Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Topics - Golem

#141
Вирішив написати звіт з місця в яке я мріяв попасти ще з 8 класу. Тоді на уроці інформатики нам розказували про зародження комп'ютерів, перші лампові ЕОМ і все таке. Потім я читав про історію комп'ютерів практично в кожній книжці чи журналі. Я тоді не вірилося що колись зможу це все побачити своїми очима...

Музей компютерів знаходиться в серці силіконової долини Дуже цікаве місце де я стараюся навідуватися час від часу. І всім зацікавленим рекомендую

Перший IBM PC


Стенд з рахівницями


Машина Бебеджа


Ну це всі знають


Програмовані калькулятори випуску 60-х років


Древня нестандартна клавіатура


Сортувальна машина для карточок


Аналогова машина для вирішення дифрівнянь


Аналоговий інтегратор


Справжня Enigma що шифрувала колись для німців


Аналогові компи для вирішення проблем Армії


Ще тоді для реклами компів використовували красивих дівчат


А хтось же ш в цьому розбирався!


Перший операційний підсилювач на лампах


Оригінальний!


Маленька частина ENIAC



Це для введення програм


Атомна Бомба?


Насправді це оперативна пам'ять на ртутних трубках на 1024 біти


А це пам'ять на осцилографічній трубці


А це вже UNIVAC. Перший комп'ютер що випускався в промислових масштабах


А потім на ринку з'явилася IBM і зробила нормальну передню панель


Компютеризований командний пункт Армії США


Перший Жорсткий Диск


А ще були монстри з нерухомими головками


А в нас з цих дисків ще досі роблять антени



Пам'ять на феритових кільцях


32К. Зараз в наших процесорах стільки само



Сучасна пам'ять, нічого цікавого


Не тільки дискети були громадні


Хто ІТ-шник той пойме. 1975 рік. Проблеми всі ті самі і зараз


Комп'ютер Аполона




Станція МИР



Япошки гарно придумали з радіаторами


Раджу всім прочитати про першу Жінку програміста. Реально смішно 😊


Комп'ютер вбудований в ракету

Так виглядає PDP-11 з нормальним асемблером. Також для неї був написаний С і спортований UNIX


Наш ZX-Spectrum чомусь був втричі більший ніж їхній


Хех, Історія


Звідси Джобс запозичив графічний інтерфейс


Після такої мишки справді захочеш мати однокнопочну


Перші комп'ютери Apple



І їх прямий конкурент IBM PC XT


Ну а потім понеслась




На такому стенді з кнопками шо там внизу справа мене ше вчили в Політесі


Компютер деБіла Гейтса


NEXT на якому зароджувався сучасний інтернет і ООП


Сервер Гугла початок 2000-х


Кому за 30 мали б таким бавитися




Моя перша і найбільш улюблена гра. Проходив з базукою всі рівні :)


Автономна, 2015 рік


Дивишся на це все і згадуєш ось цю фотку. Правда в тому що головний принцип роботи того всього залізяччя не помінявся за останніх 50 років! Все просто зменшилося і стало потужніше.


більше фоток тут
#142
Велічка – стара соляна шахта коло Кракова. Популярне місце яке щороку відвідують кілька мільйонів туристів. А чому в Україні немає своєї «Велічки»? Наприклад соляні шахти Калуша в рази більші та красивіші. Були...

Нажаль зараз всі шахти Калуша вже мертві. Ще на початку 2000-х туди можна було спуститися. Та з того часу шахти були покинуті напризволяще і поступово руйнувалися. Не без допомоги людей. Зараз всі шахти Калуша повністю затоплені. Туди зсипають сміття. Все що зверху порізано на метал. Хто винен мало б з'ясувати слідство...

В цій статті ми опишемо існуючі шахти Калуша. А також спуск на дно останнього «по документам» сухого ствола. Протягом 15 років сюди ніхто не спускався. 170 метрів глибини, дві години розбирання завалів з гнилих дошок та побутового сміття і ти на дні. Щоб зрозуміти що і тут теж вода.









Та не все ще втрачено! На галичині все таки є одна суха соляна шахта! І туди навіть зараз можна спуститися на ліфті та помилуватися чудовими кристалами. А також помолитися в капличці що знаходиться майже триста метрів під землею. Аби Бог допоміг владі хоча б цю шахту зберегли для нащадків та відкрити її для всього світу.
(с)Roy



---

                                    Частина перша: Дослідження Стволів

2 січня. Злорадно відвізши Лесика та Анастас на роботу, помившись в басейні, пофоткавши переповнений Проспект Червоної ... я все ще був сповнений енергії. Тож не довго думаючи видзвонив Сонячного Чоловіка і ми поїхали в Калуш на розвідку.

Саме в цей час Віктор Павлів, заядлий турист і колишній бієць АТО, а тепер депутат міської ради – написав що має інформацію по шахтах. Тож ми разом все об'їздили та оглянули. Перш за все - звіт в інтернеті від 2015 року де люди спускалися в шахту це фейк. Вони в Калуші в самі шахти не спускалися і фотки ці з іншої шахти. Доведено слідством а також підтверджено ними самими :)

Всі дані про шахти йдуть від місцевого Експерта Х Садового. Він нас скеровував і знав в принципі про шахти дуже багато. Думаю що майже все.

Спочатку ми заїхали в найперспективніший вентствол тут. Це територія автосервісу. Все під замком і надійно закидано підкрильниками. Саме тут науковці зовсім недавно спускали зонд в трубу і він виявився сухим. В другій частині статті буде опис як ми сюди спускалися.

Але в порівнянні з іншою шахтою стан плачевний. Все в іржі. Верхніх щаблів драбини немає. Але нижче драбину все ж таки видно. Якщо і спускатися – то тільки зі страховкою щоб не зірватися. По стінках ствола тече вода. Не знаю куди вона потім дівається. Може втікає на нижні горизонти. Є легкий рух повітря вверх.

Плюс що нас зустріти дуже позитивно. Все відкрили, показали, готові навіть допомагати.







Далі ми поїхали в Пійло. Це нова шахта яка не була обєднана з рештою. Ззовні стан просто чудовий. Можна вилізти наверх і все пофоткати. Але за словами Садового всередині суцільна вода.



Другий рядок вже зїхав :)





А чи не простіше було прокласти залізницю аж до самого Комбінату? А то вагонетки заїжджали на цей підміст і пеерверталися в вантажівки












Колесо стоять явно несиметрично




Тут вагонетки грузили на Белази і везли на фабрики





Далі ми поїхали в колись потужню діючу шахту тут. На жаль зараз це руїна повністю закинута. Два стволи. Туди тече вода і зсипають сміття. Шансів на нормальний спуск мало. А всього 18 років тому тут вирувало життя!














Дякую Міші за контакти правильний людей! :)

Старий звіт від Xaolas

2000 рік, все ще живе


Карта Шахти від Xaolasтут

Вони спускалися 4 або 5 шахтою, 60 метрів і була пробка. Далі не вдалося. Коло автосервісу не спускалися.

---

                                    Частина друга: Спуск на Дно

Зібралося нас пятеро: Vasi4, Deadmeat_junior, Sannyman, Sviatodiy і я. Ми весь тиждень готувалися до цією мандрівки.

План був такий:

1)   Спускаємо на шнурку вниз камеру в герметичному боксі. Дивимся чи варто лізти в принципі. За це відповідав Саннімен
2)   Якшо варто то я лізу перший зі страховкою по шнурку і драбинах. Бо жумаритися вверх без драбин це дуже важко.
3)   Якшо вниз є нормальний спуск то всі решта спукаються за мною і роблять офігенні фотки






Сонячний морозяний ранок. Відігріваємо замок, відкриваємо ворота, робимо блок і всі необхідні приготування. Метр за метром бокс з камерою опускається в чорну безодню стволу шахти. У світлі 100Вт прожектора ледве проглядається дно. Через 170 метрів камера показує що металеві тюбінги перейшли у бетонні. Видно пляшки на дні і не видно води. Завалу чи корка нема то ж вирішуємо лізти. Камера відпрацювала на повну і дала певність що там відносно безпечно. Дякую Саннімену. Сподіваюся він викладе сюди опис цього пристрою.











Беру розкладну драбину. Все під ногами прогнивше і хитається. Перших чотири прольоти лізу виключно на ній. Дерево штатних драбин розсипається під руками тож стараюся його не торкатися. Ще кілька років і підлога теж зігниє. Тоді спуск буде виключено по шнурку.

Наверху стволу відчувався рух повітря. Ми думали що це знизу шахти йде. Насправді ні, дує збоку від старого вентиляційного тунелю.







Все мокре, гниле і слизьке. Добре шо хоч на голову не капає. Драбина зроблена без цвяхів і так сяк тримається купи. А от дерев'яні стіни людського ходка були забиті цвяхами. Цвяхи всі перегнили і дошки попадали всередину ходка, перегородивши шлях униз. Приходиться ставати на коліна і кожну з дошок брати і скидати униз в ствол. Також треба ще тягнути страхувальний шнурок вниз. То ж на кожен проєм сходів йде кілька хвилин часу і маса зусиль.

Розумію що я тут перший і до мене ніхто ще не лазив. Це додає оптимізму. Поруч бачу навіть цілі кабелі. Металхантери, навіть не думайте за ними сюди лізти. Ваше життя коштує дорожче!

Стає жарко. Повітря душне, стояче та наповнене запахом гнилої деревини. Хлопці зверху мерзнуть, а в мене піт капає з-під шолома. Але його я не знімаю ні в якому випадку. Весь тунель всіяний старими автозапчастинами. То і діло якийсь вижимний підшипник чи масляний фільтр норовить перевірити мою каску на міцність. А ще уламки дошок які час від часу летять мені навздогін.









Стараюся бути обережним. Перевіряю кожну сходинку на міцність перед тим як на неї стати. То ж як напряжно буде хлопцям мене звідси витягувати якщо щось станеться. Стараюся не думати скільки ще лізти і для чого воно мені здалося. Коли в кайф і ти щасливий то яка різниця.

Десь на половині спуску закінчується мотузка і перестає тягнути рація наверх. Я наодинці з собою та химерними оранжевими тюбінгами вкритими сталактитами. Чим нижче тим сухіше. Дошки тут значно міцніші і йти суттєво легше. Я набираю темп. Час польоту уламків дошок в стволі шахти скорочується до кількох секунд. Значить вже близько. В голові маячить думка що мені потрібно якнайшвидше справитися але бути при цьому максимально обережним. Бо вони ж там наверху за мене переживають напевно. Страху за себе в мене нема. Я ж бачу шо я роблю і як.



Напевно ніколи в житті я ще не був такий радий зустріти бетонну стіну. Значить скоро дно! Ура, я буду на дні, і то в позитивному сенсі цього слова. :) Так і сталося. Дерев'яна драбина закінчилася на міцній бетонній підлозі. Ліворуч, якшо дивитися обличчя на ствол шахти, йдуть металеві сходи вниз. Вони ведуть широким бетонним похилом кудись далеко в шахту. Попри сходи йде металева труба для викачування води з шахти. Ступаю кілька сходинок і на жаль ... поверх цього вього плавають всюдисущі пластикові пляшки.

Міряю рівень води. Коло сходів він 1 метр. Небагато в принципі. Але вода потім впирається в стелю похилу і далі хіба що з аквалангом. То ж і цей ствол мертвий. Приходить усвідомлення що я зараз у місці де, напевно, вже більше люди не побувають. Тож все фоткаю та стараюся запам'ятати.















А чому камера не показала воду?- спитаєтеся Ви? Все дуже просто. По центру стволу шахти височить двометрова купа сміття. От камера на неї і приземлилася.

По барометру звіряю глибину. І справді 174 метри. По розчищених драбинах за півгодини вилітаю на поверхню. Підйом виявився значно легшим ніж спуск, всього 30 хв. Уявіть собі що з глибини стволу шахти не тільки радіозв'язок не тягнув, а навіть не було чути гуркоту дошок що я скидав і не видно світла мого ліхтарика. Всі запереживали. А так як я спускався кілька годин то Дедміт навіть почав йти мене рятувати, за що йому великий респект і подяка.







Я весь в характерному калійному багні з ніг до голови. Футблока Експлорера і труси наскрізь мокрі від поту. Але очі горять то ж я оповідаю всім шо там внизу і як. Сам собі дивуюся: звідки в мене стільки енергії! Я ж мав бути мертвий та виснажений. Може там внизу якийсь енергетичний розлом? Неспроста не тягнули рації, не було чути ні звуків, не видно світла....

Вхід на дно тепер розвіданий і спуститися може будь-хто за 15-20 хвилин з мінімальною під-страхівкою. Я б замурував зараз вентиляційний канал щоб по ньому не текла вниз вода. І подивився що там буде з дном за пів року. Якшо вода впаде  - то є сенс відкачувати. Якшо ні – значить це грунтові води і боротися з ними вже запізно.

Дуже дякую всій команді, а також Віктору і Василю. Без вас всіх спуск був би неможливий. Що я не здогадався то набрати води і попробувати чи солена. Але це легко виправити 😊





З дна шахти я виклав всі фото шо мав. Для історії. Там жарко і сиро, соррі за якість.

Викладайте будь-ласка свої фотки і відео! Мають бути гонські кадри 😉
#143
Чи є в когось фото Японської заправки у Львові? Бо з Києва в неті зустрічаються. А от Львова нема  :(

Для тих хто не застав - вона стояла коло ДАІ на кільці Кульпарківська - Володимира Великого.



#144
Нарід тут пише про Америку, Африку та інші екзотичні країни. Я вирішив додати троха про Китай.

Якшо коротко - то Китай мене вразив не менше ніж колись вразила Америка. Багата, розвинута країна великих можливостей. У них величезний внутрішній ринок завалений далеко не дешевими речима. В середині країни живуть добре, квадратний метр по 2000 доларів. Коло узбережжя живуть дуже добре :) Єдине шо проблеми з англійською і інтернетом, але всюди мусить бути ложка дьогтю. Альбом також є на ФБ

Частина перша Сhendu

Китай це круто! Велика розвинена країна з історією, культурою і смачною хавкою


Китайська їжа. Смачна, поживна, в міру гостра. Харвувалися нею 2 тижні, не померли. Голодними теж не були


Це вам не китайське га...но


Щенду, глибокий Китай коло Тібету. Не біля моря як ми всі звикли думати


Панди справді дуже милі


При вїзді в китай нас всіх назвали Alien


Поліція чесно про все попередила


А це вони класно придумали! У випадку пожежі ти маєш як дихати


Приїхали і вирішили піти подивитися як воно вживу виглядає


Китайський велосипед. так зроблений шо поламатися нема чому


Хмарочосів тут море. І кожен по інакшому освітлений. Це мені дуже сподобалося




Ура! МИ занйшли справжнє китайське риштування!


Торговий центр з аквапарком всередині. Махіна огого, щоб обійти одну сторону займає десь 15 хв








Мармур в торговому центрі. Виглядає бомбезно!




2.5 грн за півгодини. Платиш мобільним телефоном. Дуже тут популярно


Хот спот. ТОненько нарізані кусочки мяса паличками вариш в гарячому супі і потім їж. Дуже смачно!


КИтайський алкоголь. ТИпово 45-55 граудсів, смачний


Вигляд з офіса Сайпреса в Шенду


От шо шо, а культура водіння тут як в Україні


Ми в один з вечорів вирішили пробігтися. На нас всі дивилися, білі тут рідкість


Сихів, 2000 за квадратний метр


Леонід купує мандаринки, 100 грн за кілограм


В Китаї всі готуються до нового року


Там де всі ходять вони взяли і зробили культурну стежку


Новий рік, торговий центр


Наші китайські друзі, щообіду ходили з нами


І такі автобуси ше їздять по місту


Зверху шматки мають таке ж призначення як і гума на осі велосипеду. Аби блистіло!


З англійською в них тут все складно  :( Це загальнокитайська проблема


Найбільший екран який я коли небудь видіу. Десь метірв 50 завдовжки. Світлодіодний. МИ реально хвилин 15 втикали тупо на екран


Мій сніданок. Завжди можна було найти шось атке шо хочеться зїсти


Начальний пожежної охорони зразу кидається в очі


Історична частина Шенду


Що не зробиш заради мегаселфі


Будинка по кілька тисяч років




Ця шутка на дверях охороняє від злих духів




Молильний диск


Написано, дослівно"money, money, money"


Просто і оригінально як зробити прикрасу для будинку з дерева


Центр Шенду


Потім ми пішли в китайську оперу


Нам реально дуже сподобалося, було цікаво! І зовсім не нудноя к можна було б подумати


Чувак показує 10 способів наливати чай



Цей спосіб напевно найтяжчий


А ці чуваки вміють міняти маски на обличчі шо ти не встигаєш навіть помітити


Дитяча література така ж як і в нас


Купив собі додому чайничок, шоб на пальнику гоутвати


Будда проповідник наццизму


Ось маленький магазинчик з буддоюі чайничком


Кожен їх рух дуже милий!



Кажуть шо на людей вони нападають тільки коли ті їдять їх листя


А це мегаприкол. Завалитися на дупу і чекати приходу


Далі ми пішли дивитися як їх годуют




Бамбукові зарослі


Але більішсть часу панди сплять. Так шо нам дуже повезло побачити їх активними


Вічна камера


Гострий і негострий суп в хот споті


Курячі трахеї і телячий шлунок


І це ше один сортирний креатив


В готелі все дуже стерильно, сідаєш на целофан
#145
Є в нас у Львові закинутий порно-кінотеатр Не знаю як більш поважні мешканці міста, але відкритим я його не памятаю.

Під ним є "убєжище". Вхід через підвал будинку номер 5 і 11. Там же зараз підвали мешканців. Вхід виявився практично незакритим.
На жаль в кінотеатр попасти не вдалося. Замуровали гади. Є правда одна герма заварена але 99% що вона веде в підвал будинку номер 5.
Білий вхід в кінотеатр з вулиці надійно заварено. Зайти можна ззаду з Підмурної. Але там ведеться будівництво і живе сторож в будці. От і всі пригоди на нині.
Вхід в "Убєжище"


Заварена герма




Судячи з шару бруду її давно ніхто не відкривав


Замурований прохід в стіні

#146
Звіт з фотками з цих печер є тут

Коло водопаду Камянка і гори Ключ є кілька вельми цікавих і малоописаних печер. "а окремі (хребет Ключ у с. Урич Сколів. р-ну Львів. обл.) сягають сотні метрів довжини (Прохідний двір – 520 м, Пілігрим – 175 м, Сімох кажанів – 135 м, Веселка – 120 м, Трьох кажанів – 102 м) та 40 м вертикал. амплітуди (Прохідний двір). (c)"



Ось лінки на них

1)   Журнал Карпати
2)   Вікімапія
3)   експрес
4)   Про відкриття печери в 1992 році Віктором Дублянським 

Печери вертикальні і без мотузок туди фіг спустишся. Точних координат де входи немає. Наприклад та ж печера Пілігрим на вікімапії позначена в лісі, а на фотках – на галявині. І по різні сторони від гори. Я зв'язувався з Денисом Трофімовим хто робив ті фотки, він вже ніц не памятає ☹ Але шо блукали довго і тяжко я йому охотно повірив, гори в тих краях виглядають просто тільки на карті

Маю бажання сходити туди зимою і спробувати відшукати входи. Чому зимою – бо так простіше їх знайти. З печер піднімається тепле повітря і дирку буде видно здалеку. Саме так була відкрита Печера під Петросом.



Одноденний похід. Вийти з Труханова на Ключ ~ 2 години, попробувати спуститися в печеру ~2 години. Поїсти. Якшо буде ще час то сходити до острова Пасхи і перевірити точку з вікімапії. Якшо пошуки будуть успішні то крім фоток і гарного звіту матимемо ще троха кажанчиків для Руфуса.

Шукаю 1-2 напарників з хоча б якимось досвідом зимових походів. Знання альпінізму тільки плюс. Але якшо шо то я можу і сам спуститися глянути шо там внизу. Всю альп спорягу нестиму я ;)

Якшо входів сходу і не знайдемо то теж нічого. Ознайомимся з місцевістю і троха загартуємо свої імунітети.

ПС: Міша, якшо ти знаєш когось з Львівських спелеологів хто може точніше описати де ті входи то був би дуже вдячний!
#147
Є пропозиція зібратися і спробувати копнути. Якшо приймуть то приймуть. Скажемо шо готуємо місто то відбиття ворожої агресії.

Копати треба вдень шоб не привертати уваги. Файно було б мати роби і виглядати як державні працівники .

Ось яка там глибина

Ось скопійоване повідомлення звідси

Один з небагатьох бомбіків де давно ніхто не був. Але його треба добряче копати. Можна підлаштуватися під якусь чергову блокаду облради або організувати суботник з "очистки парку"


За Словами Стінгера там колись за совка тусувалися неформали. Недавно під час чергового перформансу в парку проламали бетонну плиту входу після чого по шуріку все засипали землею.

Пропонуйте дату і час. Ці вихідні в мене зайняті. Можна 25 числа після сніданку дослідника.
#148
Привіт Всім!

Доволі часто потрібно перейти з берега на берег Полтви чи забратися в якийсь хитрий люк.

Хто в мене був дома то зрозуміє для чого мені там драбина. Особливо на новий рік з тими всіма іграшками. Але її також можна використати і для мандрівок Полтвою.

В упаковці


Важить всього 6,5 кілограм і має довжину 2,6 метра


Компактний розмір що влізуться в будь-який люк


Зручно носити подорожуючи Полтвою


Апертурні спотворення оптики телефона. Вона насправді звужується в кінці


Тестовий стенд


Коліна почуваються доволі впевнено


Я над  маленькою але все ж дренажкою


67 кілограм витримала без проблем. Але мені пора худнути. Норма 63кг!

#149
Щойно мене вітав з ДН знайомий медик шо там працює. Казав шо можна запросто попасти і пофоткати згоріле горище. Головний хід опечатаний. Але бокові хоч і закриваються на ключ, але часто бувають відкриті. Також, на його думку, там доволі цікавий підвал, правда весь у плісняві і грибку.

Згідно його даних на горищі було багато підсобних приміщень. В якості протипожежних заходів деревяні балки були обкладені бруківкою. Не помогло. Займання почалося в районі пральні. Поточна версія коротке замикання (а як же автомати і запобіжники???)

Не пишу тему в плани бо нема сенсу йти групою. Туди якшо і лізти то краще подинці. Перед тим вдівши дешевий спортивний костюм і перемотавши обличчя червоним бинтом намащеним кетчупом. Або ще можна ломитися синім і з бодуна після триденної пянки. Тоді ти максимально схожий на "хворого" і якшо запал то кажеш ніби заблукав та і йдеш тіпа в свою палату. А насправді робиш коло і пробуєш ще раз



#150
Існує сільська легенда шо на околицях Деревача стояла сторожова вежа. І шо з неї йшов невеличкий підземний хід. Принаймні старші люди його ше памятають. місце там справді підходяще з оглядовістю на кілометри навколо.

Також на карті позначена сторуда а зараз тут поле з неявними слідами шо там шось було. Цікаво буде глянути.

Є ше гігантський Карєр. Ну і наостанок пошукати продовження печерки коло Карєру.

Пропоную зібратися 2 грудня на 13-00 в мене в Хоросно і пройтися все оглянути. Прогноз погоди каже шо ми порядко змерзнемо тому після вилазки можемо троха відігріти кінцівки в сауні.

Рой казав шо буде на машині. Хто планує добиратися сам то може підїхати на Шелл навпроти повороту на раковець і я там підберу. В будинку є гостьова кімната, можна лишитися зустрічати схід сонця. Крім гарного настрою ніц з собою брати не треба.

Будь-ласка відпишіть нині хто і скільки буде. Необхідно для закупівлі потрібної кількості продукту.




#151
Привіт Всім!

Швидше всього на наступний тиждень відбудеться чергове зібрання ГО. Якшо хтось має питання до обговорення - пишіть сюди, ми їх обовязково розглянемо і повідомимо про результат.

Наприклад, хтось хоче стати Своїм. Запросто, якраз є нагода! Просто напишіть будь-ласка сюди аргументоване "подання" що Ви підпадаєте під необхідні вимоги згідно правил пункт 5.2. І якшо Ви не "обгадили коврик коло дверей" в когось з адміністрації то рішення швидше всього буде позитивне.

Також дуже вітаються ідеї щодо розвитку форуму. Особливо як мотивувати писати та викладати фотки тих, хто лаззить і має чим поділитися, але просто влом...
#152
В нас на форуму є звіт з Трамвайного депо але не було з Тролейбусного. Бо для більшості Львівян тролейбуси це якось не тру. А дарма, чи знаєте ви що основна маса тролейбусних ліній в світі вже давним давно не працюють? Тобто тролейбус стає унікальним видом транспорту який далеко не всюди можна побачити... А щоб їх ще і випускали нові та реставрували старі – таке може бути Тіко ві Львови! Скоро до нас будуть толпи туристів їздити на Тролейбусах кататися.

Завдяки Блондинці в Кедах ми дізналися про день відкритих дверей на 66 річницю заснування Львівського тролейбусного депо. Напевно кожен хоч раз проїжджав попри це місце між вулицями Володимира Великого і Стрийською? Це там де з вікна маршрутки чи авто видно кістяки поїджених часом, іржею та болгаркою рогатих корпусів? А ще зовсім недавно на всіх кінцевих Ряшівській, коло Ельшбети і так далі.... стояли бронетролейбуси з автономним ходом! Ото в дітей була цікавість шо там всередині. Місця аморального відпочинку кондукторів та водіїв. Ці бронетролейбуси були без вікон та дверей, всі обшиті залізом і ще й мали власний дизельний двигун, аби вернутися назад в депо своїм ходом навіть коли наступить атомна війна.

Що стається з водієм якшо він різко загальмував :)




Краса зупинила монстра


Міряємося В кого довший


А ми несподівано мусіли чекати цілу годину поза затишними капсулами власних домівок та автомобілів навпроти входу в троллдепо. Бо, виявляється, до нашого приходу вони не встигли всі пляшки прибрати і всі нагороди та грамоти роздати. ну нічого, у нас був час поспостерігати за цікавими дверима з асиметричними завісами. Ці двері без будь-якої пружини завжди самі вертаються в середнє положення. Дуже навіть патентабельна штука.

Проходимо всередину, ніхто у нас не перевіряє чи прокомпостовані квиточки, аж дивно. Першим ділом кидається в очі стоянка великих автобусів Неоплан навпроти входу. Це так вони заповнюють свою територію тіпа шоб під новобудови не відібрали. 😊

Далі оглядаємо закинуті корпуси сучасних тролейбусів і йдемо фоткатися в цехи. Бо, самі по собі, ці корпуси звичайно що цікаві. Але якось боляче дивитися в що перетворилося місце де ти колись вперше нечайно обняв свою дівчину ☹ Ніби нечайно а насправді...Ви затишно сиділи поруч, в проході нависали великі пузаті дядьки і від них тхнуло потом та спиртом. Вони були обернуті до вас півмісяцем своєї вилізавшої з-під штанів волосатої сраки. І треба було ж якось тобі скрасити цю ситуацію... 😊

Сів на раму




















На початках, чекаючи на Годо перед входом, настрій був не тойво, навіть розмова якшо і клеїлася то тільки про Переваги Кенона над Ніконом і Полтви над ПЗК. Це майже як в Англійців про погоду. Але тепер, в депо, всі були явно веселі, піднесені і сипали жартами. Троллдепо розташоване зразу навпроти ЛАЗу і, по суті, перейняло його функції. Нам показують кузова тролейбусів які зварені ними з нуля зі швеллерів. Ото Хімік би втішився такій роботі! Ходова теж відчищена та помальована, всі двигуни перемотані, виглядає як новий! По суті вони займаються навіть не реставрацією, а виробництвом нових тролейбусів. За шо їй честь і хвала.

Це справді були відкриті двері, ми лазили де хотіли і скільки хотіли!!! Далі були цехи з токарно-фрезерними верстатами, ігри в доміно за заводським столом і фоткання Ані у футболці Експлорера на фоні капель масла з переднього моста УРАЛ-у. Це та зелена махіна що тягне тролейбус додому навіть якшо він перепив води з Львівських калюж і не годен доїхати сам. Тягне попри заклинивші гальма в рогатого, водій УРАЛ-у цього не помічає.

Гм. А чи є тут бомбік??? Це питання ми навіть задавали нашому піонервожатому секскурсоводу. Але Васіч з Сегфолтом вже знали відповідь наперед і без нього. Є!!!, але лавки в ньому поскладані одна на одну як у ресторані шо вже закривається. Всередині тільки пилюка і кілька масивних гермодверей. Тобто по суті ніц цікавого нема.

Увага, далі буде 16+, Фото Тролейбуса знизу
























Любитель пози 69


Забув з ручніка зняти






Направду, в нас була змога доторкнутися до побуту і фолькльору троллдепо. Написи типу «Замок в Дверях поміняний, прохання не відкривати його викруткою» чи «Вимикач Освітлення першої канави» говорили про здорове почуття гумору і хорошу атмосферу в колективі.

У хащах депо ми знайшли затишний дворик обступлений з усіх сторін вишками багатоповерхівок. У дворику було кілька дуже старих авто, дроти з білизною, два куби сміття і старий фільтр від протигазу. А ще котики, з яких Васіч зі своїм довжелезним фотоапаратом висмоктував всю їхню няшність.











Тяговий двигун. Ліворуч шкода, праворуч ЛАЗ


Як я зрозумів деякі двигуни легше самому зробити ніж купувати


Зразу видно шо тут працює жінка














Напис "Воду злив". А як же тосол?


Карлсон


Тут є і свої очисні споруди, недіючі правда


Шестициліндровий двигун Любові




10 шарів фарби а під ними любі оку синьо-жовті кольори




Вівісекція трамваю і тролейбуса




Далі ми поїхали на Софіївку і побродити двориком майже закинутої лікарні. Найбільше нас здивував священник церкви на однойменному горбку що раптово накинувся на Роя зі звинуваченнями шо він краде Антикваріат! Що що?, тут є шо красти! – зразу зацікавилися ми 😊 Бо розвалина з прогнившим дахом більше була більше схожа на плейсхолдер аби тут не побудували чергову висотку, ніж на реальну будівлю.

Я тепер знаю де у Львові наймажорніше жити. Це на схилі парку стадіону Україна. Єдиностоячий будинок з власною дорогою від Стуса, на сотні метрів навколо тільки парк і нічого більше. Якби не Рой, то і того будинку ми б толком ніколи не знайшли. Він сховався високо на схилі над вулицею Стуса, дуже далеко від звичайних міських маршрутів. І краєвид звідси не гірший ніж з Високого замку. Колись тут був пан якому і належав кусок парку, а зараз живе кілька сімей. Буду тішитися якшо цей історичний будинок не пропаде та буде збережений у первісному стані.







У Васіча найкоротший :(




А знаєте шо найтяжкіше у вилазках? Це розходитися по хатам! Ми стояли десь хвилин 40 коло машин і ніяк не могли нікуди зрушитися з місця. Все говорили і говорили, ніби з дівчиною на першому побаченні. Коли нарешті заставили себе в салон то були повні планів та натхнення писати нові звіти.

Ну і ще кілька технічних деталей. Бронетролейбус лишився тільки один і той вже догниває свої дні. Штрих Шкод у Львові нема в принципі. І взагалі, майбутнє за батарейними автобусами. Один в нас вже є. Але я думаю що доцільніше буду купувати BYD з Китаю, там ними живуть 8-и мільйонні міста. Є серія, значить дешевше і все відкатаніше.

Аня помагала Рою виграти змагання обєктивів










PS: Сподіваюся вам сподобався звіт? Я старався врахувати фідбек трудящихся і давати поменше зайвих букав та не займатися самоствердженням через літературу. Викладайте свої фото і враження, збережемо троллдепо для історії поки його не зберегли в Архіві центру Львівської урбаністичної історії.
#153
Як ми нині всі і обговорили - давайте створимо окрему тему зі Щурами. Великими, малими, жирними, противними  і милими.



Викладайте будь-ласка тут. Найбільший і найекстравагантніший екземпляр увійде у випуск Альманаху Експлорера за 10 років.

Цей шо на відо оцінюємо 5 по 10 бальній шкалі. Хто більше чи більшого?

#154
Привіт Всім!

Як вам ідея пройтися в суботу 1 грудня пофоткати Полтву лівим її берегом? Від Стрийського риганку і аж до замурованого входу ша проспекті Свободи і далі до водопаду?

Попередня пропозиція зібратися о 20-00 коло місця впадіння Залізної води в Сороку. Це так шоб Стінгер точно встиг.

Як альтернатива можна вибратися назад коло памятника Грушевському але треба інстурмент прихопити спеціальний ;)

Записуйтеся. Беремо з собою тільки провірених Полтводроччерів :)
#155
Копіюю сюди подію з ФБ Точно знаю людей які сидять на форумі але в принципі не користуються соцмережами бо вважають шо то зла попса.

Networking Party
Публічна · Організовує Залізко але не той шо Андрій а той шо засіб примусу до сплати рахунку за пиво
Четвер, 29 листопад 2018 р.з 19:30 по 22:30
Друкарська 12. Це як від Центру йти до Ляльки по праву сторону.

"Цього разу за баром хлопці з explorer.lviv.ua, найбільшої спільноти в Україні, присвяченої індустріальному туризму. Будемо говорити про підземелля, катакомби, дахи, незвичні для загалу подорожі та міські легенди Львова"

Також буде читання про Полтву і Чорного Кочегара та можливість придбати книжку Туристичні Креативи по аффторській ціні та з афтографом.

На останок коли всі вже напються буде урочисте виконання "Гімну Експлорера" До цього часу всім бажано його вивчити напамять чи хоча б роздрукувати.

---------------------------

Тепер оргмоменти:
1) Рой, візьмеш візитки і листівки? Також можна взяти наклейки і продавати їх як сувенір з вечірки всім бажаючим по 10 грн. Для своїх звісно шо вони безкоштовні :)
2) Чи брати з собою плакат книжки Туристичні Креативи? Думаю шо так, там багато фоток з Експлорера, можна буде поставити на вулиці шоб заманювати людей
3) Хто має якусь портативну звукопідсилювальну техніку як у вуличних музикантів? Якшо буде багато людей шоб було чути про Полтву і Чорного Кочегара. Хоча можна попросити всіх пити не дуже голосно
4) Народ, вдівайте футболки, бахіли, ліхтарики, каски, респіратори - шоб все було тру!
5) Скачати мелодію Тільки у Льовві без слів, для гімну. І принести з собою JBL

Ще щось забув?

-----------------------------------

Скидайте цей пост своїм знайомим, хай підтягуються! Рознесемо то їх Залізко вдрабадан!
#156
Пропоную тут викладати фотки і ділитися враженнями. Ось початкова тема

--------

Було несподівано класно, весело, душевно, тепло якшо можна вжити це слово. Обовязково слід повторити ще раз, наприклад в найтемнішу ніч 25 грубня десь на Кортумовій чи Род горі. А враховуючи що це вихідний то сніданком можна і не обмежуватися ;)













Я приємно здивований українським сухпайком. 1 - він реально смачний і його багато. З точки зору туриста це нормальне харчування на 2 дні. Притому тепле і дуже поживне харчування!!! Також якість виготовлення дуже хороша. Я б їм порекомендував робити цивільну версію і продавати в туристичних магазинах.





















Ну і наостанок - там стільки снігу!!! Тут у Львові і половини нема. Правда схід сонця ми зустрічали по годиннику бо туман. Зато не видно було Львова і відчувалося ніби ти десь в Карпатах. І невідомо звідки бамкає ратуша означуючи 8 годину.
















#157
Як ви вважаєте, чи реально спустити якийсь "човник" з камерою і прожектором на борту по ПЗК від Пізденного і до Торфяної? Якшо так, то що це має бути ? Кусок пінопласту чи шось серйозніше.

Ідея в тому шоб зняти весь ПЗК на відео. Камера в мене є, недавно роздусив свій телефон, екран доживає останнідні. Не шкода буде якшо втоне. А камера там хороша, з оптичною стабілізацією.

В районі Торфяної натягнути сітку з обох боків і злапати його. Щоб відео зкачати. Потрібна буде команда чоловік з 10, щоб по дорозі слідування були на люках і підтвердили проходження човна. Типу якшо запутається десь то легше буде його знайти.
#158
Пропоную на вихідні метнутися в Колектор Полтви в районі Тофяної-Липинського. Ціль - глянути як там ПЗК коло МакДональдсу поживає. І як воно все пережило літні потопи. Ось тут більше

Прогноз каже шо буде сухо. Пишіть хто коли може. Очевидно шо має бути десь під вечір, але темніє зараз вже швидко. Сильно пізно лізти нема потреби, там залази глухі і там ніхто не ходить :)
#159
Хочете познайомитися з живою легендою описаною в Крим Мій - Сергієм Копанським та його кумпелем Ярком Козаком?

У вас є нагода! Ось текст звідси
"
Експедиція "Ісландська весна - 2019". Умови участі.
Шановні мандрівники, перш, ніж писати коментарі, прохання дочитати цей пост до кінця :)
Ми визначилися з датами експедиції: старт 28/29 березня, повернення в Україну 9 квітня 2019 року.
Ми підготували файли з програмою експедиції, її вартістю, умовами участі в експедиції, списком рекомендованого одягу, спорядження, особистих речей, цікавою інформацією про країну та цінами в ній на сьогоднішній день.
Щоб отримати цю інформацію, надсилайте запити на електронну пошту club@dobre.club
Будемо раді бачити в нашій команді щирих, комунікабельних і позитивних мандрівників :)
Прохання не писати в коментарях запитання стосовно вартості, що входить і коли здавати гроші - все це надсилаємо по запиту на пошту
"

Не сприйміть це як рекламу, я їх знаю багато багато років. Просто хочу допомогти старим знайомим набрати цікавих людей у свою групу. Ну і Експлорерівцям розширити географію подорожей :)








#160
Привіт Всім!

Недавно після розмови з Нелегалом зрозумів шо запросто можна робити "франшизу" нашої ідеї Експлореру. Тобто якщо у Вашому місті нема нічого подібного на Експлорер а дуже хочеться щоб було - ось вам готовий рецепт.

1) Робиться відкрита інтернет спільнота куди будь-хто може вступити. Не має значення чи це Фейкбук, чи телеграм чи будь що інше. Називатися може не тільки Експлорер
2) Повинен бути як мінімум один організатор що хоча б раз на два тижні робитиме якісь вилазки на які активно запрошуватиме всіх охочих. Навіть якшо це буде нуль людей вилазка повинна відубтися полюбе. Таким чином залучатимуться нові люди бо вони бачитимуть що є можливість кудись подітися на вихідні
3) З вилазок повинні бути написані якісні звіти які можна буде розсилати всім кого знаєш + журналістам шоб так залучити нових людей

Ось і все. Простий рецепт на три кроки за яким існує Експлорер от уже 10 років і за яким існував колись Бескид, Екстрем і багато інших ресурсів. З часом люди здружуються, стають родиною і в буквальному сенсі також, таку спільноту вже нічим не розвалиш!

Спочатку організаторам буде тяжко бо праця це невдячна і їх навіть Гугл не знає, не кажучи про інших людей. Але головне не покладати рук і старатися робити все в повну силу. А потім, зазвичай до півроку, як підтягнуться нові люди то все так закрутиться шо не будеш встигати.

Спочатку ресурс має бути суто некомерційним. Інакше це відлякуватиме людей. А потім якщо захочеться косити бабло - то кожен може придумати свою схему. Платні вилазки, змагання з вступними внесками, , регулярні Екскурсії, реклама і все таке.

Ну і це універмальна схема, вона працює не тільки по Діггерству. Багато хто їздить велосипедами по Львову і боїться виїхати в Карпати: бо не стягну, бо шось поламається, бо не знаю куди. Якшо їх за ручку вивести і все показати так шоб вони знали шо ти відповідаєш за успішність мандрівки - люди будуть тільки вдячні і матимуть море позитивних спогадів. Далі діляться ними з знайомими і пішло поїхало. Те саме по автомобілях: я регулярно чую питання куди б то поїхати на вихідні на один день. От тобі і готова тема шоб себе реалізувати на соціальному полі. Робиш АвтоЕксплорер і вперед, а по дорозі Хот Доги ОККО рекламуєш ;) З такмими більш "цивільними" темами навіть легше працювати ніж те, чим займається Експлорер. Бо охоплення народних мас значно ширше.

Одним словом - Звертайтеся, З радістю допоможу порадою, поділюся досвідом! (ну і решта команди адміністарторів-модераторів думаю що теж не відмовляться).

Кілька Старих фотографій від Зелі і Гіппа