В лісах неподалік від Надвірної знаходились два ракетних дивізіони зі стартовим комплексом 8П863(Р-12). До 1968 року там могли бути і ракети середньої дальності Р-5М. Розформовані вірогідно у 89-90р. Також неподалік була якась вч, правда зараз вона настільки зруйнована що тяжко щось про неї сказати.
![]()
Координати об’єктів
Р-12(1) 48°37'31.15"N 24°42'8.24"E
Р-12(2) 48°39'26.67"N 24°47'59.32"E
Вч 48°36'20.73"N 24°43'35.98"E
До Верхнього Майдану можна під’їхати бусом з Надвірної, а звідти до лісу йде хороша військова дорога. Вже за пару км від кінця села виходжу на позиції Р-12, попри дорогу стоїть капличка. Зліва видніється пагорб
![]()
Точніше залишки крупного ангару замаскованого під пагорб
![]()
Трохи далі ще один, відносно добре збережений.
![]()
Якась непонятна штука.
![]()
![]()
Якщо я не помиляюсь це бункер пуску
![]()
![]()
А ось тут був стартовий стіл. Хтів би я подивитись на того йолопа який виколупував з бетону кріплення.
![]()
Практично всі будівлі повністю знищені.
![]()
![]()
Далі йду до ВЧ. Ліси досить дикі, по дорозі зустрів двох косуль.
І от поворот до об’єкту, залишки КПП, воріт. Часу добре дослідити територію не було, але судячи з усього тут вже майже нічого не залишилось.
![]()
Хіба що окрім одного великого ангару який добре видно з гугля
![]()
![]()
Я і не надіявся що дізнаюсь його призначення але схоже мені пощастило, збереглись деякі малюнки на стінах. Чоловічки що займаються різними видами спорту. Файний спортзал був

![]()
![]()
![]()
Інші фото тут
http://picasaweb.google.com.ua/Onyx124/12Наступного разу виберусь до сусіднього дивізіону, схоже він краще зберігся.