Дозиметрія

Автор slod, 17.02.2009 16:48:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

inkognito

Цитата: John від 03.04.2012 16:08:33
В сусідній темі знайшов таке фото

Виникло питання чи безпечно тримати такий кор мпас вдома і носити з собою?

Мабуть-таки не варто, якщо реальні показники становлять 272 мкР/год. Хоча відки знати, що цей самопальний дозиметр видає коректні дані? Не варто проектувати це фото на свій старий компас, треба його для початку перевірти на повіреному девайсі, а тоді вже боятись. Мені чомусь видається, що все буде ОК - якщо компас не до 1962(чи 65) року випуску. Отож, фото в студію
Resistance is futile

John

Фото:



Дати не корпусі не видно, хочеться вірити, що до 60 року з пластмас корпусів не робили.

Alter

Матеріал корпусу однозначно неметалевий. Він напевно зроблений з бакеліту, тоді з нього багато речей робили.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Ростислав

Таким компасом (котрий біля дозиметра) я бавився в дитинстві, і куплений він був на початку 80-х. Корпус пластмасовий за винятком металічного обода зі стрілочками, шкала вроді була з фольги. Можливо він ще десь і лежить в мене: якщо випадково знайду, то заодно і фон заміряю :)

Caesar

Другий компас з бекеліту , робили спеціально для учнів та студентів(дпю , спортивне орієнтування та інше). В них не було того елементу , що світитися, + було заключення від мінздраву чи кого там що вони цілком безпечні .
І рай, і пекло мають свої переваги. У раю чудовий клімат, а в пеклі – вишукане товариство.

Roy

Цитата: John від 03.04.2012 16:08:33
В сусідній темі знайшов таке фото


Виникло питання чи безпечно тримати такий компас вдома і носити з собою?


Є в мене ніби схожий компас, правда без підвищеного фону. Дозиметр "Припять" робочий...

Meine Ehre heißt Treue

T.a.Z.z.Z

І у мене такий ж є, требе буде перевірити
видалено адміністрацією

Alter

    Та що ви того бідового компаса вчепилися! Дядько склепав якусь лєву і швидше всього ненастроєну агрегатіну, яка показує фон у 20 раз більший, і такий кіпіш. Там же ж по суті і фонити-то нема чому. Хіба би його ліквідатори для навігації по ЧАЕС використовували. Ще би до туалетного паперу придерлись, ій Богу! Є набагато небезпечніші штуки.

     Один дядько розказував що ще на початку комп'ютеризації притаскали до Львова партію компів для навчання, а моніки (звісно ж CRT-шні або "телевізори") взагалі якісь лєві були. Так після пів години роботи у всіх починались головні болі. Почали перевіряти, і виявилось що вони так фонили, що по всім нормам цивільного захисту повинні були бути давно захоронені у радіоактивному звалищі.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

inkognito

ЦитуватиТа що ви того бідового компаса вчепилися! Дядько склепав якусь лєву і швидше всього ненастроєну агрегатіну, яка показує фон у 20 раз більший, і такий кіпіш. Там же ж по суті і фонити-то нема чому. Хіба би його ліквідатори для навігації по ЧАЕС використовували. Ще би до туалетного паперу придерлись, ій Богу! Є набагато небезпечніші штуки.

    Relax, ніхто не кіпішує, фон у нормі. Дядько дійсно наклєпав тру-девайс, чого тільки варта шкала у стилі Fallout'a нумер 3 !!! ІМХО та шкала всі гроші варта, навіть як бреше (а певно бреше, йой не зле).
    На рахунок "фонити нема чому" - не факт, мож пригадуєш у старих тру-девайсах юзалась фарба на основі усяких сполук радію. Клясика жанру - Гатомний БойСкаут. Отож світити можут не тільки старі компаси, оптика - а навіть кераміка (але там здається не солі радію юзались, шось інше)

ЦитуватиОдин дядько розказував що ще на початку комп'ютеризації притаскали до Львова партію компів для навчання, а моніки (звісно ж CRT-шні або "телевізори") взагалі якісь лєві були. Так після пів години роботи у всіх починались головні болі. Почали перевіряти, і виявилось що вони так фонили, що по всім нормам цивільного захисту повинні були бути давно захоронені у радіоактивному звалищі.

   Ну як-то СRT, по-нашому АПТ(Аляктронно-Променева Труба)  :)  :)  :) Х-з хто і чим міряв, от у мене наприклад в ті часи хлопці, що міряли напростовану антену (1-10 Вт) на 2 із копійками ГГц тру-забугровим девайсом взагалі не помітили жодного випромінювання між 2 та 3 ГГц. Во так.

    З.І. А як голова від CRT АПТ боліла - то тра було купити за 30 баксів фільтр (на монітори 0,27 Low Radiation хто пригадує) на екран, і що обов'язково кактус. Кактус (за міськими легендами) шальоно жре радіацію і має із того кайф неземний. Вотож чим більше какусів стояло навколо монітора end-user'a, то тим більш екологічним він виглядав у свому оточенні.
Resistance is futile

Alter

ЦитуватиХ-з хто і чим міряв,

Міряли чи то самнепідем станція чи то ще якась шарашка з розряду "Тих Самих". В результаті викинули бідні тялєвізори :-\ А мож в них рівень радіації від розміру хабара залежав, то невідомо.

Доречі, незнаю чи то тут інфа проскакувала, але читав про годинники, в яких зробили вічний люмінесцент на основі якраз саме тих радіоактивних зараз. От там-то можна собі уявити як би біля дядька із таким годинником ДеПешка би заклацала. І що саме цікавіше, партії тих годинників розійшлись по світу, а про вплив того "люмінесценту" дізнались десятками років потім.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Caesar

Так , Інкогніто правий ці компаси у військовому варіанті фонили . Оскільки шкали були нанесені фарбами на основі якоїсь гидоти, той ж що і аві прилади та інші тру СРСР девайси (до речі тре танковий годинник перевірити, він в мене досі в гаражі світить стрілками...  ) Якщо не помиляюсь то ці фарби юзали до 80 року... Проте це вже все згадувалось
І рай, і пекло мають свої переваги. У раю чудовий клімат, а в пеклі – вишукане товариство.

inkognito

Цитата: Цезар від 04.04.2012 00:52:16
Так , Інкогніто правий ці компаси у військовому варіанті фонили . Оскільки шкали були нанесені фарбами на основі якоїсь гидоти, той ж що і аві прилади та інші тру СРСР девайси (до речі тре танковий годинник перевірити, він в мене досі в гаражі світить стрілками...  ) Якщо не помиляюсь то ці фарби юзали до 80 року... Проте це вже все згадувалось

До 60-х з копійками, зуб Зелі даю  :) Компаси, приціли, ружна оптика, кераміка...

ЦитуватиДоречі, незнаю чи то тут інфа проскакувала, але читав про годинники, в яких зробили вічний люмінесцент на основі якраз саме тих радіоактивних зараз. От там-то можна собі уявити як би біля дядька із таким годинником ДеПешка би заклацала. І що саме цікавіше, партії тих годинників розійшлись по світу, а про вплив того "люмінесценту" дізнались десятками років потім.

Ту сі згадує, дописував вище
Resistance is futile

John

Якщо хтось захоче перевірити свій компас - міряти птрібно так, щоб детектор приладу був якомога ближче до стрілки, густо помазаної коричневою речовиною, що світиться. Тут написано, що в розібнаному вигляді фонить більше.
P.S. Для прихильників холівару ДП-5 - чорна Терра: це питання вже не раз обговорювалось (:.
Так як в мене немає дозиметра - свій компас перевірити не можу, тому і задавав питання.

KRANZ

Цитата: inkognito від 04.04.2012 00:36:20
Отож світити можут не тільки старі компаси, оптика - а навіть кераміка (але там здається не солі радію юзались, шось інше)
В деяких старих керамічних мисках, для оздоблення використовували уран (всякі квіточки і визерунки малювали).

YserL

Цитата: US5WEO від 05.09.2011 18:38:18
Цитата: YserL від 08.08.2011 18:41:25
Багато смачних фото із виробництва і проектування, зокрема нової тери.
На першому фото видно частинку мене, бо мав нагоду колись там працювати :) Щупом від осцилографа, я тицяю до ніжки індикатора, щоб подивитися напругу живлення люмінісцентної підсвітки, ну типу щоб на дисплеї осцилографа зявилася гарна синусоїда для смачного відео  ;D
Які деталі юзаються для генерування 100В 400 Гц?

YserL

Знайшов DC-DC 400в

Яке називається ПН3-400-0.1М
і ПН3-400-0.1E
Варстіст: 25$ доставка з росії 7$

Olivia

Цитата: YserL від 05.09.2012 21:49:12
Хтось щось знає про цю новину на сайті екотесту?

ТМ «ЕКОТЕСТ» готується представити новий продукт, який переверне Ваше уявлення про те, як має виглядати персональний дозиметр!
Це не лише засіб для здійснення вимірювань. Це сучасний гаджет, який стане Вашим надійним помічником у повсякденному житті.


Я знаю, що цей прилад буде працювати зі смартфонами і буде мати крутий вигляд. Чула, що він буде дуже відрізнятися від всіх інших приладів цього виробника. ;)

До речі, на сайті виробника вже є нова інформація про цей дозиметр:
ЦитуватиНовий продукт ТМ «ЕКОТЕСТ» має назву інтелектуальний детектор гамма-випромінення Gamma Sapiens, він працює зі смартфоном/планшетом на ОС Android по Bluetooth-інтерфейсу в реальному часі. Gamma Sapiens дозволяє вимірювати радіацію дистанційно (до 5 метрів), не наражаючи людину на опромінення.


Більше можна дізнатись вже незабаром. Стежте за новинами - в наступному повідомленні буде інформація про дату відкриття офіційного сайту нового продукту та дату початку продажу.

Olivia

А ось з"явився сайт нового екотестівського приладу Gamma Sapiens http://www.gamma-sapiens.com.ua/, яким Ви, YserL, цікавились ;)

YserL

Дякую.
При цінні 1392 грн, думаю краще взяти Терра МСК-05 Стара за 2 196,00 грн.
Знижки, або якісь цікаві пропозиції для читачів форуму будуть?
чекаємо відгуків від Kranz :)

KRANZ

Зараз готую повноцінний огляд Gamma Sapiens, а поки-що трохи вражень від дівайса.

Хоча це якраз той випадок, коли враження в основному від ПЗ. Оскільки, на відміну від  інших приладів, сам по собі дівайс особливих емоцій не викликає, такий собі "black box" з кнопкою і світлодіодом  :) Хоча всіх "хто в темі" дивує, як вдалось зібрати таку компактну річ на детекторі СБМ-20.
Так що всі емоції від ПЗ (у мене була версія для Андроіда встановлена на Samsung Galaxy). Емоції виключно позитивні. Все працює, як і належить. Глюків і косяків не виявив. Є деякі дрібні недоробки (але це була не остання версія ПЗ і мене запевнили, що у фінальній все буде пофіксино).

Чув, що у деяких юзерів виникли проблеми, з закачкою софта з Google Play (непорозуміння з не українськими IP), у деяких власників Терра МКС-05 (нової), виникли проблеми з коннектом по Blutooth (стара прошивка). Але, наскільки мені відомо, зараз  всі бажаючі можуть вислати свої Терри до Львова на перепрошивку.
Доречі, нової Терри не маю, але маю нову Стора-ТУ - коннектится з Samsung Galaxy і працює з ПЗ «GS Ecotest» без проблем.

І так про ПЗ «GS Ecotest».
Міряв, виставляв пороги, по ПЕД, ЕД. Зберігав "точки", з координатами... Власне перепробував всі функції... Ще раз кажу, все працює, як і має працювати. Єдиний момент, якого мені інколи не вистачало: режим гама-трекера, як в ПЗ «RadTrack Mobile». Тобто всі точки заносяться вручну.
Доречі, приємний бонус для власників нової Терра МКС-05 і нової Стора-ТУ: в ПЗ «GS Ecotest» немає жорсткого програмного ліміту по ПЕД, так що любителі "гарячих" рівнів можуть дізнатись, що їх прилади можуть міряти і трохи більші рівні, ніж це записано в ТХ  ;)... Доречі Gamma Sapiens, при паспортних 5 мЗв/г, спокійно міряв у мене 20 мЗв/г  ;)

Ну ось поки що все, чекайте більш розгорнутого огляду на моєму сайті  ;)

78 Гості, 1 Користувач