Прямо під Говерлою розташований німецький цвинтар часів ПСВ. Недавно на Експлорер написав Eric Feinstein. Він займається
дослідженнями загиблих у цій війні. Ерік побачив мій пост і спитав чи не міг би я детальніше дослідити це місце. Ну а ви знаєте, мене двічі просити не потрібно…
Хоча цвинтар і є відомим, але вся ця популярність чомусь закінчується художніми фотографіями надгробків. А як же прізвища загиблих, роки, обставини? Цю інформацію легко знайти не вдалося.
То ж кілька годин в дорозі і я під Говерлою. Знайти місце неважко, воно
позначене на карті і до нього веде маркована стежка. Йдемо зеленим маршрутом через Говерляну і на межі лісу звертаємо на жовтий до Великої Козмєски.
Цвинтар цей знаходився глибоко в горах рівно на кордоні тодішньої Польщі та Чехословачини. 44 надгробки і великий красивий камінь по центру. Майже всі солдати загинули 30 серпня 1916 року. Німецьких солдатів було перепоховано в 1922 році, шість років після загибелі. Але головний камінь поставлено ще в 1917 року. І для його встановлення потрібно було цілу бригаду людей. Зате зроблено все добротно, простоїть ще зі сто років.
Навколо цвинтаря видно шанці. Очевидно що тут проходила лінія оборони по хребту. В першу світову війну в Карпатах загинуло коло мільйона солдатів. Це в десятки разів більше ніж в АТО, в Афганістані і ще кількох сучасних війнах. Чому увіковічнили саме це поховання а про решту забули? Що це були за битва, які її обставини? Буду дуже вдячний за інформацію!
Ось фото самого цвинтаря і надгробків. Спеціально не наводжу транслітерацію. Щоб не вносити плутаницю. Краще хай це зроблять спеціалісти.
![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=rgDA7V7eqTYнадгробки перефоткані зліва направо знизу вверх змійкою
![]()
Ліхтарик Саннімена навіть вдень дає гарну тінь. Зачот!
![]()
Масштаб
![]()
1
![]()
2
![]()
3
![]()
4
![]()
5
![]()
6
![]()
7
![]()
8
![]()
9
![]()
10
![]()
11
![]()
12
![]()
13
![]()
14
![]()
15
![]()
16
![]()
17
![]()
18
![]()
Центральний камінь. Треба було кількох людей щоб таке спорудити
![]()
Попри вік написи як свіжі
![]()
Зад каменя
![]()
1917 рік. Дуже дивно. Це їдина дата 1917 яка тут зустрічається.
![]()
19
![]()
20
![]()
21
![]()
22
![]()
23
![]()
24
![]()
25
![]()
26
![]()
27
![]()
28
![]()
29
![]()
30
![]()
31
![]()
32
![]()
33
![]()
34
![]()
35
![]()
36
![]()
37
![]()
38
![]()
38.1
![]()
38.2
![]()
39
![]()
40
![]()
41
![]()
42
![]()
43
![]()
44
![]()
В 2010 році
спорудили ці от хрести![]()
Три окремі поховання без надгробків
![]()
Ось інструкція як добратися до цвинтаря
Зїзд з траси на Заросляк. Говерла на фоні
![]()
Заросляк. Людей відносно мало.
![]()
Колись з мене насміхалися що я з палицями як старий ходжу. А зараз їх напрокат здають

![]()
Нам зеленим маршрутом
![]()
Люди вичовгали землю аж до коріння
![]()
Тут я свою наклейку клеяти не буду
![]()
Ну логічно ніби
![]()
Йдеш як по людських кістках
![]()
Нам праворуч, зеленим маршрутом