . На загал такого типу нерухомість некондиційна , особливим попитом не користується , недорога (тобто на ній не дуже заробиш) , тому оголошень багато нема . Ціна більше залежить від хотілки продавця ніж від обєктивних факторів , таких як стан будівлі чи площа ділянки . Але хто шукає той знаходить . Я думаю є сенс зконтактуватися .
Якщо є якась інформація хто продає хату (ділянку)  в Гаваретчині , мені було б також цікаво . Був в цьому селі , їздив до гончара , місцевість дійсно гарна . Але , як мені здалося , село дещо закинуте .
#12
Питання від чого треба захищатися ?
Якщо від напруги понад 12 вольт то підходять будь які швидкодіючі випрямляючі діоди . Тобто і MBR0540 і BA159 в такому випадку підходять . Але треба обмежити струм через діоди . Наприклад послідовно на лінії А , В поставити резистори . Опір має бути не дуже великий  щоб сигнал не надто спотворився . Перевірити осцилографом .
Якщо від електростатичного розряду (ESD protection ) то не підходить жоден . Для захисту від ESD використовують зовсім інші діоди . Вони мають і характеристики діодів і характеристики швидкісних стабілітронів . Також для захисту від ESD використовують швидкісні супресори  ( двосторонні стабілітрони ) .
Якщо це є перший випуск плати то особливо перейматися питаннями захисту не варто . Достатньо добитися основної функціональності . На платі можна залишити вільні контактні площадки (коло конектора ) . Коли все запрацює тоді вже впаювати захисні компоненти і перевіряти захист . Для тестування ESD треба спеціальне обладнання . Якщо такого обладнання нема , і протестувати нема як , то паритися тими діодами не варто . Бо навіть найшвидші діоди змонтовані не належним чином не будуть виконувати свої функції .
Що би я додав до схеми так це послідовно діод + індуктивність на +12 , і конденсатори (нема жодного) . Діод як захист від переполюсовки індуктивність як захист від стрибків струму . Після діоду і індуктивності між +12 і землею паралельно керамічний конденсатор 0.1мкФ і електроліт 10мкФ . На МАХ3483 треба додати 0.1мкФ на живлення .
Я би радив прочитати :
http://en.wikipedia.org/wiki/Decoupling_capacitor

http://www.intersil.com/content/dam/Intersil/documents/an13/an1325.pdf

#13
Львів-Тернопіль колись на ровері катався . До речі , може спробуєте ровером . Місцевість рівнинна ровером зручно . Траса трасою . Можливо цікаво спробувати відстань . Асфальт . А там де асфальт там нічого цікавого нема . Є багато чого цікавого але не на трасі . А те що цікаве займає час . Проста "пробіжка" не вийде . Я би , може ,  більш ретельно вибирав маршрут . Золочівщина і Тернопільщина багаті на різноманітні памятки .
На рахунок  ночувати в "розвалюхах" - в мене були проблеми . Раз місцеві прийняли мене за наркомана , другий раз власник "розвалюхи" хотів спровадити мене до міліцейського відділку . Добре мати при собі якісь документи . Краще в своєму наметі .
В будь-якому випадку , не йти нікуди - це найгірше .
#14
оптосенсор сенсор як в миші
#15
Всяке-Різне / Re: ИЖ-21251
22.03.2012 01:26:25
Звичайно питання скільки треба варити і чи тільки бензонасос . Але я би робив . Основне, звичайно , кузов , щоб не сильно ржавий був . А все решту робиться . Запчастини не повинні бути дорогі , машина проста , з ремонтом проблем не повинно бути . Я думаю мають бути відповідні сайти , форуми де можна знайти всю потрібну інформацію .  А продати по ціні металолому завжди встигнеш .
#16
Ті табла що на фото підключити буде проблематично . Вони включаються через контакти на струмоведучій гумі . Напевно краще скористатися порадою і пошукати на радіобазарі з виводами . З приводу напруги . Треба взяти звичайний тестер . Поставити в режим вимірювання опору і потикати по контактах індикатора . Якщо сегменти блимають значить індикатор справний і буде працювати . Напруга не дуже критична . Якщо напруга замала індикатор буде показувати але контрастність буде малою . Якщо напруга завелика буде дуже контрастно показувати але сам індикатор напевно не довго поживе .
#17
"Хочу зразу розвести під корпус," що мається на увазі ? Я би таке паяв на макетній платі , DIP- корпуси , просто і дешево . Для атмел в мене є написані функції для I2C і UART .  I2C (SMBUS) для ATXMEGA під ІАR .  Пробну 30-денну ІАR версію можна з сайту зтягнути . UART є для attiny , atmega , atxmega . Можу поділитися .
#18
Подібні використовували I2C to GPIO . На процесорі бракувало вільних виводів . І2С має мати мастера на шині  . Читай сторінка 2 пункт 2.2 . Там пише що той міст slave тільки. А датчики це як ? З одної сторони І2С датчик , другою стороною в СОМ порт ? Не буде працювати бо датчик теж slave . З датчиками це просто робиться на мікроконтролері , в якого є I2C master i UART .
#19
Пасивна чи активна антена залежить більше де буде встановлено приймач . Якщо відкритий простір можна пасивну . 20-501А , судячи з документації , антенний розгалужувач . Якщо одна антена то він не потрібний . З чисто практичних міркувань я би брав активну антену . Антенні кола мають бути узгоджені з входом приймача . Найпростіше підконектити SMA конектор до входу приймача короткою 50 омною доріжкою . Правда на активну антену ще живлення треба подати . З пасивною - хіба десь буде приклад як антену під"єднати до приймача . Як приклад як взагалі під"єднувати антену можна глянути в документації на U-Blox http://www.u-blox.com/en/download/documents-a-resources/u-blox-6-gps-modules-resources.html . Навіть якщо будуть використовуватися інші модулі там багато корисного . Взагалі якщо це якась одинична розробка , я би шукав щось з вбудованим конектором або з вбудованою антеною . Щоб не гратися з високочастотними колами . З цифрової частини там все просто . Протокол NMEA добре описаний в неті . Зі сторони антени можливо будуть потрібні танці з бубном . Особливо якщо нема відповідної апаратури .
#20

Я робив буржуйку з 200п бочки . Все нормально , не прогоріла за 2 роки . В середину поставив решітку з металевих прутків , перід заклав цеглою , залишив внизу отвір на піддув . Плюс такої пічки що швидко розігравається і добре гріє поки горять дрова . Палити треба без фанатизму . Про пожежну безпеку не сперичаюся - до одного місця . Є ще маленькі чавунні , на базарі продають . Але вони погано гріють . Булерян однозначно краще . Я би більше переймався як димохід зробити . Це складніше ніж буржуйку поставити . І від димоходу сильно буде залежати як буде горіти .