Від YserL
"
В когось під час останьої вилазки на Сірку зародилася ідея створити таку тему. Так що ділимося своїми секретами калорійних страв.
Виряд на табір 4 дня:
1. Крупи: гречка, рис –0,5 кг
2. Вівсянка або макарони – 0,5 кг
3. Пластівці
4. Овочі
5. Морква, буряк (1-2 штуки)
6. Цибуля – 3 шт
7. Часник
8. Картопля - 1 кг
9. Варення (по можливості)
10. Згущик –1 банка
11. Хліб – 2 бух.
12. Приправи – сіль, перець
13. Цукор – 0,3 кг
14. Тушівка
15. Рибна консерва – 4 штука
16. По можливості – масло, смалець та інші жири.
Речовий виряд
1. спальний мішок або два коци
2. наплічник
3. килимок
4. “бойовий одяг” (найкраще – камуфляж)
5. теплий одяг (светр і т.д.)
6. головний убір
7. шкарпетки (2 пари прості не синтетичні)
8. черевики (найкраще – берци) + змінне взуття (кросівки і т.д.)
9. штормівка або куртка
10. дощовик
11. речі особистої гігієни
12. особиста аптечка
13. рем. набір, сірники, сухий спирт
14. миска, ложка, горнятко
15. ніж
16. канцтовари (ручка і зошит)
17. компас
18. ліхтарик
19. шнур
20. поліетилен (3 метри)
Груповий виряд
- намети відповідно до кількості учасників
- казани з розрахунку 2 літра на 3 особи
- сокири з розрахунку 1 сокира на 5 осіб
- саперська лопатка 1 на 5 особи
- мотузка (d 10mm X 40 m) з розрахунку на 5 осіб
"
На найбільш поширений 2-ох денний похід:
Від Інкогніто:
"
1) Спальник;
2) Килимок;
3) Ліхтарі - 2 шт. + запасні батарейки;
4) Документи;
5) Репіленти від кровососущіх тварєй;
6) накидка якась на писок (даби не кусали за нього ті кровосусущіє тварі коли дрихнути у спальнику);
7) манішка, фляга (до-речі, якшо у кого є манішка - беріть, бо наскільки я знаю вона є тілько у мене та Golem'а, що явно замало на таку кумпанію);
ложко, вилко, тарілко, склянко (у Golem'а тіки 4 стопарика у комплекті);
9) запасний одяг, шкарпетки, рушник тощо - предмети гігієни тощо;
10) накидку від дощу;
11) хфотоапарат + back'up батарейки(акуми);
із хавки:
Дуже мені сі сподобали такі півлітрові шкляні закрутки виробництва фірми "Леополіс" типу (рис, гречка, перловка, горох) + курка. Та й зрештою Golem та Zelja зацінили під Червоноградом. Ціна на базарі на Дністерській коло 7 грн. за банко, дуже демократично. Звісно, мяса там небагато. Тому на 2 банки беру одну банку "петуха у власному соці + мархевка + перець + лавровий лист" за 7,80 грн. 2 банки круп + 1 банка "петуха" розігріта у манішці накормит трьох голодних дослідників єдноразово як пити дати. А особливо, якщо до цього буде хліб та якийсь соус (гострий - негострий по бажанню трудящих). Також звісно рибку пару банок на два дні - ІМХО найкраще "Аквамарин" БиКи у маслі (бо гарно заїдається із вищевказаною стравою у разі потреби). Також канапки та варені єйця на перший день на обід. Мона кавалок копченого сала чи кібаси, троха вогірків, цибулі & часнику. НЕ забувати про NaCl (сіль у народі, вічно забуваю її взяти)
При розрахунку кількості необхідної хавки насамперед думаю тре керуватись режимом харчування:
1) субота, обід - канапки із хати, єйця тощо = швидко та якісно;
2) субота, вечеря, матрац - хавка описана вище + ГСМ у кількості потрібній організму (по моїх спостереженнях +25% від того шо вважається за максимум --> шоб два рази не бігати. Особисто візьму 1 дм3 горівки + стілько ж пива - до магазину йой як далеко бігти);
3) легкий перекус із будуна у неділю (доїдання всього незахаваного напередодні) + багато води;
4) легкий обід у неділю;
"
Від мене:
"
Мій досвід(загальний для всіх походів):
- Переважно всі мають проблеми з зарядкою телефонів, батарейками фотоапаратів, відсутністю або надміром контактів в китайських ліхтариках. Тому прошу людей про це подбати завчасно.
- Ні в якому випадку не можна забувати ложку. Їстимете руками, бо позичити не буде в кого.
- На всіх повинна бути одна і більше сокира чи відповідний ніж
- Завжди незле мати рулон - другий туалетного паперу. Пригодиться сушити шкари(особливо зимоу), розпалювати вогонь, витирати руки і стіл.
- Завжди маю при собі дощовики. Крім затуляння дир в вікнах-дверях, настилки на стіл ще досить непогано захищають від дощу і вітру.
- Шнурок. Хоча б в когось одного мусить бути.
- Штопор якшо плануються дівчата. Знаєте як то буває, "червоне то любов, а біле то міцне..."
Ну і зрештою, брати з собою слід не все те, що може пригодитися. А то, без чого не зможеш обійтися. Йдучи особливо в Гори памятайте, шо все це прийдеться волокти на горбі
"
На рахунок їжі. Завжди і всім раджу поїсти перед походом, будь то 3 ночі чи 7 ранку. Навіть якшо ваш шлунок не привик - треба насилу. Воно си там полежить до часу і потім перетравиться, давши потрібну енергію. Перевірено тисячу разів. Хто не їв зранку - йтиме в хвості аж до привалу.
На обід переважно нема часу шось готувати - тому канапки і чай саме в раз. На вечір - гречка, рис, макарони. Консерви рибні, тушене мясо. Смажені ковбаски як делікатес. Шоколодки, печеня, вафлі - до чаю. На 2 дні вистачить з головою. та й зрештою - вмирають від сприги а не голоду, так шо особливо переживати нема за шо.
Шо було з тим, хто ранком жер мівіну, ігнорував Голема з його гречкою, і відмахувався шо му так добре - можна побачити
тут Тоді, до речі, зі значним відривом на вершину піднялися саме добрепопоївші Хуліганка і я