Трохи копіпасту мого ж поста з урбантріпу. Переправляти сильно текст було лінь, тому просто переклав його з російської

Доброго всім часу доби. Сьогодні мова піде про «смерть» об'єкта. На жаль, говорити про те, що можна потрапити в Калуські шахти вже неможливо.
![]()
Згідно з планами розміщення шахт - вони проходять під землею практично під усім містом. У часи, коли ще всередині активно велася робота, можна було потрапити з однієї частини міста в іншу під землею - всі системи були з'єднані. Всього налічується 4 різних шахти: Сільвін (була побудована ще за Австро-угорської імперії і закрита найпершої при СРСР), Голинь (була закрита другою і поруч створена нова шахта Ново-Голинь), Ново-Голинь і Пійло (було побудовано тільки 3 стволи з яких один головний, один допоміжний - розміщений в метрах 20-30 від головного і вентиляційний). Всього, якщо вірити карті, в місті було побудовано близько 17 стволів до шахт. Деякі ще збереглися разом з копрами зверху.
Але почну детальніше про кожній системі шахт. Першою буде Пійло.
![]()
Ця система будувалася самою останньою. І через проблеми з грунтовими водами будівництво завершено не було. Як я вже писав, було побудовано 3 стволи і на цьому будівництво закінчилося і об'єкт залишили. Всередині розробка виробок не велась. На поточний момент нічого не охороняється, а всередині стволів потроху збирається вода.
Ось так виглядає головний ствол
![]()
![]()
Кинутий камінчик з наростаючим гудінням полетів вниз і з великим шумом вдарився об дно
![]()
У сусідній будівлі ще залишилися механізми
![]()
![]()
![]()
Допоміжний ствол виглядав набагато сумніше. Підійти нормально до нього було досить складно через сміття
![]()
Погляд на головний ствол з висоти
![]()
Заодно, раз я вже забрався наверх - панорамка місцевості
![]()
Останній погляд на два копра і переходимо до наступної системи
![]()
Нею стала Ново-Голинь, тому що Голинь пропустили
![]()
Це остання шахта з допомогою, якої велося видобування солей. Крім головного ствола у неї було ще чотири вентиляційних - ствол номер два закрився раніше всіх і був засипаний. Це все, що залишилося на поверхні
![]()
Замість другого ствола на відстані метрів трьохсот був споруджений ствол номер п'ять. З вельми монументальної вентиляцією
![]()
![]()
![]()
Ствол також був засипаний. Ймовірно, це було зроблено через близьке розміщення до села - не здивуюся, якщо там траплялися нещасні випадки за участю місцевого населення. Наступним розглянемо ствол номер три. Він мене дещо здивував бо був не з тюбінгів, а з цегли

![]()
![]()
Кількість сміття в цьому стволі обумовлено тим, що навколо нього було влаштоване стихійне сміттєзвалище. На даний момент він практично засипаний. Глибина його не більше метрів 50 - дно видно.
![]()
Поруч з цим стволом для річки споруджено цікавий колектор. Зроблений він був за допомогою шахтних кріплень. Його довжина приблизно 300 метрів і з одного кінця можна побачити інший. Так як колектор практично прямий з'являється забавна ілюзія, що вихід поруч і він маленький.
![]()
![]()
Рівень води в деяких місцях сягав попереку, а в деяких можна був нижче щиколотки. Висота приблизно метри чотири, ширина метра три-чотири.
![]()
![]()
На жаль, колектор дуже однотипний, і тому нудний
![]()
Подекуди бетон відвалився і видно кріплення
![]()
![]()
![]()
Ну а ми тим часом продовжуємо огляд шахти Ново-Голинь. Останній ствол, про який мені хотілося б розповісти, перш ніж перейти до головного ствола це четвертий. Він же служив запасним виходом. У нього ми й пробували спускатися, в надії потрапити на вентиляційний горизонт - схеми розміщення штреків і горизонтів у мене були на руках.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Людський ходок" був повністю з дерев'яних балок. І якщо перші метрів двадцять по них ще можна було спускатися, то далі все було аварійне і прогниле
![]()
![]()
Але надії наші були зруйновані. Ствол вже засипали вище ніж розташований вентиляційний горизонт - спустившись вниз не було знайдено нічого крім дніща. Внизу "людський ходок" висів у повітрі і не був ніяк закріплений. Доводилося лізти по тюбінгам. Спуском займався Онікс, а я в цей час сидів нагорі і прислухався до шуму внизу, побоюючись, як би його там не завалило. В один момент, коли після сильного падіння чогось внизу настала тиша на хвилин п'ять, я вже хотів дзвонити в мнс, але шуми внизу знову почалися і я заспокоївся

А тепер безпосередньо про головний ствол. Буквально на початку цього року, коли ми приїжджали глянути на нього - всередину потрапити не вдалося. Охоронець зрідка проходив по території, а шлях до ствола перекривали заварені ворота. Крізь щілини всередині було видно кліть
![]()
Приїхавши туди недавно ми офігіли - копр був продірявлений з двох сторін. Кліть вже зпилена і можна було спокійно підійти і глянути всередину ствола. Такими темпами скоро від цього місця нічого не залишиться
![]()
![]()
![]()
Усередині видно водичку, система вже повністю затоплена. На жаль
![]()
![]()
У сусідніх технічних приміщеннях ще залишилися механізми, за допомогою яких здійснювався спуск / підйом
![]()
![]()
На жаль, всередині лампової було далеко не тепло і лампово

![]()
Збираючись йти, вирішили все-таки заглянути в раздестроенний адмін-корпус. Усередині чекав забавний каламбурчик, зрозумілий тільки якщо його перекласти російською з української
![]()
![]()
"Сховище" можна перекласти як "склад" і як "убежище". Звичайно ж, першою думкою було саме "убежище противогазов". Словосполучення це трохи підірвало мені мозок.
Фотографувати на штативі мені було лінь, а фотки з високим ІСО мені не подобаються. Тому з адмінки буде мінімум фоток. Та, втім, там мало що можна було нормально сфотографувати - половина будівлі згоріла
![]()
При огляді приміщень були знайдені різні плани, схеми і забавні плакати
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
У кабінеті дирекції була знайдена схема будови ствола
![]()
![]()
А в цій кімнаті ми набрали достатньо літератури по шахтній справі.
![]()
На цьому ми покинули Ново-Голинь і вирушили до останнього пункту нашої подорожі - шахті Сільвін
![]()
Знайти хоч щось ціле там не вдалося. Ця шахта була найстаріша і закрилася найпершою. Поряд з головним стволом був старий Калійний завод - "новий" зараз знаходиться недалеко від Ново-Голинь (у лапках тому що ступінь дестрою цього заводу досить велика, хоча зараз за нього активно взялися китайці і навіть планують відновити будівництво і почати видобуток з системи Пійло)
![]()
![]()
Від стволів тут залишився один лиш спогад, та шматки вентиляційних споруд
![]()
Єдиний більш менш цілий ствол від цієї системи називається Хотин. Зберігся за рахунок того, що стоїть на території автосервісу

Але при останньому нашому відвідуванні його, з тюбінгів вниз стікав сильний потік води. Так що про спуск і мови бути не може
![]()
![]()
Все це, звичайно, дуже сумно. Попади ми хоч на десять років раніше сюди - можливо ще вдалося б прогулятися під землею. А зараз цей об'єкт вже остаточно мертвий.