Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Pavlo27

#1
вся цегла на фотографіях вмурована
#2
Цитата: Ростик від 20.06.2014 15:12:48
І ще трішки добавлю...
з Тарнополя цегла.
#3
Привіт із Тернополя! Трапляються у нас такі екземпляри. Можливо, хтось має ще інформацію про дану цеглу.
Поки що відомо: За Польщі на цеглинах ставили відбиток Tarnopol. м.Тернопіль 1918р. входив  до складу Австро-Угорщини. Судячи з написання клейма польською мовою (TARNOPOL), вироблена в районі 1910-х років, коли в місті переважали польські мешканці. Після 1939р. відомо вже використання клейма українською мовою але напис "Тарнопіль" На жаль, власника заводу поки встановити не вдалося, можливо, це був просто міський цегляний завод. В 1912р. в самому Тернополі були заводи Самсона Білера і Леона Креля.
Margulius-  Герш Маргуліс (Hersz Margulies) прізвище господаря цегельного заводу. Є підстави вважати, що даний завод розташовувався недалеко від містечка Загробела(я).
Zagrobella - назва  старого району міста на захід 3км від центру. Виготовлена не пізніше 1939 року.
OCHS - цегельня братів Оксів.  Портрет вулиці доповнював промисловий пейзаж. На околиці,
на початку нашого століття ще зовсім незабудованій, виднілися високі комини цегельні братів Оксів. Вона постачала цеглу новобудовам  Тернополя, а після Першої світової ран було немало. Підприємство на Тарновського відоме як "Подільська парова цегельня".
BEREZOWICA- село Березовиця неподалік Тернополя. Написання клейма дає підставу припускати, що цегла вироблялася за часів Польщі 1918-39рр.
інформація з джерел:
http://www.tarnopol.te.ua/forums/viewtopic.php?id=342
http://www.v-smirnov.ru/pol1.htm