Explorer 2.0

Автор Golem, 25.08.2018 21:59:48

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 2 Гості дивляться цю тему.

Bottlehunter

Привіт всім! Пройшов вже місяць відколи ця тема була створена і на форумі почалася активна фаза. На прохання Голема пишу короткий підсумок з того часу:

- Були проведені збори, на яких ми вирішили що першочергово потрібно зробити на Експлорері, з технічної і організаційної сторони. Збори виявилися дуже продуктивними, не останню чергу і через те. що проводилися без алкоголю  ;D Спочатку були думки оголосити Голема, який це запропонував, єретиком і спалити, але потім всі побачили, що то корисно, принаймні для плідної роботи разом.

Основні моменти:
- Не переводити форум на нову платформу через брак часу і фінансів, а покращувати поки існуючу. Зокрема, додати плагін для гарного відображення на мобільних, покращення пошуку, завантаження фото і таке інше. Тому якщо хтось вміє працювати з SMF двіжком і має бажання допомогти рідному форуму, ласкаво прошу писати мені в ПП.
Наразі вже переклали тексти двох листів, які приходять після реєстації (вони чомусь досі були англійською) і збільшили час редагування допису до 48 годин.
- Визначили правила додавання форумчан до групи "Свої" (досі називалася "Користувач"). "Свої" мають доступ до трохи більшої кількості інфи, а також право вступити в ГО "Експлорер": 
   - 6 місяців з моменту реєстрації на форумі;
   - 5 створених тем у розділі звіти (якісні);
   - участь у трьох спільних вилазках;
   - організація однієї власної вилазки, з залученням форумчан;
   - відмінна репутація, і наостанок схвалення адміністрацією.
- Також плануємо внести деякі зміни в Правила форуму, про що зробимо окрему розсилку на всіх зареєстрованих користувачів
- Буде створена тема-візитка про Громадську Організацію "Експлорер" та основні новини звідти

- Експлорер вперше був представлений на Форумі видавців, проце, думаю, напишуть більше Рой чи Голем, які брали в цьому активну участь

- Цікава статистика з Гугл аналітики: За останні два місяці кількість унікальних користувачів збільшилася з приблизно 1900 до 2130 (за тиждень), кількість переглянутих сторінок збільшилася з 6240 до 12280 (теж в середньому за тиждень). Ростемо)


Най жиє Гуцулія!

Golem

Дякую Батллхантер! Все супер!  Для тих хто не любить багато читати:


1) Шукаємо добровольців помогти з модернізацією форуму. За це абонемент на пиво в Пивничку і доступ до Своїх автоматично! :)


Ще одне: мене де факто не було тут 8 років. За цей час виникла своя тусовка зі своїми правилами. Я старатимуся в неї влитися в міру своїх сил. Говорили що є певні конфлікти між учасниками форуму. Я дуже зацікавлений у розвитку форуму як комфортного місця для всіх. Тому якщо можу чимось допомогти в їх вирішення - сміло пишіть мені, обіцяю неупереджено ставитися до кожного.

Ось вам моїх 10 заповідей адмодератора Експлорера:

0) Нехай не буде в тебе інших форумів окрім Експлорера
1) Люби форум свій всім серцем всією душею своєю
2) Люби користувача свого як самого себе
3) Не пали обєкти намарно
4) Памятай день форуму святкувати
5) Не флуди
6) Не копіпасть
7) Не пожадай хабара ближннього свого

8) Доповніть... ;)
9)...
Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Ви круті!
А от натуральний експлорер 2.0: ходить рекламує спільноту, залучає нових користувачів. Іноді люди питаються що це значить - розповідаємо (сам не вміє) :)



Golem

Ленін Казав Ділитися

Звучить провокативно, не правда? Не менш провокативно ніж польська рок-група «Батюшка» що виступає в рясах і зі здоровенними православними золотими хрестами на шиях, правда перевернутих вверх-дном. 😊

Так от, мій матеріал теж буде провокативний. І він буде про те, чому я врешті решт знову колись піду з Експлорера. Та ні, не тому що облаштую особисте життя як ви вже могли собі подумати. А тому, що є фундаментальна суперечність між моїм баченням світу та баченням інших учасників. Якшо конкретно то я про «ділитися».

Почну з моєї єврейської історії. Коли я був малий, то ходив на радіогурток. Ним керував старий спитий алкаш Петро Миронович (ім'я справжнє). На тому радіогуртку ми малі нічого не робили взагалі, але збиралися і обмінювалися думками. А також тиряли радіодеталі для наших ідей. І знаєте що, за цей час усі відвідувачі гуртка здійснили колосальний прогрес в електроніці і зараз це всі поважні люди.

Далі було вільне плавання на початку 2000-х, з старими журналами Радіо і без інтернету взагалі. Доволі часто тоді я зустрічав людей що казали «Я тобі не скажу як ця схема працює» чи як я це зробив. Тим самим вони ставили хрест на нашому спілкуванні. Тому що навіть тоді, у віці 16 років я виступав за відкритість та повний обмін інформацією. Усі всім в нашій тусовці розповідали що вони зробили чи зремонутвали і як. А також ділилися радіодеталями. Таким чином люди росли і всім було добре. А ті одиниці, що тоді никалися і вважали що вони круті, зараз працюють телемайстрами – одиночками.

З часом відкритість ніби то перемогла: open source code, інтерфейс Ардуїно, специфікації на все і вся стає нормою життя в інтернеті. На цьому ж принципі був побудований Бескид і старий Експлорер. Усі з усіма ділилися. Якшо хтось гляне на мої ранішні звіти - то вони була повна відкритість. Що бачив, де це було, коли і як туди попасти. Звісно за це приходилося платити процентом втрачених об'єктів. Та на мою думку плюси у вигляді притоки нових людей це перекривали.

Та, на жаль, що тоді що зараз: коли Експлорер знову зажив і мова зайшла про руїни(читай обєкти) де можна вивищитися через секретність або хабар -  я відчув опір учасників. Тоді це була одна з причин чому мені стало нецікаво в далекому 2009 році... Зараз виглядає що теж.

Люди віддають перевагу лазити по крихті штукатурки застарілого заводу ще навіть на момент свого відкриття, а в 90-і він навіть умудрявся продовжувати виробництво. Та в Європі вас на 10 євро на діючий МАN зводять, а за 15 долярів на Боїнг! Може варто перевести пріоритет на щось більш значуще і тривале?! Нелегально просочуватися з ризиком для життя в «суперсекретні» шахти по видобутку калу це звичайно гуд. Але чи воно того вартує коли при мінімальних навиках соціальної інженерії туди можна попасти цілком легально? Або «бомбосховища», чий список ми не оприлюднимо щоб не засрали, хоча в інших областях це давно все відкритоі, та й засирати там нема чого. Будь-який сучасний снаряд пробиває цей «захист на ура. Тобто ви зрозуміли мою думку. Об'єкти по своєму цікаві як історія. А історія це наука, то ж все мусить бути описано та класифіковано.

Звісно шо будуть заперечення типу «А що як об'єкт закриють і ми туди більше не попадемо....». А куди і для чого ви хочете попасти? Шо ви там не бачили???  Грибок на стіНах? Чи може спите і марите про хабар? 😉 Ну і публічність це хороший стимул не лежати на канапі та гортати in 100 грам, а моніторити Експлорер та активно лазити! Світ динамічний, обєкти пропадають з нами чи без нас. Тому треба напрягатися щоб не відставати.

Чим більше людей тим більше об'єктів. Це аксіома. Тому навіть якщо ми дійсно втратимо один об'єкт через розголос то здобудемо ще три взамін від залучення нових користувачів. Гарний приклад тому Літаки в Карпатах. Саме тому я завжди був, є, і буду за розголос!

Друге заперечення я почув нині від Роя. «Що ми всім відкриваємо наші ідеї і вони ними скористаються.» Коби ж то! Хто всі??? Дійсно геніальні ідеї як ото Гугл, Еппл, Фейсбук, Сайпрес і так далі пробивали собі шлях через несприйняття оточуючих. Їх ініціатори тупо ходили по людях і шукали хто б їх підтримав. Якшо твою ідею хочуть вкрасти то вона ніц не варта!!! Є безліч прикладів в історії (той же Пулюй) коли бажання шось приховати шоб на тому нажитися оберталося повним провалом.

Якшо ви думаєте що я на роботі сиджу в туалеті з ноутом і втіхаря тайпаю патенти на свіжі ідеї - то ви глибоко помиляєтеся. Усі знають шо я роблю і над чим зараз працюю. Якшо вони мають цікаві думки то долучаються. Ну і з десяти ідей проходить одна. Тому особливого понту шифруватися немає, ніхто не знає наперед що з того получиться. Інший приклад це відкритість сучасних алгоритмів шифрування. Всі їх знають і це навіть робить їх сильнішими.

Наостанок... Я би ще довго міг говорити на цю тему але суть зрозуміла і так. Я за повну відкритість! Так. В цьому шляху є багато мінусів, але плюсів більше. Весь світ (за винятком Росії та Китаю) рухається в цьому ж напрямку. Чи ви мою позицію сприймете, чи ні - це суті справи не змінить. Час все покаже.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Bottlehunter

Про об'єкти згідний на сто відсотків. Їх в світі стільки, що на все життя вистачить.
Про ідеї теж. Бо вважаю, що ідея сама по собі нічого не варта, нагенерити їх можна хоч вагон. Щоб був якийсь результат, треба старанно працювати і не боятися невдач. Крім того, неможливо вкрасти ідею, бо реалізація в кожного буде інша, відповідно і продукт буде інший.

Тільки одного не розумію: ти готовий йти тільки тому, що в частини спільноти думка відмінна від твоєї?
Най жиє Гуцулія!

Golem

Цитата: Bottlehunter від 26.01.2019 00:03:04
Тільки одного не розумію: ти готовий йти тільки тому, що в частини спільноти думка відмінна від твоєї?

Дякую за підтримку! "Йти" - це образно сказано. Основна моя участь у форумі - це звіти і движуха. А воно, в свою чергу, вимагає участі другої сторони, учасників. Сам для себе звіти писати я не ... :) Тобто коли нема взаємодії - не буде і мене. А щоб взаємодія була - повинно бути взаєморозуміння.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Roy

ЦитуватиДруге заперечення я почув нині від Роя. «Що ми всім відкриваємо наші ідеї і вони ними скористаються.» Коби ж то! Хто всі??? Дійсно геніальні ідеї як ото Гугл, Еппл, Фейсбук, Сайпрес і так далі пробивали собі шлях через несприйняття оточуючих. Їх ініціатори тупо ходили по людях і шукали хто б їх підтримав. Якшо твою ідею хочуть вкрасти то вона ніц не варта!!! Є безліч прикладів в історії (той же Пулюй) коли бажання шось приховати шоб на тому нажитися оберталося повним провалом.

Гугл, епл - це трохи інші речі. Ми ж не знаємо, наскільки голодні Львівські гіди, не будучи у цій тусовці  :)

До всього треба підходити виважено, помірковано. Це моя думка і позиція. От наприклад, з історейка ЛАЗом.
Можна було злити інфу в Варту, а можна назбирати матеріал, щоб всі бажаючі сходили (наші), і написати супер статтю на ВВС Україна. Контакти є.
Теж відкритість, правда? Але фідбек буде значно кращий.

Стара, історія. Відкриті дані про портали у Полтву. Наслідок - все практично закрито. (Утім, навіть в тій історії є свої плюси, коли ми потрапили до Водоканалу на прийом до начальника :))
Тобто, сама специфіка Urban Exploration передбачає часткову відкритість, бо це:
а) може загрожувати життю та здоров'ю деяким відвідувачам;
б) збереженості певних типів спецоб'єктів;
Саме тому в нас є розділ "для своїх". А все решта, будь ласка!


Наприклад, історія з життя. Попав я колись в діючий бункер, за дві пачки сигарет, котрі дав строковику.
Чи буду я "палити" місцезнаходження" його? - ні. Чи покажу фото цього об'єкту для всіх? - так.

Звісно, це стосується не всього, лише окремої ланки нашого хоббі.


А так, я загалом погоджуюсь.
Налаштовуюсь на позитив. :)

Meine Ehre heißt Treue

Soulstorm

Голем, ти лінк1. Я думав, що те, про що ми говорили з тобою до тебе дійде, але не чекав такого всратого висеру. Особисто постараюсь, щоб ти побачив якомога менше "об"єктів", а те що побачив було грибком на стінах. Ну лінк2

Golem

Дякую за відвертість. Я це насправді ціную. Тому не витиратиму твій допис щоб з ним ознайомилися всі решта :)

А покищо згідно правил маєш бан на 3 дні 
Дігери всіх країн єднайтеся!

Svyatodiy

Вставлю своїх 5 копійок.
А де власне ти хочеш "двіжувати", палячи об'єкти? Невже ти вважаєш, що у Львові на стільки багато об'єктів, що ними можна розкидуватись у всі сторони і від того стане краще? Подорожувати Україною і світом у пошуках об'єктів? Я за, але не у всіх є такі можливості. У мене нема. У більшості нема.
ЦитуватиВесь світ (за винятком Росії та Китаю) рухається в цьому ж напрямку.
Знайди мені європейський чи американський форум/сайт, де вказують координати об'єктів.
Люди повинні приходити на форум? Я за, але ті хто дійсно хоче займатись урбан експлорейшеном і самі знайдуть те, що їм треба, досягнувши деяких навиків і набравшись досвіду. Інакше всі наші цікаві об'єкти перетворяться на щось таке, як показане на картинці нижче.
Отож, основне питання таке: як ти плануєш розвивати форум, коли об'єктів просто не буде?

Крутіть колесико!

Sorborn

Я вважаю,  що ділитись координатами різних об'єктів варто лише у групі "Свої", оскільки на будь-який об'єкт знайдеться один або група індивідів, які перетворять його на засране і понищене місце. Я звісно не кажу, що учасники форуму є такими,  але це може бути навіть банальний користувач мережі Інтернет,  який наткнувся на форум. Ділитись варто,  але все ж таки є те, чим варто ділитись лише з провіреними особами. Проте, це стосується не усіх об'єктів, і все ж таки з Големом я частково погоджуюсь.

Golem

Цитата: Svyatodiy від 26.01.2019 23:02:25
Отож, основне питання таке: як ти плануєш розвивати форум, коли об'єктів просто не буде?

Це некоректне питання, воно містить в собі недоведене твердження. :) Але я хід твоїх думок зрозумів. Постарайся зрозуміти і ти мої, вони викладені кількома постами вище.

Я вже неодноразово писав про своє бачення розвитку форуму. Це максимальна активність, суспільно-корисна діяльність (як ото з ПЗК було чи Аптека що Рой виклав), розвиток індустірального туризму, дослідження історії, залучення нових користувачів.

А як ти збираєшся розвивати форум?

Бо форум він є спільний, а не мій чи ще когось.

---

Спробую підсумувати. Є два протилежні табори, дві думки. "Палити чи не палити?! Питання б.. ці за..ть" В принципі все нормально, одна єдиноправильна позиція партії довела свою неефективність ще при Союзі. Пропоную  знайти компроміс. Кожен лазить як хоче і пише(чи не пише) що хоче. Якщо комусь не підходить моя позиція то все ок, це не означає що треба випилюватися з форуму. Я людина доволі толерантна. Тому пропоную мене на потенційно "палівні" вилазки просто не брати. Я не ображатимуся і всім буде добре.

Але народ - лазьте!!! Лазьте і діліться своїми враженнями у будь-якій формі. Пройшов тиждень з останнього ЛАЗ-у, а хоч хтось щось написав? ;) Хоча б в для своїх...  А ще мене про розвиток форуму питають

---

На рахунок людей шкільного віку. Вони лазять, завжди лазили і будуть лазити! Наші батьки лазили в свій час, навіть без інтернету і форуму. Причому часто доволі успішно. Ти ж сам кидав відео з ЛАЗ-у де ходять нне з ФОруму ;) Причому де є вхід я не палив ;)

Ось ці двоє, наприклад, якось нам все розказали що і як на "обєкті". Потім цілий день лазили разом. Дуже грамотні хлопці були. Тому я б не оцінював людей судячи з їх віку. В декого і в тридцять клепки бракує.




2008 рік. Якшо хтось з вас читає форум - дайтеся будь-ласка знати.

Тому нехай молоді читають форум, нехай набираються ще чогось корисного, окрім лише координат. А потім і приєднуються до нас. От і буде вам розвиток форуму. А обєкти то штука наживна. Впаде, наприклад, десь там в Штатах ринок акцій і матимете у Львові кілька нових точок для інсталу .
Дігери всіх країн єднайтеся!

Electri4king

Абсолютно ідентичної думки що і Святодій. Я категорично проти розповсюджувати важливу інформацію про об'єкти, цінність яких завелика щоб ділитися з простими смертними. Публікування фотографій - прошу, будь ласка, але лише з певною витримкою по часі, щоб можна було дати можливість насолодитися ним своїм людям. Публікування координатів або ж якихось наводок вважаю зайвим і абсолютно безглуздим рішенням, і впевнений є чимало людей такої ж думки.

Ну і Голем, твоїми провокативними рядками відчувається запах розпалу ворожнечі між тими, хто хоче "палити" і не хоче. Для чого сварити народ? Кожен буде дотримуватися своїх принципів, які в нього склалися за весь його досвід, незалежно від того чи буде хтось хотіти цього.
Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

Driver

 Так - так, цікава розмова тут получається.
Дивлячись зі сторони (зі своєї сторони) я скажу що вперше зачіпившись за Експлорер, ше колись давним-давно то бачив Голема на форумі як засновника  і дуже активного користувача у всіх вилазках (чомусь інші два засновники форуму були менш публічні люди). І я собі думав: крутий чувак лазить в Полтву і інші обєкти!)) Бере активну участь в форумі (ну так він ж його засновник!)
  Потім він молодий і успішний десь зник. Ну так, сім'я, робота, дім казав собі я. Але шось в тому не то! І таким був досить довгий період в житті форуму за який сформувався стабільний осередок користувачів-друзів, які досліджували, писали, спілкувались, їздили, одружувались, займались своїми справами але форум підтримувався. За попередні 3-4 роки всі стали мобільними юзерами всіх доступних соцмереж, де інформація лізе з усіх щілин, де треба всім лайкнути, там поширити, шось копіпастити і заскріншотити ми обросли купою непотрібних обовязків які забирають в нас час! відповідно і форум був вже не на першому місці бо тре то всьо гарно відфоткати, обробити, загрузити, створити тему або віднайти в нашому)) пошуку.
І тут появляється Explorer 2.0 себто Голем, який ніби і не зникав, а весь час нас читав. І почалися вилазки, поїздки, походи прямо як гіперлуп якийсь))
Про обєкти все добре сказали вище, є ті які треба показувати і розказувати, а є ті, НЕЗАХИЩЕНІСТЬ яких приваблює нових ДОСЛІДНИКІВ або ШКОЛОТУ (прошу не путати бо у них різні наміри) Державні обєкти куди можна попроситись чи з ГО чи так то гуд, але оті державні і закинуті куди ми показуєм легкий шлях мають бути в групі "для своїх" хоча це тільки питання часу коли їх здестроять. Але так там хоч встигне побувати більше ДОСЛІДНИКІВ звіти яких зацікавлять ШКОЛОТУ стати на шлях "добра"
   А зараз мене зачіпили оці рядки: " чому я врешті решт знову колись піду з Експлорера" так я розумію що це провокативний вислів, але тут присутнє слово "знову"
   Не знаю Ореста як людину, але як  Soulstorm він багато показав і є любителем важкодоступних місць які палити не потрібно а хабар це своєрідний бонус яким не потрібно зловживати в промисових масштабах. Рівень життя в Україні не відноситься до високих от і маємо розграбовану чорнобильську зону (по пі..ець яким треба бути уродом шоб здати відрацьовану радіоактивну техніку, крани , вертольоти)
   На мою думку форум згуртував різних по світогляду людей бо він безконфліктний і затишний, тут тебе підтримають і допоможуть і вносити сюди провокації нетреба якщо ти не Лесик і не хочеш когось потролити))
  Короче якось так.
Одінь окуляри з фіолєтовим шклом так легше стіну пробивати чолом.

Maksym Tkachenko

Слідкую за темою, підтримую Golem'a. Ті, хто проти "палити" об'єкти, ви коли знаходите якийсь об'єкт ви не задумуєтесь, що до вас на тому об'єкті  вже хтось був і що після вас будуть не залежно від того чи ви запалите місцезнаходження або лази на об'єкти ? Explorer не один такий тематичний сайт та й в Гуглі зараз можна знайти інфу і місцезнаходження про будь-який об'єкт, ви не унікальні. Якщо людину дійсно зацікавить якийсь конкретний об'єкт, то якщо не з форуму, то з інших джерел знайде інфу про нього. Це я до того, що безглуздо "шифрувати" об'єкти. Ну це моя imxo, надіюсь ви зрозуміли, що я маю на увазі.

Svyatodiy

Цитуватибезглуздо "шифрувати" об'єкти

Таке міг написати тільки той, хто сам ніде не лазить і відповідно йому байдуже на збереження цікавих і унікальних об'єктів.
Крутіть колесико!

Golem

Дуже буду вдячний якщо інші учсники форуму теж висловлять свою думку. Не обовязково коментувати один одного, на початках пропоную постаратися просто прочитати позицію кожного.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Maksym Tkachenko

Цитата: Svyatodiy від 27.01.2019 21:25:54
Цитуватибезглуздо "шифрувати" об'єкти



Таке міг написати тільки той, хто сам ніде не лазить і відповідно йому байдуже на збереження цікавих і унікальних об'єктів.

для чого так оберігати об'єкти якщо про об'єкт можна дізнатись з гугла ? якщо така закритість, то для чого існує форум ?
кому потрібні ці унікальні об'єкти ? ну сходили 1-2 рази - ок, ну написали звіт - ок, а далі що ?

Segfault

Soulstorm, я побачив твою відповідь в треді, і хочу тобі сказати - ти неправий. По-перше, через лайку, а по-друге - ти просто не розумієш. І всім, хто пише про те, що об'єкти не можна палити, теж хочу сказати - ви неправі. Ви не розумієте, що Голем старається для вас, як для спільноти, і для форуму. Він дуже виріс в рівні полазок за останній час (а якщо бути точніше - відновив свою стару форму, а за такий короткий час це нелегко). Подивіться хоча б останні звіти - він був на ЛАЗі. Я ось трошки побоювався туди ходити і всіх відмовляв (спитайте у Святодія) - чопи там стали дуже злі (всі ж чули історію про побиття охоронцями якогось чоловіка на вулиці, який проходив повз завод), а він сходив, ще й Васіча взяв з собою. Більше того - він був в старій соляній шахті, причому вліз дуже легко, бо в тому має чималий досвід. Нам з тобою, Soulstorm, довелось нормально так шатати залаз, а він знайшов як залізти без використання жодного інструменту. І ще в одну шахту полазку організував, ти хіба не читав статтю в газеті? З цих полазок, до речі, і починається Експлорер 2.0.

Так от, я впевнений, що Голем робить правильні речі. Координати об'єктів треба розповсюджувати, і на те є купа причин.
По-перше, Експлорер - це одна команда, а в команді немає сенсу ховати від когось інформацію про об'єкти. Електричкінг свого часу сварив мене за моє небажання ділитись координатами об'єктів, прошу мене вибачити, буду виправлятись.
По-друге - це дозволить спільноті привернути увагу молоді до такої теми, як краєзнавство, до історії Львівщини, ну і до того ж спільнота таким чином зможе заохотити молодь до активного відпочинку. Шкода від таких дій надто перебільшена, он бриліантове сховище досі стоїть, і Полтву поки ніхто не закрив. Ще є простір для розвитку.
По-третє - Експлореру треба налагоджувати контакти з пресою і з владою міста. Експлор - це дуже цікава тема, а зокрема до цієї теми необхідно привернути увагу влади, щоб вони нарешті подивились, що відбувається у них на об'єктах, чому на них може зайти кожен, як може зайти і хто зайшов. Це не тільки зробить об'єкти безпечнішими, а й самі полазки зробить цікавішими. Можливо, користувачі Експлореру навіть зможуть змінити думку влади про експлор, адже на даний момент він знаходиться в сірій правовій зоні, і поки що карається лише адміністративною відповідальністю. Також необхідно налагоджувати співпрацю з поліцією (я пропоную завести на Експлорері 2.0. нову традицію - приміром, раз в два тижні ходити активним контингентом форуму на якийсь об'єкт, а потім заглядати у найближчий відділок, пити з поліціянтами чай та повідомляти про слабкі місця в охороні об'єктів). Ну і, в кінці кінців, це стандартна практика великих спільнот експлорерів в інших містах. В Києві свого часу викладав координати і фотки Акіс, в Москві (перепрошую) - Кавес. В Росії деяких дігерів навіть почали називати кавесами, від назви форуму, чим експлорери гірші? Це не Експлорер 1.0, це Експлорер 2.0, спільнота заслуговує на краще.

В рамках переходу від 1.0 до 2.0 я викладаю координати цікавих, на мою думку, об'єктів Львівщини, де я встиг побувати. Ось Google sheet.
Better safe than sorry

Bottlehunter

О, який в нас тут гуморист знайшовся сміщний, просто нащадок Петросяна. Пасувало би тобі аватарку змінити.

ПеЕс. Теж чув про тебе та твої полазки кілька сміщних історій))
Най жиє Гуцулія!

249 Гості, 0 Користувачів