Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Олесь

#261
Яка з цих гір Кам'яна (1,2,3)?
Хочу з компанією погрілювати в цих місцях на вихідних.
#262
Мала Хвороща, в хуторі було 3 хати, вцілила лише одна. Це хата Табачинських.




Велика Хвороща, також майже закинуте село.




#263
Мала та Велика Хвороща раніше називалися Великою та Малою Форощою. Це невеликі хутора Самбірського району (Великобілинська сільська рада). На північ від цих сіл починались болота які тягнулись аж до Дністра.

Велика і Мала Фороща були присілком села с.Луки. Офіційна дата утворення Малої Форощі 1734р. У 18 столітті у Форощі існував жіночий монастир. Це були початки 18століття (1716р.). Зараз на місці цього монастиря розміщений храм Петра і Павла. Монастир припинив існування приблизно в 1750 роках.
В ці часи капеланом храму був отець Панько Головчинський (згадується про нього з актів Перемишльського єпископського суду, про зречення від посідання Форощанської землі. Храм, або дерев'яна церква була побудована в 1720р.

А в Форощу храм перенесли розібравши з сусіднього села Луки в 1868р. Раніше він був критий колотим гонтом. Гонт – це дерев'яні дощічки. Їх пропарювали в спеціальних маслах, льняній олії. Для того, щоб вони були стійкі і довговічні. Інколи гонт настеляли в два шари. Храм ремонтували в 1904р. та 1990роках.

У 1948 р. храм був закритий, але на свята тут проводять відправи. Належить він греко-католицькій громаді.


Хрест на місці поховання монашок монастиря 1716-1750р.


Давні ікони писані на липовій дошці. (дошку склеювали з 2-3 частин на шкантах. З тильної сторони, щоб не коробило, врізали ясиневу або дубову рейку, на ласточин хвіст. Дошку пропарювали в гарячій воді, та висушували, щоб не розтріскувалась).




Ангелики різьблені з дерева.


#264
Був там вперше, сподобались краєвиди.
#265






Гадюка звичайна (бувають зелено-чорні, чорні, сіро-чорні). А таких ще не бачив. Доволі шустра.
#266
О, а я думаю чому то такий рух, виділили їм кошти. До мене вчора дзвонили з Zik журналісти, номер дістали через знайомих. І також з Ictv телефонували. Вони з Франківська вертаються в наші краї, хочуть зазняти матеріал про замки (Старе Село можливо Гербуртів). В Гербуртів я б поїхав, а в Старе Село наврядче. Завтра мають відзвонити.
#267
Печерний монастир заснований в 1590р. монахами Києво-Печерської лаври Йоїлом та Сильвестром. Монастир складається з двох печер. Більша з яких служила монастирем, менша храмом. На вершечку скелі було збудовано дерев'яну капличку, зараз на її місці встановлено хрест. Свого часу тут побували гетьмани Богдан Хмельницький (1618р), Петро Дорошенко (1672р), Іван Мазепа.












#268
Перепрошую,моя помилка.Я вважав,що в такій виправі важливо добратись туди ,де ніхто не був десяток років,мати інструмент,знати місце,знати звідки гарний краєвид.А про суть спілкування спільних виправ,таємничість неподумав.
#269
Кажете неварто було рушати в ті ліси,я планував побувати там ще 2 місяці тому.Був час тож рушив.Вам скинув ,щоб не блукали надаремно,ліс такий собі.А до того пня треба мати інструмент і бажання,мені інструменту забракло.
#270
Стріляю серед тижня як усі на роботі.Раз на 4 місяці після закупівлі нових патронів .Кожна партія має інші характеристики.Перевіряю на дверях,щоб знати яку пружину ставити.З сусідами в нормальних відносинах ,сказалиб якби що.
#271
Цитата: Wolff від 30.05.2015 21:52:06
Дякую за наводку.
..завжди відстрілюю по 2 обойми .. -та  ви куме якийсь маньяк ;D
Авжеж, вже більше 1000 відстріляв  ;D
#272
В неділю чекаю гостей з Тернополя, тож швидше з'їздив. Щоб добратись до пивниць біля залізничного вокзалу переходите колію, ідете по дорозі до шлагбауму, перед ним повертаєте ліворуч. Проходите повз гору, минаєте хатину власник якої місцевий участковий. В ній проживають 2 старших людей, які полюбляють випити. Виходите на поляну, праворуч городи, ліворуч півколом ліс в який веде дорога паралельно полю. Їдете по дорозі до поваленого дерева поперек дороги, за ним відразу склепіння пивниць. Ліворуч під зсувом грунту пень прикриває провал в склепінні який є у вас на фото вище. Щоб його зсунути знадобиться 8-10 чоловік, шнур 20-30м заодно щоб і спуститись, добру сокирку на довгій ручці (обрубати корені). І саперну лопатку, можливо бахіли (я мав все крім лопатки, сокирки, робочої сили). Успішної поїздки. Інформацію дав місцевий житель, він до вас також мабуть навідається, кожен день збирає гриби і просто гуляє по горі. Чоловік доброзичливий 53 років, любить поговорити.





Тимчасове відео, звіт дам пізніше.


Місцевий єгер виловив мене в лісах гори Гарай піся того, як я відстріляв 2 магазини по буках. Звук чути за кілька кілометрів. Був неособливо задоволений, оскільки пробіг 2.5км. за 10хв по пересіченій місцевості. Чоловік доброзичливий, пояснив як краще знайти дот. Деб я не поїхав, завжди відстрілюю по 2 обойми (навіть якщо це погранзона). Якщо довго ніде не їду, йду в підвал (де за мішень служать двері, в них вже доволі багато наскрізних дір). Чути до 5 поверху і на всі сусідні підїзди. Ніхто нічого проти не має. Через підїзд живе прокурор йому також чути звук.
#273
Ще в першу поїздку в Раву і Жовкву планував туди сходити. Бракло часу. Там є ще печерний монастир 15 століття видовбаний в вапняковій скелі, 2.5 км. від пивниць і піч.





Гарно з'їздити.
#276
Добираючись до с.Соколівка з с.Давидів (де відвідав бункер зв'язку) сів на маршрутку, що йшла лише до с.Бібрка. Не сів, впресувався. Стою біля водія і чую, як він розмовляє по телефону:
-Підібрав пасажира, їде до Соколівки чи Ходорківці, десь в той район. Доганяй, я почекаю. - водій.
Думаю, 9 травня всі насторожені, а я вже привик, що на мене постійно викликають або погранку, або наряд міліції. Тай дістаю фотоапарат, щоб зазнимкувати цю знаменну подію і помістити в колекцію моїх затримань. Через 10хв. водій зупиняє маршрутку, віддає мені здачу з половини дорога і каже:
-Виходь, тебе ззаді чекає машина.
Я виходжу з фотоапаратом в одній руці, здачею в іншій. І розчаровано бачу маршрутку Львів-Соколівка...
Бувають же добрі люди - викликав іншу маршрутку яка наздогнала і почекала на мене. Велике спасибі водіям обох маршруток. Оскільки час - найбільша цінність, а я в цей день, ще мав відвідати замок в Старому Селі (перезняти матеріал раз уже по дорозі). А також заглянути на військовий аеродром. Де мене і завернули за 80м. від МИ-8.


Розписи Каспрома Вілжинського.






Ось цей об'єкт, заради якого я відвідав цей аеродром. Він розміщений в 1км. від аеродрому (супутникове фото дуже нагадало мені склади інженерних військ). Його я теж відвідав.  :P
#277
Старе Село замок.
#279
Вище гроту розміщена діра в землі, яку чомусь називають печерою Прийма.