Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Le-i-3o

#81
Цитата: Le-i-3o від 02.02.2019 10:14:15
+1 на 90%, точно скажу коли повідомите дату.
Підтверджу свою Участь завтра зранку
#82
Знайшов цікаві фото палацу з травня 1915 року. Видно що права частина палацу постраждала, мабуть від якихось боїв. Фотографії зроблені уже після боїв на маківці. Якщо порівнювати з сучасними фото видно що була реконструкція, можливо і після даних пошкоджень.
Додав попереднє фото щоб можна було порівняти







#83
Ось так колись потрапляли спелеологи в Еміне-Баїр-Хосар



І ще скан старого альбому по Мамонтовій

#84
Багато в нас цікавих тем у розділі природні об'єкти, але от про багатовікових велетнів теми немає.
Гори, Скелі, Печери, Озера, мабуть найстаршими з них є гори і печери, вони бачили багато історії а печери навіть частину законсервували для нас.
Так от забули ми про дерева в тому нашому списку природних об'єктів. Ті які пам'ятають багато історії, під більшістю з яких відпочивав Богдан Хмельницький. Тут можна почитати гарну статтю про найвідоміших старожилів Львівщини.


А я от захопився ідеєю привозити з наших вилазок інформацію про невідомі чи маловідомі природні пам'ятники.

Надихнуло мене на цю ідею нещодавно найдена інформація про те як дуже просто самостійно можна визначити вік дерева.

Є простенька формула і коротке пояснення до неї:

ЦитуватиL = K x C, де

L – вік дерева,
K – коефіцієнт,
С – довжина кола (обхват) стовбура дерева.

Ось коефіцієнти деяких дерев:
Дуб - 1
Граб - 1
Липа - 1,1
Сосна - 0,7 (для вологих місць з природним грунтом) до 1,5 (на сухому скельному грунті)
Шовковиця - 0,4
Волоський горіх - 1
Каштан кінський - 0,5

Крім цього слід додати, що дуб після 600–700 років (маючи обхват 6 м і більше) починає рости повільніше. За 100 років він додає не 100 см, як у молодості, а 30–40 см, якщо росте в лісі, і 60–80 см, якщо росте на сонячній галявині, або в середньому 60 см за століття.

Що ж стосується дерев інших порід – в'яз, ясень, сосна, бук, біла акація, то вони можуть досягти віку 150–200 років маючи в обхваті більше ніж 3,00 м на рівні 1,30 м від землі.

Верби, тополі, платани ростуть швидше, однак коріння цих дерев менш довговічне. Верба і тополя можуть досягти 150 років при обхваті стовбура 5,00–6,00 м, а платан досягає цього віку при обхваті стовбура 6,00 м.

На закінчення слід підкреслити наступне, якщо у дерева на відстані до 2,00 м від землі стовбур роздвоюється, то обхват стовбура буде трохи більшим, ніж у дерева, що має звичайний стовбур. Для визначення віку такого дерева слід цифру, що характеризує обхват стовбура на відстані 1,30 м від землі, помножити на 1/3, а потім помножити на коефіцієнт для даної породи дерева.

І тут я згадав що не далеко від мене є дерево яке точно має обхват більше ніж 3 метри на рівні грудей.
Знаходиться воно тут біля відомо багато кому озера "Зелене  Око". Мальовниче місце.

Тож взяв я примітивну вимірювальну техніку тай пішов міряти вік дерева. Получилось в мене аж 3,7 метри і тут я трошки "припух" скориставшись формулою в мене вийшло 407. 407 років це багато звісно що мій підрахунок не точний а приблизний, міг я помилитись в вимірах, також можуть бути якісь фактори інші, але ці цифри є дуже ймовірні, більш ніж впевнений що її вік оливаєтся в цьому часовому діапазоні.Від найстаршої липи Львівщини відстає лише на 200 років, Майже одноліток відомої липи Петра Могили що у Києві біля фундаменту десятинної церкви. Якщо Почитати про старі липи України То впринципі всі найстарші мають такий вік 400-600 років, мабуть це з чимсь пов'язано. Майже під всіма зупинявся Богдан Хмельницький, а під деякими навіть вінчався))). Думаю і Для цього дерева красиву легенду можна придумати про те як тут Богдан Хмельницький Святкував Взяття Львова.

От Власне фото самого дерева



Лазив я колись на це дерево в класі так 3, для зручного залазу хтось забув потужні цвяхи по 2 штука в зручних місцях, цвяхи на вигляд старенькі з тих часів як робили на віки. Потім довго не міг злізти з того дерева)




Дерево ще цілком живе і думаю як ніхто не буде його нищити ще довго проживе.

Неподалік є схожа стара липа але вже не жива, її поки ще не поміряв. Ось вона на Фото Synoptyk у Темі Зелене Око та околиці. Осінь 2012 р.


Ще колись нижче була дуже стара Тополя слабо пам'ятаю як вона ще була живою але пень від неї пам'ятаю добре.

Тож пропоную всім в майбутньому докидувати у тему фото та локацію старих дерев які попадуться Вам на вилазках, а як матимете рулетку під рукою можна й зміряти чи написати на око його обхват.
#85
Цитата: YserL від 27.02.2019 22:33:13
карта складається лазером-дальноміром і кутом? Я в фантастиці типу прометея бачив дронів які робили 3д модель)
1)Так вірно
2)3d карти якщо не помиляюсь роблять ультразвуком
#86
Цитата: Golem від 27.02.2019 12:48:36
Круто! Ви молодці! А можна карту в студію?
Буде  коли накладем на місцевість, так то просто лінії які нікому нічого не скажуть
#87
Тож завдяки проробленій роботі Манівців печера коло Старого роздолу тепер має назву.
Ними була зроблена топо-зйомка печери і зроблена карта, також в печері проводятся як навчальні роботи так і роботи по продовженню печери.
Завдяки нашим дослідженням назва печери отримала приставку Мамонтова.

Тепер по тій роботі що зробили ми, Нещодавно ми з Rufus приняли гостей з УСА а саме з Чернівецько спелеоклубу Триглодит, показали печеру покопали кісточок отримали консультації що робити дальше.








Отож дякуючи Тарас Білошицький та Манівцям маємо на руках карту печери, наступний крок привязати її до поверхні і визначити де зверху місце з якого могли потрапляти кістки в печеру, це буде наш наступний етап роботи по Когутя-Мамонтова і виявленю можливої стоянки людини над печерою.
#88
Цитата: Golem від 27.02.2019 12:13:29
Мені теж ідея подобається. Але це вихідні після чорнобиля. Буду активно вимивати радіацію з організму. Може перенести?
1. Там роботи на багато виїздів. Я планував давно там роботи
2.Якщо найдется хоча б один бажаючий я поїду, а потім вже зкооперуємось на наступний раз коли буде вже визначений напрямок точний копу в тій пустоті.
#89
Запрошуются усі бажаючі покопати в печері біля старого роздолу, мова іде не про відому багатьом печеру а дещо інше місце далі по вул.Лісна.
Час - 16 березня, субота.
Місце - Старий розділ.

Обєкт схожий на Прийму але весь під землею, в середині велика пустота заповнена піском, потрібно її очистити по максимуму.
90% місце використовувалось первісними людьми як стоянка.
80% може бути продовження десь в глиб породи
70% можна знайти якісь цікаві  знахідки.

Що мати з собою, ліхтар(не обовязково налобний, якщо хтось матиме стаціонарну "фару" беріть), старий одяг щоб передітись, лопатку, сапу або інший девайс з короткою ручкою.
Також нам потрібно буде одне якесь металеве корито з ручками і два куски шнурка, для того щоб без проблем витягувати землю на зовні.
Про час зустрічі та виїзду домовимось з 11 березня. Відповідно до кількості бажаючих будем шукати одне чи два корита.

Чим більше нас буде тим швидше справимся і зробимо гарну роботу.
Отож в очікуванні бажаючих.



#90
плюсую за оновлення теми! Хотілось би зїздити у Стрий і там відвідати аналогічний комплекс
Ось коротка добірка фото
#91
Цитата: Golem від 21.02.2019 18:29:59
Рюкзак спакований. Балони заправлені. Прогноз погоди перевірений. Мороз, вітер і сніг. Має бути весело :)

Все без змін. Завтра вночі четверо бійців Експлорера вирушають на штурм Румунського кордону :) По можливості при наявності нету скидатимемо фотки

Гарного Вам Походу.
#92
7 кілометрів за 50 років. Ось так зараз виглядає карта Атлантиди накладена на googlmaps. Маленька капля у тому що ми ще можемо відкрити. Збоку бачимо наскільки Малишка-Киянка близенько підходить до Атлантиди. Літом 14 липня Атлантиді виповнится 50 років з моменту відкриття. Спробую написати тут якусь загальну історію по відкритті.

#93
Цитата: Golem від 08.02.2019 09:39:58
Дзвонив Юрію Садовому. Він процес почав. Обіцяв до кінця зими все закінчити. Бо каже що весною болото буде і йому самому неприємно буде спускатися. Так шо все під контролем :)
Тобто Ще за зими маєм попасти?
#94
Маю надію що до дати буду мати точну інформацію що цікавитиме музей архів преси щоб лишнього не брали.
#95
В честь нашого десятиріччя пропонуєтся провести марафон дослідників.
В чому суть, усім форумчанинам пропонуєтся написати коротку статтю про Дослідника який на його думку заслоговує уваги.
До марафону приймаются Дописи про будь яких дослідників від початчу часів і до нині які внесли будь який вклад в дослідження Світу навколо.
Колумб, Поло, і їхні відомі колеги, Греки, Науковці. Основне щоб дописувач міг у дописі цікаво подати інфу про вклад персонажа.
Потім після закінчення терміну марафону ми зробимо голосування і визначим 10 найвагоміших за нашою версією. Чому 10, бо нам десяточка.

Отож прості правила якими хочу трохи узагальнити дописи які будуть.
1)Тему допису міняємо на імя Вашого дослідника.
2)Текст повинен містити: якісь цікаві фото, основні загальновідомі факти про людину, якість маловідомі факти(обовязково!), аргументацію важливості його внеску в історію світову, та решту інфи яку автор вважатиме за потрібне.
3)Стаття повинна складатись як мініму з трьох джерел на які потрібно послатись вкінці допису, вікіпедія як основна стаття про дослідника не враховуєтся.
4)Посилання типу читайте тут можуть бути лише на супутні факти, або типу більше читайте тут.
5)Дописи приймаємо до початку квітня після чого тиждень паузи і голосування.

Отож давайте спільними зусиллями не полінуємо і доповним наш форум цікавим контентом і визначим 10 найвагоміших за нашою версією.
#96
Якщо буде можливість не першого квітня то було б добре.
#97
Цитата: Golem від 02.02.2019 11:03:09
так. Дякую! Це класна ідея! Я за! Тоді не треба брати вихідних днів
Тоді я все вивчу детально і представлю Вам в окремій темі в планах ідею і тоді подумаєм про дати, я б пропонував на період коли сніг вже майже зійшов але ще тане, тоді водопад буде епічним мейбі.
#98
Цитата: Golem від 01.02.2019 21:49:17
Я попередньо пас. Бо 1 - стільки вихідних не можу собі дозволити. 2  - на Зелені свята планував U88 покопати. Але пропозиція цікава. Памятатиму і якшо шось зміниться то приєднаюся.

Я думаю окрім пішого походу який відбудется можна організувати авто поїздку по типу Паміру на Водопад Кайлор 110 метрів і якусь гору біля нього з ночівлею в наметі на 2 дні, цеж всього 60 км від Солотвино.
Як тобі така пропозиція?

#99
Ти вірно підмітив, але згідно з їхнього митного законодавства ввозити в Туніс можна до 2 літрів алкоголю міцнішого за 25% тому проблеми не буде на митниці якщо не перебільшувати норму.
Кому цікаво тут перелік що і як на митниці

Цитата: RottenDeath від 01.02.2019 18:15:10
5)Українська горілка, візміть собі пару пляшок. Вона там в почоті. За наш алкоголь ви можете вирішити багато питань. В готелі може помогти поміняти номер на кращий при поселенні(ну не на люкс звісно, мова про краще розміщення номеру) + плюс після такого подарунку подальше ставлення до вас буде краще. Можете подарувати бармену, тоді Вам нічо такі коктелі будуть робити. На базарі можна вибити додаткову знижку, або на щось поміняти.
Я скажімо поміняв пляшку горілки на блок сигарет обмін був дуже вигідний.
Також можете взяти декілька дрібних сувенірів на всякий випадок і майте їх з собою коли кудись ідете. Або для того щоб в готелі за якусь послугу подарувати.

Це добра порада, але, будьте уважними і обережними бо алкогольні напої  в Тунісі,  як переважно у всіх решта арабських країнах, забороняється. Туристичні зони, це виняток з правил, бо розраховано на те, що випивший турист видасть більше грошей. Якщо на митниці вам скажуть віддати алкогольні напої,  не сперечайтесь, віддайте.
#100
+1 на 90%, точно скажу коли повідомите дату.