Старі Вікові Дерева

Автор Le-i-3o, 04.03.2019 17:15:59

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Le-i-3o

Багато в нас цікавих тем у розділі природні об'єкти, але от про багатовікових велетнів теми немає.
Гори, Скелі, Печери, Озера, мабуть найстаршими з них є гори і печери, вони бачили багато історії а печери навіть частину законсервували для нас.
Так от забули ми про дерева в тому нашому списку природних об'єктів. Ті які пам'ятають багато історії, під більшістю з яких відпочивав Богдан Хмельницький. Тут можна почитати гарну статтю про найвідоміших старожилів Львівщини.


А я от захопився ідеєю привозити з наших вилазок інформацію про невідомі чи маловідомі природні пам'ятники.

Надихнуло мене на цю ідею нещодавно найдена інформація про те як дуже просто самостійно можна визначити вік дерева.

Є простенька формула і коротке пояснення до неї:

ЦитуватиL = K x C, де

L – вік дерева,
K – коефіцієнт,
С – довжина кола (обхват) стовбура дерева.

Ось коефіцієнти деяких дерев:
Дуб - 1
Граб - 1
Липа - 1,1
Сосна - 0,7 (для вологих місць з природним грунтом) до 1,5 (на сухому скельному грунті)
Шовковиця - 0,4
Волоський горіх - 1
Каштан кінський - 0,5

Крім цього слід додати, що дуб після 600–700 років (маючи обхват 6 м і більше) починає рости повільніше. За 100 років він додає не 100 см, як у молодості, а 30–40 см, якщо росте в лісі, і 60–80 см, якщо росте на сонячній галявині, або в середньому 60 см за століття.

Що ж стосується дерев інших порід – в'яз, ясень, сосна, бук, біла акація, то вони можуть досягти віку 150–200 років маючи в обхваті більше ніж 3,00 м на рівні 1,30 м від землі.

Верби, тополі, платани ростуть швидше, однак коріння цих дерев менш довговічне. Верба і тополя можуть досягти 150 років при обхваті стовбура 5,00–6,00 м, а платан досягає цього віку при обхваті стовбура 6,00 м.

На закінчення слід підкреслити наступне, якщо у дерева на відстані до 2,00 м від землі стовбур роздвоюється, то обхват стовбура буде трохи більшим, ніж у дерева, що має звичайний стовбур. Для визначення віку такого дерева слід цифру, що характеризує обхват стовбура на відстані 1,30 м від землі, помножити на 1/3, а потім помножити на коефіцієнт для даної породи дерева.

І тут я згадав що не далеко від мене є дерево яке точно має обхват більше ніж 3 метри на рівні грудей.
Знаходиться воно тут біля відомо багато кому озера "Зелене  Око". Мальовниче місце.

Тож взяв я примітивну вимірювальну техніку тай пішов міряти вік дерева. Получилось в мене аж 3,7 метри і тут я трошки "припух" скориставшись формулою в мене вийшло 407. 407 років це багато звісно що мій підрахунок не точний а приблизний, міг я помилитись в вимірах, також можуть бути якісь фактори інші, але ці цифри є дуже ймовірні, більш ніж впевнений що її вік оливаєтся в цьому часовому діапазоні.Від найстаршої липи Львівщини відстає лише на 200 років, Майже одноліток відомої липи Петра Могили що у Києві біля фундаменту десятинної церкви. Якщо Почитати про старі липи України То впринципі всі найстарші мають такий вік 400-600 років, мабуть це з чимсь пов'язано. Майже під всіма зупинявся Богдан Хмельницький, а під деякими навіть вінчався))). Думаю і Для цього дерева красиву легенду можна придумати про те як тут Богдан Хмельницький Святкував Взяття Львова.

От Власне фото самого дерева



Лазив я колись на це дерево в класі так 3, для зручного залазу хтось забув потужні цвяхи по 2 штука в зручних місцях, цвяхи на вигляд старенькі з тих часів як робили на віки. Потім довго не міг злізти з того дерева)




Дерево ще цілком живе і думаю як ніхто не буде його нищити ще довго проживе.

Неподалік є схожа стара липа але вже не жива, її поки ще не поміряв. Ось вона на Фото Synoptyk у Темі Зелене Око та околиці. Осінь 2012 р.


Ще колись нижче була дуже стара Тополя слабо пам'ятаю як вона ще була живою але пень від неї пам'ятаю добре.

Тож пропоную всім в майбутньому докидувати у тему фото та локацію старих дерев які попадуться Вам на вилазках, а як матимете рулетку під рукою можна й зміряти чи написати на око його обхват.
Він копав, і ти копай!!!

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

Electri4king

У мене ще в дитячій пам'яті є один 600-літній дуб, що росте неподалік мого села Вороблевичі (Дрогобицький район), один з тих де відпочивав Б. Хмельницький. Ми туди якось бігали малими з цвинтара до нього і притулялися спинами щоб набратися енергії (тоді нас так батьки запевняли що дуб здатен її надати). Знаходиться недалеко від дороги між селами.



Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

Golem

На прохання Міші скопіюю ще сюди і додам троха більше фоток і локацію.

Надибав нині дуб на районі. Обхват 3 метри 40 см. Коефіцієнт для дуба 1. Тобто йому вже мінімум 300 років. То ж пасувало б зробити його памяткою природи місцевого значення.












Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Стара липа в Деревачі коло готелю Ельбрус. За словами людей з готелю, має статус памятки природи. Судячи по вимірам йому під 600 років. Тобто це дерево було свідком майже всіх подій з цієї статті.

Загальний план


Готуємо інструмент


5,7м


5,8 якщо звести кінці з кінцями


п. Декан Аграрного Університету як мірило

Дігери всіх країн єднайтеся!

Андрій74

Це дерево росте біля поліклініки в Рудно. Рулетки нажаль не маю. Якщо вірити місцевим аборигенам йому більше ніж 200років





Най го качка копне...

Rufus

В тему про дерева є цікава новина. Для наглядності є карта.
Be friendly to bats!

dex

Цілий ряд вікових лип росте по периметру городища в селі Нище.



Дость моторошне міце, особливо вночі)


Indigo

Цікава стаття про порятунок дуба, якому 280 років: майже у центрі Львова, внутрішній двір

71 Гості, 1 Користувач