Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Golem

#1
Цитата: explorer від 16.05.2022 22:19:44Чекай, так і не зрозуміло: так що таке рждс орг и для чого воно нам тут піариться? Можна ще детальніше і частіше нам пояснювати поки ми не забули і то не витерли?

Та можете витирати :) Просто написав для консістенсі.

Судячи з коментарів не любите ви персОнально мене. Бо інші посилання на інші сайти вам ніколи не мішали :) Ну але принаймні про це чесно пишете :)

Цікаво чи будете ви достатньо чесні з собою та мужні перед людьми щоб написати за що насправді ви мене не любите :))))
#2
Ура! Сайт запрацював! Має сучасний дизайн і функціональність. Відтепер всі нові матеріали я викладатиму на www.rdzs.org

Особливістю сайту rdzs.org є те, що БУДЬ-ХТО може тут викладати свої дописи. Достатньо лише зареєструватися. На відміну від Фейсбуку, статті на сайті получаються читабельні бо картинки вставлються в текст, доступне форматування. Також вони гуглитимуться і не губитимуться як на ФБ.

На сайті немає і ніколи не буде реклами. Це я обіцяю як його засновник та адміністратор. Також обіцяю слідкувати за ним та регулярно додавати якісний контент. Сайт має свій телеграм канал де можна обговорювати статті та знайомитися з авторами. Приєднуйтеся!

Логічним буде питання: «Що не так з Експлорером на якому ти писав останні тринадцять років»?
-  Все з ним так, але Експлорер безнадійно застарів. Більшість схожих форумів відмерло ще п'ять років тому. Наші неодноразові спроби його покращити кардинально ситуацію не змінили. Наприклад, мобільна версія форуму та додавання нових статей так і залишилися незручними.

-  З початку війни Експлорер вимкнутий бо він містить інформацію якою міг скористатися ворог. На RDZS такого не буде в принципі. Ми не викладатимемо матеріал який послаблює обороноздатність країни. А після війни краєзнавчі статті, що стосуються Полтви та інших підземних комунікацій, будуть доступні лише зареєстрованим та перевіреним користувачам.

Експлорер.lviv.ua, по своїй природі, є локальним львівським сайтом. RDZS.ORG стане сайтом для всієї України.
Тож заходьте, читайте, коментуйте, підписуйтеся на оновлення та поширюйте іншим. А також викладайте описи власних пригод! Давайте разом створювати якісний Український контент. А RDZS.ORG нам в цьому допоможе.
#3
Вже от як три роки минуло з часу наших офіційних відвідин цієї шахти. За цей період так в неті нічого толкового про неї і не зявилося. Тому я вирішив підняти цю тему знову. Взяв старі фотки і відео зі звітів в цій темі, трохи підчистив свій текст і виклав на Фотографіях Старого Львова. Як вийшло можна подивитися тут


#4
Цей матеріал викликав зацікавлення на ФБ і просто шквал коментарів. Деякі навіть від людей що безпосередньо працювали там. Прочитати можна тут
#5
До нашої печери вже є промаркований веломаршрут.


А до музею вказівники з дороги.


На жаль, з 2019 року жодних робіт по печері більше не велося :(
#6
Наклейка і досі там! :)


#7
В Карпатах коло села Татарів знаходиться дача Ющенка.  В 2005 - 2015 роках тут відпочивав колишній президент. А зараз там покинутий будмайданчик. В інтернеті є відео зсередини дачі зняте автомайданівцями у 2014 році. Тоді там все ще було доволі культурно.

Дача Ющенка, вид з дороги


На території дачі Ющенка. Видно майже завершені коробки будинків


Ну і як там було в 2014 році. Бачимо що зараз все дуже змінилося.


Дача стоїть через річку попри дорогу на водоспад Гук. Хоч це і заповідна територія, але будуватися там можна. Адже раніше на місці дачі був хутір і жили люди. Зараз від хутора залишилася лише одна стара хата. А до дачі є міст зі шлякбаумом, електричні стовпи та охорона.

Лишаємо машину поруч дачі і йдемо пішким дивитися що там


Водопад Гук поруч з дачею Ющенка. То ж туристи тут шастають взад вперед


При вході через міст будка охорони :( Нам дали тягла і ввічливо попросили йти звідси


Ну ми і пішли погуляти горами, подивитися на шишки


Стара хата поруч з дачею Ющенка


Всередині пусто. Але вікна і пічка цілі


В підвалі підземного ходу на дачу не виявилося :(


То ж йдемо булкати рідними Карпатами далі


Ми прикинулися туристами що заблукали і прогулялися територією дачі. Тут суцільний будмайданчик. Дерев'яні будиночки, де колись жив Віктор Андрійович, знесли. На їх місці звели масивні конструкції з каменю та бетону. Вуликів теж вже немає, але деревяна церква ще залишилася. Будівництво почали були масштабне, явно більше ніж потрібно одній людині. Але потім чомусь закинули. Судячи з чагарників по території та моху на цеглі – років п'ять все стоїть точно.

Дача Ющенка, вид через дорогу


Найбільший будинок на дачі, вид через дорогу


Ну і якось непомітно, само по собі ми опинилися на іншому березі річки. Хтось тут вимурував скіфського ідола на краю узбіччя коло дачі


Ми підійшли ближче щоб його пофотографувати і несподівано звалилися вниз. Це місцева альтанка


Навпроти фундамент і перший поверх.


Дача Ю - по х** :( Вид на церкву і жилий будинок. Ну ніби все вже тут оглянули. Ломитися в недобудови чи в церкву якось не було сенсу.


Чому так сталося що дачу Ющенка покинули – невідомо. Шкода вкладених праці і грошей бо воно зараз гниє та руйнується. А місце тут дуже красиве, тихе, затишне.
#8
Дуже хороше відео про стан бомбосховищ у Львові. Як воно є насправді. Журналістка навіть не побоялася разом з Ваньою і Владом сходити в кілька бомбарів щоб все побачити на власні очі. І показати це вам

#9
Так виглядає лижний трамплін на якому тренуються українські олімпійці. Нещодавно тут поклали нове штучне покриття. То ж тепер стрибати можна навіть влітку.

Відреставрований лижний трамплін у Ворохті


Ваня перший видерся на вершечок трампліна


Вже троха поклали штучного покриття шоб можна було стрибати навіть влітку


Станом на 2021 все ще не закінчено


І скільки то хороших віників можна було б зробити!


Дивишся на ці фотки і мимоволі хочеться сказати: «Та це ж повний капець!». Але не зовсім. «Повний капець» тут був до реконструкції. А після стало трішки краще. Хоча так, підніматися на гору цих гнилих бетонних конструкцій було страшно. А спортсмени лізуть ще й з лижами в руках.

Трамплін до реконструкції, фото Ромчика. Стало краще ніж було, але все рівно.


Вершечок трампліну виглядає як місцевий баян


Вид з трампліну на Ворохту


Туди власне і стрибати


Вид з трампліну на спуск


Охорони тут немає. То ж сміливці можуть забратися нагору та оглянути чудові краєвиди Ворохти. А також уявити як це бути українським спортсменом.

Ми з Алексом для масштабу яка тут висота та стрімкість


А уявіть собі тут дертися взимку і з лижами




На сам верх забираємося по металоконструкціям. Дякую Вані за фото


Милуюся краєвидами з вершини трампліну



Вид за Свидовець з вершини трампліна


Професійний спорт для держави це достатньо дороге задоволення. Крім спортивних баз та інвентарю потрібно ще забезпечити спортсменів житлом, гідною зарплатою та високою пенсією після закінчення кар'єри. Тоді професійний спортсмен це буде так же круто як і бізнесмен, айтішник чи стоматолог. І матимемо результати на змаганнях.

Дякую всім за увагу. І пам'ятайте що Спорт це сила


Лазити кожен день це теж вид спорту! Так що Експлорер це дуже навіть спортивний ресурс який пропагує здоровий спосіб дозвілля :)
#10
Що цікавого можна побачити з даху будинку на вулиці Міхновських? Ви скажете: «Ну кілька церков, прапор коло сухопутки, скандальну недобудову на Лукаша 1 - Запрєщонка, Залізничний вокзал та купу іржавих дахів». Погоджуюся, вигляд на Церкву Юра та Ольги і Єлизавети просто шикарний. Але я звідти побачив не це. Я побачив новий, український Львів. Адже навколо багато високих сучасних будинків. Всі вони збудовані вже за Незалежності. Натомість сірих радянських багатоповерхівок майже не видно. Як, зрештою, і старих польських розвалюх. Радію що Львів рухається вперед і починає наповнюватися новими нашими будинками.

Зараз поліземо на цей дах


Хтось забув в дверях ключі. Чим ми і скористалися


Вуаля! І ми на даху!


І нічого не потрібно шатати


Так, польські та австрійські кам'яниці мають свою естетику. Проте їх є відносно небагато, а українських серед них ще менше. Потім, в радянський період, населення Львова зросло в кілька разів. Будувалися цілі мікрорайони типових коробок. Про естетику тоді мало хто думав, головне було виконати план. А далі Союз розпався і наступних п'ятнадцять років майже нічого нового не побудувалося. То ж до середини двотисячних років нерухомість Львова була зведена, в основному, окупантами.

Новобудови в сторону вулиці Шевченка


Старий добрий шпиль Ельшбети та новобудови на фоні


Залізничний вокзал. Позаду сірі радянські будинки


Як не крути, а церкву Юра гарно видно звідусіль


Як і Ельшбети, побудовою якої намагалися затулити вид на церкву Юра з вулиці Городоцька


Ооо! І люба серцю Запрєщонка. Буду реально сумувати якшо її знесуть


Нові будинки на вулиці Міхновських поруч зі старими польськими розвалюхами


Недавно у Львові почався будівельний бум. Так, деякі будинки некрасиві, деякі є з порушеннями. Але, більшість з них є значно кращими за радянські «багатоетажки». Новобудови продуманіші, якісніші, комфортніші та ефективніші. Зараз на наших очах твориться той Львів, по якому через сто років водитимуть екскурсії «Українське відродження в Архітектурі Львова». І це буде суто Український Львів.

Милуємося Львовом згори


Прапор коло сухопутки. Його тепер теж звідсусіль видно


Церква Юра та Історична частина міста аж до вулиці Личаківська


Ооо! Тут до нас хтось побував і наклеяв наклейку Експлорера


Напевно це були ці дівчата :)


Дівчата молодці, вийшло годно :)


Тут спеціально залишили місце між двома будинками шоб не псувати вид на Високий Замок


Якось так це все виглядає очима без зуму


Затишний дворик новобудови на Міхновських


Тому я за новобудови! За якісні сучасні будинки з нормальним плануванням та красивим фасадом зведені згідно всіх норм. Щоб було на шо мені полюбуватися коли вилізу на черговий дах.


Дякую всім за увагу! :)
#11
Нещодавно у Львові відкрили новий музей. Він унікальний, адже призначений як для дорослих Львовознавців, так і для дітей. У ньому показано що таке електрика, як вона потрапляє до нас додому та розвиток електричних мереж Львова. Поки малеча бавитиметься котушкою Тесли, крутитиме динамо-машину і запускатиме електричний трамвай, дорослі мають змогу дізнатися багато цікавих фактів з історії Львова. Наприклад, як виглядала та сама електрична батарея в підвалі, через яку горів Оперний театр. Чи як працювали перші, надвисокі, електричні ліхтарі у Львові, або посидіти на електричному стільці. А ще музей повністю безкоштовний. Чіна.


Різні типи лампочок. Можна порівняти скільки вони дають світла та скільки споживають електроенергії.


Старі запобіжники та Польські карти електромереж Львова


Зараз з'єднаюся з ЛьвівВодоканалом


Та сама електрична батарея в підвалі Оперного театру


Робочий макет перших Львівських електричних ліхтарів


Катушка Тесли яка може засвітити лампочку. Гортайте далі, там буде фотографія де лампочка світиться.

Думаєте це черговий відомчий музей з однією кімнатою і фотками працівників на стінах? А дзуськи! Музей Електрифікації займає весь перший поверх. В ньому шість вражаючих кімнат з купою всього цікавого. До експонатів можна підійти, взяти в руки, деякими навіть покористуватися. Скажу чесно, я вражений якістю музею та скільки тут вкладено праці. Так як дітям зазвичай байдуже до сухої історії, тому для них є багато захоплюючих ігрових стендів.


Крім електрифікації тут гарно проілюстровано телефонний зв'язок. Стенд повністю робочий


Реманент тодішнього електрика


Оце я розумію струмові кліщі!


Макет трансформаторної підстанції


Але найголовніше в будь-якому музеї - цікава екскурсія!


Розвиток електрики в старих фотографіях


Цікавий макет для дітей. Людина крутить ручку та виробляє електроенергію. Від неї трамвай починає рух. В кінці статті є відео як це виглядає.

А Ви знали що на початку 20-го століття у Львові існувало більше десяти! приватних електростанцій. А першим будинком з електричним освітленням був не Оперний театр, а Галицький Сейм. За Польщі електричні прилади давали в оренду, а робота в тодішніх Міських Закладах Електричних (MZE) по зарплаті та престижності прирівнювалася до сучасного ІТ-шника.


Робочий макет Львівських надвисоких електричних стовпів. Одна лампа тоді давала світла приблизно як від електрозварювального апарата. Тому її ставили якнайвище


Автентична табличка 1929 року


Так могла виглядати комірчина Миколи Тесли


Лампа що світиться без дротів. Ніби все просто, а вражає!


Наочна ілюстрація струму в газах. Фізика 11-го класу.


Абонемент на трамвай


Старі лейби з німецького електричного обладнання


Історія розвитку лічильників електроенергії. Ще гарна колекція подібних приладів є в музеї Метрології.


Суто Львівський лічильник. Зверніть увагу як мало кіловат люди тоді могли використати в принципі!


Так виглядає з'єднання електричних кабелів в розрізі

Як думаєте: де наступною, після Львова, була побудована електростанція? Ви дуже здивуєтеся, але в . . . провінційному Бориславі! Електрика там була потрібна для видобутку нафти. Коли нафта закінчилася то Борислав продавав електрику Стрию, Дрогобичу та іншим навколишнім містам. І так аж до 1960-х років.


Макет шахти і її електричного обладнання. Ось звіт з цієї ж шахти, Стебник


Цей стовп простояв з 1938 року і аж до Оранжевої Революції! І не зігнив!


Червоні лампочки це електростанції, 1908 рік


Поширений, в той час, електричний ліхтарик

В музеї діють вечірні Екскурсії, сюди можна піти після роботи! Вони, також, приймають організовані групи дітей зі шкіл. Відвідавши інтерактивну екскурсію від Андрія я не пошкодував. То ж сміло рекомендую музей іншим. А ще там тепло і чисто, що приємно вразило.


Андрій показує альбом зі схемами електромереж Львова


Плавкі вставки що працювали як запобіжник


Макет електромережі від електростанції і аж до споживача


Це не карточки КГБ. Це тодішні посвідчення електриків. Давало право на безкоштовний проїзд


Відновлений телефонний комутатор


За таку зв'язку ключів можна і в тюрму сісти :)


Електричний стілець для тих хто буде нищити експонати музею


Величезна заслуга в створенні цього музею належить Андрію Крижанівському. Він же і автор однойменної книжки.


Коротка нарізка як проходила екскурсія в музеї


Наша Група
#12
Ну і? Ті хто недавно найбільше приймали нові правила форуму, перші ж тут флуд і розводять. :(
#13
На мою думку, RDZS це новий виток розвитку урбан туризму в Україні. Вони значно активніші та цікавіші в своїх полазках ніж попереднє покоління.



Тому я викупив доменне імя www.rdzs.org Поки що воно просто перенаправляє на Експлорер. Якшо хтось має їдеї чи бажання розвивати цей домен - пишіть. Можна, наприклад, для початку зробити сторінку - візитку RDZS.


Зробив собі дома таку от няшку

Готові наклейки можна безкоштовно забрати в Tarik або Vani4ka. З вас лише фото наклейки на годному об'єкті в цю тему. Ну і додаю сюди файл оригіналу якщо хтось захоче надрукувати щось своє. Наприклад футболки.



Долучайтеся до RDZS!

#14
Вітаю всіх з тринадцятою річницею форуму. Саме так! Перші два роки ми її святкували 17 січня. Це дата коли після двохрічної перерви знову запрацював Експлорер. Першими новими користувачами-адміністраторами були RoMel і я. Ну а решта вже підтягнулися за кілька місяців потім. А що було далі то вже історія...


Скопіюю сюди бо народ зазвичай ліниться гортати сторінки форуму назад

Ну і згадуємо як воно було в далекому 2010 році.


Вище в цій темі є троха веселих молодих фото з пивом і поламаним болторізом на другій річниці. Згадуємо як воно колись було. . .

Так що вітаю всіх лазаючих зі святом!
#15
Цитата: YserL від 16.01.2022 13:45:02
Вже багато років працює ресторан вежа.

Так. І вже майже рік як там висить наша наклейка на барній стійці. Власниця там прикольна :) Казала шо випадково гуляли з чоловіком по Стрийському парку і побачили вежу. А там телефончик оренди. От спонтанно і вирішили за це взятися.

Додам кілька фото які я колись закидував для них на Google Maps

Сама вежа


Сходи нагору


Голубий колір тут неспроста ;)


Крім смачної їжі тут ще є калян і відеоігри. Аби читання моїх Креативів


Стійка з калянами


Наклеюємо знак якості Експлорера :)


Стійка з наклейкою
#16
«Кривавий Рів» на околиці Львова

А чи знаєте Ви де у Львові «Кривавий Рів»? Так називається одна з приток Полтви в якій колись текла справжня кров! Притока йшла з вулиці Промислової по вулиці Б. Хмельницького та впадала у Полтву за сучасним ринком «Торпедо». Звідки там кров? На вулиці Промисловій розташовувалася міська бойня а сама вулиця колись носила назву «Нової Різні». От цим ровом кров тварин і стікала у Полтву.


Потік «Кривавий Рів» на старій карті 1942 року


Колишня міська Різарня а потім М'ясокомбінат


Коло потоку «Кривавий Рів»

Старші мешканці міста ще пам'ятають Полтву відкритою в районі вулиць Липинського-Промислова. У 70-х роках її сховали під землю. А разом з нею і потік «Кривавий Рів». Напередодні Нового року ми вирушили під землю щоб відшукати та пофотографувати цей потік. А також дослідити ділянку Полтви яка останньою бачила сонячне світло.


Карта нашої мандрівки


Ділянка Полтви на вулиці Липинського. Вона була закрита під землю однією з останніх


Наша команда під вулицею Промисловою

На вул. Липинського коло монастиря отців Оріоністів є зручний вхід у Полтву. Саме ним, у далекому 2008 році, я колись в вперше в неї і потрапив. Річка Полтва тече по зеленій зоні між вулицями Липинського та Лінкольна. Випереджуючи ваші запитання відповім: жодна новобудова в цьому районі на самому колекторі Полтви не стоїть. Всі побудовані поруч. Але свої проблеми тут також є. Про це в кінці статті.


Полтва протікає через подвір'я цього монастиря. Тут неподалік ми і залізли в неї


Фото перед початком наших досліджень!


Карколомний спуск вниз через щілину в бетонній плиті


Карколомний спуск вниз через щілину в бетонній плиті


Мій перший спуск у Полтву в 2008 році. Вже пішов п'ятнадцятий рік як я туди ходжу. Але щоразу відкриваю там для себе щось нове.

Вирушаємо вниз по течії правим берегом Полтви. Практично одразу ж нам дорогу перегороджує потік з сторони вулиці Липинського. На карті він позначений цифрою «1». Вода ллється на рівні грудей тож потрібен повний костюм хімзахисту аби не намочитися. Але ж ми дігери і водою нас не злякати!


Потік зі сторони вулиці Липинського що перегородив нам дорогу.


Потік зі сторони вулиці Липинського. Вид з лівого берега Полтви.

Колектор Полтви по вул. Липинського це широкий прямокутний бетонний жолоб. Всередині тече вода, глибина десь до 1м. По бокам жолоба є бортики якими можна йти. В колекторі доволі часто зустрічаються люки та дірки назовні. То ж тут є достатньо свіжого повітря щоб дихати.


Колектор Полтви в районі вулиці Липинського


Уявляєте, навіть тут, в радянському колекторі, бортики викладені бруківкою!


Відкриті входи в Полтву через які проникає свіже повітря

Продовжуємо йти за течією. Несподівано з правої сторони ми побачили якусь кімнату, точка «2» на карті. З Полтви всередину кімнати вів акуратний прохід. В кімнаті була драбина та люк на поверхню. Майже під стелею кімнати виднівся хід далі. В нас одразу ж з'явився азарт піти та дослідити куди він веде.


Ми в кімнаті. Видно наш вхід з Полтви


Нагору веде драбина. Там є люк.


Костя поліз глянути де ми зараз. Видно як вода з Полтви під час грози намиває пісок аж на драбину


Вгорі під стелею виднілося продовження ходу

Допомагаючи один одному ми вибралися нагору. Перед нами відкрився прямий та довгий тунель. Він виглядав «як новий» та був неприродньо чистий. Так наче його недавно керхером помили. Це нетипово для Львівських колекторів які, зазвичай, брудні. А тут хоч бери і живи. Ще й на дні тунелю текла тоненька цівочка ґрунтових вод, вистачить щоб руки мити.


Ну що, полізли за мною в тунель!


Вид з тунелю на Полтву


Довгий, чистий та невідовий тунель. Вид в сторону вул Промислової.

Рухаємося далі цим тунелем. Через кількасот метрів його несподівано перегороджує масивний бетонний поріг. Він займає половину всього перерізу тунелю. За цим порогом йде продовження у вигляді яйцеподібного ходу. Дно продовження викладене плиткою польського періоду. А цівка води з яйцеподібного колектора перетікає під порогом у наш прямокутний тунель. Хто і для чого робив цей поріг – загадка. Але, судячи зі стану бетону, він тут уже давно.


Рухаємося по тунелю в сторону вулиці Промислової


Бетонний поріг що перегороджує тунель


Вид в сторону старого яйцеподібного тунелю


Вид в сторону Полтви

Нам стає ще більш цікаво куди ж може вести цей старий польських хід. GPS під люком показав що ми зараз знаходимся під вулицею Промисловою. То ж раптом вийдемо аж до самого початку «Кривавого Рову»?


Яйцеподібне продовження тунелю. Дно викладене старою польською плиткою.


На дні багато мулу

Тут нас чекало справжнє дігерське пекло. Все дно тунелю було в густому чорному мулі. Ставиш ногу і засмоктує аж по коліно. Пробуєш її дістати - та костюм хімзахисту залишається там, в багні. Тому ми мусіли руками притримувати штанини костюма та витягати його разом з ногою. Таке просування вперед зайняло дуже багато часу та сил.


Так виглядала дорога замуленим колектором


Під ногами дуже в'язкий та липкий мул


Мул під ногами, вид зблизька


Так наша ходьба виглядала вживу. Увага! Нецензурна лексика.

Очевидно що мул тут взявся через цей бетонний поріг. Він перегороджує пів тунелю і заважає воді нормально стікати у Полтву. То ж намивається осад з піску та глини. З часом його тільки більшає та більшає. То ж, цілком очікувано, наш тунель рано чи пізно закінчився тупиком. В точці «3» на карті мул підійшов аж до самої стелі і далі рухатися було неможливо. Дещо розчаровані ми вертаємося назад. Але тішить думка що ми знайшли цікавий невикористовуємий хід. Швидше за все, до реконструкції це був старий колектор вулиці Промислової. І колись ним справді можна було потрапити аж до міської різарні. А зараз він забутований.


Тунель потроху зменшується


Ще зменшується


Далі тільки на колінах


Стає зовсім низький так шо тільки на животі повзти


І закінчується тупиком

Вертаємося звідки прийшли та йдемо далі вниз головним руслом Полтви. Невдовзі ми помічаємо яскраве світло в кінці тунелю. Воно ллється і зверху, і збоку колектора. Це ще не можуть бути очисні споруди, вони значно далі. Підходимо ближче та розуміємо що нам усміхнулася удача. Ми знайшли ще один вхід у Полтву про який раніше не знали. Він дуже зручний та гарно схований. Тому що цей вхід знаходиться посеред заросшого городу одного з приватних будинків по вулиці Полтвяній. Влітку, коли зелень, тут тебе ніхто не помітить. Кришки люка не було, от денне світло і проникало всередину. Ех, хотів би я теж мати приватний будинок з прямим виходом у Полтву! Прив'язав би там моторного човна і плавав би під Львовом без корків та черг на зупинках.


Денне світло через незакритий вхід у Полтву


З цього входу назовні йде надійна драбина


Вхід нагору закритий лише прозорою палетою


То ж ми легко піднімаємося на поверхню


Тихий затишний город. За моєю спиною видно вентиляційну шахту Полтви. Через неї теж лилося світло. Наступного разу буду зразу спускатися в цьому місці. Це зекономить порядний кусок шляху.


Вентиляційна шахта поруч з входом. Вид з Полтви


Костя вирішив снігом змити Полтвяний бруд з костюму


Довірив Кості поносити свій адмінський шолом


Наша команда готова йти далі на пошуки "Кривавого Рову"

Минаємо кільце коло «Епіцентру» на вул. Б. Хмельницького. Тут Полтва піднімається та повністю заливає бортики водою. Намацуючи ногами дно рухаємося далі. Стараємося не послизнутися на невидимому бортику і не звалитися у воду. За ринком «Торпедо» колектор Полтви ширшає, вищає та роздвоюється. Таким він вже йде аж на самі очисні споруди. І саме таким він мав би бути по всій своїй довжині. Тоді б не затоплювало вулицю Торф'яну.


Так виглядає пересування Полтвою під Ринком "Торпедо"

АЛЕ! Новобудови обступили колектор з усіх боків. Таким чином вони унеможливили його розширення! А це критично важливо для міста. Вже зараз колектор Полтви не справляється з існуючою кількістю води в зливу. Його висота на відрізку від вулиці Торф'яної і до ринку «Торпедо» є замалою. Через це затоплює вулицю Торф'яну та прилеглі. Дієвим способом усунення проблеми могла стати побудова ще одного колектора поруч з вже існуючим. Але ми це вже профукали.


Фото колектора в районі коло вул. Торф'яної. Стеля низька ще й труба поперек


Ось вам п.Тарас для масштабу яка тут висота стелі


А це вже згаданий колектор коло очисних споруд. Висота та ширина його суттєво більші. Цікаво що до вулиці Торф'яної також підходить такий же високий колектор.


Ось вам той самий п. Тарас для масштабу який тут розмір колектора. Висновки робіть самі.

Згідно карт, саме в цьому місці, перед розширенням колектора, і мав вливатися «Кривавий Рів» у Полтву. І справді тут виявилося аж дві притоки: одна поруч іншої. Першою є невелика притока на рівні голови. З неї постійно тече вода через дірку в стіні колектора. Другою притокою є величезний круглий хід два метри в діаметрі. Але води в ньому практично нема. Кожен з них може бути «Кривавим Ровом». Ми йдемо досліджувати велику притоку, так як в малу не вліземся.


"Кривавий Рів" на сучасній карті


На фото видно дві притоки Полтви. Одна з них "Кривавий Рів". Правіше бачимо меншу притоку з якої і зараз тече вода. Далі є більша кругла притока.


Менша притока Полтви яку нам прийшлося долати. Вона поливала наші голови брудом


Більша притока Полтви яку ми зараз підемо досліджувати

На початку великої притоки є люк нагору. Так ми дізнаємося що зараз знаходимося в кущах позаду ринку «Торпедо». І наше розташування один в один збігається з точкою впадіння «Кривавого Рову» в Полтву. Значить це і є «Кривавий Рік». Щоправда М'ясокомбінат вже давно не працює, то ж крові тут нема. Але саме місце ми знайшли. Також припускаю що під час реконструкції вулиці Промислової всі комунікації М'ясокомбінату підключили до загальноміського колектора і сюди вони вже не йдуть.


Йдемо досліджувати притоку Полтву великого діаметру


Люк назовні яким Костя робить прив'язку де ми є зараз


Діаметр труби під два метри. Дуже навіть комфортно пересуватися. Мулу немає


Алекс в кінці труби для масштабу

Через сто метрів наш великий комфортний тунель закінчується квадратною кімнатою-камерою та глухою бетонною стіною. Нагору веде прогнивша, але ще ціла драбина. Розуміємо що це наша кінцева точка на сьогодні. Адже ми вже побували всюди де це було можливим.


Алекс з сумом стоїть в кінці великого тунелю коло глухої стінки. За нею Старий Польський колектор що несе води з центру міста на окремі очисні споруди.

Піднімаємося нагору та опиняємося на задньому дворі офісно-складських приміщень що на вулиці Ковельській. В гумових костюмах та брудні з ніг до голови ми не викликаємо інтересу у місцевих працівників. То ж є нагода спокійно все роздивитися.


Ми вийшли на поверхню в дворі якогось офісно-складського центру


Автор цього матеріалу. Брудний але щасливий.

Зараз ми стоїмо рівнісінько на Старому Польському колекторі. Це він несе води з центру міста та промислових районів на окремі очисні споруди. «Окремі очисні» – бо ці стоки дуже забруднені. Нижче на фото добре видно як над колектором топиться сніг. Адже всередині, під землею, тече тепла вода. Цей колектор знаходиться якраз за замурованою стінкою в кімнаті під нами. Припускаю що великий тунель був колись призначений для відводу вод з «Старого Польського колектора» в Полтву під час виконання ремонтних робіт. Тому тунель зараз і закінчується тимчасовим «тупиком». А так то ці дві гілки Полтви були колись об'єднані! Не виключено що новий тунель проклали якраз поверх "Кривавого Рову". А залишки води пустили в дирку у стіні колектора Полтви. Або «Кривавий рів» це і є сусідня, менша притока- водопад в Полтві що лилася нам на голови.


Притока "Кривавий Рів"


Вихід нашого тунелю назовні. Де розтопився сніг проходить старий польський колектор


Під цими блоками знаходиться кімната де можна об'єднати Полтву і Старий польський колектор


До брудних та смердючих нас так ніхто і не наважився підійти та вигнати з території. То ж ми змерзли і її покидаємо добровільно.

Добряче втомлені вирішуємо йти назад по поверхні. Хоч ми і не надто естетично виглядаємо, зате так швидше. На жаль наші мокрі гумові костюми зовсім не гріють, а мороз щипає з усіх сторін! В Полтві було тепло, +16 градусів. А надворі зараз мінус п'ять. Розуміємо що ні в таксі, ні в громадський транспорт у такому вигляді нас ніхто не пустить :)


Брудні дигери на вулицях Львова


Я вирішив почекати на зупинці громадського транспорту


Але ніхто не зупинявся. Навіть фури не автостопилися. Напевно тому що я був брудний.

Підсумовуючи: ми дослідили місце де колись був «Кривавий Рів». Так називався потік який йшов від міської бойні (різні) в Полтву. Зараз це м'ясокомбінат на вул. Промисловій і він не працює. Після реконструкції вулиці, потік перетворився в звичайну каналізацію.


Кривавий Рів праворуч на фото


Дякую Віталіку, Кості, Кості та Алексу за чудову передноворічну прогулянку тою ділянкою Полтви, яка остання бачила сонячне світло.

Андрій Риштун
30 грудня 2021р
#17
На жаль дані правила були прийняті на ничку без публічного обговорення. Я був з ними незгоден. Тому скопіюю сюди свій пост з розділу "для своїх". Щоб користувачі фооруму знали що існує альтернативна думка.




---
Перш за все, необхідно винести обговорення правил на публіку. Експлорер читає не так вже і багато людей, ще менше пишуть. Тому думка кожного важлива! Це неправильно щоб одні люди складали правила для інших.

Після цього, перед тим як приймати нові правила давайте виконаємо старі! Наприклад «За будь-які протиправні дії чи вчинення актів вандалізму особа буде виключена з учасників Explorer.Lviv.Ua назавжди». Може підготувати список на виключення разом з фотодоказами. :) А якшо перефразувати то навіщо нам приймати нові правила якщо ми самі не виконували старі?

Тепер пройдуся по самих правилах:

«1. Нанесення логотипу ресурсу чи адреси explorer.lviv.ua чи інших ідентифікуючих зображень на об'єктах ЗАБОРОНЕНО в будь який спосіб»

Абсурд. Що таке Об'єкт? Якщо чувак вийшов на свій дах і там почепив наклейку то йому типу можна. А якшо туди по наружці заліз Тарік і зробив то саме то вже ні? Якшо Наталя наклеяла на трибуну Верховної Ради наклейку то їй можна. А якшо туди прорвався Вітя і зробив то саме то вже ні? Як встановити хто клеяв?

Покарання за порушення правил теж фігня. Наприклад, Вася написав на ЛАЗ-і «Golem Explorer». То що ВИ пропонуєте зробити? Виключите його з форуму на який він ітак ніколи не пише? Йому на то пофіг.

«3. Жоден учасник чи адміністратор без попередньої колективної згоди більшості адміністрації, не має права розповсюджувати твердження від імені спільноти, форуму чи ресурсу у ЗМІ.»

Висловлюватися від імені Інтернет сайту де будь-хто пише шо захоче суперечить здоровому глузду. Всі завжди висловлювалися від власного імені. З додатком що я, наприклад, є адміністратором такого то сайту. І це конституційне право так говорити.

Згадали за своїх. Там є пункт правил згідно якого учасник буде виключений зі Своїх якшо він довго не з'являвся на форумі. Я пропоную повиключати всіх хто за останніх два роки нічого не написав. Чи старі правила ми не збираємося виконувати?

"2. Модератори та адміністрація покладаються на норми суспільної моралі та (урбекс) етикету у своїх діях на форумі." - що таке Урбекс етикет? Де він описаний. Виглядає що пропонуєте жити по понятіях. Я не погоджуюся.

---

Назагал всю цю ідею з правилами я вважаю повною фігньою. Тому що Експлорер це насамперед:

1)   Бренд навколо якого гуртуються лазаючі люди у Львові. Навіть ті хто нічого на форум не пише і ніколи його не читає залюбки носять наші футболки і клеять на телефон наші наклейки.

2)   Інтернет сайт де фанати того діла можуть шось написати аби потім перепостити собі в соцмережех чи кинути лінк друзям.

1 - Якщо ви когось виключите з форуму то він все рівно буде носити футболку Експлорера. І Бренд прекрасно житиме і без форуму.

2 - Забороняти комусь писати на сайт який ніхто не читає? Насмішили. Людина буде писати то саме але в Телеграф і матиме навіть більше переглядів. Дехто почне кричати що нас читають «поважні» люди. Але це самодурство. Правда така що Експлорер читає від сили 100 своїх людей. І без розкрутки в соцмережах майже ніхто новий на Експлорер не заходить. Яскравий приклад це тема з Євреями в Полтві. До ФБ поста на неї уваги взагалі не звертали.

Щоб не бути критиканом ось моя пропозиція.

1)   Скасувати старі правила бо їх ніхто не виконує. Нові теж не приймати
2)   Скасувати касту модераторів і адміністраторів бо нема що модерувати і всі учасники рівні
3)   Лишити виключно технічну адміністрацію(хостинг, трафік) + слідкування за ботами та явним порушенням законів України (типу заклики до насильства, нетерпимість і так далі).
4)   Відкрити розділ «Для Своїх» для всіх хто написав хоча б один звіт і кого ми знаємо що це реальна людина а не агент ФСБ. В тому розділі ітак більшість то мої матеріали. То ж Я не заперечую :)

Ну і замість того шоб писати нові правила пропоную закрити цю тему і писати нові звіти!

---

На жаль, активність цих людей була не в полазках чи написанні звітів, а в обговоренні нових правил. Кому що цікаво. :)
#18
Цитата: _Tarik_ від 10.01.2022 05:50:48
Взагалі фотки є, але в іншій темі, і якби ти читав форум, то знайшов би її. Вітя спеціально створив окрему тему, щоб не палити об'єкт.

Ну ви між собою розберіться і скажіть як зробити. Зараз справді на форумі є дві теми з цим бомбарем. Здалося би щоб була одна, аби не путатися.
#19
2021 рік був дуже насичений на відкриття, дігерські мандрівки та події. Ось перелік моїх найцікавіших подорожей за 2021 рік. Читаємо і згадуємо як воно було. Ну і викладайте свої найкращі спогади за 2021р. Не для того шоб похвалитися. Щоб самому згадати як воно було.

1. Як рік почнеш, так його в Полтві і проведеш. Уявіть собі, 1 січня я, замість того щоб доїдати Олів'є, поліз під землю! Чому? Бо туди безпечно можна потрапити лише в цей день. Неочікувано, я опинився коло моторошної тюрми на Лонцького і чув голоси в темряві.

Підземелля, в якому чути Голоси


Залаз під землю посеред дуже жвавої вулиці

2. Далі я зводив в Полтву свого друга Олександра Загородного. Ми шукали там золото та інші скарби. А знайшли прекрасну русалку.

Січень 2021р в Полтві



Перед мандрівкою в Полтву

3. В лютому місяці ми перелетіли через всі Карпати на повітряній кулі. І встановили рекорд України.

Переліт Карпат на Повітряній Кулі


Старт на Закарпатті


Пролітаємо над смт. Міжгір'я

4. Прийшла весна, захотілося пригод. Ми видерлися наверх робочого вітряка вітроелектростанції.

Заруфили Вітряк


Цілком легальний вхід всередину


І нелегальне потрапляння на обледенілий дах вночі, ще й у сильний вітер

5. Вийшла друга і дуже цікава книжка по пошуку літаків ДСВ в Україні. Вона вдвічі товстіша за попередню. Кого цікавить, залишилося ще кілька примірників. Пишіть!


Обкладинка книги


Зміст книги

6. В квітні місяці був наш знаменитий сплав по Полтві на човні. Ми пропливли від Стрийського ринку, попід Проспектом Свободи і аж до очисних споруд за містом. І все це повністю під землею! Відео є нижче по лінку.

Сплав по Полтві на Човні


Під проспектом Шевченка


Під Галицьким Перехрестям

7. Останні кілька років я займався дослідженням печер коло водоспаду Кам'янка. В 2021 році до нас приєдналася Українська Спелеологічна асоціація. І тепер ми точно знаємо що гора Ключ (коло Сколе) пронизана печерами як голландський сир дірками. І вона близько від Львова!

Печери на горі Ключ


Захід в одну з печер


Одна з найбільших відомих печера Пілігрим

8. Далі ми визначили чому затоплює площу Привокзальну. Там просто підземні комунікації не справляються. Адже під час ремонту вулиці Городоцької їх не модернізували.

Підземний водоспад на вулиці Городоцькій, або чому затоплює Привокзальну


Вхід під землю


Таку от яму вода вибила

9. Ну і зараз буде один з репортажів яким я справді пишаюся. Ми спустилися на 40 метрів під землю щоб дослідити тунель який будувався у Львові методами метрополітену. Він проходить під вулицею Тунельною та залізницею і є в напіваварійному стані. На основі цієї інформації депутати сформували комісію. Вона спустилася нашими слідами та підтвердила що там справді біда.

Невідомий тунель на глибині 40 метрів під Львовом віднайшли дігери



Ми зараз на глибині 40м під землею. Тунель йде з вулиці Наукова до проспекту Чорновола


Місцями тут було дуже екстремально!

10. Влітку мандрував Україною та дослідив підземний хід під знаменитим палацом Митрополитів у Чернівцях. Цим тунелем можна пройти під горою на якій стоїть сам палац. Зайти всередину з однієї сторони гори,  далі побувати під самим палацом Митрополитів, та вийти вже з іншої сторони гори майже в центрі міста.

Підземний хід під Палацом Митрополитів в Чернівцях


Загадкові тюбінги тунелю в Чернівцях


Вертикальна ділянка тунелю

11. Цього року ми опублікували матеріали по дослідженню місця де Євреї півтора роки переховувалися в Полтві під час війни. Це стало такою сенсацією, якої Експлорер ще не знав. Про нас навіть Reuters на весь світ написало. Не кажучи вже про Українські медіа. Зараз за результатами наших досліджень відкриваються виставки, роблять інсталяції та знімають фільми.

11. Дослідження схованки Євреїв в Полтві


В підземеллі де колись переховувалися Євреї


Для багатьох кілька годин в Полтві це вже випробування. А вони тут півтора роки пробули.

12. Після відвідання всіх цих вище згаданих місць я потрапив в тюрму. Внатурі в тюрму! І написав звідти гарний репортаж..

Фоторепортаж з Львівської виправної колонії №48.


Тихенько йдемо по території тюрми


Тут колись жили ув'язнені. А скоро будуть сидіти ІТ працівники


Автор цього матеріалу :-)

13. Завершую підбірку сюжетом від Радіо Свобода. Відео дуже професійне. Воно вперше в історії Полтви набрало мільйон переглядів. У цьому відео вдало передано атмосферу підземного світу Львова та характер його дослідників.

Річка якої немає




Бекстейдж зі зйомок відео, Полтва коло клубу "Малевич"


Бекстейдж зі зйомок відео, міст через Полтву коло готелю Львів


Бекстейдж зі зйомок відео, наша команда. 1 жовтня 2021 року

Звісно були ще:

14. Закинутий бункер коло центру Львова
15. Автентична церква в Карпатах у покинутому селі Кужбеї
16. Бомбосховища
17. Підземні лабораторії
18. Офіційне відкриття входу в Полтву
19. Підземний хід на вул.Миколайчука

20. Захована колиба в Карпатах

та багато багато іншого. Про все це є на моїй фейсбук сторінці. То ж не сумуйте там в перервах між підходами до столу. Заходьте на фейсбук та читайте про нові цікаві місця в Україні.

Я дуже вдячний всім тим людям хто був зі мною цей рік. Хто давав ідеї, надихав, супроводжував, терпів та допомагав. Без вас нічого би цього не вийшло. Ну а хейтери... Хейтерство це теж вид популярності. То ж я радий шо вони в мене теж є. А Explorer 2.0 як новий Айфон 2.0. Таки кращий за попередній Айфон 1.


Показуйте фото своїм друзям та впевнено кажіть що це саме ви там в протигазі :)

28 грудня 2021р
#20
Крім старих підвалів, бомбосховищ та підземних річок у Львові є ще один тип підземель. Це трубно-кабельні канали (ТКК). Їх призначення зрозуміле з назви. Деякі ТКК настільки великі що ними легко можуть пересуватися люди. Відповідно, при аварії трубопроводу не потрібно розкопувати дорогу. Такі канали є, наприклад, під заводом ЛАЗ, під ТЕЦ1, на Сихові. Вони вражають тим же що і Полтва. А саме: по ТКК можна під землею пройти з точки А в точку Б. В ТКК можна сховатися від міської суєти. Адже в них, зазвичай, сухо та тепло.











Ви напевно помічали дивні будівлі в сихівських дворах. В них ніби і світиться, але ніхто не живе. Часто це і є входи в ТКК. Тепло по трубам надходить з ТЕЦ-1. В цих будівлях розподіляють теплоносій між окремими будинками. Я про теплу воду та батареї. Також тут стоять додаткові насоси та проводять облік спожитих гігакалорій.





















В одну з таких споруд ми випадково потрапили. Піднімали люки, шукали вхід у Зубру а опинилися посеред гарячих труб. В обидва боки йшли довгі темні коридори звідки приємно віяло теплом. Наче бомжі ми полізли туди грітися. Адже перед тим були на даху і добряче змерзли.





















Цей ТКК є кількасот метрів завдовжки та має два повороти. Далі труби розходяться меншими півметровими каналами. З цього ТКК є зручний вихід в приміщення. По драбині можна полізти та подивитися на різні насоси, вентилі та лічильники. А також зробити селфі при хорошому освітленні. Чи перекрити воду неплатникам ;)















Дякую Дімі та Таріку що показали ще одне цікаве підземелля у Львові. Точно знаю що в інших мікрорайонах є аналогічні підземелля які чекають на своїх дослідників.