Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Topics - Sunnyman

#1
Пройшов вже майже місяць з моменту нашої вилазки в Калуш і тому настала пора описати той самий зонд, який ми спускали в ствол шахти для розвідки.

Власне ідея зробити зонд з камерою прийшла до нас з Golem'ом по дорозі додому із першої розвідувальної поїздки. Спочатку була ідея спустити туди звичайну екшн камеру, підняти її і аж тоді переглянути запис. Проте я згадав, що зовсім недавно я допомагав другу збирати квадрокоптер, в якому була камера із передавачем, що дозволило б нам дивитися і контролювати процес спуску онлайн... Тому того ж вечора цей дрон позбувся своєї відеоапаратури :)

Так як в стволі шахти нас очікувала висока вологість, всю електроніку зонда потрібно помістити у водонепроникний корпус, в якості якого було використано герметичний пластиковий харчовий контейнер. Для того щоб з середини корпусу було все добре видно, замість дна вклеєно шматок оптично прозорого оргскла.







Вся начинка фактично розділена на дві незалежні частини – освітлення та камеру з передавачем. Живлення частин також незалежне і ведеться від акумуляторів 18650.
В якості бортової камери використано RunCam Swift Mini 2, для передачі відеосигналу від неї - радіомодуль Eachine TX526. Прийом сигналу вівся з FPW шолому від того ж квадрокоптера із від'єднаним кріпленням на голову.



Шолом також вів запис процесу спуску, але вдалося записати лише момент підходу до дна і в такій якості, що соромно й комусь показати. Я спробував залити це на ютуб, але він вирішив що шакалів там недостатньо і стиснув його ще більше. Відео доступне тут.

Для освітлення під час зйомки на зонд було встановлено два 3Вт  білих світлодіода із лінзами, які в свою чергу були встановлені на радіатор і спаковані в герметичну пластикову коробочку. Кріплення цього міні прожектора зроблено таким чином, щоб напрям освітлення можна було підкоректувати вже на місці.







Хоч і пристрій був зібраний на швидку руку, проте досить непогано себе проявив на вилазці і дав зрозуміти, що саме на нас чекає знизу.

Проте і обійшлося без недоліків:

1. Бортове освітлення – світла від нього має бути десь так само як масла в одній з п'єс Подерв'янського. Поки зонд був ближче до поверхні, ми могли підсвічувати ствол шахти теплим галогеноламповим 100Вт прожектором, але десь після половині шляху його освітлення вже не допомагало – попереду ми бачили лише невелику ділянку стіни та дно, коли ми підійшли до нього десь за 5 метрів.

2. Корпус – використання харчового контейнера далеко не найкраще рішення, тому що окрім пошуків підходящого за розмірами герметичного контейнера довелося ще й трохи возитися із вклейкою туди оргскла. На мою думку краще було б використати каналізаційну муфту на 110 мм із двома заглушками і всю електроніку закріпити на одну з заглушок на каркасі із алюмінієвого профілю. Така конструкція була б простішою в монтажі та експлуатації.

3. Запис відео - краще це робити на іншу камеру і зберігати запис локально. Це усуне завади на записаному відео та дозволить вести запис у набагато кращій якості.

Весь цей досвід буде корисним при створенні Полтвоходця 2.0 для дослідження ПЗК. Майже всі матеріали для нього вже зібрані, залишилося найважче – зібрати це все докупи.
#2
Плани / Лощина
14.09.2018 11:09:37
Всім привіт

Є ідея сходити на десь на цих вихідних (15-16 вересня) в Лощину, пофоткати її теперішній стан.

З собою потрібно мати хороші гумаки чи бахіли (рівень води в деяких місцях біля 30 см) і ліхтарик, відмінний від вбудованого в телефон.
Попередньо я хотів би сходити в суботу зранку.

Пропонуйте день і час, який вам підходить, а там вже виберемо щось підходяще для всіх бажаючих.