eXplorer.lviv.ua

Тематичні матеріали => Картографія => Тема розпочата: Synoptyk від 01.04.2012 13:37:45

Назва: Квадратні лючки Львова з написом PPML.
Відправлено: Synoptyk від 01.04.2012 13:37:45
Певний час "набирав статистику"  знімкуючи старі люки Львова. Таких люків у Місті є багато.
Зразу чомусь відклалося в голові що це покажчик сторін світу. І далі вже над тим не задумувався. Дивувало тільки що в одному місці їх могло бути декілька та досить близько розташованих. Потім вже сортуючи світлини заліз в перекладач Гугля та зрозумів що для "zach?d" букви немає. (Я навіть перевірив компасом. На самий люк компас ставити не варто, оскільки вплив магнітного поля металу є значним. А от на деякій віддалі цілком можна порівняти. Якщо літери і показують сторони світу то вкрай неточно)
До речі в статті  Ілька Лемка   Мовою бруківки (http://portal.lviv.ua/digest/2005/04/25/110106.html) 
"Серед еліпсних гідрантів найцікавіші Hydrant Ajaks Lwow; Hydrant AMW 80; Hydrant EML; Hydrant Ferrum Lwow; Hydrant Lwow 80; Hydrant L. Zieleniewski Lwow; Hydrant LZ. F-G; Hydrant Wien 70; WPPL Pomiar miasna"

Абревіатура WPPL Pomiar miasna, що на мою думку є помилквим. Там з якої сторони подивитись на букву M.
Подальші розшуки навели на статтю польскою (в переакладі на укр.) Плани Варшави Ліндлі
www.warszawa1939.pl/strona_bez.php?kod=lindley_kartografia

"Вільям Ліндлі (7 вересня 1808 р. в Лондоні - 22 травня 1900 року в Блекхіт, Лондон ), був відомий англійський інженер , який разом зі своїми синами розроблений води і каналізації системи для більш ніж 30 містах по всій Європі."

Прочитавшу яку наскільки я зрозумів квадратні лючки це ряд точок (реперних) на основі яких будувалася (прив'язувалася) система координат для побудови мапи міста.
На мою думку абревіатуру  PPML можна розшифрувати як Punkt Pomiaru Miasta Lwow.