Руїни музею П. Нестерова біля с. Воля-Висоцька(Жовківський р-н)

Автор STALKER, 13.07.2014 20:35:32

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

STALKER

    Проїжджаючи якось по трасі M06(E372) в сторону до Рави-Руської нераз бачив невеличку територію, яка поросла зеленню. Серед того всього вдавалося розгледіти величезний обеліск, памятник чи то пак стеллу трошки вдалині  і руїни невеличкого будинку. Почав цікавитися трохи, що воно таке. Виявилося, що це був колись музей Петра Нестерова-льотчика, який перший в світі зробив так звану "мертву петлю".   
   Коротко про місце і яке відношенняя має Петро Нестеров до цього  місця. Був 1914 рік. 11 авіазагін в якому служив Петро Нестеров дислокувався у Жовкві. Нестеров і авіатори його загону здійснювали авіарозвідку території біля Жовкви. Так само і робив противник автро-угорський барон льотчик Фрідріх Фон Розенталь-щодня його біплан «Альбатрос» з'являвся над розташуванням штабу 3-ї російської армії. І от коли австрійський літак знову зявився над Жовквою, Нестеров на літаку "Моран" злетів у небо. Автрієць помітив наближення "Морана " і почав втікати. Але Нестеров наздогнав ворога і протаранив "Альбатроса" прямо в повітрі, від чого в літаку Нестерова лопасті пропеллера переломилися, і він почав падати. Також почав падати і літак противника. Так як парашутів тоді не було то всі пілоти загинули. Це відбулося якраз над тим місцем де тепер  руїни музею і обеліск. На місці загибелі П. Нестерова було насипано великий курган та споруджено хрест з написом: "Тут загинув штабс-капітан П.М. Нестеров 26 серпня 1914 року" (дату вказано за старим стилем) 3 серпня 1947 року на цьому місці було закладено обеліск, який відкрито 18 червня 1952 року (автор Л. Біганич). Поряд із пам'ятником 6 січня 1979 року розпочав роботу меморіальний комплекс, до складу якого ввійшли музей пілота та 45-метрова стела (автор Л. Біганич). На превеликий жаль, у кінці 1980-тих років музей почав занепадати. Вже у часи незалежності його було доведено до повної руїни.
     Побували ми там сьогодні з Sunkatalano. Місце дуже гарне. Не дивлячись на свою простоту і часткову знищеність, обеліск шикарний. На жаль такого не скажеш про приміщення музею. Там повний атас - стіни зруйновані,  усюди лежить сміття, вікна вибиті, експонати, звичайно ж, відсутні. В кращому стані хіба що купол над круглою кімнатою - він  частково зруйнований. Дах не тече, внаслідок чого зберігся малюнок на склепінні купола.
Місцерозташування:




Далі фотки.     
Обеліск:












Навколо все поросле ялинками а також іншими рослинами:


Досхочу нафоткавшись біля обеліска і нафоткавши сам обеліск ми пішли до руїн приміщення музею:


Купол:


Барельєфи на стіні під куполом:




















Під куполом:






Малюнок на склепінні купола:


Поїздка мені сподобалася. Дякую Sunkatalano за компанію.
Посилання на звіт дослідників із Польщі: тут
Стаття на Вікіпедії про Петра Нестерова тут
Паро інших фоток тут
Обговорення  тут

STALKER


Олесь

Сліди куль (9мм. пістолетні), точно не я, стріляв 30хв. тому по деревах 500м. звідси в лісі. Якби калібир був би 7.62 або 5.56 отвори булиб наскрізні, малокаліберка далаб отвір меншого діаметру, картеч або півкартеч прогнулаб бляху по значній площі в результаті одночасного попадання усіх картечин. 


Досліджуючи музей зауважив кажана, він швидко втік. Відразуж згадав  п.Rufusa, хотів сфотографувати тваринку, 20хв. оглядав всі кутки руїн, знайшов підвал але кажан зник.


Ця петля зварена з плити 20мм. товщиною, дивно як її досі ніхто не демонтував на брухт.


Внутрішня конструкція монументу.


Весь монумент був облицьований мармуровими плитами, на землі залишків від них немає...


Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

ІНТРОВЕРТ 997

Просто покладу це тут . Вид на петлю з нового ракурсу  8) .
Тут могла бути ваша реклама...

STALKER

А ось і стаття в якій використано кілька моїх фоток з цього допису)

ІНТРОВЕРТ 997

Тут могла бути ваша реклама...

STALKER


ІНТРОВЕРТ 997

З нею реклама тобі сайту експлорера і халтурі новин в інтернеті.
Тут могла бути ваша реклама...

STALKER

Цитата: ІНТРОВЕРТ 997 від 16.08.2017 09:28:17
З нею реклама тобі сайту експлорера і халтурі новин в інтернеті.
І хай собі буде. Воно мені не мішає.

Bottlehunter

Ватермарка на цифровому фото - це як підпис на картині. Її основне призначення - донести мінімальну інформаію про автора.
Тому хорошим тоном є не обрізати ватермарку на фото при його використанні або зв'язатися з автором і дістати оригінал, платно або за "Дякую".
Най жиє Гуцулія!

Wolff


ІНТРОВЕРТ 997

Приїде Бобер можна, буде зробити.
Цитата: Wolff від 16.08.2017 13:53:28
Тепер чекаю фоток на самому літаку )))).
Тут могла бути ваша реклама...

Svyatodiy

Одного разу вирішили разом з Бобром глянути на територію цього музею.
Ідучи по дорозі розумієш на скільки ж епічний розмір стели.





А ось вже вона зблизька.











Можете порівняти наші маленькі тіла поруч з цією громадиною.



Далі ми пройшлись до самого музею.





І звісно ж вилізли на дах  :)














Крутіть колесико!

Golem

Несторов був перший, чий літак не розвалився в повітрі при виконанні цієї петлі. Зараз мертва петля така ж складність, як і розігнатися на автомобілі до швидкості 100км/год. Та, як бачимо на ТБ, наші сусіди вперто гордяться минулим 1913 роком. Замість того, щоб дивитися у майбутнє. І хоча весь світ вважає, що радіо вианйшов Марконі а Мерву Петлю зробив Пегу, деякі люди і далі живуть у власному світі. Руському...

А монумент тут стоїть по простій причині. Коли Нестеров вистріляв усі патрони і не зміг збити ворожий літак, то він не придумав нічого кращого, як протаранити його своїм літаком. Обоє впали і загинули. На логічний вчинок Героя мало схоже, більше на порив емоцій. Ну і то був просто розвідчик

Проїжджав в тих краях нині, то й вирішив заглянути. А чому б і ні, я там ше не був. Об'єкт масштабний та легкодоступний. Є де запаркуватися. Кущі ховають його від траси, то ж почуваєшся майже як в Чорногірській обсерваторії. Навколо мальовничі сосенки та зелена трава. Гарне місце щоб випити.

Серед великих плюсів мушу відзначити практично відсутнє сміття навколо крім будівельного. Зразу видно що тут вже провели суботник і поховали все в ями за територією комплексу. Ну і стелла тут куди аварійніша ніж у Львові. Але ж не падає курча :)


Жовківська Обсерваторія


"А я на небі, мила моя на небі"


Дорога від обсерваторії до Стелли






Ідеальне місце для пікніка


Я колись такі стели в школі на парті малював


Правдива мертва петля має бути в одній вертикальній площині


На кого ж впаде цей літак?


Пора йти до машини

Дігери всіх країн єднайтеся!

Blukach

Всім привіт) Політав квадріком над менументом Нестерова, зафіксував поточний стан. Виглядає так ніби відвалиться той літак скоро. Три роки назад він дивився догори з невеличким кутом, а тепер висить під кутом майже 90 градусів і зміщений вбік

80 Гості, 0 Користувачів