Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - yarikflooder

#1
Цитата: Alex-L від 27.01.2010 22:59:11
Цитата: Roy від 27.01.2010 20:46:11
   Актуальна тема, зачот!
Дуже шкода Татри, що стояла на Калічій горі, прозвана Татро-Волгою. Мотор в неї в багажнику, V - подібний, шести або восьми циліндровий. Поки стояла на вулиці, добили її вщент, розтарабанили салон. Ще й корозія на крилах виднілася. А машинка таки унікальна, правда  невідомо чи б в такому стані піддалась реставрації.
   ЗИС,  частенько стояв на Драгоманова. Десь півтора року тому бачив його на ходу. Памятаю, колись на ньому їздив батько моєї однокласниці.

В цїєї "Татри" від Татри тільки 8-ми циліндровий мотор з коробкою, та фрагменти приборної панелі. Решта -Волга ГАЗ-21. Ще документи від Татри. А ще талановитий механік господар в неї був (він це все і зварив до купи), але наскільки чув він помер років 5-6 тому :(

Може в тебе або ще у когось іншого є більше фоток і інформації про цю чудо Татро-волгу. дуже цікава машина, весь інет облазив, версій про її походження купа. від самопалу до експериментальної моделі. якщо дійсно це він її зробив, то майстер чудовий. дуже шкода якщо дійсно помер, я колись хотів його знайти. зараз ще й машина зникла :(
#2
Тема про львівську цитадель на українському історико-фортифікаційному форумі
http://relicfinder.info/forum/viewtopic.php?f=66&t=22
є цікава інформація і не менш цікаві фото


+ фотоальбом по цитаделі http://ukrfort.io.ua/album182789
і фільм 1959 року де фігурує багато місць Львова, в т.ч. цитадель http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=1496295
#3
До речі, про мережу підвалів. Історія з життя. Подробиць не пам'ятаю бо давно розказували але якщо дуже цікаво можу перепитати
80-90 роки. Йшла моя мама по центру (здається пл Ринок) на зустріч з татом. Аж тут підбігло до неї двоє хлопців/дядьків, вихопили сумку і побігли в одну з брам. Мама за ними, а вони в підвал. Підійшов тато, ну і рішив піти за ними, де ж вони дінуться? Пішов, шукав, блукав по підвалах, і в результаті вийшов на зовсім іншій вулиці набагато далі ніж підвал в який зайшов.
Так що в цьому щось є, правда їх всіх переважно зараз закривають/замуровуюсь і т.д.
#4
Типу окрему тему? Соррі, просто не дуже розіміюсь як в вас тут і до чого)
#5
і що це таке? можна якийсь опис? вихід з підвалу до колектору чи що?
#6
Доброго всім дня.
Почну з маленького ліричного відступу. Перший раз мабуть роки зо два тому наткнувся на ваш ресурс, був дуже здивований існуванням, вражений наповненням і безмежно зацікавлений наявною інформацією. Завжди полюбляв всякі такі речі, типу тунелів, підземних ходів і т.п., є в цьому щось таке інтригуюче і таємниче) От частенько читав про ваші пошуки, переглядав звіти, затягує воно все страшно) Зараз же вирішив зареєструватися щоб могти десь щось відписати дописати чи спитати, та й самому поділитися інформацією. Отож
Власне сабж, район Дорошенка-Коперніка (головна пошта-трам зупинка-цитадель-палац Сапігів), найбільше цікавить мабуть бо сам там живу, рідний таки) а те що знайшов у вас по цій темі малувато і не оновлюється, вирішив нову тему створити.

Коперніка 40а, палац Сапігів, підземелля і навколишня тереторія
Залишився невеликим будинком, на решті - 9 школа. Колись дивився інформацію, територія палацу була велика, будинків на Дорошенка з сучасними номерами від 45 до 59(61) не було, що й видно по їхній архітектурі. До речі момент, стіна будинки Дорошенка 45, зі сторони трамвайної зупинки - помітно замуровані арки, здається там була стіна церкви, хоча й можу помилятись. Звідти вздовж Дорошенка донизу йшла стіна, можливо це вона на фото
Ворота з сторони Коперніка, по боках - невеличкі будівлі. Нижня та що ближче до палацу - за мого дитинства там був книжковий магазинчик-канцтовари, зараз здаєтсья нічого немає. Побільший іншого, можливо тут сторож сидів?) Та що вище і далі - читав у вас що за дверима кімната що йде в нижню кімнату. Яка потреба в маленькому приміщенні, чому не можна було просто збудувати великий красивий "стовп" для воріт?) Значить таки вхід в підземелля, хто туди лазив що там і як?
Скверик-парк біля палацу, між вулицею Коперника і Будинками в відгалуженні Дорошенка. Також хтось колись в вас тут писав (не знайшов теми і поста) що там засипане бомбосховище з двома присипаними входами (під сходами і біля якогось дерева). а над віконцем пів-підвального приміщення будинку  на Дорошенка 51 пише "N/A" що власне ніби й перекладаєтсья як бомбосховище. В користь цього варіанту можу сказати наступне. Дивився старі фотографії Коперніка, ворота є, є стінка біля меншої стійки воріт, і навіть паркан є такий що й зараз, але нюанс - рівень землі здається там набагато нижчий ніж зараз - на рівні тротуару! будинки відгалуження Дорошенка збудовані в 34-37 роках як пише тут (http://wikimapia.org/#lat=49.8357941&lon=24.0215367&z=19&l=37&m=b&v=8) мабуть тоді й будувався цей бомбік чи що воно таке. В цих будинках ще за тих часів проживали можновладці, і навіть за союзу, місцеві називали ці будинки "обкомівські", що натякає. А для поважних людей треба забезпечити і безпеку. Ще одне, якось один металхантер мені розказував історію (не знаю наскільки правдиву але все таки): якось кілька років тому за воротами біля меншої будівлі якось замітив кусок металу що стирчав з землі. ну і звісно як то щоб не дістати) Так от після довгих вечірніх розкопок і потім допомоги автомобіля витягнув ту штуку, і виявилось це чималим шматком гусениці (чи то танку чи то трактора, він так і не поняв) правда чи ні, і що б це значило не знаю)

Підземелля під трамвайною зупинкою, пам'ятником Шашкевучу, Укртелекомом і дзвіницею-музеєм Русалки Дністрової
Історія від мого тата, коли він був ше дитиною, десь так 70ті роки. Розкопували якось от цю територію, здається якраз для будівництва Укртелекому. Так от з розповіді. Був дуже глибокий котлован і в ньому було знайдено 2 чи 3 цегляні тунелі що вели в різні сторони. Ще казав дістали звідти німецького літака, його потім перевезли на спорт площадку 9 школи а за деякий час він зник. Що за тунелі куди вони ведуть можна тільки здогадуватись, але цілком можливо що один з них з Цитаделі, крім того на тому місці колись була церква (дзвіниця якої тільки лишилась) а старі церкви у Львові також часто були з'єднані підземеллями. До речі рік тому приблизно вирішили відреставрувати фундаменти зруйнованої церкви і можлво її відновити, обгородили, розкопали трохи і закинули, так воно й стоїть. Може щось знайшли або заборонили копати? До речі, не знаю що там було раніше, та в 90 році був поставлений пам'ятник Шашкевичу, це ще за радянських часів і з великою територією навколо нього, може якраз для того щоб туди ніхто не лазив?

І про Укртелеком на Дорошенка. Не виключено що вони й засипали/забудували  якісь місцеві підземелля, натомість мають і своє. Якщо хтось бачив, збоку є огороджена зелена територія (http://wikimapia.org/#lat=49.8371417&lon=24.0222314&z=19&l=37&m=b&v=8) там і є вентшахти, і нормальний вхід через двері. Це зараз воно все загороджено і вблагороджено, а колись, до трамвайної зупинки всі ходили тудою навпростець з Коперніка на Дорошенка, а на ВШ часто зависали місцеві школярі.
Дві ВШ знаходять зараз за сміттєвими баками на Дорошенка. Був я тоді малим ще, коли побачив що решітки були привідкриті. Іншого дня, навіть вечора побачив я старшого пацана який вилазив звідтам. Ну я й спитав шо там таке, він розказав. Бомбосховище, класне, з купою цікавих речей, і дістав з сумки протигаз і ще купу всяких речей. Я звичайно ж зацікавився і поліз за ним, отже що я можу згадати про цей бомб: помоєму дві пари ВШ на всю територію, залазили ми в ліву що ближче до вулиці, вниз метрів 3-5, далі круглі гермодвері які вже були відкриті, коридорчик, і дуже просторе приміщення, з купою лавок, під сидіннями яких і були протигази і інші речі. Було дуже темно і на той час сташнувато, особливо що з дверей по нішу сторону вийде якась охорона і надає по голові) тому довго я там не був. потім періодично закручували решітки болтами, зрізали, і так поки не обгородили парканом. теоретично можливо навіть є зв'язок між цим бокбосховищем і тунелем до підземелля під цитою. але це так, здогадки)

І ще кілька слів по цитаделі. Дітьми ми часто там лазили. ще коли можна було залазити не тільки в зруйновану вежу. Старші розказували що там багато ходів і підземель, але через дитячі страхи ми тоді не рішались це первіряти) Читав тут пр циту але ніхто не писав за квадратну вежу біля казарм, та що взі сторони Грабовського. Вона здається в оренду наскільки пам'ятаю. І здається не охороняєтьсяніким (хіба сторожом території всьго електробанку). Думаю потрапити до неї можна було б при бажанні, і там вже дослідити, якщо хтось має бажання звісно)
Про ось цей будинок на схилі цитаделі (http://wikimapia.org/#lat=49.8362819&lon=24.023602&z=19&l=37&m=b&v=8&show=/22147102/Споруда) ще одним доказом в сторони пункту пов'язаного з ЦО є наступне: наткнувся  якось (на сайті міськ ради вроді) на прибирання паркових територій різними службами. і цитадель чи її частину віддали сліжбі МНС. Ще згадалось, колись між пішохідною доріжкою і територією того будинку були великі "бігборди" з різною рекламою та афішами. чи не для того щоб не привертати увагу до дивного будиночка на горі?
Ще один момент, ніхто непомічав/не пам'ятає "джерела" в стіні на Коперніка навпроти пам'ятника Шашкевичу? Зараз вода не йде, і його наполовину розібрали. але звідки там бралась вода?

пс: багато вийшло тексту) але подіваюсь інфа стане комусь корисною
ппс: не знаю в який розділ варто віднести, якщо що я не вгадав - прошу модераторів перенести. або може в кілька тем перенести