Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - _igor

#1
> стіна будинки Дорошенка 45, зі сторони трамвайної зупинки - помітно замуровані арки, здається там була стіна церкви
Абсолютно вірно, це була монастирська стіна Святодухівської церкви. Проіснувала до 1972 р., Потім була знищена в процесі будівництва телефонної станції (нині звану Укртелекомом.)


> Звідти вздовж Дорошенка донизу йшла стіна, можливо це вона на фото
Ви на 100% праві, колега

> Дивився старі фотографії Коперніка, ворота є, є стінка біля меншої стійки воріт, і навіть паркан є такий що й зараз, але нюанс - рівень землі здається там набагато нижчий ніж зараз - на рівні тротуару!
Тут я повністю не згоден - точно такий же рівень, як і зараз.

>будинки відгалуження Дорошенка збудовані в 34-37 роках
Все правильно

>за союзу, місцеві називали ці будинки "обкомівські", що натякає. А для поважних людей треба забезпечити і безпеку
Це більше міська легенда - насправді ж німці обладнали підвали Дорошенка 51-59 під бомбосховища: тут були розквартировані німецькі офіцери. Підвали і сьогодні мають товсті дерев'яні балки, які можна зустріти на горищах. "N\A" якщо я не помиляюся, означає "відкопувати тут" - у випадку, якщо будинок зруйнується в процесі бомбардування. Нехай прокоментують, хто знає точніше, я кажу по пам'яті.


#2
...нашо котел ставилим так високо, які переваги над низько розташованим котлом?
Топка потужного паровоза не вміщується всередині рами паровоза. Тому топку розміщують над рамою паровоза, ось і виходить високо розташований котел.

...нашо спереду два вертикальні крила? захищати потяг від бруду?
Це щитки-димоотбойнікі, що направляють потік зустрічного повітря вгору, тим самим оберігаючи будку паровоза від задимлення під час руху пасажирського паровоза на великій швидкості.

..Яка його роль? Нашо пару під тиском ще стискувати?
Це паровий насос - закачує стиснене повітря в гальмівну магістраль поїзда, необхідний для відпустки і натиснення гальмівних колодок.
#3
Привіт всім учасникам і велике спасибі за інформацію, яка пов'язана зі спогадами дитинства. Що стосується бомбосховища перед будинками Дорошенка 57-59 то там, за словами очевидців, стояла німецька радіостанція і залишалася деяка кухонне начиння часів другої світової війни.
#4
Перелік архівів України:
http://www.rusarchives.ru/links/sng_balt/ukraine.shtml


та інших країн СНГ:
http://www.rusarchives.ru/links/sng_balt/index.shtml


Державний архів Львівської області (з переліком деякої літератури):
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ra13


_Єгор Товстопуз