Маю три оcновних джерела світла і шедва додаткових. Ношу з собою всі, бо дуже часто два з них потрібно комусь віддати
Значить:
Petzl Tikka Plus 4 діода, циклоп на голову
Sigma Sport TRILED 3 діода дуже довге життя
Ліхтар з криптоновою лампочкою. До 50м
Olympus u850 встроєний діод
Nokia 1200 встроєний діод
Почнемо по порядку.
Пецль в мене появився найперший коли я почав лазити в гори. От вже три роки всьо гуд, по ньому навіть не видно. 3 батарейки ААА, яскраво світить тільки першщий 8-10 годин. Але вмирає значно пізніше. Перевагами є водозахищеність, легкість, розвантаженість рук і широкий кут освітлення. Надійно працює до 10м вперед.
![]()
![]()
![]()
![]()
Основний ліхатрик для походів. Недолік – в задимлених, затуманених місцях сліпить, утворюючи білу пляму перед носом.
Сігму я купив був як почав займатися велосипедом. Дуже надійне виконання, справді довго живуть три рідні АА батарейки, не надто падає яскравість від розряду.Водозахищений корпус. Яскраівсть чуть слабша ніж в Петцля. Зато він має хитру лінзу, яка розбиває потік на дві частини. Одну – прямо під ноги, другу – вперед. Так шо субєктивно він світить не гірше Петцля. Недолік – треба нести в руці.
![]()
Третій ліхтарик я купив в Штатах за 3 бакса. Має гарний пластиковий корпус, криптонову лампочку, відбивач. Бє на 50м, принаймні з такої відстані можна почитати напис на дорожньому знаку. Основне призначення – тунелі та печери, коли треба десь сильно підсвітити. Батарею має квадратну, планую замінити на мотоциклетний акумулятор. Тоді ліхтарику взагалі ціни не буде. Якшо рефлектор не почипеться з часом.
![]()
![]()
![]()
![]()
Olympus має встроєний 100mWt світлодіод який можна використовувати як для підсвітки при макрофотографуванні, так і як ліхтарик. Яскравість освітлення – половина Пецля, але світло гарно сфокусоване і валить акурат під ноги, так шо йти можна досить впевнено. Водонепроникнмй корпус(перевіряв в басейні) з металевими вставками і захистом від падіння – унікальна річ, якраз для вилазок. Встроєна батарея тримає зо дів години.
![]()
Після того як
мавпи в аеропорту вкрали в мене рідний зарядник – користуюся саморобним.
![]()
І це навіть на краще. Рідний зарядник використовував одностадійну схему зарядки фіксованим струмом. А мій – двостадійну, в кінці ше дозаряджає при фіксованій напрузі і батарея добирає десь 20% ємності. Та й час заряду скоротився з 4 до 1 години
Ну і на останок – Нокія 1200. Світить так шоб дати впевненість коли йдеш у групі. Часто зичу новачкам. Батарея тримає аж 6 годин. Шо досить незле. Як резервне джерело – годитьсяю Телефон завжди тримаєш глибоко схованим, тому в разі ЧП висока ймовірність шо він лишиться з тобою
![]()
Ну от ніби і все. На останок можу сказати шо сила ліхатрика – не головне. Через 15-20 хв очі звикають і прекрасно бачить при освітленні будь-якої сили.
ПC: Мав можливість тестувати MagLight -и. Суто ментовський ліхтарик шоб в ксіву світити і по голові давати.
![]()
Плюси:
- Суцільно металевий корпус
- Регульована Фокусна відстань
- Герметичний
- Надійний
- Може використовуватися для самозахисту
- Режим Свічки
Мінуси:
- Вузька діаграма спрямованості
- Погане фокусування в версіях з світлодіодом
- Світлодіодні версії - лампочка тупо замінена на світлодіод. Є регулятор але нема тепловідводу. Тому Низька яскравість
- Тяжкий
- Дорогий
- Слизький металевий корпус легко вискользує з руки
Для органів ліхтарик якраз, але для простих дослідників - купа непотрібних функцій за високу ціну.