Гавареччина – це село в Золочівському районі, де виготовляють унікальну чорну кераміку. Дістатися до села непросто, але враження після подорожі у вас будуть незабутні, я то гарантую!
Місце на ВікімапіїОбговорення темиКілька статей та відеосюжетів про село і гончарську культуру
Народжені в країні Гавареччина, журнал «Карпати»
ГавареччинаДимлена кераміка Гавареччини, газета «День»
Інформація про музей-криївкуНа хуторі гаварецьких майстрів одна за одною гаснуть печі, «Високий Замок»
Подорож одного дня: Гавареччинаhttp://www.youtube.com/watch?v=fooocLkv834http://www.youtube.com/watch?v=EN2Xr69kJ1MСпочатку треба доїхати до Золочева. Зі Львова туди їде тернопільська електричка з головного вокзалу (1,5 години, 10 грн повний квиток, розклад руху можна глянути
тут. ). Маршрутки до Золочева ходять з АС№6, що на Личаківській.
Вуличні люки в Золочеві
![]()
![]()
Клеймо на водокачці
![]()
Розклад автобусів до Білого Каменя.
![]()
Фотка не моя, а
взята з Золочівського форуму. Але увага! – до самої Гавареччини автобус їде тільки в 11:45 і тільки в суботу і вівторок. В решті випадків треба йти пішки біля 4 км. від Білого Каменя.
Вийшовши з автобуса, першим ділом оглядаємо зруйнований костел. Будівля добротна, дах трохи світить вже дірками, потрапити всередину нічого не ламаючи складно. Вирушаємо до Гавареччини.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ще в межах Білого Каменя трапився геодезичний пункт. Тобто просто порослий травою горбик біля дороги, всередині бетонований бункер, розміром десь 4х5 метрів, завалений сміттям
![]()
![]()
Поворот на Гавареччину
![]()
Йти доведеться грунтовою дорогою попри сосновий ліс. На вирубках багато ожини і малини, всюди дуже чисто, багато дрібних звірят і пташок. Таке враження, що цивілізація залишилася не за 4, а як мінімум за 100 кілометрів звідси.
Жилих дворів в селі залишилося дуже мало. Люди або повмирали або повиїжджали, закинуті будинки природа пожирає вмомент. Здичавілі сади буйно розрослися, заросли кропивою і чагарниками. Уявляю як тут можна кайфанути осінню – яблука, груші, сливи, горіхи, вже зараз повно черешень і порічок і на додачу все густо обплів виноград.
На початку Гавареччини є церква. Відразу за нею дорога наліво і вгору. По дорозі трапляється хата гончарів, стара криниця і музей-криївка в лісі.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Криниця дуже глибока, я такої ніде не зустрічав. Глянувши вниз, десь далеко бачиш маленьку світлу плямку. І тільки через деякий час усвідомлюєш, що та плямка – то відображення початку колодязя, діаметром близько двох метрів, в який, власне, ти і заглядаєш. До коловороту прив’язані відразу два відра, поки повне їде наверх, порожнє спускається донизу. Реальна економія часу.
![]()
![]()
![]()
Один із знайомих після моєї розповіді про колодязь слушно зауважив: «О, тут Завод мав би де розігнатися!»
/* Завод – поганяло чувака, що живе, судячи з усього, в Глинянах піді Львовом. Відрізняється тим, що екстримально, без страховки і в самих шкарпетках стрибає в криниці. Епічна фраза Завода «Дай відра!» є дуже відомою в інтернетах і за їхніми межами. Нижче навожу відеоприклади. */
http://www.youtube.com/watch?v=hejKA1YngcUhttp://www.youtube.com/watch?v=B-EUCpHZDkEДалі по дорозі, вже за селом в лісі розташована криївка-музей – кілька стендів з інформацією про діяльність УПА в цьому регіоні та сам бункер, накритий зверху склом для огляду. Всередині відтворено інтер’єр повстанської криївки. Десь доводилося читати, що справжня криївка в Гавареччині була під однією з хат, під час більшовицького нальоту зруйнована.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
По дорозі додому повернули до гончарів. Купили собі горщик. Якістю задоволені та й око така цяцька тішить. Майстер просив 80 грн, зійшлися на 70 і обіцянці прорекламувати гончарів з мого боку.
![]()
![]()
![]()
![]()
Вже в Золочеві зайшли на старий цвинтар. Знайшли тут багато красивих старих надгробків, як кам’яних, так і кованих. І найцікавіше – на одному пам’ятнику була зображена жінка з непокритою головою. Під ногою в неї був півмісяць. Поясніть хто знає – це може бути Богородиця? Адже, наскільки я знаю, в католицькій та православній церкві з непокритою головою зображають тільки Марію Магдалину, та й то не завжди.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Тут на табличці напис "загинув трагічно", а на надгробку отака залізяка. Хто знає що воно таке? Снаряд?

![]()
![]()
![]()
![]()
По дорозі назад електричка через ремонт на колії за Підбірцями, минаючи Підзамче, так що ми тріумфально в’їхали у Львів зі сторони Рясного, минувши Сороки Львівські, Грибовичі і Брюховичі. Такий от бонусний кілометраж за ті самі гроші.