Мандруючи Європою я завжди дивувався: чому у них немає "живого" пива. Тобто такого що стоїть лише 7 днів, а потім скисає. Вони що - не вміють робити "справжнє" пиво?
Після відвідин сучасної пивоварні "живе" пиво для мене померло: раз та назавжди. І більше не воскресне. Якщо на виробництві чистота та стерильність - пиво в пляшці зберігатиметься рік, а то і більше. Бо крім дріжджів у ньому не буде жодних інших бактерій, то ж немає чому скисати!
Подумайте самі: будь-яке пиво варять, тобто кип'ятять більше години часу. Це як процес стерилізації закруток дома. Від температури всі бактерії гинуть за означенням. Далі пиво бродить кілька тижнів після чого його розливають по пляшках. Якщо все обладнання чисте а працівники дотримуються гігієни - то бактеріям в пиві немає звідки взятися. І пиво не скисатиме ні за сім днів, ні за тридцять днів, ні за рік. То ж в Європі, насправді, вміють варити пиво

Звісно що людині властива ностальгія. "От колись було добре, не те шо січас". Та навряд чи Ви б сьогодні проміняли чеський "Пілснер" на радянський "Колосок". Як і пересіли з Джимміка на Таврію, перейшли з Пецля на парафінові Свічки, чи перебралися з ультралайт намета в брезентову палатку.
Ось фото з пивоварні. Нам показали та пояснили всі етапи процесу: від завантаження ячменю і до розливу пива в пляшки. Переконайтеся самі що це можливо без хімії зварити добре смачне пиво. Воно, нефільтроване та непастеризоване, стоятиме рік, не зіпсується і тішитиме Вас своїм смаком. Шкода лише що фотки цього передадуть.
Пошарпаний Абандон став домівкою Правд-ивого пива
![]()
Гоу на екскурсію. Ось вхідний продукт: Мішки з солодом (це проросший ячмінь). З нього, води, дріжджів і хмелю і роблять пиво. Конкретно ці мішки з Німеччини
![]()
Впізнаєте Зеника з Путіним?

Дуже часто для доброго пива використовують кілька видів солоду...
![]()
Наприклад Український солод
![]()
Мішки з солодом засипають у "дробилку". Тут солод розмелюють на менші частинки. Так з нього більше цукру виходить. Це схоже як мелють каву. З цілий зерен каву не звариш, а з помолотих можна.
На вихід з дробилки пішла ця зелена труба в іншу кімнату. Йдемо туди
![]()
Ми в другій кімнаті куди приходить зелена труба дробилки. Найбільший чан це є бойлер з кип'ятком. Ним нагрівають решту чанів. Тобто саме тут власне і ВАРЯТЬ пиво!
![]()
Якщо Ви думаєте що варити пиво це просто - ось їх клавіатура!
![]()
там варять сусло!
![]()
Сюди засипають розмелений солод і заливають гарячу воду. Вода вимиває з солода цукор і він потім дасть харчі для дріжджів. На виході получається сусло
![]()
Сусло, на запах як пацєтам варять
http://www.youtube.com/watch?v=V566FFmDEUwСюди заливають готове сусло з попереднього баку і додають хміль. Це все витримують кілька годин при високій температурі. Хміль пускає аромат. Також гинуть всі бактерії
![]()
Всередині баку є мішалка що крутиться. Зварене пиво через сіточку в дні подають у центрифугу для відловлювання частинок солоду
http://www.youtube.com/watch?v=rtAeIBDgKxE Частину звареного пива вантажать у бідончик і везуть у ресторан в центрі Львова. Там воно і бродить. Свіжим прямо з бочки пиво поступає у келихи відвідувачів.
![]()
А основна частина пива бродить тут, у заводських умовах у цих величезних ємностях
![]()
На цьому етапі в зварене сусло додають Пивні дріжджі
![]()
І всю цю масу пива витримують кілька тижнів при низькій температурі. Всі баки мають подвійні стінки. Ззовні кімнатна температура, а всередині дубак. Навіть видно конденсат на віконечку
![]()
Один бак - один сорт пива. Або, якщо це популярне пиво типу Путін Х..о, - то його варять одразу в декількох баках
![]()
Кожен з таких баків вміщає 2000 літрів пива!!!
![]()
Коли в пиво додали дріжджі, то вони починають активно їсти цукор.Побічний продукт - вуглекислий газ. Ближче до кінця цей вентиль закривають і пиво насичується власним вуглекислим газом
http://www.youtube.com/watch?v=nnTQtOrsn64Як на мене все тут чисто. Хоча у ФБ харилися шо нас туда взагалі пустили без костюмів повного хімзахисту. Здається що пива тут багато? І мені так здавалося. Але Львівська пивоварня робить за півтора дня стільки ж, скільки вони за рік! Ото ми пива пємо!
![]()
Головний Теплообмінник рідина- рідина. Він охолоджує дві тонни пива від 100 градусів до 10 за п'ятнадцять хвилин. Тому в баки для бродіння пиво вже поступає охолодженим. Дуже високотехнологічна річ
![]()
З одної сторони холодна поверхня, і іншої гаряча. Схожий теплообмінник стоїть в нас вдома в газових котлах
![]()
По одних трубках йде охолоджений гліколь, а по інших гаряче пиво. На наступній фотці все гарно видно
![]()
Коли пиво збродило, його розливають по кегах і відправляють замовнику.
![]()
Технологія розливу пива в пляшки дещо складніша. В цьому баку є пиво для розливу. Туди додають ще трішки спеціального цукру і спеціальних дріжджів які їдять тільки цей цукор. Коли таке пиво попаде в пляшку то дріжджі через два тижні зїдять цей цукор. Так зване повторне бродіння в пляшці.
![]()
Ця штука розливає пиво в пляшки
![]()
А ось і корки. Всі вже напевно здогадалися на якій саме ми зараз пивоварні
![]()
Можна пивні корки ставити, можна винні. За бажанням. З винними пантів більше. Але їх далеко не всі пивомани зможуть відкрити "на зуб"
![]()
Поки готують лінію ми йдемо дивитися на хміль
![]()
Хміль додає аромату та смаку пива. Він же і природній консервант. Поширений міф що: похмілля, хміль в голову вдарив і так далі. Всі негативні ефекти створює спирт. А хміль тут ні причому
![]()
5 кг хмелю йде на одну велику бочку. Відкривають його перед самим додаванням в пиво
![]()
Ура! Приїхали готові пляшки для розливу!
http://www.youtube.com/watch?v=PxgnKVSC4NEХабар!
http://www.youtube.com/watch?v=-zc9FjQll6kДалі ми переїхали на прощу Риганок у ресторан Театр Пива
![]()
Думаєте це хімія з якої роблять пиво? Ні! Це одноразові кеги. В них пиво йде на експорт. Їх не потрібно повертати назад
![]()
З цих баків свіжесеньке пиво по трубках йде одразу до барменів!
![]()
І опиняється ось тут. По дорозі трубки з пивом додатково охолоджуються як скафандр в космонавта. А саме: поверх трубок з пивом йдуть трубки з охолоджуючою рідиною
![]()
А ось і кінцевий продукт! Всім смачного.

А хто за кермом то перепрошую.
![]()