Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter_

#161
Короч, діло було так:
- 1909р Грінченко видає свій словник. Цей словник був прийнятий всіма українськими редакціями та виданнями.
- У 1919 році Академія наук схвалює «Головніші правила українського правопису», розроблені очолюваною Іваном Огієнком. Вони стали головним чинником для об'днаня західно- і східноукраїнських правописів, адже щоденна преса в Галичині відразу перейшла власне на правопис Великої України.
- Потім той правопис був доповнений і названий «Український правопис», затверджений наркомом освіти Миколою Скрипником 6 вересня 1928 року. За цим правописом говорять новини каналу СТБ. У ньому обстоювалось використання питомо української лексики та кодифіковано вживання літери «ґ» і м'якого «л» у словах іншомовного походження. Це надавало харківському правопису (ще одна назва правопису 1928-1929 років) галицьких штрихів.  Отам і було слово "мистець" як єдино вірне. Потім той правопис був моцно поправлений совєтами.
На початку 1990-х років філологи та політичні діячі неодноразово виступали з вимогами відновити принаймні деякі норми харківського правопису. Вперше були видані в Україні багато книг емігрантів, причому саме в харківському правописі. Самовільно було видано декілька словників, що користувалися даним правописом. Проте, зі всіх пропозицій, що пропонувалися, було прийнято лише повернення літери «ґ».
Сучасний орфографічний словник каже, що вживання і "митець" і "мистець" є правильним. Так що істина, як завжди, виявилася посередині :P

Пес. Ці дописи фтопку як офтоп. Але, напевно, доцільним буде створення відповідної теми на форумі? Що скажете?
#162
Щиро вітаю професійних енергетиків! І непрофесійних також :P Турбіни, атомні реактори, ГЕСи, ГАЕСи, ТЕЦи, теплопроводи, і навіть звичайні батареї центрального опалення - за все це треба випити сьогодні. Так що, Смайл, не підведи, на тебе покладається ця нелегка ноша! :D
На правах офтопу: Слово "митець" пишеться без букви "с" . Шануймо рідну мову!
#163
Цитуватитам є якась огорожа?
Навколо будівлі огорожі нема, є металеві решітки на сходах, але через них легко перелізти. Як будеш там гуляти, дивись добре під ноги
#164
Рой, за фотки респект, знімаю капелюха! Дуже гарні!
#165
Цитата: Bottlehunter від 19.12.2010 22:22:38
Через годину вона прощалася з нами словами "То була велика помилка, що я вас сюди пустила!"


То ми з Лесиком залізли в ту лабораторію, потім ще з Роєм, відповідно тьотка переживала і шукала нас по території. Довго. І, напевно, дала собі слово надавати нам по сраці як знайде. Але обійшлося :)
#166
Вилазка на Миколая відбулася зачотно - в приємній атмосфері та гарній компанії. Були Roy, :-), Stinger, Lesyk, Stitch енд Йа, Фляшкохантер.

Спочатку розвідали бомбік в житловому будинку на Жовківській. Виглядає перспективно, але двері за сімома замками, треба відмички і професіонала тої справи. Або динаміт ;D

Далі поспілкувалися зі сторожем заводу "Прогрес", котрому явно було скучно на святковому чергуванні і хтілося з кимось повогорити. Чоловік повідомив нам, що завод зараз не живе, а існує,  стрімко втрачаючи територію, котру перехоплюють приватні структури шляхом оренди і хитрих махінацій. І дав нам зрозуміти, що екскурсію організувати в принципі можливо, якщо справу відповідним чином оформити. Намотали то на вус. На запитання, чи лояльне в "Прогресу" керівництво, пан охоронець з обуренням сказав, що то промислове виробництво, тому і керівництво не лояльне, а промислове  ;D

Далі погуляли по території

Шукаєм щось смачненьке ;)



Стара табличка, що засвідчує стару назву вул. Жовківської (Декабристів) і дерев'яна (!) статуетка Матері Божої на розі будинку.








Обговорюємо тут.

#168
Під час сьогоднішньої прогулянки мали змогу оглянути це підприємство, що розміщене на вул. Жовківській, 22. В минулому тут робили всілякі гумові вироби (по імені гумаки) та сиру гуму. Біля заводу є магазин з промовистою назвою "Гумовик". Боюсь навіть припустити, що там продають :)  Зараз на території тісняться кілька підприємств, деякі цехи стоять закинуті. Сам завод, схоже, найближчим часом спустить дух :'(

Ворота з вулиці були відчинені, чим ми і скористалися. Побачивши організовану групу тру-експлорерів, нас радісно зустріла тьотя-сторож і люб'язно дозволила оглянути територію. Ми клятвенно пообіцяли, що ніц не будем ламати, палити, красти і різати на металобрухт, бити вікна, приміряти на себе спецовки робітників і гумові вироби на складі, так в принципі і було, проте все одно чимось засмутили привітну пані. Через годину вона прощалася з нами словами "То була велика помилка, що я вас сюди пустила!"

Нижче фотки з коментарями

Всередині розваленого цеху





Рейки, якими щось кудись підвозили



Образок Миколая, старий і вицвілий, приклеєний на плитку в цеху





Музей непотребу під відкритим небом







Затоплений підвал. Завдяки моцному морозу зараз там можна гуляти.







Моцно запаркований ЗІЛ і раритетний пожежний куток





Далі - найцікавіше. Адміністративна будівля з роздівалками, канцелярією, душовими на другому поверсі і хімічна лабораторія з реактивами на третьому. Вікна місцями вибиті, все засипає снігом...




































Чекаєм на фотки від Роя :)

Обговорення

Ще фотки на пікасі


#170
Там де рівне місце без лісу - там і озеро. По фотографії дійсно не дуже видно. Що зле, по льоду погуляти не можна, біля берега провалюється.
#171
Бомбік, а може ще й фабрика "Прогрес", де виготовляють найкраще в світі взуття. ;D То вже як вканає.
#172
Давно хотів прогулятися до маленького озера в лісі, котре видно з вікна електрички перед Скниловом, з правої сторони, якщо їхати в Львів.

Сьогодні мрію нарешті вдалося втілити в життя. Спочатку маршруткою до Метро на Городоцькій, оглядаю

Погода класна, морозець, йду попри залізничну колію. Над рейками зауважую залізничний міст - чергова фантомна залізниця, гілка, що йде від Скнилова, якийсь час шнурується по лісі і з'єднується з основною гілкою, що йде на Стрий. Рейки збереглися тільки зі сторони Скнилова, а останній поїзд їхав тут, схоже, дуже давно - ще до того, як спорудили естакаду на кільцевій дорозі, такий висновок можна зробити за залишками електричних стовпів і насипом, що безпомічно впирається в кільцеву дорогу.





Фантомна залізниця і міст над залізницею справжньою. Непоганий ракурс для зйомки електричок зверху :)









Відразу за мостом в лісі поселилися в наметах якісь цигани чи то волоцюги. Знайомитися з ними я не йшов, пішов далі в ліс по насипу, що добряче заріс деревами і кущами.



Семафор в лісі



Трансформатор з випотрошеними нутрощами



Далі пройшовся трохи зимовим лісом, послухав спів пташок та інших дятлів  і нарешті вийшов до озера. Воно виявилося обгородженим колючим дротом, а на іншому березі виднілися споруди якоїсь бази відпочинку чи чогось такого











Слєди нєвиданих звєрей. Були ще сліди чогось з копитами, але не корови :) Хіба під Львовом водяться дикі кози?



Ні вікон, ні дверей, повна хата людей



Є така робота - стовпи в лісі нумерувати  :)







Далі пішки на Скнилів, по Городоцькій до мотозаводу - і маршруткою на Левандівку. Гарна прогулянка вийшла. Дуже цікаво виглядає промзона Скнилова, можна було б організувати вилазку туди найближчим часом.

Альбом на пікасі

Обговорення теми.

#174
Сьгодні був на цьому об'єкті. Дуже сподобалося, незвичні відчуття, можливо, через велику кількість якісного графіті в одному місці , що для Львова не характерно, на відміну від Києва, Одеси, Дніпра, де стріт-арт взагалі розвинутий, ІМХО, на голову вище. Деякі малюнки з попередніх постів вже зникли, натомість з'явилися нові.

Біля будинку два великі торгові центри, хмари людей тусуються там, грузять з кошиків в багажники машин хавку і питво на свята і подарунки, що в ідеалі повинні опинитися сьогодні вночі під подушками рідних і близьких. А ти гуляєш зверху, місиш ногами свіжий сніг, розглядаєш графіті і всіх людей, маршрутки, лід на Кільцевій дорозі, "маленькі" хатки навпроти, ліс на обрії, що, напевно, буде в скорім часі вирубаний для нових хаток і виникає відчуття споглядання всієї суєти світу зверху, є можливість хоча б короткий час не брати участь у броунівському русі, що його прийнято називати життям. Отак ;D

На будівлі люблять тусуватися спотери - чуваки (і чувіхи), що фоткають літаки. З даху добре видно літаки, що летять з/на Скнилів.

Коли гуляєш там, слід бути обережним - в деяких місцях плит нема і під ногами стирчить арматура, все запорошене снігом, треба дивитися під ноги і важєти, щоб потім було кому розповідати про красиве місце ;)

Нижче кілька свіжих фото, найкрОсивіших на мій погляд































#175
акумуляторні батарейки в Україні взагалі не утилізують. Треба їх складати в торбу і везти під Москву - там найближчий завод з переробки акумуляторів
#176
Сьогодні прокинувся в 4-й годині ранку і пішов гуляти по нетоптаному снігу. З фотоапаратом. Вкотре пожалів, що не маю штатива :( Кращі, на мою думку, фото нижче.























#177
Нє, не відбулося по причині відсутності компанії. Відклав до кращих часів. Обмежився пішим переходом Левандівка - АС-2.  Вклався в 1 год. 15 хв. По дорозі придумав обійти пішки Львів довкола найближчим часом. Чекайте тему в планах.
#178
http://ukrainica.org.ua/ukr/publications/okremi/882 - ось напевно найбільша фантомна залізниця в Україні. На сайті є ще цікаві матеріали, переважно стосуються Дніпропетровська і околиць.
#179
Хочу завтра прогулятися трохи пішки за маршрутом, що на малюнку нижче. Помісити берцами болото перший сніг, відпочити від сидячої роботи і глянути на маленьке озеро в лісі. Орієнтовно вся дорога біля 8 км. (це якщо від озерця пішки йти до Метро на Городоцькій і там сісти на маршрутку). Хто бажає - зустріч завтра, 28.11.2010 о 10:00 на ст. Скнилів на пероні під годинником.
#180
Україна: Хроніки ХХ століття

Хронологічний довідник історії України, багатотомна титанічна праця, звідки можна, наприклад, дізнатися, що в січні 1982р. в Нікополі стала до ладу нова піч, розрахована на випуск 100 тис. т. феромарганцю на рік. І купа інших подібних індустріальних фактів Великої Імперії.