Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Алдан

#1
Маю підстави не погоджуватись з шановним професором. 1. Залишки оборонних споруд є, залишки жител є, в сільській школі музей кераміки - а знахідок нема? Сам Орест Мирославович любив розповідати, що поряд з піччю для виплавки заліза з болотної руди знайдені були чисельні злитки заліза у вигляді хлібин. Мені попадалась публікація про археологічну виставку у Львові до Першої Світової війни, де експонувались знахідки із Стільська. Врешті і Ваш же сайт це підтверджує http://s41.radikal.ru/i093/0911/3d/ac07141fd574.jpg (пам'ятаю, що тут були фото  і інших знахідок). Мабудь просто забули в якому підвалі на Винниченка стоїть скриня із знахідками (це образно, точніше -не достатньо порядку в обліку знахідок, адже його керівництво само не знало з якої роботи мало право його звільняти).
2. Письмові свідчення про це городище є, хоча б згадувані на сайті арабські географи. Просто ще ніхто не брався довести, що мова у них йде саме про цю місцевість. У Корчинського ця точка зору висловлена на рівні припущення (як і вся тема про Білих Хорватів) і нині ще десь півсотні місць претендують на дану ідентифікацію. Щоб довести це -потрібно починати з першоджерел бо лише Масуді існує кілька списків і кілька варіантів перекладу фрагментів кожного з них на різних мовах, які іноді суттєво відрізняються. Роблячи переклад із стародруків в контексті прив'язки до конкретного об'єкту, можна отримати більше цінної і несподіваної інформації від оригінального джерела.
Висловлене -суб'єктивний погляд.

#2
Дизель Тернопіль-Іване Пусте тепер курсує лише до Борщова.